Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

  Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit varje år. Själv har jag varit här sex gånger och samtliga har varit de mest magiska ögonblicken under mitt liv! Har du inte varit på Medeltidsveckan tidigare så är det här guiden för dig!

  Varför ska du åka till Medeltidsveckan?

  Är du en sagonörd som jag, så behöver du nog inte övertalas. Men Medeltidsveckan är också en fantastisk plats för dig som vill uppleva en festival utöver det vanliga: Där stämningen är så magisk att du måste uppleva den själv för att det ska gå att förstå och där alla är vänner med varandra, även om man aldrig träffats. Det är också det ultimata äventyret för barnfamiljen, som vill ge sina barn en upplevelse som de sent kommer glömma.

  Under Medeltidsveckan hör du tonerna av flöjter och säckpipor var du än går. I gränderna ekar bjällrorna där folk går barfota över kullerstenarna. Det doftar underbart av lägereld och vart du än tittar rör sig riddare, adelsfolk, gycklare, alver, kungligheter, sjörövare och vikingar – mitt i en helt verklig och underbar saga.

  Vart ska man bo?

  Boendena under vecka 32 tar i princip slut redan i januari, så att vara ute redan ett år i förväg är absolut ingen överdrift. Om man inte vill betala dyrt för hotell, så går det att hyra lägenhet, villa eller stuga från dem som bor på ön. Jag har bott tre år i lägenhet innanför muren, två år på hotell och ett år i villa utanför muren. Boenden hittar du via diverse stugsidor, som du enklast hittar genom att googla (har ingen speciell jag rekommenderar, utan här gäller det verkligen bara att leta runt hela internet).

  Vill man komma undan superbilligt, så finns det campingplatser utanför muren. Läs mer om dem på Medeltidsveckan.se.

  Var ska man äta?

  Frimis krog
  Det här är mitt favoritställe att käka på, när jag vill ha en helkväll till bords. Du sitter ute i en supervacker trädgård, med S:t Nicolai’s mäktiga ruin precis intill. Ljudnivån blir aldrig särskilt hög eftersom du sitter utomhus och om det börjar regna så sätts det upp tälttak, så att du kan fortsätta njuta av kvällen invirad i en filt och med regnet smattrande ovanför ditt huvud. SÅ mysigt!

  Kapitelhusgården (Men alla medeltidare säger bara ”Kapitel”)
  Middag: Inuti den gamla 1300-talsbyggnaden är det svårt att få bord om man inte är ute i väldigt god tid, så boka så fort det finns möjlighet att boka! Kapitelhusgården är superinne. Hit vill ALLA, här spelar de största medeltidsmusikerna, är den största festen och miljön är fantastisk.

  Dryck/Lunch: Men du behöver inte gå hit för middagen enbart, utan du kan hänga på innergården, där det finns både bar och möjlighet att köpa en snabb lunch (brinnande kyckling, som du äter med händerna, är favoriten). Är alla utebord upptagna, så kan du fortfarande mingla runt på gården och dagtid finns en butik öppen, som säljer diverse fina prylar.

  Klosterlängan

  Hit går du om du vill koppla bort nutiden totalt och på riktigt leva dig in i medeltiden. Det är alltid mycket folk och festlig stämning, men plockar du upp mobilen eller kameran så först du ut och hamnar i stupstocken, medan hela lokalen vrålande hejar på… 😉

  Jakthornet

  Den här krogen ligger lite mer avsides i ”mugglarkvarteren”. Här är det mycket lugnare än på de andra listade ställena och hit går jag gärna för en bit mat, spel och dans! På kvällarna brukar det komma medeltidsmusiker och det är alltid supergo och mysig stämning! Glöm inte att plocka med kortlek eller tärningar.

  Marknaden

  Här finns massor av matstånd, med allt från vildsvin till rotfruktssallad. Typisk medeltida snabbmat och perfekt för lunch!

  Kapitelhusgårdens innergård – lika mysig dag som kväll!
  Middag inne på Kapitelhusgården.
  Frimis krog


  Vilka aktiviteter får du inte missa?

  Under Medeltidsveckan finns det både ett officiellt program och ett inofficiellt program! Det officiella ordnas av Medeltidsveckan själva, medan det inofficiella ordnas av de inbitna veteran-besökarna på Medeltidsveckan och i det sistnämnda kan man verkligen hitta lite av varje på dygnets alla timmar.

  1. Trix’s årliga eldshow i Nordergravar

  Inofficiella programmet.

  När? Onsdag v.32 från 18.00
  Pris? Gratis (Men lägg en slant i deras hatt, för de är fantastiska!) 

  Trix är Sveriges mest kända gycklargrupp och varje år ordnar de en makalös eldshow i Nordegravar, dit ALLA går. Vill du ha en bra plats framför ”scenen” bör du söka dig ner till Nordegravar redan på förmiddagen (även om showen inte börjar förrän klockan 22). Här sitter folk nämligen och parkerar platser hela dagen lång, medan de har picknick, passar på att sy lite, spelar spel med sina kompisar eller tar sig en tupplur. Varning dock, det kan bli väldigt, väääldigt varmt när solen gassar och efter ett tag får man väldigt ont i rumpan – men det är värt det, för showen är något utöver det vanliga 🙂 

  Vill ni inteträngas Nordegravar, så kan jag varmt rekommendera både Pyrox och Girls on Fire’s eldiga shower!

  2. Tornerspelet ”Eldspelen

  Officiella programmet.

  När? Måndag v.32 kl 20.00
  Pris? 500-600:-

  Tornerspel kan du se hela veckan, men just Eldspelet går bara på måndagskvällen. Tornerspelet börjar strax innan solnedgången och avslutas i becksvart mörker. Otroligt stämningsfullt, med facklor och eldpilar som brinner i natten, medan riddarna dundrar fram över arenan.

  Inför spelet väljer varje riddare ut ”en ung mö” som de ska kämpa för och som får sitta på en speciell läktare. Jag blev utvald ett år och ”min” riddare gick och vann, så jag fick både en blomsterkrans och gå ett ärevarv runt arenan med riddaren i armkrok.

  3. Invigningen

  Officiella programmet.

  När? Söndag v.31
  Pris? Entrebiljett / Medeltidsbandet

  12.30 – Invigningsparad. De passerar marknaden, så jag brukar titta på dem vid vägen som går på insidan av ringmuren på strandsidan. Pampig musik och pampiga kläder utlovas!

  20.00 – Invigningskvällen. En sån stämningsfull kväll där alla samlas intill havet för att fira att Medeltidsveckan äntligen är här igen. Ta med en picknickfilt, ett gäng vänner och gärna en lykta eller två. Titta och lyssna på uppträdanden och prata med andra medeltidare. Kvällen avslutas i mörker där det skjuts eldpilar ut i havet – definitivt en favoritstund!

  4. Kurs i medeltida svärdskamp

  Officiella programmet.

  Jag vet inte om de kör detta alla år, men får du möjlighet att prova på enhandssvärd eller tvåhandssvärd under Medeltidsveckan så ta med dig en kompis och GÖR DET! Dessa aktiviteter är för nybörjare och du du börjar med att slåss med träverktyg för att lära dig tekniken, men i slutet får du även testa på att använda riktiga svärd. Något av det roligaste jag har provat på under Medeltidsveckan!

  5. Medeltidsloppis

  Officiella programmet.

  Ett perfekt tillfälle att hitta roliga kläder och accessoarer – både för medeltidsveteraner och nya medeltidare!

  6. Koenix på Kapitelhusgården

  Officiella programmet.

  Koenix är ett världskänt medeltidsband från Schweitz. När de uppträder är det fullt ös medvetslös! Rekommenderas för dig som vill gå på Medeltidsparty, dansa och dricka mjöd med vänner!

  Men alla typer av musikföreställningar under Medeltidsveckan är UNDERBARA!

  Musikföreställning vid medeltidsmarknaden.
  Medeltidsveckans marknad.

  Vackra platser du måste besöka

  » Utsikten ovanför domkyrkan. Härifrån ser du taken från nästan hela Visbys innerstad! Magiskt vackert – speciellt i solnedgången.

  » Östergravar. Min absoluta favoritplats i hela Visby – så brutalt sagolikt! Gå längs Kung Magnus väg och blicka ut över gräset, kullarna och Visbys ringmur, eller ta några hoppskutt in bland de små stigarna och grusvägarna precis nedanför muren. Dagtid är det en del aktiviteter här och det tränas ibland med hästar, vilket gör att magi-graden stiger ännu mer. Min absoluta favorittid är dock att vara där på kvällen, då ljuset är magiskt och det inte är så många andra där.

  » Strandpromenaden. Hela strandpromenaden är så vacker och mysig! På dagarna är det mycket aktivitet här; folk som badar, sitter och har picknick och en del uppträdanden utanför kärleksporten. På kvällarna går solen ned precis rakt ut i havet (måste upplevas!) och de inbitna medeltidsmänniskorna sitter kvar och gömmer sig i mörkret under träden; det tänds eldar om det inte är eldningsförbud och folk sitter och spelar och sjunger – så gå inte och lägg er!

  » Ringmurstornet ”Silverhättan”. Här kan du klättra upp i tornet och kolla på utsikten! Finfint minsann!

  » Kapitelhusgården. Det finns ju fina hus och pampiga ruiner vart man än vänder sig i Visbys innerstad, men det är något speciellt med Kapitelhusgården och gatorna där omkring. Vackert oavsett tid på dygnet!

  Utsikten ovanför domkyrkan.
  Östergravar.
  Östergravar i solnedgången.
  Strandpromenaden.
  Strandpromenaden kvällstid.

  Hur länge ska man stanna?

  Om du vill passa på att se dig omkring på hela Gotland, så tycker jag absolut att du kan stanna hela veckan! Men då är det skönt att ta lite paus i Medeltiden och ta på sig vanliga kläder. Annars tycker jag att 3-4 hela dagar är ganska så perfekt, varken för lite eller för mycket.

  Vad måste jag ha koll på?

  SKÅÅÅÅÅÅÅL!
  Medeltidsskålen är en klassiker på Medeltidsveckan. Hör du ett sällskap sjunga ”skåååååååååååååååål” med ett enda långt utdraget Å i olika tonarter så är det kutym för alla runt omkring att hänga på! Skålen pågår så länge som man orkar hålla tonen 😉

  Det finns inget som heter överklädd.
  Undrar du om din outfit är lite ”too much” inför Medeltidsveckan? Släng då på MER bjällror och bling eller sy på ännu fler vackra band. Eller varför inte tillverka en överdådlig huvudbonad med pärlor och fjädrar?

  Öppenheten
  På Medeltidsveckan blir ingen dömd och här droppas svenskheten. Var vem du vill, gör var du vill, ta hur mycket plats du vill och prata med vem du vill! Det finns ingen annan plats i Sverige där man kan gå fram till precis vem som helst och bara börja prata utan att det är något konstigt med det alls. Alla känner alla, för vi alla är medeltidare.

  Vilka grupper ska du kolla in på Facebook?

  » Vi som syr Medeltidskläder. Gruppen för dig som syr dina egna kläder helt enkelt. Här får du tips och råd från andra medlemmar (och massor av inspiration såklart), oavsett om du vill sy historiskt korrekt eller om du är mer sugen på fantasy.

  » Medeltidsveckan. Den stora gruppen för alla som ska på Medeltidsveckan, där man kan ställa frågor och diskutera allt mellan himmel och jord (så länge som det handlar om veckan såklart).

  » Vi som vill ha sällskap på Medeltidsveckan eller Vi som vill få nya vänner under Medeltidsveckan. Två grupper som handlar om ungefär samma sak: Att skaffa vänner! Perfekt om du reser till Gotland själv eller om du helt enkelt bara vill utvidga ditt nätverk.

  Jag i en av mina favorit-medeltids-(eller-kanske-mest-fantasy)-outfits!

  Mina videos från Medeltidsveckan:

  YouTube video
  YouTube video

  Jag paniksyr inför Medeltidsveckan:

  YouTube video

  Kan du inte gå på Medeltidsveckan, så är somrarna fullproppade av andra historiska evenemang runt om i Sverige. Kika in här för att se listan med alla medeltidsmarknader.

  Det var allt för mig! Hoppas att ni alla som ska i väg på Medeltidsveckan får KALASKUL!

  Jag längtar SÅ mycket tillbaka!

  Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

  Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag och det är denna otroliga och helt underbart rosa rabarberlemonad, som min mamma gjorde varje sommar under min uppväxt. Det är den absolut godaste drycken jag vet: Syrlig, törstsläckande och med en fantastiskt fin hint av rabarber!

  Min mammas recept på rabarberlemonad:

  Receptet ger ca 2-3 Liter avrunnen saft (koncentrat)
  Den färdiga rabarberlemonaden blandas ut med ca 1 del koncentrat + 5 delar vatten.

  Du behöver:
  1,5kg rabarber
  3 citroner
  700g socker / liter avrunnen saft
  32g citronsyra / liter avrunnen saft

  + saftsil och saftduk (fråga efter i vanlig mataffär!)

  Såhär enkelt gör du rabarberlemonaden:

  Dag 1:
  ca. 10 minuter

  1. Skär rabarbern och citronen i mindre bitar/skivor
  2. Lägg dem sedan i en hink (med lock) och fyll hinken med vatten så att det täcker
  3. Ställ i kylskåp (eller annat kallt utrymme) och låt stå i 4 dagar

  Dag 4:
  ca. 20-30 minuter

  1. Sila saften genom en saftduk
  2. a) Gör som man ska och lös upp sockret i kokande vatten – eller b) om du inte är så petig så kan du göra som jag och bara hälla i sockret och blanda runt. 😉
  3. Häll i citronsyra och blanda runt
  4. Spara en loppad glasflaska med koncentrat i kylskåpet och frys in resten i glasslådor eller petflaskor.

  Kommentera gärna om ni testar att göra vår rabarberlemonad och berätta vad ni tyckte! 😀

  Mina planer för trädgården 2024!

  Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad mina planer är för vår trädgård – och kanske framför allt uteplatsen.

  Som ni kanske redan vet så hyr vi vårt boende på den här gården, men vår hyresvärd är väldigt generös med vad vi får göra här – framför allt med trädgården som inte var så mycket annat än en gräsmatta innan vi flyttade in sommaren 2022.

  DETTA HAR HÄNT:

  Förra sommaren (2023) gjorde vi om uteplatsen. Innan var det bara en tråkig ruta med plattor. Platsen kändes väldigt öppen och o-mysig, så för att det skulle bli ett ställe att längta ut till, så ville vi (jag) rama in den lite.

  Vi började med att riva upp alla plattor för att plana ut underlaget (det lutade väldigt mycket åt höger). Vi flyttade även ut plattorna ett snäpp in på gräsmattan för att komma bort från elstaketet och få plats med ett nytt i trä. Vi byggde staketet helt själva, jag, min mamma och min man. Grävde upp tre nya rabatter och jag planterade rabarber och sallad, samt direktsådde Rosenskära.

  Uteplatsen våren 2023 vs uteplatsen hösten 2023

  Men klart det hann vi inte, så i år har vi ännu fler ändringar på G! Förutom att högtryckstvätta plattorna (för det behövs verkligen!!), så ska vi:

  1. Bygga en avlastningsbänk

  Ytan där jag tänkt bygga avlastningsbänken är just nu bara ett tomt hörn på uteplatsen längs kortsidan av staketet (se bild nedan). Tanken var inledningsvis att jag skulle bygga odlingslådor och placera där, men så började vi grilla och som många gånger förr kände vi att vi har alldeles för lite (eller egentligen ingen?!) yta att ställa ifrån oss brickor och tallrikar på. Och då vaknade idén om en avlastningsbänk till liv!

  Planen är nu att lägga ut plattor på ytan (som tur är blev det ett par stycken över förra året) och sedan fästa en egenkonstruerad bordsskiva med konsoler på staketet. Konstruktionen är inte hundra procent bestämd, det kan bli vanliga bordsben framtill också. Under bordsskivan vill jag hänga ett skynke/gardin som tål utomhusmiljö.

  2. Lägga till en rabatt & sätta upp en trädgårdsbåge

  Den här rabatten var planerad redan förra året, men vi varken hann eller orkade med den. Men i år är jag supermotiverad! Vi märkte nämligen under sommarens gång att det hade varit skönt att ha lite ”insynsskydd” längs med plattornas långsida och något som ramar in uteplatsen så att det känns mer som ett rum. Så blomsterportalen är väl egentligen inte tänkt att vara något som man passerar genom, utan mer en avgränsare och en fin detalj i trädgården.

  Jag har en klätterros (New Dawn) som jag planterade ifjol för att den skulle få växa på staketet, men jag kanske flyttar den så att den får växa mot portalen istället. Det kan dock ta ett tag att få den att täcka, så under tiden kommer jag att plantera Klockranka som förhoppningsvis kommer att växa sig frodig under sommaren.

  3. Bygga en tvättställning

  En dröm som jag haft ända sedan vi flyttade till hus för fyra år sedan är att ha en tvättställning utomhus!

  1. Hur skönt att bli kvitt all tvätt inomhus? 2. Hur gott luktar det inte? 3. Äntligen ett bra ställe att vädra täcken på! 4. Kan det bli mer somrigt med tvätt som hänger på rad och fladdrar i vinden?

  Jag ska inte komplicera saker och ting, utan tänkte följa Johanna, Snickarglädjens tutorial!

  4. Måla utemöblerna gröna

  Jag hittade de här utemöblerna på Marketplace för 400 spänn förra året och de är verkligen superfina som de är – men väldigt slitna! Så de behöver slipas ned och behandlas på nytt för att överleva många fler somrar utomhus.

  Jag har som vanligt lite svårt att bestämma mig för hur jag vill göra, men är nu till 90% inställd på att jag skulle vilja ha måla dem i någon ljus grågrön nyans!

  Jag är även lite sugen på att måla staketet vitt eller grönt (som våra fönster och dörrar), men det blir tidigast nästa år eftersom vi byggde staketet med impregnerat virke.

  5. Göra en gång i den stora rabatten

  Även det här är ett projekt som jag redan hunnit påbörja, men jag kände direkt förra sommaren att det behövs en gång med stenplattor i min största rabatt. Så många gånger som jag trampade in där barfota eller i tofflor mellan känsliga blomsterstjälkar och fick jord mellan tårna, bara för att jag behövde vattna eller ville plocka en kvällsbukett.

  Den här gången kommer inte att synas i sommar när alla växter skjutit i höjden, men det kommer i alla fall vara skönt att den finns där!

  6. Skapa en liten mini-köksträdgård på kortsidan av huset

  På uteplatsen vill jag bara ha blommor, så i år anlägger jag en liten köksträdgård på en annan plats i trädgården. På ena kortsidan av huset har vi både bra med sol och lä, så där tror jag att sallad, kryddor, morötter och tomater kommer att trivas. (Eller ja tomaterna kommer nog att hamna precis utanför vår ytterdörr precis till höger om den här bilden, för där är det söderläge och ungefär 1% vind mot fasaden.)

  Jag har redan hunnit få upp tre pallkragar där, men de ska byggas på höjden och fyllas med jord. Innehållet är inte helt klarlagt men en del (inte så mycket) blir som sagt ätbart. Sen har jag tänkt direktså krasse och Ringblomssalva. Den sistnämnda ska jag försöka mig på att göra en egen salva av, eftersom Ringblomssalva är min absoluta favorit när det kommer till hudvård!

  Det kommer finnas utrymme för mer, men jag tycker att det är skönt att ha någon del oplanerad, så att man får lite utrymme för spontana beslut. Kanske häller jag ut innehållet från en fröpåse i min samling? Kanske blir jag kär i något när jag är på besök hos en handelsträdgård. Vi får se, vi får se…

  En känsla jag aldrig känt förut

  Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen vill jag dra på mig snickarbyxor och skor och låsa upp dörren på baksidan. Dra på mig handskarna och ta fram spaden.

  Det är en ny känsla. Håret är en boll på huvudet och jag är jordig om händer, byxor och ansikte. Vad hade 20-åriga Elin sagt om hon sett mig nu? När jag ägnar varje vaken, ledig minut åt att såga ner sly som jag ska göra växtstöd av senare eller häller ut kilovis med jord och kogödsel i mina pallkragar? När det mest exalterande just nu är att flytta plantor som växer på tråkiga och undangömda ställen? Hon hade förmodligen trott att det varit en synvilla. Den forna växtmördaren Elin Kero – en trädgårdsentusiast? Nej dra mig baklänges…

  Imorse satt jag i en av utestolarna som jag lyft ut trots att det egentligen varit för kallt. Jag bara satt där. Efter en stund kom jag på att jag inte tittat på min mobil på säkert en kvart. Sen insåg jag att den faktiskt ligger inne på laddning och gjort det i säkert två timmar utan att jag tänkt en endaste gång att ”nu ska jag ta en bild till Instagram”.

  Luktärt försådd

  ’Hur blev det såhär?’, tänker jag där i utestolen. Hur expoderade mitt intresse för trädgård helt från ingenstans?

  Det här är ju det fjärde året som jag bor i hus, varför har jag inte känt såhär tidigare? Men så kommer jag på det: Det är ju första året som jag sitter här på min egengjorda uteplats. Första gången som jag går in i en trädgårdssäsong där jag kan greja med mina helt egna rabatter. Plantera utan att ta hänsyn till något som någon annan redan fixat. Den friheten har såklart öppnat portarna till glädjen jag känner nu.

  Det tillsammans med att jag inte är heeeeelt ute och cyklar längre, för jag har ju faktiskt lärt mig en hel del! Om vad lucker jord är för någonting, om att vissa växtsorter inte vill ha någon näring, hur man räknar ut när man tidigast börjar så och om olika växtplatser.

  Trädgård känns nytt, spännande och kravlöst. En aktivitet som låter mig skapa med mina händer, men utan prestationskrav. Det är ingen som blir imponerad över hur fint jag gör, utan det är bara jag som får gå omkring och bona lite. Göra det mysigt för mig själv och min lilla familj på fyra fötter och åtta tassar.

  Imorse la jag ut några markstenar som en gång mitt i den stora rabatten, för att det ska bli enklare att nå fram till alla mina planteringar. Jag flyttade även på en boll med soon-to-be blommande prästkragar, så att jag har en på var sida om den lilla gången. I sommar föreställer jag mig att det kommer se ut som en lummig och grönskande port 💭

  Så jag lyssnar på denna magiska låt och drömmer om den sista frostnatten och om att få plantera ut mina försådder. Jag drömmer om att plocka fram utemöblerna på riktigt, fälla upp parasollet och att äta min frukost bland fågelkvitter och vajande grenar.

  Planera dina företagsfotograferingar
  med hjälp av en Shot List

  Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång?

  Företagsfotograf planerar inför en företagsfotografering

  Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora mig i något kreativt där jag “tar det som det kommer”. Där resultatet inte är förutbestämt utan formas av idéer som kommer till mig under processen. Det är det bästa som finns!

  Men jag behöver också – lite motsägelsefullt – struktur och planering för att kunna känna trygghet i det jag gör. Det här är faktiskt något som jag insett först de senaste veckorna, men som jag kan se ett mönster av när jag blickar tillbaka: Hur jag sååå gärna vill skapa på känsla för att få känna mig fri och sådär underbart passionsdrivet euforisk – men samtidigt blir så förvirrad för att det (speciellt i yrkeslivet) gör mig lite otrygg? 

  Otrygg, för att jag inte har koll på vad det är jag ska göra – för det ska ju “komma av sig självt i fotoögonblicket”..? 

  Tänk vilken press det är ändå? Att allt man har ska fram i ett och samma ögonblick när alla ögon är på en? Inte undra på att jag lidit av så mycket prestationsångest…

  Så jag försöker lära mig att bli mer planerande. Det är inte helt främmande för mig ändå, för någonstans inom mig älskar jag det också: Att få sitta och klura lite över något jag ska göra och känna mig lite pirrig inför det.

  En grej som jag jobbat med ganska länge och som underlättar för min planering av fotograferingar är så kallade “Shot lists”:

  Shot list används vid planering inför en företagsfotografering
  Min shot list när jag fotade för fotoboks-företaget Once Upon App.

  Vad är en shot list?

  En Shot list är ett papper där du i förväg planerar vilka bilder du ska ta under en fotografering. Jag brukar göra bildrutor på ett vanligt A4-ark och skissa upp mina bilder. Vill eller hinner man inte skissa upp så kan man även med text beskriva bilderna man ska ta. Jag uppskattar dock skissandet mer för att jag vill ha min planering visuellt framför mig.

  För mig har det varit mest användbart med Shot Lists till mina fotoprojekt, företagsfotograferingar och Youtubevideos men man kan såklart använda sig av det i alla typer av sammanhang.

  Fördelarna med att fota med en Shot List är många:

  • Du får en bättre överblick över vad det är du ska göra och vad som kommer behövas i form av rekvisita och utrustning.
  • Det blir enklare att förklara för kunden vad du har för vision och de kan ge input innan fotograferingen. Man vill ju inte stå där och behöva göra om något i efterhand.
  • Du slipper ta dyrbar tid under fotograferingen till att fundera på vad du ska göra härnäst och blir mer effektiv.
  • Du riskerar inte att glömma bilder som ska tas.
  • Det blir enklare att bolla med eventuella kollegor/andra som är med under fotograferingen.
  • Med allt ovan kan du fokusera mer på att vara kreativ under fototillfället och göra bilderna så bra som möjligt helt enkelt! 🙂
  Behind the scenes från en produktfotografering för företaget Once Upon App

  Shot list-skissen
  vs den färdiga bilden

  Produktfoto
  Produktfoto
  Produktfoto

  Alla bilder blir inte alltid exakt som i Shot List’en, men i alla fall något åt det hållet. Man kan ju inse att en annan komposition passar bättre när man väl står där i fotoögonblicket. Men det viktigaste är i alla fall att syftet med bilden är det samma.

  T.ex. var kundens önskningar för dessa tre bilder att:
  1. Fotobokens omslag skulle visas med gamla släktbilder som rekvisita, utan att rekvisita eller händer täcker omslaget (för att man ska kunna byta till annat omslag/text i framtiden).

  2. Ett uppslag med mycket text skulle visas och att man får en känsla av att någon tittar i boken. 

  3. Visa boken i mitt hem.

  Så länge jag uppfyller ovanstående krav så kan jag göra ändringar. 

  Och såhär: En shot list är inte en fotboja som jag är fastlåst i, utan ett hjälpmedel. Jag tycker att de är så sköna att jobba med, för jag kan fokusera mer på det jag faktiskt vill fokusera på: Att skapa.

  …Och jag är ju precis lika kreativ när jag skapar shot listen som jag hade varit om jag kommit på hur jag skulle vilja fota direkt på fotograferingen – bara att jag slipper pressen 😉

  Nyfiken på att börja ta fotouppdrag för företag?

  Läs mer om min kurs där du får lära dig allt du behöver veta för att kunna börja jobba som företagsfotograf:

  planera en företagsfotografering

  Vill du börja fotografera produktbilder?
  – Har du då koll på detta?

  Oavsett om man som fotograf vill hjälpa företag att ta produktbilder på inredning eller på kläder, så finns det några riktlinjer som är bra att gå efter. Den första saken att ha i åtanke är att det finns ett syfte bakom varje bild som ligger uppe i en shop.

  Kanske har du tänkt på detta; att när du besöker t.ex. H&M online för att köpa en stickad tröja, så har varje produkt 2-4 bilder som visar hur tröjan ser ut – rakt på mot en enkel vit bakgrund och utöver det 2-4 bilder där plagget visas på en modell. Det här är inte unikt på något sätt, utan de flesta onlineshoppar visar upp det såhär och och om de inte gör det så borde de göra det 😉

  Dessa bilder har två olika syften, som jag tänkte förklara i det här inlägget!

  Två typer av produktbilder – med olika syfte

  Oavsett om det är en stickad tröja från H&M man säljer eller om det är en anteckningsbok från Paperstyle, så presenterar man dem på en produktsida med hjälp av bilder med två olika syften:

  1. Den som visar utseende och funktion
  2. Den som skapar känslan av produkten & visar dess användningsområde

  Utseende & funktion
  Produktbilder som visar utseende och funktion fotograferas ofta i studio, med jämn belysning och väldigt ”rakt på” mot en vit eller åtminstone neutral bakgrund, samt utan styling för att man som tittare ska fokusera på rätt saker.

  Exempel: När jag tog bilder på Paperstyles anteckningsbok Threadbound så ville jag bland annat förmedla att:

  • Boken har en diskret text i relief på omslaget
  • Bokryggen är rå (bakgrunden till namnet Threadbound)
  • Kanterna är rundade
  • Boken har perforerade sidor för att enkelt kunna rivas ut
  • Boken öppnas platt/slätt
  • Boken finns i tre färger
  • Bokens första uppslag har samma färg som omslaget
  Några obearbetade bilder som jag tog för att visa anteckningsboken Threadbounds utseende och funktioner.

  Känsla & användningsområde
  Produktbilder som istället ska skapa en känsla av produkten och inspirera till hur den kan användas, fotograferas gärna som lifestylebilder: D.v.s i en utvald miljö som ska representera företagets varumärke, med hjälp av styling. Här finns oftast utrymme för mer kreativ ljussättning.

  När jag fotar Paperstyles anteckningsböcker så tänker jag bland annat på att:

  • Paperstyle är ett svenskt varumärke som värnar om miljön när de tar fram sina produkter, så man vill ha bilder i naturliga miljöer (så som skog och vid typiskt svenska vatten) eller inomhus med detaljer i trä eller spår av växter.
  • Böckerna ska inspirera till pyssel, så några stylar jag med pennor, papper, klämmor, tejp och snören. Andra böcker säljer bäst till företag och dessa fotograferar jag med typiska business-detaljer som dator, glasögon, kaffekopp & stilren penna.
  • En av anteckningsboken Threadbounds funktioner är att man kan riva ut sidorna, så där vill jag visa att man kan använda boken när man vill skriva todo-listor, klottra ned recept man hittar online eller skriver ett meddelande och lämnar på köksbordet till någon i familjen.

  Exempel:

  Här är en vas som jag fotade när jag jobbade som inhouse-fotograf på Indiska.

  1. Först tog jag en bild av den i studion på Indiska HQ.
  2. Sen hade vi en ”inspirationsplåtning” på Ingarö i Stockholm där vi stylade en strandfrukost som skulle andas tropisk sol och värme. Medvetet såklart, eftersom vaserna såg ut att vara ilandflutna från ett förlist skepp i Karibien
  1. Studiobilden är bara fotad rakt på för att visa hur produkten ser ut.
  2. Inspirationsbilderna visar hur man kan styla den här typen av vas och andas även känslan av Indiskas varumärke som är väldigt bohemiskt och orientaliskt.

  Slutsats

  När du ska ta produktbilder så behöver du alltså fundera på:

  1. Hur ser produkten ut? Vad har den för utseendemässiga kännetecken som kunden måste vara medveten om innan ett köp online? Syns de tydligt i en bild eller behövs flera bilder?
  2. Har produkten några bra funktioner som du kan visa upp?
  3. Vilken känsla vill varumärket förmedla med sina bilder?
  4. Vilka användningsområden har produkten?

  Lycka till med fotandet!

  Starta eget företag: Var börjar man?

  Jag jobbar som fotograf, utbildar online inom foto och redigering, samt har en egen onlineshop där jag säljer mina fotografier. Jag har drivit företag i två omgångar och det har varit, och är fortfarande, en läskig men otroligt spännande och rolig resa! Mitt första företag (enskild firma) drev jag 2010-2013 under tiden jag hade en anställning på 80%. Andra och nuvarande företaget (aktiebolag) startade jag 2016 och jag har drivit det på heltid sedan dess. Däremellan tog jag uppdrag och fakturerade med hjälp av egenanställningstjänsten Frilansfinans, medan jag studerade.

  Är du också en kreatör som är sugen på att jobba med ditt egna? Då är det här guiden för dig!

  1. Var börjar man?
  – Vad ska du sälja? Vad ska du tjäna pengar på?

  Det första du behöver göra är att fundera på vad du ska sälja och vad du kan tjäna pengar på. Ju fler idéer du har desto bättre, sen måste du inte göra allting direkt, men det är skönt att ha alternativ. Ladda ned min Business Brainstorm Workbook för att få hjälp med hur du kan brainstorma fram idéer till ditt framtida företag.

  Frågor att fundera på:
  – Vad är du bra på som andra kanske inte är bra på och du kan hjälpa dem med?

  – Vad behöver din framtida kund? Inte villhöver utan verkligen behöver. Sånt är enklare att sälja.

  – Vad specifik ska du jobba med? Om du vill bli fotograf, vilken typ av fotograferingar vill du göra/inte göra?

  – Saknas det något på marknaden? Finns det behov som du kan fylla?

  – Om det t.ex. redan finns fotografer som gör den typen av fotograferingar som du vill göra, kan du göra dina fotograferingar på ett annat sätt? Använda annan styling, fota i en annan typ av miljö än det som är populärt just nu?

  – Vem ska köpa din produkt eller tjänst? Vem är din målgrupp?

  2. Okej, du vill starta företag nu
  – vilken företagstyp ska du välja?

  Det finns tre företagstyper som jag vill prata om:

  Egenanställning – Prova på företagande
  Perfekt när du vill prova på att frilansa, men inte vill trassla med registrering, ansökan, bokföring, skatter, avgifter, pension och allt annat som kommer med det. Med tjänster som t.ex. Frilansfinans kan du fakturera och få betalt för ett jobb du gjort – det är snabbt och enkelt och kräver inget mer av dig. Du skapar bara ett konto, loggar in och klickar på ”skapa faktura”.

  Egen firma Starta företag för första gången
  Du kanske vill driva företag vid sidan om en anställning eller på annat sätt mjukstarta din företagsresa – då kan du starta en Enskild Firma. Det kräver inget ekonomiskt av dig och är enklare att börja med. Man kan ombilda sin egna firma till ett aktiebolag senare.

  AktiebolagDriv företag på heltid
  Förmodligen inte relevant för dig som läser detta, då det är en bolagsform som kräver lite mer av dig. Du behöver bl.a. ha 25 000:- i kapital att sätta in i företaget och du blir anställd i ditt egna bolag.

  3. Hur du registrerar ditt företag

  1. Vad ska företaget heta?

  2. Ansök om F-skattsedel & registrera dig för moms på verksamt.se

  3. Skaffa ett företagskonto. Det blir så mycket enklare med bokföringen när företagets inkomster och utgifter är avskilda från ens privata och det går även att koppla ett Bankgiro till ett företagskonto, vilket gör det enklare för kunden att betala dig och det ser proffsigare ut.

  4. Vad du behöver ha koll på i början:

  Jag utgår från att du har hjälp med redovisningen eller anlitat en redovisningskonsult:

  Bokföring
  Varje månad bokför du det du tjänat och betalat i företaget. Du loggar in på din bank (det är här det är bra att ha ett separat företagskonto), skriver ut/sparar ner månadens kontoutdrag och ser till att det finns ett kvitto eller en faktura för varje transaktion på ditt kontoutdrag. Sedan skickar du in det till din redovisningskonsult.

  Moms
  För varje produkt eller tjänst som du säljer så ska du lägga på moms (25%) på priset. När du köper t.ex. en kamera så är priset också inklusive moms. När du säljer något, till exempel en fotografering, så ska momsen som du lagt på kostnaden för det uppdraget betalas in till Skatteverket. Momsen kan betalas in per månad, kvartal eller år. Du kan även få tillbaka momspengar om du köpt något till företaget.
  – Lär dig mer om moms

  Bokslut
  Varje år ska redovisningskonsulten du anlitat lämna in ett bokslut. Du behöver inte göra så mycket här, utan enbart komplettera med information eller material ifall det efterfrågas. Bokslutet är en typ av sammanställning av hur det gått för dig och företaget under det gångna räkenskapsåret.

  Räkenskapsår
  = Ett år i företaget. Har du enskild firma brukar det vara samma som ett kalenderår, dvs januari – december. För mig som har aktiebolag beror det på när jag startade bolaget. Jag registrerade mitt företag i maj 2016, så mitt räkenskapsår är maj-april.

  Skatt och preliminärskatt
  Utöver att betala in moms (som är en typ av skatt på produkter), så betalar du även skatt på vinsten som du gjort i bolaget. Alltså det som blir kvar av det du tjänat efter att du betalat alla dina utgifter.

  Inför varje år så beräknas det vad man uppskattningsvis kommer betala i skatt under året och utefter det betalar man in en s.k. preliminärskatt varje månad. När man startar sitt företag (och ansöker om F-skattesedel) så får man själv uppskatta hur mycket man tror att man kommer behöva skatta (det är dock vanligt att ens preliminärskatt sätts till 0 i början då man inte förväntas göra någon vinst och då betalar du ingenting).
  – Lär dig mer om skatt, preliminärskatt & deklaration

  Extra bilaga när du deklarerar
  När man har företag så behöver man fylla i en extra bilaga när man gör sin privata deklaration, det här kan du få hjälp med av din redovisningskonsult. Har du en Enskild Firma så fyller du i en NE-bilaga och jag som har aktiebokag fyller i en bilaga som heter K10. I samband med deklarationen får du tillbaka eller betala beroende på om du betalat för mycket eller för lite i preliminärskatt.


  Allt det här låter säkert MYCKET och överväldigande, men det behöver inte vara det om du har hjälp med redovisningen. Många har tur och känner någon som kan hjälpa en, men jag hade inte den lyxen och behövde anlita en redovisningskonsult. Tanken på att ha en sådan utgift i början var jobbig, men det har varit värt det för mig, även när jag haft låg inkomst. Kostnaden för en redovisningskonsult är procentuell i förhållande till hur mycket du jobbar, så det behöver inte bli så dyrt.

  All tid som du kan få lös genom att slippa redovisning är värdefull tid :))

  Nu är du redo att börja jobba!

  Hur min klädstil förändrats 2007-2023

  För några veckor sedan fick jag ett önskemål om att göra ett inlägg om min klädstil genom alla år, så att man kan titta tillbaka och jämföra! Det tyckte jag var en fantastisk idé och jag har nu suttit i säkert 10 timmar och kollat genom bilder, gjort kollage och funderat över vad som kan ha påverkat de olika stilförändringarna.

  Tycker att det är så spännande att varje kapitel i den här stilhistorien går hand i hand med livet som jag levt. Något som jag inte tänkt på när jag varit mitt i det, men som jag tydligt kan se såhär efteråt.

  2007 – året när jag tog studenten, flyttade hemifrån (från Skara till Jönköping) och mitt överdimensionerade midjebälte gjorde mig till stilikon 😉

  Tyvärr var det också året när jag hittade Liquify i Photoshop och började göra min midja smalare och mitt hår större på nästan alla bilder. Det är så sorgligt. Jag hade precis genomlevt tre år i gymnasiet där majoriteten av alla killar jag var intresserad av (och vänner jag ville hänga med) föredrog min bästis framför mig. Min självkänsla var i botten och min självbild helt skev. Men så startade jag min blogg och det var helt överväldigande att så många ville följa mig för att jag var jag! :’)

  2008 – Rocker-Elin gjorde entré och jag kan inte låta bli att le när jag tittar på dessa bilder. Alla armband som jag använde som fotlänkar. Halsbanden som jag draperade över mina boots eller gjorde till axel-dekor genom att fästa dem i klaffarna på min skinnjacka. Mina svarta, transparenta balhandskar som jag trädde armband och ringar ovanpå, för att styla till mina outfits. Som inspirerade mig till att köpa ännu fler handskar – en accessoar som jag älskade lika mycket då som jag gör nu när jag kollar på bilderna. ”Så jäkla snyggt, lill-Elin!!!”, vill jag ropa till mig själv.

  Jag var verkligen mig själv fullt ut och min dåvarande kille skämdes SÅ för att jag plötsligt stack ut så mycket. Han hade ju blivit tillsammans med en osäker 18-åring klädd helt vanligt i jeans och linne. Att jag sket fullständigt i vad han tyckte om min rockerstil (eller vad främlingar kommenterade om mina trasiga strumpbyxor) säger ganska mycket om min förbättrade självkänsla! :’)

  2009 – Rockerstilen mjuknade lite, eller mixades i alla fall med lite gulligare plagg. Jag hade också ALLTID klackar – till och med när jag bara skulle springa över till Shell-macken som låg ca 20 meter från min lägenhet. Ja, det var den där tiden när man var 21 och det var viktigare att vara snygg än bekväm 😉

  Slutade förstora mitt hår i Photoshop, eftersom jag hittade tidernas hårprodukt: Osis Dust it!

  2010 – Mitt mest förvirrade år i den här stil-historien. Å ena sidan fick jag min absoluta dröm-jacka (den svarta orkesterjackan) sponsrad av en onlinebutik med alternativa kläder och jag bar den i princip varje dag! Favorit-outfiten var helt klart den jag har på mig i studion här ovanför (till vänster). Sedan hittade jag till en del nya favoritplagg – t.ex. outfiten med den bruna kjolen och så ponchon som min dåvarande kille kallade ”mattan” (fortfarande uppenbart störd över att jag vägrade jeans och t-shirt haha)

  Å andra sidan var det också året då jag köpte en massa kläder bara för att skapa outfit-inlägg till min blogg och för att jag påverkades av andra bloggare som skrev om mode. Billiga, epiga kläder med dålig passform som skavde och som jag kände mig fruktansvärt obekväm i. Både för att de inte satt som de skulle och för att de helt enkelt inte var ”jag”…

  2011 är ett favorit-år när det kommer till min stil! Älskar mina svarta lite dramatiska outfits som var lite mer feminina än dem från 2008. Älskar att jag vågade färga mitt hår rött (även om det inte höll så bra i tvätten). Älskar de nya, romantiska inslagen som flirtar med min stil idag. Älskar min svarta orkesterjacka, den bruna skinnjackan och min fina cape med (fusk)pälskant (som tyvärr försvann och jag hittade den aldrig igen </3)

  2012 sa jag hejdå till Rocker-Elin. En av anledningarna var att jag hade en vit Ragdoll, så mina svarta kläder var fulla av vita katthår och helt enkelt inte roliga att ta på sig 😉 En annan var att förändringarnas vindar blåste. Jag mådde inte bra (utmattningsdepression) och min 6,5 år långa relation med min dåvarande kille sjöng på sista refrängen. Ville mest smälta in och inte bli sedd.

  2013 var jag 25 och min åtta år yngre syster hade hunnit fylla 17. Äntligen började vi kännas ”jämnåriga” och jag började influeras av henne och låna hennes kläder. Tog varje tillfälle att ta hennes konjak-färgade jacka och hennes kilklackar i sneakers-stil, som jag stylat till kattklänningen på bilden här ovanför. Och alltså KATTKLÄNNINGEN! En av mina absoluta favoritplagg någonsin, tillsammans med den svarta, vippiga kjolen!

  (Och btw, här var jag sjukskriven och mådde skit, men det ser man inte på bilderna)

  2014. Crop-tops’en gjorde entré (genom min syster såklart!) och jag vågade slinga håret ljust! Några år tidigare (när jag var Rocker-Elin) så hade det varit helt otänkbart (gjorde t.o.m. narr av mig själv i blont hår), men jag var på andra sidan av min utmattningsdepression och behövde en förändring. Inte bara med håret, utan jag sa även upp mig och flyttade från Jönköping till Stockholm (Tyresö)!

  2015. Året när jag träffade min man! Och det syns, för han hade nämligen en blå bomber-jacka med rosegold-detaljer och keps bak-och-fram, precis som jag har på en av bilderna. Lite gulligt ändå att jag ville se ut som honom. Sen var jag ju också nyinflyttad i Stockholm och jag har alltid influerats väldigt mycket av platserna jag bor på. Så att klä mig mer street kändes bara mer naturligt när jag bodde i en storstad. Det här var också året då jag sa hejdå till kort-kort och började klä mig i byxor eller längre kjolar istället.

  2016, det rosa året, syns det? 😉 Sydde även mitt första vardagsplagg: En glittrig silverkjol!

  2017. Tröttnade rätt snabbt på den supergulliga stilen där allt skulle vara rosa och gick tillbaka till min street-stil, som den här gången blev lite mer minimalistisk. Älskade att kombinera mina lite mer gulliga och feminina plagg med sportiga inslag. Jag bodde i mina svarta adidas-byxor med stripes och i mina sneakers. Eller i min helsvarta ”jag jobbar med media”-outfit.

  2018. Det här året hade jag en dipp. Hade precis flyttat till Nacka och kände redan från start att jag inte trivdes så bra. Det var stimmigt och jag saknade naturen som jag haft så nära i Tyresö. Kände mig väldigt stressad över den nya boendesituationen och vet inte om det var det som gjorde att jag kände mig obekväm i allt jag hade på mig och var väldigt förvirrad i min stil? Bodde i alla fall i mina skjortklänningar!

  2019. Jag höll på att tappa det i vår lägenhet i Nacka och vi bestämde att det var dags för oss att lämna Stockholm – det ser man väldigt tydligt i min klädstil! haha! Street-kläderna var långt borta och byttes ut mot drömmiga kjolar och klänningar, som en tydlig manifestation: Jag skulle bort från lägenhetsområden, trafik och folkmassor.

  2020. Vi flyttade ut på landet och klädstilen fortsatte efter detta tema. Sneakers byttes ut mot barfota, stövlar och kängor.

  2021. Året jag började sy mina egna klänningar och en helt ny värld av puffiga ärmar och volanger öppnade sig :’)

  Efter pandemin (då jag utöver klädstilen här ovanför även bott i fina mjukis-set) blev det plötsligt jätteviktigt med fina kläder som också var BEKVÄMA. Hade noll tålamod med plagg med dålig passform och tråkiga material. Så att sy mina egna kläder var lösningen på alla problem. Jag fick både välja materialet, stilen och passformen helt själv och har aldrig haft så sköna kläder i min garderob! Inte undra på att det blev en ny besatthet 😉

  Nutid. Förutom att jag blev blixtförälskad i snickarbyxor så har stilen inte ändrats alls sedan 2021. Varför ändra ett vinnande koncept? Det känns lite knäppt att jag bara gått klädd såhär i 2,5 års tid, för det känns som att det här alltid har varit min stil – så självklar är den. Men som med allt så utvecklas man ju och stilen förändras. Även om man inte följer modet slaviskt, så påverkas man ändå av trender. Och det ska bli spännande och se vad för nya kapitel som väntar efter detta?

  Vilket är ditt favoritår av mina stil-år?

  Mina favoritår är nog 2008 (rockerstilen), 2011 (den feminina rockerstilen), 2017 (sportiga men feminina stilen) och nutid förstås!

  Mina favorit-verktyg & material till dockhusrenovering

  dockhus renovering

  Jag håller på att renovera min mammas gamla Lundby dockskåp, som jag och min syster också lekt friskt med när vi var små och har tidigare skrivit om mina planer för dockhuset och de nya rummen. Idag är det dags att prata lite om verktyg och material!

  VERKTYG must haves

  1 – En listsax

  Om du bara ska köpa ett enda hjälpmedel till ditt dockhus-projekt så är det en listsax. Med en listsax kan du snabbt och enkelt klippa genom bland annat träpinnar och plast. Saxen har linjer som hjälper dig att klippa rakt när du kapar träpinnar till nya golv. Den har även en fåra för att kunna klippa vinklar på exakt 45°, vilket är perfekt när du ska skapa ramar till dörrar och fönster, samt lister som möter varandra i hörn.

  2 – Måttband

  Något som du kan mäta med är definitivt ett måste. Jag föredrar måttband för att det är flexibelt, även i lite klurigare utrymmen. Men linjal funkar givetvis också!

  3 – Lim

  Jag varierar mellan limpistol och Karlssons klister. Limpistol är bra för att det torkar snabbt och sitter HÅRT. Perfekt till att limma ihop stommen. Karlssons klister torkar långsammare och det använder jag när jag behöver längre tid på mig att placera ut det jag ska limma fast – väldigt bra till golv och lister.

  4 – Sandpapper

  Träpinnar som klipps av blir lätt flisiga, så jag putsar den lite lätt efteråt. Sandpapper är också bra för att få bort gamla limrester och jämna ut större ytor som t.ex. väggar som blivit utsatta för slitage.

  5 – Precisionskniv

  Väldigt bra när man t.ex. ska skära ut tapeter eller kartongbitar, som man kan använda för att bygga egna möbler. Använd tillsammans med en linjal för exakta snitt.

  6 – Hårfön

  Värme smälter lim, så min hårfön hjälpte mig att få isär alla delar till mitt hus! Använde också diverse verktyg (hammare, spårskruvmejsel mm) för att samtidigt som jag fönade även bända isär huset. Man måste såklart inte plocka isär huset, men jag gjorde det gör att det skulle bli lättare att såga sen.

  7 – Sticksåg & borr

  Jag använde det mycket i början, när jag skulle modifiera mitt hus. Jag sågade t.ex ut större och fler fönster och dörrar. Har du inga egna verktyg, så låna av en familjemedlem eller granne! Bör inte köpas för ett sånt här projekt 🙂

  8 – Penslar

  För målning av hus och detaljer.

  MATERIAL –favoriter

  1 – Träpinnar från Biltema

  Biltema har en stor förpackning med träpinnar i varierande (väldigt fina) nyanser, som är perfekt när du lägger golv! Jag har även använt dem till trösklar och planerar att använda dem till fasaden, om allt går som det ska.

  2 – Träpinnar från Amazon

  Gillar egentligen inte att handla på Amazon, men har inte hittat det jag sökt någon annanstans. De har i alla fall dessa träpinnar som är i den perfekta storleken för att skapa bl.a. lister, pärlspont och fönster.

  3 – Kartong

  Spara på allt du kan! Allt från lådor till hushållspappersrullar. Det är så otroligt bra att ha för att skapa väggar, tak, möbler, kakelugnar och oändligt mycket mer! Både starkt material, samtidigt som det är enkelt att skära i. Och gratis dessutom. Hittills har jag hunnit skapa en soffa av kartong + tygspill, men det lär bli mer ju senare vi kommer i projektet.

  4 – Hobbylack

  En favorit-pyssel-färg som jag har är Panduros Hobbylack. De är extremt lätta att jobba med, täcker bra, torkar snabbt och ytan som blir är också hållbar. Färgen finns i flera olika nyanser, men du kan blanda till vilka färger du vill med bara grundfärgerna. Färgerna finns både med Matt och Glossy finish, men jag har bara testat matt.

  Rekommenderas till alla mindre målarprojekt som lister, dörrar och föremål. Obs! Använd INTE till att måla väggarna med (jag har testat det men måste prova ut någon bättre färg till nästa rum som ska målas).

  Kommentera gärna om du har några dockhus-favoriter! 😀

  Allt du behöver veta om minneskort

  3 typer av minneskort

  Mirco SD (Secure Digital) = Minneskort för actionkameror, drönare och mobiltelefoner

  SD (Secure Digital) = De vanligaste korten för kameror idag

  CF (Compact Flash) = Minneskort för vissa professionella kameror

  Minneskortens kapacitet: 2 saker att ha koll på

  1. Lagring: Hur många bilder & filmer får plats?

  Hur stort utrymme som ett minneskort har anges i GB eller TB (1TB = ca1000GB). Högre lagringsutrymme är bäst när man jobbar med video, medan man kommer undan med lägre utrymme när man bara fotograferar.

  Jag fotograferar mest med 32 GB och 64GB minneskort.

  2. Läshastighet & skrivhastighet = Hur snabbt jobbar minneskortet?

  Läshastigheten = Hur snabbt kan du föra över filerna till en dator/hårddisk?

  Skrivhastigheten = Hur snabbt sparar kameran filerna på minneskortet medan du fotar/filmar?

  Båda hastigheterna anges i MB/s. Hur hög hastighet man behöver ha på ett kort beror lite på vad för material man skapar. Fotar man mycket med seriebildstagning, samt filmar så behövs högre hastigheter.

  VÄNSTER: Hur stort lagringsutrymme kortet har. HÖGER: Hur snabb läshastighet kortet har.

  Vanliga problem med minneskort

  Kameran/kortet buffrar = Det tar tid att skriva filerna till minneskortet, för att kortet har låg skrivhastighet. Lägger du mycket tid på att vänta på att minneskortet ska buffra klart, så är det dags att investera i ett kort med högre skrivhastighet.

  Filminspelningar avbryts automatiskt = Kortet har för låg skrivhastighet. Dags att uppgradera.

  Formatera kortet – radera EJ!

  Jag har bara varit med om att ett minneskort blivit korrupt en gång och det var för att jag raderade filer från kortet lite här och där, istället för att tömma kortet och formatera det på en och samma gång.

  Att bara radera filer på ett minneskort är som att bara skölja av tallriken med kallt vatten när man har ätit upp maten. Ju mer du äter på tallriken och bara sköljer av den, desto mer matrester fastnar och byggs på och det kanske möglar? Att formatera kortet är som att köra tallriken i diskmaskinen. Du får en djuprengöring!

  Så gör det till en rutin att alltid föra över dina filer till hårddisken och sedan formatera minneskortet. Formatera gör du i kameran.

  Så vilket kort rekommenderar jag?

  Välj bort Sandisks silvriga minneskort. De har lägst läs- och skrivhastighet.

  Satsa hellre på ett Sandisk Extreme Pro 64GB, de kostar inte så mycket. Perfekt för foto och för enklare videoinspelningar. Är du professionell eller avancerad hobbyfotograf och vill du ha ett ordentligt bra kort så kan jag verkligen rekommendera Sonys Tough-kort! Bästa minneskort jag någonsin haft och är otroligt hållbart, men kostar en slant.

  Fota lugnt.. höll jag på att skriva. Men nä, klicka på! Vi ses!

  Min mormor Ulla & husfrukursen i Stockholm 1960

  Min mormor Ulla längst till vänster

  Jag är just nu på en resa för att lära känna min mormor. Hon gick bort i slutet på november 2020 efter många år av demens och som många andra önskar jag att jag hade hunnit fråga henne om hennes liv. Som tur är var min mormor en mästare på att dokumentera saker, så hennes fotoalbum är inte bara en vanlig samling okända ansikten i rad utan hundra procent en resa genom hennes ögon.

  Min mormor föddes och växte upp på Sjövik Folkhögskola utanför Avesta-Krylbo i Dalarna, men flyttade till Stockholm som 19-åring för att gå en husfrukurs. Husfrukursen var en utbildning inom hotellverksamhet och den gick man på yrkesskolan Hasselbacken ute på Djurgården, som idag år 2023 är hotell och restaurang. Vid den tiden (1960) hade Hasselbacken flera utbildningar, bland annat Husfrukursen och utbildningar som kock, kallskänka, servitör, hotellsekreterare mm.

  Och mormor som dokumenterade allt i sitt liv fotograferade Hasselbacken både från fram- och baksidan. Hon dokumenterade husfrubiträdet Sirkka Salonen, konditor Nyberg, restaurangköket, foajén, baren, tillämpningslunchen och klassrummet. Och jag älskar henne så mycket för det!

  Ulla och hennes klasskompisar bodde i nuvarande Åhlens City vid Sergels Torg under studietiden. Det här var tre år innan invigningen av varuhuset (som då hette Åhlén & Holm) 1964 och man bodde i studentkorridor. Mormor och hennes rumskompis, som tyvärr inte omnämns med namn i fotoalbumet bodde i nummer 7 och i rum nr 6 bodde deras grannar Ulla och Barbro.

  De fyra unga tjejerna blev bästisar under tiden i Stockholm och mormor har berättat att det var en helt fantastisk tid i hennes liv. Jag relaterar starkt då jag också flyttade till huvudstaden för att studera (på Fotoskolan Sthlm) och hittade tre av mina närmaste vänner där. Tänker på alla gånger vi gått armkrok genom stan, suttit på trappan till konserthuset vid Hötorget och ätit lunch och skrattat tills vi storknat åt precis ingenting. Min mormor och hennes väninnor gjorde med största sannolikhet samma sak.

  Drottninggatan
  Mormor skrattar åt att någon hade uppfällt paraply fast solen sken, skriver hon i fotoalbumet.
  ”Ingång: 47an” står det i fotoalbumet. Vet ej vad det innebär.

  Det finns mängder av bilder från deras turer på stan och jag kan följa dem från Skansen, till City, förbi slottet och kungliga operan, vidare till Södermalm med Hornsgatan, Engelbrektskyrkan och Skanstullsbron och slutligen hela vägen bort till Lidingöbron.

  Mormor har berättat att hon och hennes väninnor gillade att göra pranks – både på varandra och på andra. Bland annat ska de under en av sina turer på stan ha ställt sig helt stilla och bara stirrat upp i luften. Och det ska inte ha dröjt länge innan det samlades en folkhop omkring dem som samtliga också stirrade upp i luften för att försöka se vad de tittade på. Och då började tjejerna fnissa och lämnade platsen.

  Mamma har också återberättat att två av de fyra vännerna (som delade rum) en jul skulle ta bort julpyntet från sin gran. Granen tappade alla barr under avklädningen och då bestämde de sig för att klä på den helt igen och sedan knacka på hos den andra halvan av kvartetten i grannrummet för att utropa ”KOLLA hur mycket vår gran barrat inatt?!”.

  Bilderna i fotoalbumet speglar mycket bus, fest, kärlek och brevskrivande på Cityhemmet i Stockholm där 1960 och jag kan inte låta bli att le.

  Min mormor längst till höger

  Under utbildningen på Hasselbacken träffade hon även sin dåvarande pojkvän greve Nils Ulfson Bonde som också gick på restaurangskolan – han finns avbildad i en artikel från utbildningen där han serverar en av sina klasskamrater. Kanske ville han bli källarmästare (restaurangchef) en vacker dag?

  Nils serverar på stora bilden.

  Såhär står det i artikeln:

  Medan restaurangerna i publikt hänseende sover vintersömn drar blivande kockar, servitörer, husfruar och hotellsekreterare in i köksregionerna under ledning av överlärare Kjell Blumenhal (f.d. källarmästare). Vågar man in i sorlet och tittar lite närmare under vita toppiga kockmössor och bakom välstrukna kallskänksförskinn, så hittar man inte bara unga grevar och grevinnor utan också hela den yngre svenska restaurangadeln, d.v.s. källarmästarbarn från alla stadshotell och större restauranger i landet.

  Att bli t.ex. köksmästare är fortfarande en av de längsta och slitsammaste yrkesvägarna man kan välja. För ett tiotal år sedan var det dessutom en nog så diskutabel bana. Det kunde vålla hela familjer stor sorg om något av barnen kom och förklarade sig villig att gå köksvägen. Vänkretsen kom och beklagade och mamma fick gå där och bita ihop tänderna och titta surt på andras barns ämbetsmannakarriärer. Numera har restaurangchefyrket det allra bästa sociala anseende. Det anses synnerligen lovvärt om unga flickor ur de högsta kretsar utbildar sig till husfru och restaurangkassörska. Och varför skulle inte greven bli kock?

  Nils Bonde och mormors mamma Hanna.
  gammelmormor Hanna, mormor & Nils

  Relationen kan inte ha varat längre (om man ser till bilderna och det faktum att mormor träffade morfar drygt fyra år senare), men de var åtminstone och hälsade på hemma hos varandras familjer.

  Mormor följde med till Håsta gård utanför Stallarholmen på Selaön i Mälaren (en bit öster om Strängnäs) där Nils familj bodde och det finns bilder när mormor hänger med Nils mamma och lillebror, samt gosar med familjens hundar. Nils följde också med mormor hem till Sjövik i Dalarna och var marskalk på mormors storebrors bröllop i juli 1961:

  Nils, Kerstin, min mormors bror Sune, mormor Ulla och den lilla flickan vet jag inte vem det är.

  Själv kom jag ju också hem med en kille från Stockholm. Inte från utbildningen, men från sommarjobbet mellan terminerna. Lite kul ändå.

  Nu har jag skrivit en novell om mormors tid i huvudstaden och det är dags att avrunda. Mormor och hennes tjejkompisar verkade hålla kontakten efter utbildningen och de kom och hälsade på henne flera gånger i Dalarna. Fint att se!

  Tack mormor för titten i ditt fotoalbum och för att du ville lämna ett avtryck för eftervärlden <3

  Hur man behåller sitt kreativa uttryck som uppdragsfotograf

  Jag fick ett DM:

  Först, lite info:

  Att fotografera uppdrag för företag är ganska annorlunda mot att fotografera för privatpersoner. Upplägget när en privatperson bokar en tjänst, ser ut så att de går till en fotograf vars bilder och stil de gillar och så bokar de t.ex. en bröllop- gravid- eller familjefotografering. Privatpersonen kan ha önskemål på bilder och t.ex. val av plats och kläder, men i slutändan är det fotografen som är kreatören och som levererar bilder utifrån sin egna känsla och sitt egna kreativa uttryck.

  När det gäller företag däremot så är det mer regel än undantag att företaget har en egen bildstil eller en väldigt detaljerad brief* som man som fotograf måste förhålla sig till. Det handlar om allt från var bilderna ska tas, hur många bilder som ska tas, vad bilderna ska innehålla och hur de ska redigeras. Anledningen är att företag har ett varumärke och en grafisk profil som allt deras material måste baseras på och det här kan verkligen göra att man som fotograf känner sig som en mutter i ett stort maskineri, utan någon som helst kreativ frihet.

  *Brief = En uppdragsbeskrivning, som bl.a. beskriver hur många bilder som ska tas, vad bilderna ska innehålla, hur de ska färgsättas och när de ska levereras.

  När jag jobbade som inhousefotograf på Indiska 2017

  Jag fotograferar sedan ett par år tillbaka enbart uppdrag för företag och jag har känt väldigt många gånger att jag bara är ”den som klickar på knappen”. Att jag mer är där som ett proffs på tekniken än som en kreatör. För att någon annan redan bestämt helt hur bilderna ska se ut och jag ska se till att de blir till verklighet med rätt utrustning, inställningar och ljussättning.

  Som tur är så är det dock väldigt olika hur styrd man är beroende på vilket företag man väljer att jobba med. Större företag innebär i princip alltid mindre kreativ frihet för fotografen, då dessa ofta anlitar reklambyråer för att styra upp sina kampanjer och då ingår t.ex. en Art Director som bestämt allt det visuella redan innan fotograferingen äger rum.

  Så det här är absolut en anledning till varför jag hellre jobbar med mindre företag, eftersom det sällan är en byrå inblandad och jag får ta en större roll som kreativ rådgivare. En del mindre företag kanske inte ens har något direkt bildmaterial ännu, utan man får vara med och ta fram det från grunden, vilket är otroligt spännande och innebär stor kreativ frihet.

  Resultatet av fotograferingen du ser ovan blev den här annonsen på Indiskas site.

  Så visst är det hundra procent möjligt att vara dig själv även om du fotograferar företag! Och man måste verkligen inte vara en profil för det. Men det är däremot viktigt att ha en egen nisch. Att man visar tydligt i sin portfolio vad för typ av material man skapar, så att det blir enklare för en kund att matcha sin vision med en fotograf som tar den typen av bilder som man är ute efter.

  Och kanske känns det inte lika ”styrt” att vara en del av en större produktion med ett större företag, om du har den nisch och den bildstil som matchar det material som företaget efterfrågar?

  Vill du få din foto-fråga besvarad här i bloggen? Skicka ett DM till mig på Instagram!

  Jag ska renovera mitt gamla Lundby dockhus – och det här är planen!

  FÖRE:

  Det här gamla Lundby dockskåpet fick min mamma och min moster när de var små (någon gång på 70-talet). Det har även stått hemma hos min mormor där jag, min syster och våra kusiner lekt med det medan vi varit på besök. Och herregud vad jag älskat det här skåpet!

  Min mormor finns tyvärr inte i livet längre och dockskåpet har stått på vinden hemma hos mamma och pappa i många år. Skicket är lite sisådär efter så många år av lek och där vi satt upp ”tavlor” och gardiner på väggarna med hjälp av tejp. Så jag har tänkt en längre tid att jag vill renovera det!

  Och det ska alltså bli av nu!

  Alla möbler och saker (från tre generationer!) som vi har kvar till dockhuset.

  Min plan från början var bara att måla om och kanske tapetsera inne i huset, men jag har kollat på alldeles för många dockhus-renoveringar på Youtube nu för att kunna låta bli att gå all in.

  Så.. det här tänker jag göra:

  Mina idéer för dockhuset:

  Före och (kanske) efter:

  – Öppna upp och släppa in ljus med fler och större fönster (och en ytterdörr), eftersom jag tycker att huset i sitt original är rätt mörkt och deppigt. Jag tänker även passa på att sätta dit spröjs för att immitera den typen av fönster som jag själv älskar mest!

  – Addera en väggar på första och tredje våningen för att skapa fler utrymmen. Tredje våningen blir två sovrum och ett mysigt pysselrum i mitten med kakelugn. Första våningen blir en hall i mitten med ett vardagsrum till vänster och ett kontor till höger.

  –Ta bort en vägg på andra våningen för att få plats med kök, matsal och trappuppgång. Det lilla rummet till höger har alltid varit en toalett och kommer att förbli en toalett.

  – Byta ut och lägga till en extra trappa. Det har saknats en trappa till bottenvåningen i alla år och för att få plats med den så vrider jag på originaltrappan och placerar dem bredvid varann. Kanske gör jag trapporna lite brantare för att passa bättre i dockskåpet och behålla en passage in till toaletten.

  Moodboard:
  Övervåningen

  Samtliga rum på översta våningen ska ha ljusa (vitlaserade?) trägolv och tak i omålat trä med bjälkar. Skulle gärna göra dubbeldörrar i trä med glasfönster mellan pysselrummet och det gröna sovrummet. Pysselrummet ska ha en lite mer rustik känsla med vita väggar och ett stort linneskåp (med massa tyger i!!) och en kakelugn. Medan sovrummen ska vara väldigt romantiska med sina blommiga tapeter.

  Moodboard:
  Mellanvåningen

  På våningen i mitten vill jag ha ett gult kök med en rolig tapet. Jag har inte bestämt mig för om jag vill ha den tapeten i hela rummet, eller om jag ska lämna en liten bit vägg som någon typ av avgränsare för att bara låta köket ha tapeten och matdelen vara lite mer nedtonad (men i matchande färgskala). Eller om jag bara gör en fondtapet? Vi får se.. Toaletten blir neutral med krämiga toner.

  Moodboard:
  Nedervåningen

  Nedervåningen. Jag vill ha en grön hall med svart/vit-mönstrat golv och en grön trappa. Kanske gör jag till och med en liten ”för-hall” som på inspirationsbilden längst ned till höger, för att få lite mer dimension i skåpet. I hallen vill jag också ha panel eller pärlspont.

  De andra två rummen (vardagsrummet och arbetsrummet) är jag inte helt säker på. Men jag skulle gärna se att vardagsrummet hade en stor öppning ut till hallen och att det fick plats en kakelugn. I arbetsrummet önskar jag mig en bokhylla som täcker hela väggen från golv till tak och ett skrivbord framför fönstret.

  Det är i alla fall mina idéer! Sen får vi se var processen tar mig! 🙂

  Hur blev jag egenföretagare och fotograf?

  Foto: Caroline Jonasén

  Så min historia som egenföretagare och fotograf började med att jag blev inslängd i den här världen utan att ha den minsta aning om vad jag höll på med.

  Kort backstory.

  2007 tog jag studenten och flyttade hemifrån, 19 år gammal. Jag hade ett svagt intresse (eller kanske mer nyfikenhet?) för kameror och fotografering som legat på vänt under några år – lite som ett frö i frusen jord i väntan på våren.

  I samma veva startade jag en blogg och den behövde ju bilder! Så jag köpte min första systemkamera för min första brevbärar-lön och i samband med det väcktes en dröm..

  Såhär skrev jag på min blogg då:

  2009

  Mitt första företag.

  Spola fram några månader eller så och jag blev överrumplad av alla som ville bli fotograferade av mig när de såg bilderna som jag tog med min nya kamera och laddade upp på min blogg. Kollegor och bloggläsare ville att jag skulle fota deras bröllopsporträtt, vännerna ville ha modellshoots med mig, de bekanta ville ha gravidbilder och min dåvarande kille ville att jag skulle fota hans kompis ormar (haha).

  I början hoppade jag på alla förfrågningar jag fick och fotade gratis, men jag insåg ganska snart att om man ska kunna jobba som fotograf så måste man ta betalt. Och om man ska kunna ta betalt så måste man ha ett företag. För det är väl det som det innebär när man måste ha en ”F-skattsedel”?, tänkte jag. Jag kunde verkligen ingenting – och jag hade ingen i min omgivning som jag kunde fråga heller.

  På ett sätt är jag glad att jag var ung och aningslös, så att jag orädd kastade mig ut och startade mitt första företag 2010. Annars hade jag nog aldrig vågat. Samtidigt var det under den här tiden som jag upplevde riktig ångest för första gången och den ångesten blev en återkommande del av min vardag. Allting kändes bara så stort och överväldigande, samtidigt som jag la otroligt stor press på mig själv. ”Hela sverige tittar ju på..” Åtminstone kändes det så, med min blogg som växt i storlek och låg på topplistan som en av Sveriges största bloggar.

  Med min nya firma hann jag fota ganska många bröllop och produktbilder till nystartade företag, men för knappt någon lön alls. Samtidigt finansierade jag mitt liv genom att jobba 80% på ett kontorsjobb och bloggade som om det vore ett heltidsjobb. Det hela slutade i en utmattningsdepression 2013, där jag helt tappade fattningen om min business och tvingades lägga ner mitt företag bara tre år efter att jag startade det.

  Jag kände mig så värdelös och så fruktansvärt besviken över min dröm som det inte blev något av.

  2012

  Misslyckande eller lärdomar?

  Skrämd från vettet av detta totala ”misslyckande” tänkte jag att jag aldrig skulle kunna driva företag igen. Det är lätt att tänka att man själv inte är kapabel i den stunden, men med lite distans till det hela så var det kanske inte så konstigt att företagandet inte funkar.. när man jobbar hårdare än vad man klarar av och samtidigt inte vet vad man håller på med. Alls.

  Omvärlden kan vara hänsynslös ibland och det räcker med en liten kik i närmaste kommentarsfält för att se att det finns människor som bara sitter och väntar på att någon ska misslyckas och för att man ska få säga ”jag sa ju det!” eller ”inte trodde väl du att du…”.

  Men saken är den här: Det finns inga misslyckanden, bara lärdomar. De val i livet som jag gjort och som inte fungerat, har antingen inte fungerat för att jag insett halvvägs in att ”det här var ju inte min grej”, för att jag inte mått bra under perioden – eller så kanske jag inte haft tillräckligt mycket kunskap för att genomföra det just då. Men man kan alltid ändra riktning, hela sig själv när man mår dåligt och kunskap går att införskaffa sig.

  Man testar och man lär sig. Testar en gång till. Det är väl det livet handlar om?

  2015

  Historien slutar såklart inte där.

  Bara för att något inte gått under en period i livet, så betyder det ju inte att det är kört för evigt.

  2016, tre år senare, hade jag återhämtat mig från den dåliga erfarenheten av att driva företag. Jag hade gått igenom en sjukskrivning och sagt nej till allt i mitt liv som fick mig att må dåligt. Jag hade sagt upp mig, gjort slut och flyttat till en ny stad, Stockholm, för att börja plugga på Fotoskolan. Jag hade lärt mig massor. Både i skolbänken och av den egna erfarenheten av företagande några år tidigare. Jag var redo att starta om på nytt med ett helt annat synsätt och med helt andra förutsättningar.

  Så det gjorde jag! Jag startade mitt andra företag i maj 2016 och har jobbat heltid med det sedan dess. Snart sju år.

  Den stora skillnaden mellan gångerna jag drivit eget är att jag andra gången visste hur ett företag fungerar, med löpande bokföring, moms, fakturering, löneutbetalningar, beskattning och bokslut. Och jag visste hur det fungerar med fotouppdrag, hur jag hanterar kunder, skickar offerter, paketerar och levererar bilder. Och framför allt kände jag mig tryggare i mitt eget skapande och med mina egna förmågor.

  Jag har ju gjort det här tidigare, tänkte jag och med det kom ett helt annat lugn.

  Att driva eget för mig har liksom varit oundvikligt. Jag är ju menad för detta. Eller som en redan yrkesverksam entreprenör sa till mig under en kurs han hade med oss på Fotoskolan: ”Elin, du har ju en typisk entreprenörs-personlighet. Du kan inte vara anställd!” och så skrattade han lite. Och jag skrattade också, för det var ju sant! Skit samma om jag kanske tycker att det är jobbigt att sälja, inte är så speciellt strategiskt lagd och tycker det är jobbigt i vissa sociala situationer.. Men jag har alldeles för mycket egna idéer för att kunna jobba för andra – det är fakta! 😉

  Så hur började jag jobba med det jag gör idag?

  Jo, jag hade en dröm och jag följde den. Jag kastade mig ut utan att ha någon aning om någonting. Det var inte enkelt och jag har snubblat flera gånger på vägen. Jag snubblar faktiskt fortfarande. Men nu vet jag att det bara är att resa sig upp och borsta av sig, skrubbsåren kommer att läka. Och allt det där man inte har koll på, det kommer man få koll på. Ens frågor kommer få svar med tiden. Allting löser sig. Även när man är livrädd.

  Faktum är att det är först när man ramlat riktigt hårt och ordentligt för första gången, som man kan resa sig upp och känna att ”oh, det där gjorde ju ändå inte såå ont”. Det är först då som man kan känna sig självsäker och trygg på riktigt. Om man hela tiden går runt och aktar sig för att ramla, så kommer man bara fortsätta att vara rädd för att ramla – ellerhur?

  Mina 5 bästa tips för att starta eget?

  1. Börja med Frilansfinans och liknande egenanställnings-företag. De fanns inte när jag började. Med dem kan du fakturera och testa på att driva eget utan att tyngas ned av bokföring, moms och skatt.
  2. Skaffa en redovisningskonsult när du startar företag på riktigt. Det kostar, men det botar seriöst ångest. Och det går att boka tid med samma person för att gå igenom saker du är osäker på.
  3. Investera i utbildning. Oavsett om det är inom att driva företag eller inom det område som du jobbar i. Gå en fotokurs! Gå på en workshop. Stimulera kreativiteten, lär dig nya saker och träffa likasinnade. Min tid på Fotoskolan gjorde verkligen allt för mig (men du måste verkligen inte gå en två år lång utbildning, utan det räcker med en helg då och då på annan location).
  4. Hitta en vän att dela allt med. Prata med andra på DM. Stäm träff. Skaffa dig en bundsförvant. Som Emelie och Carro varit för mig. Två andra fotografer som också driver eget och som jag kunnat ventilera med. Man blir modigare tillsammans och man lär sig så mycket av samtal med andra.
  5. ALLA tvivlar och oroar sig. Jag gör det, HELA tiden – det är det som är den ökända kreativa berg-och-dalbanan. Enda dagen är man jättepepp och har stora drömmar och andra dagen känns det inte som att man kan någonting. Personen du ser i ditt flöde på Instagram känner samma sak, där bakom alla fina bilder och roliga uppdrag. För tro mig, uppdrag kan både vara skitroliga och skitjobbiga på samma gång. Välkommen till gänget 🙂

  En vecka i mitt liv | v.50 2022

  Måndag. Veckan började med att vi fick se en rejäl ljuspelare! Tydligen är det något som är vanligt att se när det är väldigt kallt ute och vindstilla. När det är iskristaller i luften som reflekterar ljus både uppåt och nedåt. I vårt fall var det lopp på travbanan några kilometer från oss och det var ljuset därifrån som såg så magiskt ut på himlen!

  Ps. Har uppgraderat min telefon från en iPhone Xs till en iPhone 14 Pro och är helt blown away av hur bra bilder det blir i mörkret?! Hur bra man kan fånga stjärnorna?! Otroligt.

  Jag och mamma var också på färgbutiken för att köpa färg till ett inredningsprojekt som jag började med denna veckan (mer om det längre ned). Och när vi ändå var på plats så fastnade vi lite vid tapeterna. Jag har velat göra om i vår hall ända sedan vi flyttade in, men jag kan bara inte bestämma mig för vilken tapet jag gillar?! Har liksom aldrig haft tapet hemma innan (sedan jag flyttade hemifrån) och jag har aldrig satt upp en tapet heller. Så jag vet inte vad jag gillar?! Och jag kan inte föreställa mig hur det kommer bli?! Det är så svårt!

  Den här tapeten från Boråstapeter fastnade jag i alla fall för. Och tankarna loopar i huvudet: Bara tapet? Tapet och panel? Ingen tapet alls? Mixa? Åh, blir galen på detta med att bestämma mig haha..

  Tisdag. Mamma kom över och vi började med måleri-projektet! Min tv-möbel (två ivar-skåp som jag skjutit ihop) skulle gå från ett obehandlat + ett mörkbetsat till sammanhängande ljusgrått. Måla är väldigt satisfying, men jag kan ändå inte låta bli att längta till alla lager är klara och jag kan börja inreda. Har inte tålamod att vänta på färg som torkar! 😉

  Ps. Här är förresten hallen som jag vill tapetsera… Ju mer jag scrollar mellan den och tapeten jag älskade i färgbutiken, desto mer osäker blir jag… Det kanske blir lite faster Agatas hall med den tapeten? Borde jag välja en simplare?

  Onsdag. Mamma är över ännu en gång och hjälper mig inreda inne i vardagsrummen. Jag försöker utmana min naturnära stil med en massa rött – det är lite läskigt men också spännande. Här fotar mamma en BeReal!

  Torsdag. Jag och mamma besökte Värmagården – en granodling söder om Skövde, där vi köpte varsin gran! Så fint ställe och det var en helt otroligt vacker dag, med frost i träden och solen som lurade bakom tjock dimma. Det var första gången som vi bokade släp för att hämta gran och just nu känns det som att jag aldrig någonsin kommer att ta in en gran i bilen igen.. haha! Så himla smidigt och o-barrigt 😉

  På kvällen klädde jag vår andra gran (alltså ej den jag köpte under den dagen)! Jag har bestämt (efter lite röstning på instagram) att grannen vid matbordet heter Gran-Jan och den nya grannen till vardagsrummet heter Barrbro Frostgren, efter den ljuvliga dag vi köpte henne på. Det roliga med Gran-Jan är (som Påhljonsgården så fint påpekade) blir Naken-Janne när han tappat alla barr sen hahahaha…

  Fredag. Jag vaknade upp till en lika dimmig (som visserligen sedan klarnade) och frostig dag, som torsdagen innan. Den här gången hade jag planerat att ge mig ut med kameran, eftersom det var sista dagen innan plusgraderna skulle komma tillbaka och föra bort vår vinter. Var ute och sprang runt gården i flera timmar och knäppte bilder i alla vinklar och vrår! Allt var HELT OTROLIGT FINT! Och jag tänkte att det var länge sedan som jag var ute och fotograferade på det där spontana och totalt hängivna sättet… livsnjut.

  Lördag. Jag inredde och pyntade klart vårt vardagsrum, efter all förberedelse med målning av skåp och inköp av gran tidigare under veckan. Det blev fint och ovanligt juligt och färgglatt för att vara mig. Sedan städade jag hela huset som såg ut som ett bombnedslag efter en vecka med fullt upp.

  Söndag. Jag var hur trött som helst, men på eftermiddagen kom min granne Lena över och vi julpysslade! Jag målade julgranskulor som jag hittat superbilligt på loppis för 1kr/st med syfte att experimentera lite med. Jag har som sagt två julgranar i år, en typiskt julig och röd i vardagsrummet och en neutral i matrummet. Den sistnämnda kände jag behövde lite kontrast pga avsaknaden av färg, så tänkte att det kunde bli perfekt med lite mer ”moderna” svart och beige-mönstrade kulor i!

  Hoppas att ni haft en mysig vecka – tänk att det är julaftonsveckan denna veckan?! Jag hänger inte med..

  Ser dock väldigt mycket fram emot att slappa och umgås med nära och kära efter en intensiv höst + december.

  En julig lista

  Länka gärna din blogg om du svarar på mina frågor – skulle vara så kul att läsa!

  Vad ser du mest fram emot i jul?
  En månad av att allting blir lite lugnare. Jag har gjort det till en grej att försöka dra ner på tempot i mitt jobb under december. Ett år hade jag t.ex. inget uppdrag alls under december, utan filmade bara till Vlogmas på Youtube. I år har jag lyckats få ner det till ett uppdrag och filmar även detta år till Youtube. Det känns skönt att få njuta av denna korta tid när det är jul och inte bara hetsa mellan deadlines (som i princip hela min höst handlat om).

  När börjar du pynta?
  Samma vecka som första advent!

  Vilket är ditt favorit-julpynt?
  Så svårt att välja! Men jag måste nog säga posthornet och den här tomten i keramik! Posthornet budade jag hem på Tradera för 230:- + frakt. Tomten kostade nog 20:- på Stadsmissionen i Stockholm.

  Har du loppat någonting juligt i år?
  Massor, dessa två ljusstakar är nog favoriterna. Den elektriska ljusstaken hittade jag på Myrorna i Stockholm när vi var där för några veckor sedan. Kostade 149:- och enda anledningen till att den fanns kvar var nog för att det verkade som att den inte fungerade i butiken. Köpte den på ren chansning och det blev vinst!

  Ljusstaken för stearinljus hittade jag på Erikshjälpen i Skövde och den kostade bara 35:-! Superpampig och passar perfekt ihop med allt trä i vårt kök – och tillsammans med den rödrutiga duken, som också är ett fynd från second hand. 15:- tror jag den kostade och den är egentligen en gardin.

  Ljusstake från Myrorna, 149:-
  Ljusstake från Erikshjälpen, 35:-

  När tar du in granen?
  Det är lite olika! Men oftast runt lucia. Jag vill njuta av granen så länge som jag kan och tycker inte att julkänslorna infinner sig helt innan granen är inne. Så det är viktigt! 🙂

  Var står granen hemma hos dig?
  Den står i vårt matrum, där det fanns en helt perfekt spot precis vid fönstret. Men vi funderar på att ta in en till gran och sätta i vardagsrummet…. 🙂

  Vad är ditt favoritpynt till julgranen?
  Lätt den här katt-girlangen som jag pysslade ihop förra året med bilder på mina katter som jag photoshoppat in rosetter på! Vill du se hur jag gjorde, så visar jag i den här videon när jag julpysslar!

  Fortsätt meningen ”ingen jul utan….”?
  Massor av julpynt och årligt julpyssel!

  Visa ett juligt pyssel du gjort som du är väldigt nöjd med?
  Åh, det är mina tomteluvor! Jag gjorde en luva 2019 (den i mitten) och de andra två året efter! ÄLSKAR att de är så långa att tofsarna hänger långt ned på ryggen när man går. Och de är inte bara fina, utan underbart varma också, så jag använder mina som mössa när jag är ute under december.

  Vill du veta hur jag gjort, så kan du läsa det i mitt inlägg ”Så har jag sytt min drömmiga tomteluva”

  Vilken jultradition är mest betydelsefull för dig?
  En tradition som inte finns kvar för att jag är vuxen, men jag myser än idag när jag tänker på det. Det var när tomten kom på natten till julafton, vi (jag och min syster) vaknade på julaftons morgon i våra tomtepjamasar och rusade ur sängen och in i vardagsrummet. Bara för att hitta varsin julklapp under julgranen.

  Det var lika magiskt varje gång. Och eftersom vi aldrig fick se tomten och för att mamma och pappa alltid gick och lade sig samtidigt som oss (men steg upp när vi somnat och hämtade julklapparna), så dröjde det länge innan jag slutade tro på tomten. En av de största gåvorna som jag fick som barn – att fantisera om att han fanns ända fram tioo 10-årsåldern.

  Lussekatter eller pepparkakor?
  LUSSEKATTER! Men jag är lite av en lussekattssnobb… de måste vara riktigt saftiga och smaka extra mycket saffran!

  Du får bara lyssna på två jullåtar under hela julen, vilka två blir det?
  Älskar alla versioner av Auld Lang Syne, men om jag måste välja en av dem så får det bli den av Loving Caliber. Jag hittade låten i samband med att jag filmade vår julafton 2020 – dagen när jag friade till Filip – och har älskat den ända sedan dess!

  Tillsammans med den måste jag välja en riktig klassiker och min favorit är nog Driving home for Christmas med Chris Rea. Bara älskar den låten! Den är så mycket soft julstämning – precis som julafton känns för mig.

  Hur ser den perfekta julaftonen ut enligt dig?
  Min perfekta julafton är en lugn och mysig dag hemma. Jag stiger upp tidigt och softar omkring i pjamas. Äter risgrynsgröt på ett juldukat bord med min familj. Vi eldar och Kalle Anka står på i bakgrunden. Har på mig tomteluva hela dagen. Är ute en sväng och hugger ved, dricker något varmt och tänder maschaller. Fotograferar lite mysiga julbilder. Gör mig i ordning, vi äter middag och så kollar vi på Karl-Bertil Jonssons julafton och öppnar julklappar. Äter After Eight och är uppe sent. Kanske spelar något spel? Och njuter av att vi kommer gå i pjamas resten av julhelgen.

  Vad föredrar du, en liten jul med de allra närmsta eller en stor jul med massa folk?
  En liten jul med närmsta familjen. Så har vi alltid firat och jag hoppas att vi alltid kommer fortsätta att fira så. Inget resande runt heller tack.

  Tänker du göra något annorlunda i jul till skillnad från förra året?
  Jag brukar alltid fira hemma hos mamma och pappa, men i år ska mamma och pappa komma hem till mig! Det ska bli så kul!

  Brukar ni öppna julklappar på morgonen eller kvällen?
  Vi ska inte ge varandra några julklappar i år! Men de åren vi har gjort det, så har det alltid varit på kvällen. När jag var liten så kom dock tomten på natten, så jag och min syster fick en julklapp från tomten att öppna på morgonen och på kvällen öppnade vi julklapparna från familjen och släkten.

  Viktigaste saken på julbordet?
  Vi har inte ätit julbord i vår familj på många år. Men i år blir det typ julbord hemma hos mig – bara det att det inte måste innehålla typiska julrätter, utan att vi alla väljer valfria plockmatsfavoriter. Har inte helt bestämt ännu. Men ett måste för mig är prinskorv.

  När får julen åka ut igen?
  Den röda julen och julgranen åker ut i mellandagarna, men adventsdekorationerna fasas ut ända fram till mars, när den sista julbelysningen åker ut. Har inte så mycket lampor hemma, så är glad för allt ljus man kan få innan solen återvänder.

  Min utskriftsguide för nybörjare

  Detta inlägg är betald reklam för Epson Sverige (som jag är ambassadör för).

  Idag ska jag skriva ut och rama in några av mina favoriter bland våra bröllopsbilder och samtidigt dela med mig av mina bästa nybörjartips vid utskrift. Jag kommer att skriva ut via Photoshop och min dator, som jag tycker ger mig bäst kontroll och ett utskriftsresultat som stämmer överens med vad jag ser på skärmen.

  Mina bröllopsbilder är fotograferade av fantastiska Linda Eliasson.

  1 – Val av skrivare

  I det här inlägget skriver jag ut på en Epson EcoTank ET-8550 – en skrivare som både kan skanna in t.ex. bilder och illustrationer och skriva ut bilder upp till storlek A3+ (32,9 x 48,3 cm).

  Några fördelar med denna skrivare:

  – Kostnaderna för bläck är lägre än på en vanlig skrivare

  – Skrivaren är liten och smidig, samtidigt som den kan skriva ut relativt stora utskrifter

  – Du kan ha papper i vykort och A4-storlek laddat i skrivaren hela tiden, för att snabbt och spontant kunna skriva ut bilder.

  – Du kan bl.a. skriva ut från dator och minneskort, samt surfplatta, smartphone trådlöst via Epsons app.

  Passar dig som vill kunna skriva ut kort (både att skicka iväg och att klistra in i fotoalbum) och mindre tavlor. Vill du bara kunna skriva ut små kort räcker det med en A4-skrivare, t.ex. Epson EcoTank ET-8500.

  2 – Val av papper

  Tjocklek

  Runt 200g är en bra tjocklek på papper för enklare utskrifter av hög kvalitet.
  (80g = Vanligt kontrospapper. 300g = Lyxigt Fine Art-papper)

  Yta

  Glossy = Ger djup färg och kontrast, men ljuset blänker väldigt mycket i pappret. Blänket spelar dock inte så stor roll om du ändå ska rama in bilden i en ras där glaset också reflekterar ljuset.

  Matt = Ger matta bilder med mer dämpade färger. Reflekterar inte ljuset. Perfekt för bilder som inte ska sättas bakom glas.

  Semi glossy / satin = Någonting mittemellan ovanstående.

  I det här inlägget skriver jag ut på:

  Epson Archival Matte A4 (finns i fler storlekar)

  Epson Photo Paper Glossy A4 (finns i fler storlekar)

  Skillnaden i kontrast mellan matt papper (vänster) och glossy papper (höger).
  Matt papper (vänster) reflekterar inte ljuset, medan glossy papper (höger) gör det.

  3 – Redigering innan utskrift: Steg för steg

  1. Färg & ljus

  Jag brukar alltid ljusa upp och värma upp (öka färgtemperaturen i bilderna) lite innan jag skriver ut. Utskrifterna blir nämligen alltid lite kallare och mörkare än man tänkt sig.

  OBS! Du kommer behöva göra en provutskrift för att se hur färg och ljus blir innan du skriver ut den ”riktiga” bilden. Det hör till. Man lär sig eftersom hur mycket man behöver justera, för att minska antalet provutskrifter.

  2. Beskär & förminska för rätt storlek

  En av mina ramar mätte 18 x 24 cm. Du byter ut siffrorna mot dina mått!

  1. Välj beskärningsverktyget (C)
  2. För att få rätt dimensioner, välj ratio/bildförhållande/proportioner i verktygets inställningar (högst upp) och skriv in 18 och 24 i de tomma fälten precis bredvid.
  3. Beskär
  4. Ändra storleken genom att gå till Bild > Bildstorlek (Image > Image Size), Ändra från pixlar till centimeter och skriv in ditt mått. Jag skriver 18 x 24 cm. Klicka ok.

  3. Skärp bilden extra innan utskrift

  Jag brukar använda Filter > Oskarp Mask (Filter > Unsharp Mask) och välja dessa inställningar:

  4. Skapa ett nytt dokument motsvarande pappersytan

  Nu skapar du ett nytt dokument. Ska du skriva ut på A4-papper går du till Arkiv > Nytt (File > New) och väljer fliken Utskrift / Print. Där kan du hitta presets för nästan alla pappersstorlekar. Välj A4 och klicka ok.

  Sedan kopierar du över din bild till det nya, blanka pappret. På det här sättet kan du lägga in flera bilder på samma A4-papper, ifall bilderna är tillräckligt små för att du ska kunna skriva ut flera på samma gång.

  4 – Förbered utskriften med utskriftsprogram

  Det går att skriva ut direkt från Photoshop, Lightroom, mobilen och till och med mappen där du har bilderna. Jag tycker att resultatet kan bli lite hursomhelst när man gör det, så jag föredrar att jobba ned Epsons utskriftprogram ”Epson Print Layout”. Det är ett program som är väldigt lätt att lära sig!

  När du installerat programmet så hittar du det i Photoshop genom att gå till Arkiv > Gruppera > Epson Print Layout (File > Automate > Epson Print Layout). Det går också bra att spara bilderna från Photoshop/Lightroom och öppna dem direkt i utskriftsprogrammet.

  *Printer / skrivare: Välj din skrivare i listan. Du måste först installera skrivaren för att den ska synas här. Jag föredrar också att koppla in skrivaren med en skrivarkabel (USB till USB-B brukar de heta).

  Media type / mediatyp: Välj Epson matte för deras matta papper och Epson Photo Paper Glossy för deras blanka papper.

  Paper size / pappersstorlek: Jag skulle skriva ut på A4-papper, så valde A4.

  Paper source / papperskälla: Jag väljer alltid marginalfri/utan kanter. På ecotank är kasett 2 = Luckan med A4-papper.

  *Quality / Kvalitet: Välj hög (eller kvalitet – vad det finns att välja på beror lite på)

  Type / typ: Färgbild? Välj ICC-profil. Svartvitt? Välj Avancerad svartvit bild.

  *Rendering Intent: Låt stå på ”Relativ” och boka i Svartpunktskompensation (Black point compensation)

  *Behöver bara ställas in första gången du använder programmet.

  5 – Klart att skriva ut!

  Vill du lära dig mer?

  Kika in mina andra guider!

  Så enkelt är det att färga läder

  Före & efter

  Jag hittade en väska second hand för ett tag sedan, som jag tyckte hade så fina detaljer! Jag älskar dock mörkbrunt läder, så började direkt fundera på om det skulle vara möjligt att färga väskan.

  Alla träffar jag fick på ”färga läder” handlade om typisk läderfärg, som man kan hitta i diverse hobbyaffärer. En väldigt täckande färg, som ger ett väldigt påmålat resultat, vilket jag inte alls var ute efter. Men genom att fråga runt lite, så blev jag tipsad om Narvsvärta och den vill jag definitivt tipsa vidare om! Resultatet blev nämligen över all förväntan.

  Det här behöver du för att färga läder:

  – En flaska narvsvärta (mörkbrun)

  – Disksvamp

  – Skyddshandskar (läder och fingrar = hud = narvsvärtan fäster otroligt bra)

  – En grund plastskål (jag tog en gammal kvarg-burk)

  – Skyddsplast, eller något annat som du kan arbeta på och som skyddar underlaget

  Läderfett (eller skovax)

  – Tygtrasa

  Förberedelser

  Eftersom jag var ute efter en sliten och lite ojämn look (väskan är till mina sagoäventyr i skogen och inte till några fina vardagspromenader i stan) så struntade jag faktiskt i att preppa lädret. Men vill man att färgen ska lägga sig helt jämnt över lädret, så bör man börja med att rengöra läderytan med tvål och vatten. Ju mer fett man får bort, desto bättre, så på med diskmedel bara.

  Narvsvärta

  Narvsvärta skulle jag beskriva som bets, fast för läder. Det är inte en helt täckande färg, utan en typ av toning som sugs in i lädret och som kan byggas på, genom att stryka på flera lager. Den appliceras bäst med hjälp av en disksvamp och ett tips är att inte ta för mycket färg på samma gång.

  När väskan är torr från rengöringen, så är det bara att börja gnida in färgen i alla skrymslen och vrår. Jag försöker alltid att koncentrera mig på ett och samma område och se till att det blir täckt på en gång, istället för att stryka på färg lite här och där. Detta för att det inte ska bli några synliga skarvar.

  Jag började på baksidan av väskan, för att se så att det blev bra, innan jag fortsatte upp på locket och över framsidan. Skulle det bli fel, så skulle ju ingen se det ändå, eftersom jag har baksidan av väskan in mot kroppen.

  Färgen fäster inte på metall, så det var bara att kleta på, över spännen och allting. Den fäste dock väldigt bra på tråden i sömmarna, så om man vill behålla den vita färgen, så behöver man byta tråden efter färgning.

  Jag strök på 1-2 lager på min väska för att få det utseende du ser på bilderna. Tycker du att färgen är för kraftig, så kan man blanda i färgförtunning.

  Efterbehandling

  När narvsvärtan torkar in, så blir lädret väldigt, väldigt torrt och styvt. För att se till att det blir smidigt och glansigt igen, så smörjer man in ytan med läderfett. Vi hade något slags läderfett för skor hemma, så jag testade med det och tyckte att resultatet blev väldigt bra! Först strök jag på lite fett med medföljande borste och sedan gnuggade jag in det med en trasa. Med ens blev lädret mjukt och fint igen!

  En sista notis: När man färgar läder med Narsvärta, så sugs färgen upp och den färgar alltså inte av sig.

  Mina favoritplatser där jag bott: STOCKHOLM

  Jag flyttade till Stockholm sommaren 2014 för att studera Bildbehandling på Fotoskolan STHLM. Tanken var inte att stanna längre än under den två år långa utbildningen, men jag blev kvar i fem och ett halvt år! För det var ju förbaskat kul att bo ”mitt där allt händer” – och så råkade jag ju träffa kärleken :)).

  De första åren hyrde jag ett litet mini-hus på dryga 40kvm av en villaägare i Trollbäcken i Tyresö. De två sista åren flyttade jag ihop med min (numera man!) Filip i en lägenhet i Skuru i Nacka.

  I det här inlägget har jag samlat alla mina favorit-ställen från tiden i Stockholm!

  Slussen, 2014

  Här älskade jag att äta

  Itamae Thai / Thailändskt / vid Odenplan
  – Beställde alltid deras Phad Kraprao (nr 10) med kyckling.

  Wagamama / Japansk Fusion / vid Centralstationen
  – Beställde alltid deras Chili Chicken Ramen.

  Elefantpojken / Asiatisk crossover / vid Vitabergsparken på Söder
  – Beställde alltid deras Gråtande Tigern.

  Ho’s / Kinamat / vid Hornstull på Söder
  – Beställde alltid deras Vattenkokade biff.

  Behöver jag säga att jag älskar stark, asiatisk mat….?

  Wagamama

  Här älskade jag att fotografera & njuta av naturen

  Bilder från platserna hittar du nedanför!

  Barnsjön, Tyresö
  En av mina absoluta favoritplatser i Tyresö (och hela Stockholm) är vid den lilla, lilla sjön Barnsjön. Jag bodde inte långt därifrån och har spenderat väldigt många mornar fotograferandes här. Det är någonting som är så mysigt, lugnt och trollskt med de slingrande stigarna, skogen och dimman under höstiga soluppgångar. Härifrån kan man promenera till ”min badplats” vid Nyfors ↓

  Nyfors, Tyresö
  Bästa platsen för sommarens alla bad var på klipporna vid Tyresö Flaten, precis vid forsen Nyfors. Här behöver man klättra och promenera för att hitta sin picknick-spot, men när man väl hittat rätt klippa omgiven av träd, så är det som man har sitt eget ”rum” mitt ute i naturen. Här kan man också paddla, SUP’a, hoppa från klippor och ta en långpromenad till Tyresö Slott.

  – Utsikten över Stockholm, Nacka
  Ibland måste man leta lite för att hitta de absolut bästa ställena och ett sånt ställe är utsikten som man kommer till om man parkerar vid Nacka Brukshundklubb och går rakt in i skogen längs promenadspåren där. Ta på dig skor du kan klättra på klippor med och packa ned termos och filt.

  Nyckelviken, Nacka
  Nyckelviken är ett stort naturreservat mitt i Nacka, beläget precis vid vattnet. Här kan man promenera längs slingrande stigar och titta på utsikten både från stränder och höga klippor. Här har jag fotograferat många, många gånger. Både sagobilder vid ihåliga träd och naturbilder med skog och hav. Ett andrum mitt i en stimmig stad.

  Björkviks brygga, Ingarö
  Det var en låååång väg att åka men wow, lika magiskt varje gång! Helst av allt åkte jag hit i soluppgången för att få vara helt ensam där ute medan jag lyssnade på vågskvalpet. Packa ordentlig picknick.

  Barnsjön, Tyresö
  Bad vid Tyresö Flaten (Nyfors), Tyresö
  Utsikten vid Nacka Brukshundklubb
  Nyckelviken, Nacka
  Björkviks brygga, Ingarö

  Hit åkte jag på utflykter

  Tyresö Slott och Notholmen, Tyresö
  Vackert och pampigt slott, stor slottspark, magisk natur och precis vid vattnet – vad mer kan man begära? Ta en promenad runt slottet och fika ute på Notholmen. Hit åkte jag också under tidiga vintermornar för att fånga soluppgången över vattnet och det var precis så magiskt som det låter.

  Svindersviks Brygghus, Nacka
  Ett otroligt vackert 1700-talscafé i ett lugnt och stillsamt område, med uteservering precis vid vattnet. Här kan man fika eller äta smörgåsar på blommiga tallrikar, köpa äpplen på hösten och ta massor av fina bilder.

  Zetas Handelsträdgård / Kungens Kurva
  Favoriten är deras julmarknad! Väldigt mysigt ställe, trots att det är mitt i ”bullret” nära Ikea. Här bjöds på (förutom marknadsstånd och fina växter) himmelskt goda saffransbullar och äppelmust framför öppen eld.

  Tyresö Slott & miljön omkring
  Svindersviks Brygghus
  Julmarknad på Zetas.

  Mina favorit second hand-butiker

  Lindra Second Hand / Nacka
  Här var jag oftast, för att det var i Nacka jag bodde när jag blev Second Hand-frälst.

  Stadsmissionen / Sickla & vid Odenplan
  Lite dyrare än övriga ställen, men här har jag gjort fynd minsann!

  PMU Second Hand / Tyresö
  Har bara öppet någon dag i veckan och då gäller det att hänga på låset.

  Skarpnäcks Återbruk / Skarpnäck
  Liten och trång butik med MASSOR av skatter. Om du ändå är här kan du också hälsa på hos Möjligheternas hus.

  Myrorna / Hornsgatan, vid Odenplan och vid Adolf Fredriks kyrka
  Var en flitig besökare på Myrorna!

  Uppåt väggarna Second Hand / Hornsgatan, Söder
  Liten butik med vackra ting från golv till tak!

  Tack Stockholm. för 5,5 rätt stressiga, men fantastiska, mysiga och händelserika år!

  En vecka i mitt liv | v.43 2022

  En morgon på jobbet. Jag värmer upp mitt arbetsrum med tända ljus och mig själv med tjocka kläder. Jag gillar överlag att ha det svalt inne (18 grader är nog optimalt – har hellre en tröja på mig än svettas), men i kontoret är det runt 15 grader på morgonkvisten och framför allt efter helgen när jag inte hängt där inne något.

  Var på Second hand-tur i Lidköping och hittade bland annat den här gulliga, guldiga lampan till kontoret och en fönsterlampa i glas till köket. Eftersom vi flyttat från 66kvm till nästan det dubbla så saknar vi en hel del belysning. Så det är någonting jag håller utkik efter på Second Hand just nu!

  Har för mig att jag läst någonstans att det behövs typ sju olika ljuskällor i varje rum och det lever vi verkligen inte upp till. De två rummen som vi tycker har många lampor är köket och matrummet som har fyra lampor var… :))

  Lena, som bor mittemot oss (rakt över gårdsplanen) bjöd med mig på promenad – vi klappade får och kollade på hösten. Det känns så himla kul att ha en jämnårig crazy-cat-lady som närmaste granne. Känns lite som den ”Barnen i Bullerbyn”-känslan som jag aldrig hade som liten hehe..

  Gjorde även mitt livs första mjuka pepparkaka och det gick ju sådär… Bättre lycka med termometer nästa gång 😉

  Dessa två ligger och sover med oss varje natt, men de håller sig i fotändan. Pacina (vänster) skulle aldrig komma på att närma sig oss i sängen (jag får dock plocka upp henne och hålla henne i famnen när jag vill under dagarna) och Popcorn (svarta) har alltid hållit sig på sin kant, även om hon gärna vill vara med i samma rum.

  Den senaste tiden har dock Popcorn börjat komma upp till oss i sängen på mornarna. Mest för att informera om att det är dags för frukost, men ändå! Så himla mysigt att få ligga och klappa henne och några gånger har hon också gått upp och lagt sig på ens lår. Första kroppskontakten vi haft med henne och jag är jätteglad!

  Jag har satt upp spetsband i vitrinskåpet (och i skafferiet) och filmat till min senaste vlogg som nu finns ute på Youtube!

  I lördags packade vi ihop hemmet och bilade till Stockholm. Sitter i skrivandets stund i mina gamla hoods i Tyresö (där jag bodde 2014-2018). Vi är här och hälsar på Filips familj och min lillasyster Hanna. Så himla roligt att vara tillbaka på besök!

  Tankar och tips från veckan:

  Youtubern Lou Lacoste gör om sina Bridgerton-pocketböcker till hardcover med egen design! Nä men alltså, det här är något av det häftigaste jag sätt! Så himla fint gjort och jag blir så otroligt sugen på att testa göra något liknande själv!

  – Den här säger allt om mitt liv #GillarInteAttDuscha

  – En kontorsstol som inte är som alla andra? Kristina Lasan, en f.d. kollega till mig från tiden på Scandinavian Photo, sa upp sig ungefär samtidigt som mig för att satsa på sin egna business med fokus på Yoga. Såg precis att hon har tagit fram en ny typ av kontorsstol som iaf jag aldrig sett förut och direkt blev väldigt fascinerad av. Den heter Spinachair och ser ut att vara en stol som är perfekt för oss som inte vill eller kan ”sitta som man ska” – dvs, med rumpan på sitsen och fötterna i golvet. Jag sitter alltid med benen i kors när jag sitter på en stol eller med åtminstone en fot uppe på sitsen – till och med vid matbordet.

  Det här var min ”förra veckan”! Höll ju på med den här typen av inlägg för några år sedan och saknar att kunna kolla tillbaka på! Det kanske inte är något som jag kommer att göra varje vecka, men vill uppmuntra mig själv att göra det någon gång då och då i alla fall!

  En fotograf i Skara nu & för 100 år sedan

  Jag satt och letade efter gamla bilder från Skara i museets digitala arkiv (bara av ren nyfikenhet och intresse för historia) och då var det ett namn som dök upp frekvent som fotograf till de flesta bilder jag tittade på från ca 1910-1930 – nämligen Karl Robert Fritiof Thesslund. Eller okej, i databasen stod han krediterad som ”Fredrik Thesslund”, men jag tyckte att det var lite misstänksamt då det inte fanns någon som helst info att hitta på det namnet – jag ville ju veta mer! Så efter lite googlingar listade jag ut att han rätta namn alltså var Fritiof.

  Och jag tänkte att det skulle vara kul att göra en jämförelse mellan livet som fotograf nu och för 100 år sedan! Väldigt ytligt förstås – mest för att det är kul att titta på bilder från då och nu!

  Bild tagen ca 1920

  Namn: Karl Robert Fritiof Thesslund

  Född: 25 november 1882 i Borgå, Finland

  Hemvist: Skara mellan 1909-1939

  Yrke: Ägare av Skara Pappershandel & fotograf

  Bild tagen 2022

  Namn: Anna Elin Kero

  Född: 3 juni 1988 i Boden, Norrbotten

  Hemvist: Skara mellan 1989-2007 & 2022-

  Yrke: Fotograf & fotoentreprenör

  Skara 1922

  Gatan där mina föräldrar bor idag. Här stod alltså Fritiof Thesslund exakt på året 1922 och knäppte den här bilden som jag kan titta på såhär 100 år senare.

  Fotograf: Fritiof Thesslund

  Skara 2022

  Och här står nu jag! Trähusen närmast kyrkan står fortfarande kvar (ett av dem har målats från rött till gul/beige) och står kvar gör även mina föräldrars hus som inte syns i bild 🙂

  Fritiof var alltså fotograf och bodde i Skara, där jag bor, mellan 1909 och fram till sin död 1939.

  Fantasin börjar såklart skena när jag tänker på att det för exakt 100 år sedan – år 1922 – gick omkring en man bara något år äldre än mig själv och som hade samma yrke (och förmodligen intresse) som jag. Han ägde nämligen Skara Pappershandel på Marumsgatan 4 i Skara, en gata ett stenkast från torget och som jag promenerat längs åtskilliga gånger i mitt liv. Där sålde de allt möjligt relaterat till papper och fotografier och gjorde inramningar, framkallningar och fotouppdrag.

  Skara ca 1920

  Längst ned på högersidan låg Skara Pappershandel.

  Fotograf: Fritiof Thesslund

  Skara 2022

  Idag ligger det en frisörsalong i samma lokal. Husen på högersidan är de samma, även trähuset som skymtar precis bakom pelaren.

  Är absolut jättenöjd över att jag lyckades fånga den här killen när han gick över vägen – i exakt (!!) samma position som den man som gick över där i bilden för 100 år sen?!

  Hade faktiskt ingen aning om att det här huset var över 100 år gammalt….
  Längst bort i bild skymtar mitt gamla högstadie: Djäkneskolan – som taget ur Harry Potter!

  Pappershandelns skyltfönster:

  I beskrivningen i databasen står det: ”Modell av fastigheten Marumsgatan 4 uppbyggd av filmrullar” (!) – kreativt minst sagt!

  Fotograf: Fritiof Thesslund

  Fritiof’s arbetsplats ca 1920:

  Fotograf: Fritiof Thesslund

  Min arbetsplats 2022:

  Såg inte alla butiker en miljon gånger bättre ut för hundra år sedan?! Både om man kollar skyltarna utanför och på alla hyllor och vackra diskar inne i lokalerna.. Det här är ju som vilken godisbutik som helst? Men fylld med papper, ramar, fotografier, mappar mm! MUMS!

  Fritiof gifte sig med Ulla Ohrlander den 29 juni 1907. På bilden här nedanför hänger Fritiof och Ulla i gräset tillsammans med sin son Gunnar Emil Ohrlander och familjens hund – gissningsvis någonstans i Skara-trakten:

  Fritiof till vänster. Kvinnan till höger var ej namngiven, men jag tycker att hon är lite lik hans fru på bilden ovanför?

  Nej men alltså, det här är bara så häftigt?! Jag vill veta MER! Hur var han som person? Hur var hans fru? Vad gillade de att göra på fritiden? Var bodde de? Fritiof dog 1939 när han var 57 år gammal. Inte så gammalt egentligen, så vad hände honom?

  Alla gamla bilder i det här inlägget kommer från Västergötlands digitala museum och informationen om Fritiof har jag hittat i beskrivningen av bilderna, på hembygd.se och myheritage.se (som egentligen är en site för släktforskning).

  En av mina favorit-gator i Skara (Alandersgatan) 1923:

  Fotograf: Fritiof Thesslund

  Alandersgatan 2022

  Visst är det så kul att se ”Nu och då”?? Tänk allt som hänt på 100 år? Tänk på alla som levt..!

  Kika in i mitt vitrinskåp

  Midsommarkransen jag gjorde i somras gjorde sig fint torkad på skåpet <3

  Idag tänkte jag att vi skulle ta en kik i mitt vitrinskåp – något av det bästa som kom med huset när vi flyttade in här!

  Jag har aldrig haft ett vitrinskåp förut. Mest för att jag tänkt att jag inte gillar synlig förvaring. Att det blir plottrigt och rörigt. Men… om man har så många ton-i-ton-grejer att förvara som jag har.. då blir det ju faktiskt väldigt dekorativt! Insåg jag.. Och det är ju helt underbart att kunna SE alla vackra ting som jag har i skåpen, varav många jag fyndat second hand. Sånt ska ju inte gömmas – de ska fram på display och njutas av varje dag!

  Så i det här inlägget blir det mer bilder än text.. när jag visar allt det som jag har i skåpet.

  Titta och njut <3

  Tallrikar

  7 tallrikar och 7 assietter är ovanligt många likadana tallrikar i samma serie för att vara jag. Vi fick dem av Filips mamma i samband med bröllopet.

  Stora och asymmetriska är dessa 2 tallrikar, som troligtvis är våra mest använda – köpta second hand av en tjej på Instagram!

  2st djupa tallrikar som jag fyndade för 10:-/st på Myrorna.

  4st tallrikar från Indiska. Otroligt fina, men väldigt sköra, då de har matt yta. Så vi äter bara hamburgare, tacos och sånt som man inte har bestick till på dessa.

  Skålar

  5st skålar/djupa tallrikar från Gefle. Fyndade för 10:-/st på Erikshjälpen.

  STORA skålar/djupa tallrikar att servera i. Båda köpta second hand för max 20:-/st.

  Mitt nyaste tillskott: En mindre skål som jag hittade på loppis för 30:-

  Skålarna som är perfekt för godis, chips, dipp eller tomatsallad. Vänstra har jag fått i present och de andra är köpta second hand för ca 10:-/st.

  Glas

  Mina absolut finaste glas: 12st tunna, låga glas på fot med lite olika stil och etsningar i glaset. Sista varianten har jag flest av. Fyndade second hand för 10-20:-/st

  Tjockare glas i två olika varianter som man kan ta med sig ut på picknicken utan att vara rädd för att de ska gå sönder. Köpta second hand för 5-10:-/st

  Små likörglas som vi fått av Filips mamma.

  Champagneglas som använts på vårt bröllop! Köpta för 10-15:-/st

  Dricksglas med etsningar och initialer tillhörande en släkting till Filip. Dessa har vi fått av Filips mamma.

  Koppar

  Finkopparna som åker fram när vi har besök. Fick hela gänget för 30:- på second hand, helt otroligt.

  2st muggar från Indiska.

  Bestick

  Så i de där små lådorna nedtill (med träknopp) har jag allt mitt nysilver!

  Det mesta nysilvret budade jag hem i en packe på Tradera. Jag lyckades knipa en låda med drygt 100 delar för 299:-. Bara ett set med 10st knivar och gafflar kan liksom gå för 800:- på många ställen, så jag är sjukt nöjd! Säljaren hade skrivit ”vet inget om dom” i titeln, så vet inte om folk blev avskräckta? haha.. Det var iaf otroligt fina bestick jag fick hem, som ni kan se nedan:

  Totalt 30st gafflar och knivar i tre olika varianter (varav två även har tillhörande skedar). De i mitten är nog mina finaste, men de till vänster är mina favoriter, för att de är så nätta att äta med.

  Diverse olika skedar och dessertgafflar! Älskar att fika med gaffel.

  Såsslevar, serveringsskedar och skedsilar.

  Tårt-verktyg, glasskopa och smörknivar.

  Salladsbestick och kaknypor.

  Övrigt

  Min absoluta favorit-tillbringare! Tror jag köpte den för 10:-

  Till vänster är en kanna i stengods som jag köpte för 45:- på Erikshjälpen. Den till höger köpte jag för 5:- (!) på en liten loppis i Nora.

  Ost- eller chark-bricka. Dyrgripen i samlingen. Den betalade jag 150:- för på en loppis i Nora.

  Något som ni gillade lite extra? Berätta i kommentarsfältet 😀

  En titt i mina anteckningar på mobilen

  Jag vet inte vad jag letade efter egentligen, men jag råkade hamna djupt inne i anteckningarna på min mobil. Och det fanns ju en heeeel del där som jag inte har något som helst minne av att jag skrivit. Väldigt kul faktiskt. Önskar att jag skrev oftare, så det här blev absolut en påminnelse!

  Här kommer i alla fall ett urval av de lite mer intressanta anteckningarna jag hittade:

  29 november 2019. Samma dag som Filip fick sitt nya jobb i Örebro.
  En månad innan vi hittade huset på landet och flyttade från Stockholm ↓

  Snabbt nedslaffsade ord i en anteckning. Indien = i din

  Det tog ett tag innan jag fattade vad det skulle stå.. ↓

  ”Jag vill att mitt webinar ska handla om varför man inte hittar sin stil”.
  08.39 på morgonen skvallrar om att jag kanske såg lite suddigt när jag skrev det där… 😉

  Så… lite random tankar från mig och min anteckningsapp.

  Om tid och om att bli vuxen

  Jag har alltid tänkt att jag aldrig kommer att bli vuxen och till viss del är det väl ändå sant, men samtidigt känns det verkligen som att jag har blivit äldre. Det känns som att jag blev äldre bara över den här sommaren. Visst jag blev absolut ett år äldre när jag fyllde 34 i juni, men jag menar inte riktigt äldre som i födelsedagar.

  Utan äldre som i händelser.

  Nu är jag plötsligt gift. Jag har blivit någons fru. En titel jag bara förknippat med min mamma tidigare. Jag har flyttat hem till min hemstad, något som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag flyttade härifrån så ung, ivrig och äventyrlig och kom hem femton år senare, så tillfreds och stabil. Hur gick det till?

  Jag bor i hus, fredagsstädar och veckohandlar. Jag som alltid fick hjälp av mina föräldrar när jag skulle göra någonting; flytta, bygga möbler, åka till tippen.. jag hjälper nu mina föräldrar när de ska göra någonting.

  När man tänker på det som var och det som är så blir det så tydligt att saker hänt. Att tiden gått. Jag sörjer inte det som varit och jag vill inte på något sätt tillbaka. För livet har blivit bättre med åldern. Men det är samtidigt läskigt, hur tiden går?

  Tick tack, tick tack..

  Jag kan inte ens ha en klocka hemma på väggen längre, för att jag blir stressad av sekundvisaren som flyttar sig framåt. Stressad för att man måste ta till vara på minutrarna, timmarna, dagarna. Det som är här och nu. För nu är bara nu. Just idag kommer snart att vara förr. Och det ger mig magknip. För den där klockan verkar gå fortare och fortare ju äldre jag blir och om den går så snabbt redan vid 34… hur tusan ska jag hänga med när jag är 55?

  Samtidigt skulle livet inte ha samma värde om tiden inte fanns. Och det är väl det som lugnar mig när tankarna far i väg och plockar med sig oro och rädslor tillbaka.

  Tankar man kan ha… en fredag i oktober.

  Tips på bloggar att läsa 2022

  Den här sommaren har jag fått ett nytt sug för bloggen, på ett sätt som jag inte känt på många, många år. Och med det växer också suget för att börja följa fler bloggar själv. Så jag bad om tips på instagram och fick en hel drös med namn på aktiva bloggare 2022!

  Här är alla som ni tipsade om!

  Någon som inte finns med på listan som du tycker att jag borde kolla in?
  Skriv en kommentar här nedanför!

  Jag inredde mitt hemmakontor med enbart second hand (och saker jag redan ägde)

  Redan när vi var på visning av det här huset så visste jag att det här rummet skulle bli mitt hemmakontor och pysselrum.

  Det här är nämligen rummet med det ljuvligaste eftermiddagsljuset och med den vackraste utsikten. Rummet har otroliga trägolv, grå/blå lister och dörrar, samt en varmt-beige tapet. Tapeten var jag inte jätteförtjust i till en början, men nu när allt är inrett och klart så känns det som att det inte kunde bli bättre och jag älskar värmen som den tillför. Kanske älskar jag den också mer nu när alla *biiiip* hål i väggarna inte syns längre (för att jag har hängt upp tavelväggar framför hehe).

  Rummet har också ett enda fönster och utanför det växer det ett litet äppelträd längs fasaden, som kastar helt otroliga skuggor när solen skiner utanför. Jag blir helt trollbunden varje gång.

  Här ovan ser du gården som vi bor på. Vi hyr ett av sidhusen och fönstret här ovanför är fönstret in till mitt hemmakontor!

  När vi flyttade in så blev det här rummet direkt någon typ av avlastningsområde, så det tog ganska lång tid innan jag fick bort alla saker därifrån och kunde börja inreda.

  Före:

  Efter:

  Vimpel har jag köpt av min instagram-vän Emma Hollstrand. Hon hade den på sitt bröllop.
  Kransarna är ”kronorna” jag använde när jag fotade mina Årstidsdrottningar: Sommaren och Hösten!
  Bilden på den sovande prinsessan målade jag för 10 år sen.
  Såhär såg det ut när jag och Carro hittade målningen av syrénbuketten i vas i en second hand-butik i Nora. Den står nu lutad mot mitt skrivbord!

  Det första som kom i ordning var min skrivbordshörna. Många av elementen är en en kombination av tidigare skrivbordshörnor jag haft: Dekorationen ovanpå skrivbordet är t.ex. exakt desamma som jag hade i min och Carros studio i Nora. Hjort-kroken hängde i mitt pysselrum i vårt förra boende (det röda huset utanför Örebro) och lampan hade jag i mitt hemmakontor i Nacka. Hade även rosa tema och en (annan) rosa vimpel när vi bodde i Nacka och jag älskade det!

  Det viktigaste med pysselrum och hemmakontor är (för mig) att det känns lekfullt, varmt, kreativt och inbjudande. Det får gärna vara ordentligt plottrigt och mycket intryck, men då med fina saker som påminner mig om eller används i mitt skapande. Det lockar verkligen fram min kreativitet!

  ”Var fan ställer jag rullvagnen?”, tänkte jag först. Jag hade haft den gömd under en bänk och bakom ett skynke i ett par år nu. Men den gjorde sig fint vid sidan om skrivbordet med lite dekorativ förvaring i!

  Ovanför hänger den väldigt snirkliga guldspegeln som jag hittade på en loppis utanför Skövde i början på augusti och som jag först åkte ifrån för att jag tyckte att den inte riktigt var min stil. Men jag ångrade mig direkt, kontaktade loppisen och swishade dem de 300:- som spegeln kostade, så de höll den till mig till helgen efter. Tack för det!

  Utsikten, ljuset, bordsskivan… <3
  Slagbordet har vi fått av Filips föräldrar och stolarna köpte jag på Blocket till vår matplats när vi bodde i Nacka. Gardinen har jag sytt av tyg som blev kvar från min Brudklänning.
  Chiffonjén hittade jag på min lokala Second Hand-butik och mamma hjälpte mig att köra hem den med släp.

  Något som var ett MÅSTE till mitt nya hemmakontor var ett extra bord att fota på, packa ordrar på och pyssla vid. Det räcker inte med ett skrivbord, även om mitt är två meter långt :))

  Så slagbordet som vi hade som matbord i vårt förra boende har fått flytta in till mig! Det var tvunget att bli så, för det här bordet har de senaste två åren varit den plats där jag fotograferat absolut flest bilder. Och nu får jag sprida ut mig där hur mycket jag vill!

  Sista vyn är väggen som är precis bakom mig när jag sitter vid skrivbordet. Dörren till höger i bild leder ut i hallen och till vänster (men utanför bild) finns en dörr som leder vidare till vår matsal/biblioteket.

  Här har jag massor av förvaring i det som tidigare var vår TV-bänk. Mina packrör står framme och mina packsnören hänger på väggen. Och såklart har jag två av mina egna bilder på display tillsammans med en bild från vårt bröllop som Linda Eliasson tagit, samt två lite mer stilrena motiv som inte tar lika mycket plats: En vintrig trädkrona som jag själv fotograferat och så ett motiv från Visby.

  De två mittersta bilderna är mina egna motiv ur min John Bauer-serie. De finns att köpa som prints i min onlineshop (reklam för egen verksamhet).
  De tjocka ramarna är gamla olje/akryl-målningar som jag hittat på second hand och ramat in mina egna fotografier i istället!

  Jag är så HIMLA nöjd och jag älskar att vara här inne!

  Vårt nya hus

  Så vi lämnade alltså Örebro. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att vi skulle kunna hitta ett nytt boende ens i närheten av det fina som vi hade. Men det gjorde vi och jag undrar på riktigt hur vi kunde ha sån tur… igen?!

  Jag började längta hem till Skaraborg för ungefär ett år sedan och i början av 2022 påbörjades sökandet efter en ny bostad, något som inte visade sig vara särskilt enkelt. Hur byter man hus när man redan bor i ett litet drömlikt sekelskiftshus med lummig trädgård?

  Förväntningarna på det nya huset var höga. Vi ville bo på landet, helst i ett väldigt specifikt område utanför Skara, i ett gammalt hus, större än det vi bodde i då, med egen trädgård och nära till vatten.

  Efter många turer på Hemnet och en förlorad budgivning så fick vi tips om ett ledigt hus att hyra på en gård från 1700-talet – precis i det område där vi så gärna ville bo. När jag kollade upp vilken gård det handlade om så höll jag absolut på att smälla av. En flygel (alltså ett sidohus) på den här fina gården skulle bli ledig:

  Och här bor vi nu i ännu ett gammalt hus på landet, i det område som jag tycker absolut mest om utanför Skara. Huset är drygt 110kvm stort, vilket är en ganska radikal skillnad från våra 66kvm som vi hade tidigare och jag har aldrig bott ens i närheten av såhär stort sedan jag flyttade hemifrån för 15 år sedan. Utrymme är verkligen lyx.

  Vi har en egen plätt i trädgården, bara hundra meter ner till sjön och ett jordgubbsland med självplock tillhörande gården bara 300 meter bort. Och följer man den ringlande vägen genom skogen så kommer man ut bland kullarna, fälten och de helt magiska solnedgångarna. De här omgivningarna har varit min favorit för foto under många, många år nu och tänkt – nu bor jag mitt i alltihop?! <3

  Den 8 juli 2022 gick flyttlasset, bara tre veckor efter vårt bröllop. Så man skulle kunna säga att flytten blev lite som vår bröllopsresa… hehe. En väldigt romantisk sådan måste jag ändå säga! Vi anlitade en flyttfirma och roadtrippade avslappnat ned från Örebro till Skara, en sträcka på ca 16 mil. När vi kom fram strosade vi upp för kullerstensgatan upp mot gården och undrade om det var på riktigt. ”Får vi gå här? Bor vi här nu?”

  Våra grannar som bor i flygeln mittemot var ute och hälsade oss välkomna. De fick en empty house tour inne hos oss innan alla våra saker anlände och vi fick en house tour hos dem – så mysigt!

  Vår stora, rosa hall
  Sovrum och matrum
  Vitrinskåpet i köket som jag var tvungen att styla det första jag gjorde när vi kom in :))

  Har ni några frågor så ställ dem gärna i kommentarerna, så svarar jag i kommande inlägg (eller i kommentarsfältet)!

  Elin efter studenten. En resa i tiden – genom mina teckningar.

  Jag gjorde nyligen ett inlägg om mitt högstadie- och gymnasieliv genom mina illustrationer och idag ska vi ännu en gång djupdyka in i min tecknarmapp (som jag påbörjade i nionde klass!) och jag ska visa er några glimtar av livet som 18- till 23-åriga Elin Kero.

  Jag växte upp med att skapa med det material jag hade, vilket betyder att de allra första illustrationerna jag gjorde (och som jag visade i förra inlägget) är tecknade med helt vanliga tuschpennor för barn. Färgen överlappade sådär lite rörigt typiskt, men det spelade ingen roll för det viktigaste var ju att få ut det jag tänkte och kände på papper.

  Den dagen jag flyttade hemifrån och började tjäna mina egna pengar så hittade jag dock till himmelriket genom mina Promarkers – en sorts tuschpenna, men med mjuka övergångar och möjlighet att välja mer dämpade färger. Det var verkligen en helt ny värld som öppnade sig och det ser man tydligt i mina illustrationer.

  Först av allt, det här var jag:

  Jag var 22 år när jag gjorde dessa självporträtt och jag minns verkligen hur mycket jag älskade att ha rött hår (även om färgen fade’ade ut så snabbt att man knappt hann njuta av det hehe)!

  Min vardag som 20-nån’ting:

  – När jag precis fyllt 18 så träffade jag min första riktiga pojkvän, E, på communityt Nattstad. Det var lite som ett Lunarstorm men för äldre ungdomar och det enda det gick ut på var att chatta med killar… 😉 E var JÄTTECOOL för han var tre år äldre än mig, kom från storstan Jönköping och hade en EGEN BIL! En svart Honda med två säten – en sån där typisk bil för en tok-bil-intresserad ung kille. Den var så låg att han var tvungen att köra snett över fartguppen när han kom och hälsade på mig i Skara. Vi flyttade ihop i centrala Jönköping sommaren 2007, två månader efter min student.

  – När jag skulle fylla 19 började jag blogga och hittade snabbt nya kompisar (från andra städer! wow!) som också hittat till den omåttligt populära bloggplattformen blogg.se. Min allra bästa bloggvän var Maria Ulmefors, som bodde i Lerum och som älskade att fota och illustrera i Adobe Illustrator lika mycket som jag! När vi sågs låg vi precis såhär med våra laptops och skapade 432542 nya blogginlägg per dag. Lite som twitter eller instastorys, men i bloggformat:

  ”Klockan är kvart i ett. Jag och Maria ligger på varsin madrass på golvet i Marias rum och moffar i oss godis, chips och cola, samtidigt som laptoparna jobbar sig glödheta av allt vårt surfande. ”OOOOH JAG HAR FÅTT EN TILL PRENUMERANT PÅ BLOGGKOLL!!!”, skriker Maria och på grund av hennes höga tonfall tror jag att hon vunnit högsta vinst på lotto.. Nördar är vad vi är. Men gud vad kul vi har!” – 2 mars 2008

  – Och det här var tiden när mitt illustrerande började få konkurrens av ett annat kreativt uttryckssätt: Mitt fotograferande <3

  ”En av landets främsta bloggare

  2007 började jag blogga. Penna och papper fick under en period hård konkurrens av digitala illustrationer genom Adobe Illustrator – en konsekvens av den nya tiden när internet exploderade och sociala medier tog sin början. Min blogg växte lavinartat efter att jag påbörjat en ny serie på min blogg som jag kallade ”Gissa bloggerskan”.

  Gissa Bloggerskan

  Jag tecknade Kenza, Blondinbella, Stina-Lee, Karin Olofsson, Egoina m.f och fick flodvågor av trafik tillbaka från dem. Ett superknep för att växa i antalet läsare, verkligen, men helt oplanerat från min sida. Jag tecknade varje, varje dag och letade bara efter nya motiv att måla när jag var uttråkad.

  Skönhetsnormer i sociala medier

  Jag minns inte riktigt att jag gick omkring och tänkte på skönhetsoperationer så mycket, men det var uppenbart någonting som jag tyckte var problematiskt om man ser till teckningarna jag gjorde på temat. Det var tiden innan The Kardashians, timglasfiguren och dagens BBL’s och det som var poppis var silikonbröst i storlek XXXXL tillsammans med tupperat, platinablont, långt hår med uppenbara extentions och alldeles för mörk foundation (eftersom det inte fanns några riktigt bra tan-produkter ännu).

  Det var problematiskt då och det är problematiskt nu: Att en viss kroppsform är trend. Karolina Żebrowska beskriver det så bra i sin Youtube-video ”Beauty Standards Are Bullsh*t”.

  Bloggerskorna Kissie, Kenza, Foki och Blondinbella som karikatyrer.

  Musiken som inspiration

  ”Vad inspireras du mest av?” är en fråga som varit väldigt vanligt förekommande under mitt liv och svaret på den är MUSIK. Ända sedan jag upptäckte 80-talsrocken hemma i flickrummet och fram tills idag så är det något som händer när jag vrider upp favoritmusiken tills den helt omsluter mig. Favoriterna under den här tiden var hårdrocksbanden Sonata Arctica, Nightwish, Delain, Amorphis m.f. och som inspirerade mig till följande målningar:

  Ett självporträtt när jag är helt ”musikifierad” och som beskriver känslan jag har när jag lyssnar på musik: Min svarta favorit till orkesterjacka har blivit helt förgylld och mina ljusbruna ögon glänser ikapp i guld. Håret påverkas inte längre av tyngdlagen, utan flyter runt mitt huvud som om jag varit djupt under vattnet. Och musikens toner virvlar runt mina händer och fram växer något sagolikt och magiskt som aldrig tidigare funnits..

  Tre porträtt av tre långhåriga musik-killar: Marko Hietala från Nightwish (högst upp), E-type och Jay Smith som vann idol det året (2010) när jag var 22.
  Jag och orkesterjackan jag tecknade längre upp.

  Sagan om Ringen banade väg för mer filminspiration..

  Förutom musik så har jag alltid inspirerats väldigt mycket av film (och musik + film tillsammans = filmmusik, vilket ju kan vara något av det bästa som finns?!). Filmerna och serierna som inspirerade mig allra, allra mest under den här tiden var Game of Thrones, Pirates of the Caribbean (hade absolut inte släppt tanken på Orlando Bloom haha), The Tudors och Anno 1790.

  Daenerys Targaryen & Jon Snow från Game of Thrones
  Jack Sparrow från Pirates of the Caribbean.
  Kung Henry den VIII och Anne Boleyn. (Inspirerad av serien The Tudors, men var sur för att de hade valt så Hollywood-snygga skådespelare till serien – visste ju att Henrik den åttonde inte alls såg ut så… :P)
  Sjukt snygga Kommissarie Dåådh från SVT’s serie 1790 (varför blir jag alltid betuttad i karaktärer?? Aldrig någonsin i skådespelare haha??)
  Jag med mina illustrationer i bakgrunden

  När förhållandet knakade i fogarna..

  Det har idag gått tio år sedan jag och E gjorde slut. Han är en superkille och det är klart jag blir lite nostalgisk när jag tänker på honom, för vi växte verkligen upp tillsammans. Jag gick från en tonårig småstadstjej med dåligt självförtroende till en vuxen tjej med eget företag och stora drömmar tillsammans med honom. Tyvärr lirade inte drömmarna och livet riktigt mellan oss och det kan man se rätt tydligt i mina illustrationer.

  Jag menar, om jag hade haft ett perfekt förhållande så hade jag inte gjort så många teckningar av mitt sagolika alterego tillsammans med drömmiga hittepå-killar i sagornas värld? Kände mig liksom som Belle i Skönheten och Odjuret som drömde om något mer…

  Serierna med Hasse då?

  I förra inlägget la jag ut en mängd serier som jag gjort av mitt liv tillsammans med mitt gosedjur Hasse. Det fanns inte så mycket energi och tid till just serier när jag flyttade hemifrån, men EN uppdaterad serie blev det allt: I mitt nya sovrum i Jönköping och med mitt nyfärgade röda hår!

  Öppna bilden i ny flik för att se tydligare

  Efter det här ”slutade” jag illustrera och fotograferandet tog över helt. Det är på ett sätt tråkigt, för illustrationer kan verkligen ge en känsla av samtiden på ett sätt som inte ens ett fotografi kan, trots att det är en direkt bild av verkligheten. Det är bara någonting med detaljerna som smyger sig in som säger så mycket. Som att illustrationer kan fånga ens tankar och känslor på ett helt annat sätt. Eller vad tycker ni?

  Vilken otrolig nostalgitripp det här blev för mig. Jag sitter med hörlurarna på och lyssnar på min nostalgi-spelningslista från den här tiden. När jag lyssnar på den så känns det som att jag ser mig själv på film och att musiken är soundtracket. Till en film som är så älskad och som jag vill se om och om igen.

  Med det sagt saknar jag inte det som varit och önskar mig inte tillbaka. Jag är bara så väldigt nostalgisk och det är så fint att få vara det och känna tacksamhet och ett ”wow” över det man fått uppleva. <3

  Hoppas att du tyckte att det var roligt att hänga med på denna resa tillbaka i tiden <3

  Elin i högstadiet. En resa i tiden – genom mina teckningar.

  När jag gick i nian på Djäkneskolan i Skara så fick vi som uppgift att göra en mapp på en av våra bildlektioner. Det här är min mapp, som visar ganska tydligt att ingenting har förändrats 😉 Jag var precis lika glad i riddare, slott, solnedgångar och sagoäventyr då som jag är nu.

  Jag har haft den här mappen med mig genom hela livet och sparat mina illustrationer i, genom alla perioder och alla olika tecknarstilar. Så det finns mycket att titta på, men idag tänkte jag att vi specifikt skulle ta oss en titt på livet som 15- till 17-åriga Elin Kero.

  Först av allt, det här var jag:

  16 år gammal när självporträttet gjordes och precis lika försiktig och lite ”förlåt att jag finns”, som jag ser ut på bilden.

  Här är min familj:

  Mamma Marie (38 år), jag (17 år), pappa Urban (41 år) och lillasyster Hanna (9 år), samtliga i väldigt tidstypiska kläder och frisyrer. Samt vår katt Ada, som inte finns hos oss längre </3

  Min vardag som 15-åring:

  – Jag lyssnade väldigt mycket på musik. Framför allt på Europe, Bon Jovi, Scorpions och andra åttiotalsgodingar, som jag vuxit upp med att mamma lyssnade på. Runaway med Bon Jovi var min absoluta favoritlåt.

  – Tydligen var jag väldigt trött på mornarna…

  – Jag hade gympa i skolan och hinderbana var mitt värsta. Främst för att jag skämde ut mig själv totalt en gång när vår klass hade gympa tillsammans med en paralellklass och en massa jämnåriga som jag inte kände. Man skulle springa en massa varv runt en hinderbana och jag lyckades med att snubbla två varv i rad när jag skulle ta mig med trampolin över en plint – och faceplant’ade rakt ned i madrassen på andra sidan. På tonårsvis skämdes jag naturligtvis IHJÄL och återhämtade mig aldrig riktigt från den publika förudmjukelsen… 😉

  – Jag hade precis börjat träna innebandy! Den här teckningen gjorde jag under mitt första år i laget, innan jag gick över till att vara målvakt.

  – Försökte göra mitt bästa i skolan, som alltid.

  – Sist en väldigt tidstypisk outfit med en exakt kopia (mja, Elinifierad iof) av en affisch jag hade på baksidan av min sovrumsdörr och som föreställde den snyggaste killen jag visste: Orlando Bloom (alltså Legolas i Sagan om Ringen, för den som inte har koll..)

  Jag i mina innebandy-shorts 🙂

  ”Skolans egna serietecknare”

  Blev faktiskt lite ställd när jag hittade det här exemplaret av min högstadieskolas tidning ”Djäknebladet”. Har inget som helst minne av att en (eller flera?) av mina serier var med i tidningen och definitivt inte vem det var som ”plockade upp” att jag tecknade serier och såg till att de hamnade i tidningen. Mitt minne av mig själv är att jag hade väldigt få vänner på min skola och hängde väldigt mycket för mig själv i perioder. Å andra sidan har jag alltid fått uppmärksamhet för att jag målat, ända sedan väldigt tidig ålder.

  Jag (till höger) och min vän Tove utanför Djäkneskolan i Skara på skolavslutningen i nian.

  Serierna om Hasse Hare:

  De flesta av mina serier handlade om mitt gosedjur Hasse, som jag fick när jag föddes och som hänger med mig än idag. Han hittade alltid på en massa hyss och ställde till det för sig (och för mig hehe).

  Jag i den där båtringade tröjan som jag tecknade i en av mina serier.

  Mitt rum 2003 (15 år):

  Det roligaste med att kolla tillbaka på mina serier som handlade om mig själv är att se hur jag gick klädd, vad min vardag bestod av och kanske framför allt att få kika in i ens rum hemma i Skara för 20 år sedan. Såhär såg det ut i mitt rum, med de lila väggarna, hjärt-ljusslingan (från IKEA? Hade också en röd hjärtkudde med två armar haha) och den gigantiska Legolas-affischen på väggen:

  Min 15e födelsedag. Där kan ni skymta Legolas-postern och den randiga lila kudden från min illustration 🙂

  Mitt rum 2005 (17 år):

  Lite coolare, lite vuxnare. Det var inte längre coolt att tråna efter en sagofigur, så jag plockade ner Legolas från väggarna och trånade efter påhittade killar istället. Men rummet förblev lila.

  (Öppna bilden i en ny flik för att kunna läsa bättre)

  Min besatthet av Sagan om Ringen:

  Även om Legolas försvann från väggarna, så försvann han och Sagan om Ringen inte från sinnet. Jag var så besatt att jag såg första Sagan om Ringen-filmen över 100 gånger – och det är inte ens en överdrift. Jag vet det för att jag bokförde det i min dagbok…. haha!

  Älskade också serien ”Spegel Spegel” som gick på sommarlovsmorgon! Så den fick också mycket plats i mina teckningar.

  Min författardröm:

  När jag var 15 år (i högsta grad inspirerad av Sagan om Ringen) vaknade min författardröm till liv. Jag älskade och älskar att skriva, men hittills har mina berättelser aldrig blivit längre än några enstaka A4-sidor pga prestationsångest. Så när det var svårt att uttrycka sig i skrift, ritade jag ut mina berättelser istället:

  Det är fint ändå att kolla tillbaka och inse att mycket av det som var är precis som nu. Modet har förändrats och jag har blivit äldre, men grunden är den samma: Jag sitter kanske inte på mitt flickrum längre, med musiken strömmande ur högtalarna medan jag tecknar – men jag sitter i mitt hemmakontor istället, med musiken lika högt i hörlurarna och redigerar mina bilder. Berättelserna som jag vill skriva utvecklar sig bara mer och mer och drömmen om en fantasyroman består.

  Jag och min syster Hanna sitter och målar hemma hos mormor i Falköping.

  Om det var kul att titta på så kan jag göra en uppföljning om mitt 18-21-åriga jag i illustrationer!

  Att säga hejdå till det som varit

  Spola tillbaka till första veckan i juli.

  Jag har alltid tyckt att det är svårt att säga hejdå till sådant som varit och jag hat-älskar förändringar. En del av mig vill nämligen att det händer saker hela tiden, att livet ska vara spännande och att vardagen förnyas… samtidigt som en annan del av mig bara vill ha lugn och ro och vara där allt är välkänt och vanligt. En omöjlig kombination.

  Varje gång jag sagt hejdå till ett hem så har jag gjort det med en stor klump i magen, gråten i halsen och en känsla av att vilja klamra mig fast och aldrig släppa taget. Det har inte spelat någon roll hur fantastiskt mitt nya boende varit, det har ändå varit en stor sorg att ta avsked. För att flytta (speciellt till en ny stad, som jag gjort ett par gånger nu) är ju verkligen att sätta punkt och att börja om på nytt.

  Det är tungt innan flyttlasset går, men sedan är jag alltid snabb med att släppa taget. Men det minns jag liksom inte när jag står där i kaoset av flyttkartonger och undrar om det någonsin kommer kunna bli så bra på en annan plats som det varit just här.

  Sista veckan i Gottsätter gick jag runt i trädgården i mormors stövlar och plockade alla de sista blommorna i rabatten. Pionbusken hade gråtit en hel del efter vår bröllopshelg för alla blombladen låg utströdda i gräset nedanför, men jag lyckades ändå få ihop en fin och yvig bukett som jag mixade ut med Kirskål och klätterrosor. Klätterrosorna New Dawn som jag planterade sommaren 2020 efter att vi precis flyttat in i röda huset. De hade verkligen börjat trivas ordentligt i rabatten såhär två år senare och jag hann med att plocka ytterligare en bukett rosor innan flyttlasset gick. Och så plockade jag en liten bukett Schersmin också förstås, som doftade helt gudomligt i hela vardagsrummet efter att jag tagit in dem.

  Och så satt jag där i soffan och tittade på vyn som varit min favvo ända sedan första dagen i huset: Eldstaden, öppningen till hallen, den blågröna dörren in till köket och så trappan som kröker sig upp till övervåningen. Jag kommer sakna att sitta och titta här, tänkte jag. Men som tur är så finns det mycket bilder kvar som minnen.

  Tyckte så synd om katterna när vi började riva i huset och packa ned livet. De verkade dock inte särskilt brydda om tumultet utan höll sig utomhus dygnet runt, precis som de gjort i nästan två månader vid det här laget. 2-3 gånger om dagen kom de in för att äta, såg sig omkring och luktade på alla nya saker som ställts i deras väg. Sedan åt de lika lugnt som vanligt och gick ut igen.

  Jag var lite orolig över dem. Eller nä okej, jag var väldigt orolig. Jag undrade om de skulle känna av förändringarna, bli rädda och sticka. Om vi skulle lyckas fånga in dem i tid till flytten. Hur vi skulle lösa det för dem under det kritiska momentet just när flyttgubbarna stormar in och hämtar alla grejer och sedan slänger in dem i nya bostaden. Hur skulle de hantera det?

  Hade först tänkt att vi skulle packa in katterna i bilen precis innan flyttgubbarna kom och ta med dem till nya huset innan flyttkartongerna skulle levereras. Men jag kunde inte sluta tänka på hur jobbigt det skulle bli för dem att komma till en ny plats och stängas in i ett tomt rum medan det skulle bullra av steg från ett helt gäng okända personer utifrån. Jag kanske är en tönt när det kommer till våra katter och jag kanske oroar mig för mycket överlag, men det kändes bara inte bra i magen. Inte när vi hade ett annat alternativ som var mycket bättre för dem.

  De var ju som sagt ute 24/7 innan flytten och hängde mest nere i ladugården på dagarna. Ett prima kattliv med andra ord. Så vi bestämde oss tillslut för att låta dem dra sig undan i trädgården medan hela flytten skedde. Vår granne Mimmie passade dem medan vi åkte iväg till Skara, tog emot alla våra saker och packade upp så mycket vi hann med på en kväll. Dagen efter åkte jag tillbaka till Örebro och hämtade dem. Ska inte påstå att det var en enkel bilresa på två timmar instängda i sina burar, men det gick förhållandevis bra och när katterna kom hem till nya huset så släpptes de ut till ett nytt sovrum, men med samma möbler, kläder och textilier som vi haft i vårt förra sovrum. Och vi var ju där. Så jag tror att det för dem luktade lite av hemma ändå och de var inte ett dugg oroliga när de kom ut.

  ..men nu går jag händelserna i förväg..

  Morgonen när flyttlasset gick var allt lugnt. Det var som att det stormat konstant i flera veckor och så blev det plötsligt vindstilla. Inte tre triljoner jobb-grejer att göra. Ingen bröllopstodo som aldrig tog slut. Inget evigt packande i flyttkartonger. Ingenting. Mina skor knastrade mot gruset när jag gick runt huset och såg till att allt var framplockat. Popcorn (vår svarta katt) strök runt och undrade vad som var på gång.

  Från den här stunden skulle flyttgubbarna (eller ja, flyttkillarna) ta över. Det var skönt på så många sätt. Skönt att slippa bära och släpa till musklerna inte orkar mer. Skönt att det där hejdå’et inte blev så kraftigt. Att sätta sig i bilen för att åka 16 mil till vårt nya hus var som att åka hemifrån en helt vanlig (om än rörig) dag. Sakerna var ju kvar, katterna kvar och huset stod kvar precis som vanligt.

  Men det var inte som vanligt.

  Fortsättning följer…

  Mitt bröllop – Kvällsvigsel & vigselplats

  Foto: Vår florist Lisa Stålfelt, Mynta creative studio

  Vigseln är faktiskt en av de minst planerade delarna av vårt bröllop och den blev ändå så himla bra! Jag visste redan från början att jag ville ha en borgerlig vigsel utomhus, sen var det lite oklarheter kring var vi skulle vara någonstans, hur vädret skulle bli, vad ceremonin skulle innehålla (eftersom man måste planera det själv när det inte är en kyrklig vigsel) och hur allt skulle se ut.

  För allas bekvämlighet så hölls vigseln i trädgården, intill ett stort buskage som bildade som ett litet rum mitt i allt det lummiga och gröna. Det var så mysigt!

  Jag skulle först köpa en vigselbåge med tillhörande tyg i andra hand av en nära vän till mig. Men så kom vi på att hon och hennes man är ganska mycket kortare än oss och att bågen därför skulle vara för låg. Som tur är så hade floristen som vi anlitade (Lisa Stålfelt, Mynta creative studio) en båge som hon kunde låna ut till oss. Hon dekorerade den så fint med cremefärgat tyg och murgröna – ÄLSKADE DEN!

  Stolarna hyrdes in samtidigt som stolarna till middagen från en lokal i närheten och gästerna fick ta med sig stolsdynorna de hade under middagen till vigseln. Jag hade skrivit ”vigsel” på en gammal bräda som jag hittade i ladugården hemma. Vi hängde upp glasburkar (som min mamma samlat – såna med lock, som har skåror upptill som snörena kan fästa i) med blommor i med brun/vit-randigt snöre och jutesnöre. Floristen Lisa ordnade buketter som vi satte i min gammelmorfars gamla mjölkkannor (sådana som han på riktigt sprungit och hämtat mjölk i back in the days). Och på tvättlinan bakom vigselbågen hängde vi upp blommor som på tork med hjälp av klädnypor.

  När floristerna jobbade och vi ställde i ordning vigselplatsen.
  Foto: Linda Eliasson

  Vigseln var det moment som var mest nervöst för mig (tätt efter i nervositetsnivå kom ögonblicket när vi gick ut och träffade gästerna för första gången). Jag hade i princip blackout från det att vi gick in i mittgången, tills dess att vi gick ut igen. Jag såg inte våra gäster, hörde inte vad vår vigselförrättare Charlotte Nordström sa och hela jag skakade. Vet inte riktigt varför, men det var väl så mycket känslor, samtidigt som det var extra mycket fokus på oss som brudpar (och jag har scenskräck…).

  Några glimtar som jag minns:

  – Att min slöja (som jag lånat av min vän Carro) fastnade på vägen in till vigseln, att den flög av och att min syrra fick springa fram och sätta tillbaka den. Det var ett skönt magskratt mitt i all nervositet och flodvågen av känslor.

  – Att min numera man (!!) var så stabil och trygg som han alltid är genom mina känslokaos. Skönt att någon av oss hade sinnesnärvaro nog att hälsa på vigselförrättare och musiker och titta gästerna i ögonen :))

  – Att han hade ett så fint tal/vigsellöfte till mig och att jag började attack-gråta.

  – Att pappa grinade (det var fler som gjorde det, men av någon anledning såg jag bara honom <3 )

  – Att jag klarade av att säga mitt vigsellöfte utan att gråta och att jag sa det bra ändå!

  – När Kitty och Simon (vår live-duo) sjöng och spelade You’re still the one och jag attack-grinade igen. Minns tydligt hur Kitty satt där vid pianot i motljuset och tittade mig rakt i ögonen medan hon sjöng och min blick var helt suddig av tårar. Det var så fint <3

  – Att ögonblicket när vi bytte ringar var MAGI!

  När slöjan flugit av och syrran satte tillbaka den.
  När Kitty och Simon sjöng ”You’re still the one”. Foto: (Alla i stycket ovan) Linda Eliasson

  På vigseln hade jag också valt att ha både bukett och slöja, vilket jag inte hade tidigare under dagen. Eftersom vi la vigseln så sent och eftersom den ändå är huvudmomentet under ett bröllop, så tänkte jag att det skulle vara kul om jag adderade någonting nytt till min utstyrsel. Och det blev bra!

  Vi hade vigseln direkt efter middagen, så när vi hade ätit klart gick vi upp på rummet. Syrran hjälpte mig att fixa till håret (som hade lossnat lite från klämmorna under dagen) och fäste slöjan. Jag hämtade också min brudbukett och satt bara på sängen och andades en stund (nej förresten, jag spelade in andra delen i min reel också haha). Under tiden tog gästerna sina stolsdynor och promenerade bort till vigselplatsen.

  Jag minns att jag gick fram till fönstret och smygtittade på dem när de tog plats. Kvällssolen sken så fint och det kändes alldeles overkligt! Nu skulle det hända. Vi skulle gifta oss.

  Jag kunde se vigselplatsen genom fönstret från vårt rum.
  Mamma och pappa <3

  Foto: (alla i stycket ovan) Linda Eliasson

  Det spelades tre låtar under vigseln:

  Ingångslåten var How Peculiar av Peter Sandberg. Det är en av typ 20 knotterframkallande favoritlåtar som jag hittat i samband med mitt videoskapande till Youtube och som kommit att betyda så mycket för mig. Filmmusik är livet! Och för mig säger den här musikslingan så mycket om mitt och vårt liv tillsammans, så det är förstås så himla fint att den fick vara en del av vårt bröllop.

  Låten som spelades i mitten av ceremonin, direkt efter att vi sagt våra löften och bytt ringar, var You’re still the one och då Teddy Swims version. Den är så himla fin!

  Utgångslåten var Bäst med Oskar Linnros. För att det är en av de låtar som jag och Filip lyssnat absolut mest på tillsammans.

  Nä men alltså… vigsel med det stora, gula huset i bakgrunden. Det var så himla fint. Älskar, älskar, älskar Fredrikssons Pensionat Söbacka! Drömmigaste platsen på jorden!

  I nästa inlägg tänkte jag skriva lite avslutande om bröllopskvällen!

  Mitt bröllop – Om gästerna, maten & det omkastade schemat

  Foto: Linda Eliasson

  Direkt efter vår ”First Look”, där vi stått och kramats på baksidan, så gick vi tillsammans genom pensionatet fram till ytterdörren på framsidan. Vi stod där pirriga och nervösa en stund, medan vi tjuvkikade ut genom fönstren. Tänk att gästerna var här! Tänk att de åkt hela vägen till Skara för oss och att de nu stod och väntade på oss vid den gamla vagnen på framsidan. På vagnen hade Margaretha (som äger pensionatet) dukat upp med bubbel, eftersom vi skulle inleda hela bröllopet med en välkomstskål! Vi tog ett djupt andetag och vred om handtaget… och så klev vi ut i solen.

  Det är verkligen som alla säger: Man har aldrig varit med om så mycket kärlek på en och samma dag förut. Och det var så fint att se att det inte bara var mina ögon som tårades den här dagen, utan att det blänkte till ordentligt hos många av dem som jag nu gick fram för att krama.

  Mina och våra fina vänner <3

  Den gamla vagnen där bubblet serverades till välkomstskålen på framsidan.

  Bröllopet började alltså inte med vigsel, som det traditionellt brukar göra. Utan vårt bröllop började med en välkomstskål på framsidan av huset och det var fint att få inleda bröllopet med den stunden. Att i lugn och ro få prata och krama om alla ordentligt. Det var ändå länge sedan vi sett många av dem.

  VÅRT SCHEMA
  under bröllopsdagen

  07.00 – Frukost

  08.00 – 11.00 – Förberedelser (men jag drog över 1,5 timmar haha)

  11.00 – 13.00 – Lunch och fotografering

  13.00 – Välkomstskål på framsidan

  13.30 – 16.00 – Snittar, mingel, lekar & tal på gräsmattan på baksidan

  16.00 – 18.30 – Förrätt, middag & tal

  19.00 – Vigsel

  19.30 – Brudskål & mingel

  20.00 – 21.00 – Fotografering för oss på ängen, fikabuffé för gästerna

  21.00 – 01.00 – Fest

  Fördelarna med ett bröllop med otraditionellt (omkastat) schema:

  – Det blev inte lika stressigt att göra sig i ordning.
  Jag har varit på många bröllop som fotograf och i princip alla har dragit över tiden när det kommer till förberedelserna, vilket gjort att man blivit sen till fotografering och vigsel – och det har blivit superstressigt för brudparet. Vi hade inte riktigt något att komma sent till, eftersom vi började med mingel. Gästerna kunde lätt ha minglat på utan oss liksom 🙂

  – Man sparar på spänningen.
  Vigseln är ju bröllopets huvudhändelse, så genomför man den först så är det ju inte så mycket spänning kvar. Sparar man på det så har man något att se fram emot under mingel och middag.

  – Vigseln blev mer avslappnad.
  Gästerna hade hunnit lära känna varann, så festen fortsatte liksom bara. Ville verkligen ha en vigsel där man kunde prata, skratta och gråta – eller fortsätta dricka bubbel. Och så blev det!

  – Det blev inte så nervöst för oss som brudpar.
  Jag tyckte att entrén i sig var nervös (scenskräck som jag har). Tyckte också att vigseln var otroligt nervös. Så att köra vigsel direkt, samtidigt som man ska träffa gästerna för första gången.. det hade nog blivit för mycket för mig tror jag. Det var skönt att ha träffat och kramat om alla innan det var dags för dem att sitta och stirra på en i 30 minuter i tystnad 😉

  – Finare ljus under vigseln

  Blandade mobilbilder från vänner och familj <3

  Hur många gäster hade vi på bröllopet?

  Vi hade bjudit in 27 personer till bröllopet och av dem kom 24 personer! Väldigt lagom tyckte vi, då vi hann hänga med alla. Även här hade vi varit rätt otraditionella och inte bjudit +1. De enda personerna som kom i par var de som vi själva umgås i par med (våra syskons respektive och vårt kompisgäng ”Sagogänget”). Vi tänkte istället att alla som kom på bröllopet skulle känna någon annan inbjuden sedan innan. På det sättet fick fler vänner plats på bröllopet.

  Hade vi en klädkod för bröllopsgästerna?

  Vi hade ”Sommarfin – Gärna naturnära eller dämpade färger”. Det var alltså ok att komma i allt från shorts till kostym, men de flesta hade kavaj eller kostym. Tjejerna hade sommarklänningar.

  Vad serverades för mat till bröllopsmiddagen?

  Fördelen med att vi bokade Fredrikssons Pensionat Sjöbacka var att mat och servering ingick i bokningen. Vi behövde alltså inte anlita en separat cateringfirma eller hyra in porslin (men jag gick ju loss på loppis ändå hehe…)

  Margaretha som driver pensionatet skötte allting runt festen och lagade också all mat. Hon är både gudomlig på matlagning och hade också en väldigt modern syn på menyn tyckte jag. Dels det som borde vara standard nu för tiden: Att råvarorna väljs efter säsong och att allt är närproducerat (hon hade t.ex. hämtat Vätternrödingen själv direkt från fiskaren och odlar mycket i sin egen trädgård). Men det som jag gillade mest var att hon verkligen såg till att menyn skulle vara anpassad för alla gäster – så att ingen skulle serveras en specialtallrik, utan att alla skulle vara inkluderade. Vi samlade alltså in gästernas matpreferenser och så såg hon till att hela menyn var fri från rött kött och fågel, gluten, laktos och andra allergier.

  Vår bröllopsmeny

  Snittar:
  1. Heta räkrullar med chili, i tunnbröd,
  2. Friterade rispapper med avocado och rom.
  3. Kronärtskocksröra på krustad mixade med basilika, parmesan, citron , olivolja.
  (Margarethas förslag)

  Förrätt: Toast Skagen (min favorit)

  Varmrätt: Vätternröding, färskpotatis, kall örtsås, rostad spetskål med citron och parmesan, blommor och blad. (Min mans favorit)

  Efterrätt: Fikabuffé, som serverades senare

  Fri bar? Eller?

  En annan fantastisk idé som kom från Margaretha på pensionatet var att vi varken skulle ha självservering eller bar. Istället hade jag skrivit ut dryckeslistor där gästerna kunde se vad de kunde beställa: Vitt vin, öl, cider (med och utan alkohol på samtliga), samt Cola Zero och min favorit San Pellegrino Blodapelsin :)) Sedan sms’ade man bara önskad dryck + sitt namn till Margarethas nummer och så serverade hon det en stund senare på ett bord på glasverandan. Smidigt och bra!

  Fikabuffén istället för klassisk efterrätt

  Kladdkaka med jordgubbar och grädde. Biskvier, rulltårta, kokostoppar, chokladbollar, småkakor, dammsugare och saltade chips.

  För mig kom idén om fikabuffén från att jag ville minska den sittande tiden till bords så mycket som möjligt. Om jag inte hade kompromissat alls så hade jag velat ha picknickmiddag i gräset och fri sittning. Men man är ju två om ett bröllop (hehe), så vi körde två rätter sittande middag – men man fick resa på sig och göra annat mellan måltiderna om man ville, vilket jag tyckte var skönt. Vi sitter nämligen aldrig stilla till bords i min familj 😉 Därefter fikabuffé, där man fick sätta sig och äta var man ville.

  Jag önskade mig ett bröllop som skulle kännas som den bästa sommardagen. Med bara fötter, avslappnat häng på gräsmattan, frihet att göra vad man ville när man ville, bad i sjön och god mat och dryck. Och det var verkligen precis så det blev!

  Hade helt ärligt inte velat ändra någonting med det här upplägget. Möjligtvis att man hade kunnat börja middagen något tidigare än 16.00. Jag och några till dippade nämligen runt klockan 15.00. Hade då innan tänkt att ”men vi äter ju snittar när gästerna kommer – det blir för tätt inpå med tidig middag då”, men alltså.. man är så JÄVLA HUNGRIG när man är på bröllop?! Haha. Tänkte även att det var onödigt med wickning eftersom vi precis ätit fikabuffé – men samma sak där. MAN ÄR HUNGRIG.

  Så om det är något jag verkligen ska tjata vidare om så är det att inte vara oroliga för att det kommer vara för mycket mat. Det går typ inte.

  Något du undrar över? Skriv en kommentar!

  I nästa inlägg berättar jag mer om vigseln! Fortsättning följer…

  Mitt bröllop – First look

  Det finns många oskrivna regler om hur ett bröllop ska gå till. En av dem är att bruden och brudgummen inte ska sova tillsammans natten till bröllopet – någonting som såklart skapar extra längtan men som för oss också skulle ha skapat extra (negativ) nervositet. Man sover otroligt lite och dåligt innan ett bröllop. Dels för att det är mycket att göra och så mycket att tänka på, men också för att det är så mycket nerver. Så vi kände att det bästa vi kunde göra var att sova tillsammans natten innan också, precis som vanligt. För det är det som ger oss mest trygghet.

  Det var alltså inte länge sedan jag såg min blivande sist, när jag satt där framför det öppna fönstret i vårt sovrum på pensionatet. Jag hade sminkat mig klart och håret hade äntligen gått från oönskade 1700-tals korkskruvar till lösa, lekfulla lockar som svallade ner för min rygg. Jag pillade nervöst på mitt ena örhänge. Den fluffiga mattan kändes mjuk och lugnande under mina bara fötter. Jag betraktade mitt eget nervösa ansikte i spegeln. Försökte förstå att jag ska gifta mig idag. Jag ska gifta mig med dig, den mest fantastiska kille jag någonsin mött.

  Då hörde jag hans röst utanför och såg hans ryggtavla medan han gick ned för slänten mot baksidan av den lummiga trädgården. Han skulle fotograferas och filmas i väntan på mig.

  Här satt jag och såg honom gå ner för slänten <3

  Tänk att jag blev förälskad i dig och att du blev förälskad i just mig – av alla i hela världen?

  Och nu stod han där så fin i sin mörkblå kostym och väntade på att jag skulle komma ut så att vårt bröllop kunde börja. Jag kände mig förväntansfull och väldigt ivrig när jag gick ned för trappan från vårt rum på övervåningen. Klänningens släp fyllde hela trappan och jag kände mig verkligen som en riktig prinsessa.

  Jag hade bett om att ingen skulle befinna sig i eller på baksidan av pensionatet när jag gick ned för att träffa honom. Jag ville inte prata med någon, utan vara hundra procent fokuserad på honom och bara honom. Men min pappa och hans pappa (som båda är rörelsehindrade) satt nere i salongen och väntade på att gästerna skulle komma runt till baksidan efter välkomstskålen. Och pappa sa till vår fotograf att han gärna ville sitta kvar och se mig när jag kom ner för trappan, så vem kan säga nej till det? <3

  Jag började storgråta så fort jag såg pappa. Älskade pappa. Det var en så otroligt fin stund och jag är så glad att han satt där, så att jag fick krama honom en stund. Så mycket kärlek.

  Sedan gick även jag nedför slänten till den lummiga baksidan av trädgården. Pirret ökade och jag kände mig ännu mer exalterad. Vinden strök genom håret, fåglarna kvittrade och min blivande man stod tålmodigt där bakom vajande blommor och grönska.

  ”Peta honom på axeln”, sa Linda, vår fotograf. Jag kunde dock inte motstå att gå fram till honom där han stod med ryggen mot mig och lägga armarna om honom och ansiktet mot hans ryggtavla – precis så som jag alltid gör när han står vid diskbänken och diskar, eller när han står vid spisen fullt fokuserad på att laga mat. Då kniper jag tag om honom ordentligt och kramar honom som allra hårdast. För att närhet i vardagen är det absolut bästa som finns.

  Älskar dessa bilder som Linda tog vid vår First Look. Kan verkligen rekommendera att ha en på alla sätt. Det är så himla pirrigt och peppigt och det blir så himla fina bilder. Alltid. Har fotat en del bröllop själv och det är alltid mina favoritbilder att ta, just för att det är så mycket spänning och förväntan inblandat.

  I nästa inlägg berättar jag mer om vårt omvända upplägg på bröllopet!

  Fortsättning följer..

  Mitt bröllop – Brudklänningen (som jag sydde själv)

  Foto: Linda Eliasson

  Jag började sy min brudklänning EN VECKA INNAN bröllopet…

  Det var inte en självklarhet att jag skulle sy min brudklänning, samtidigt som det var det självklaraste i hela världen. Såhär i efterhand är jag så otroligt glad och stolt att jag fick stå där i något som jag skapat med mina egna händer och som verkligen blev precis allt jag drömt om. Det här är Elin i en brudklänning – och jag önskar ingenting annorlunda.

  Har du följt mig i ett par år (speciellt under åren på Medeltidsveckan), så blir du nog inte förvånad när jag skriver att jag började sy min brudklänning på lördagen, precis en vecka innan bröllopet. Sju dagar innan den skulle vara klar. En del av mig tänker ”varför gör jag sådär mot mig själv?!”, samtidigt som jag också tänker att jag är glad att klänningen blev klar just precis innan. För det hade känts hemskt att direkt stoppa undan någonting jag är glad och stolt över i en garderob och inte få bära den direkt 😉

  skiss brudklanning

  IDÈ OCH SKISS
  Så ville jag att min brudklänning skulle se ut

  Jag var väldigt säker på vad jag ville ha för brudklänning. Tyget skulle antingen vara ett blommönstrat tyg från Merely Susan (eftersom jag älskar hennes blomsterillustrationer) eller ett broderat, vitt tyg, vilket det slutligen också blev. Jag visste också att materialet skulle vara linne eller bomull (det blev bomull), eftersom det är klänningarna jag sytt i dessa material som jag tycker absolut mest om att ha på mig.

  Jag har sytt väldigt intensivt sedan januari 2021 och majoriteten av mina projekt har varit klänningar. Så det var ganska lätt att komma fram till en modell jag ville ha. Puffiga ärmar och cirkelkjol med släp var ett måste. Men jag velade rätt mycket med U-ringningen.

  Från början (som du ser på skissen här ovanför), så var jag inne på en hjärtformad variant. Sen ville jag ha off shoulder, likt min lila Sommardrottningen-klänning. Men eftersom jag har rätt tung byst så ville jag inte ha axelbandslös BH på mig och då fick off shoulder tyvärr gå bort. Tillslut blev det i alla fall en V-ringad klänning, efter jag hade provat en av min mammas V-ringde klänningar och konstaterat att det ju var j***gt snyggt!

  Herregud vad det var pirrigt när klänningen växte fram. Jag kunde knappt fatta att det var sant när jag såg hur min vision sakta men säkert blev till verklighet. Tyget, som jag tyckt varit så otroligt vackert redan när jag köpt det, blev tusen gånger mer otroligt när det formades till en klänning.

  Det var samtidigt också en lättnad, eftersom jag alltid är lite orolig när jag syr någonting i ett extra fint/dyrt/speciellt tyg. Ifall något skulle bli fel så finns det ju inte mer tyg. Lite så. Men jag borde verkligen inte oroa mig. Har nämligen aldrig hamnat i en situation där ett plagg inte kunnat genomföras för att det saknas tyg. De gånger det varit snävt och det uppstått problem, så har jag alltid löst det på något sätt.

  Precis så var det faktiskt med brudklänningen. Tyget krympte nämligen mer än förväntat i tvätten och bredden räckte därför inte till att göra en full-lång cirkelkjol med släp. När jag skulle dela upp cirkeln i smalare och fler paneler för att komma runt problemet, så räckte inte tyget på längden istället…. Fick panik haha. Funderade ett tag på om jag skulle slopa hela idén om cirkelkjol (eftersom det verkligen slukar tyg), men kom fram till att just kjolen är för viktig för mig. Så jag löste det hela genom att skarva kjolen på sina ställen istället (visar mer av det i min vlogg som kommer upp om någon vecka!)

  Allt löser sig 🙂

  När jag såg klänningen på mig helt ihopsydd för första gången. Det var stort!

  Det tog mig omkring 4 dagar (sammanslagen tid) att sy den här klänningen. De två första dagarna sydde jag från morgon till kväll – sedan började jag tappa tålamodet (hehe) och fick köra en halv dag i taget för att orka. Stressen och tröttheten gjorde sig påmind, eftersom det som sagt bara var några ynka dagar kvar till bröllopet och det fanns typ miljoner fler saker att göra än bara själva klänningen.

  Men tillslut! TILLSLUT! Blev den klar. Jag stod på en pall i mamma och pappas sovrum sent på onsdagskvällen den 15 juni medan mamma hjälpte mig att fålla upp kjolen. Jag gjorde sedan ett ruskigt fult jobb med att vika in och sy kanten nedtill på klänningen, men det är ju typ trettio mil tyg där nere och jag hade verkligen ingen tid! 😅 😂 Så, sånt händer. Man får välja vad man vill lägga sin tid på och där och då behövde jag bara sova.

  Foto: Linda Eliasson
  Foto: Linda Eliasson
  Foto: Linda Eliasson

  Min brudklänning blev på många sätt det bästa jag gjort. Jag är så fruktansvärt nöjd med den. Jag har aldrig lagt så mycket tid på att prova fram en bra passform, eller på att fålla kanter och sy fina sömmar (oh well, allt utan kanten längst ned på kjolen då hehe). Och det känns verkligen när jag har på mig den. Min favoritklänning någonsin!

  När vi flyttar så ska den få en alldeles egen plats på väggen där jag kan se den varje dag. Och den ska få leva vidare genom mina sagofotograferingar, det är jag helt säker på!

  Nästa gång vi ses, så ska jag berätta mer om First Look
  – alltså när jag och min blivande man såg varandra för första gången <3

  Ses snart med ett nytt inlägg!

  Mitt bröllop – Smink, hår, brudbukett & accessoarer

  Det här är andra delen av bröllopsserien, missa inte den första om min bröllopsmorgon.

  Bilderna i detta inlägg är fotograferade av fantastiska Linda Eliasson

  Efter att jag hade suttit själv framför fönstret en stund uppe i Solrummet (vårt rum) och sminkat mig samt skrivit mina vigsellöften till min blivande man, så kom min syster och joinade mig. Det var inte riktigt meningen från början, men hon blev den som fixade mitt hår och det kändes såklart så himla fint och speciellt. Så jag är glad att jag hade lite problem 😉

  HÅR
  Jag hade inte bestämt exakt hur jag ville ha håret innan. Visste bara att jag ville ha lockar, så hade sovit med morgonrocksband i håret (heatless curles). Jag har gjort heatless curles måååånga gånger tidigare och vet precis hur mitt hår reagerar på det. Jag satte dock i hårförlängning hos bara en vecka tidigare och hann inte riktigt prova ut hur det förlängda håret skulle reagera på att sitta upplindade, fuktiga hela natten. Resultatet blev 1700-tals korkskruvar som vägrade låta sig borstas ut. Så då klev min syster in och fixade. Hon sprayade med vatten, borstade och borstade och tillslut hade jag fått avslappnade och lekfulla lockar som passade vårt tema för bröllopet perfekt – och som dessutom höll i flera dagar.

  Tack sis <3

  Hon satte sedan upp håret med två pärldekorerade hårnålar som jag hittat på Röda Korset i Örebro veckan innan.

  BUKETTEN
  Brudbuketten gjorde min mamma och den blev så underbart vild och härlig – precis som jag önskade! Jag hade köpt tyg som hon klippte till och lindade runt buketten (tillsammans med organzaband som hon haft sparat sedan innan), så att det hängde ned ända till golvet. LJUVLIGT!

  Mamma kom upp till oss på rummet precis innan lunch och syrran hjälpte även henne att fixa sitt hår. Jag har faktiskt sytt klänningen som mamma hade på sig på mitt bröllop. Jag sydde hennes klänning för att prova ut mönstret jag gjort till min egen brudklänning – för att se om något felade och om jag behövde korrigera det. Sen gav jag henne en annan typ av kjol, fickor (som jag inte hade på min klänning) och en mer klockad ärm. Så glad att hon gillar klänningen!

  Finaste glasen jag någonsin skådat – lånade av fotografen Linda-Pauline! Hon har Påhljonsgården i Hälsingland (fylld till bredden med helt otroliga loppisfynd), som hon hyr ut för övernattningar, bröllop och fest! Recommend recommend!

  SMINK
  Jag hade gjort lashlift och browlift fem dagar innan hos Emma Ingesson i Örebro. Har gjort det många gånger tidigare, men slutade göra det året innan för att spara pengar och för att jag ville känna mig riktigt ”WOW” inför bröllopet (vilket jag verkligen gjorde!). Som make la jag bara min vanliga vardagsmakeup, eftersom det är den jag trivs allra bäst i.

  För den nyfikne använde jag:
  Alla länkar är adlinks!

  IT Cosmetics CC-cream som bas. Den har varit min favorit i två år nu och ligger så fint på huden samtidigt som den är täckande. Har Light när jag har lite lätt Brun utan sol och Fair när jag inte har BUS. Använder den tillsammans med deras egen pensel (som är dyr, men skitbra) och deras concealer.

  Rouge och Bronzer från Lumene. Älskar Lumene som varumärke. Min hudvård består till största del av dem. Körde deras Gel Mask regelbundet inför bröllopet för att tillföra fukt.

  Isadoras vattenfasta eyeliner är också en favorit sen många år tillbaka. Den torkar fort och den håller hela dagen (trots gråt!) utan att kleta. Har den i färgen Dark Brown för ett lite mjukare intryck.

  Till fransarna använde jag en vattenfast mascara från Maybelline, som jag läskigt nog aldrig testat innan. Jag skulle köpa min favorit precis innan bröllopet, men upptäckte att den tyvärr utgått.. Så då lusläste jag recensioner online och precis som flera kunder skrivit så höll denna från Maybelline hela dagen trots väldigt mycket gråt. Den var dock svår att få bort (som också många skrev), men jag kände att det var värt det för att få hållbarheten 😉

  Sist men inte minst använde jag två trogna tjänare: Anastasias Brow Wiz till ögonbrynen och Urban Decay’s setting spray.

  ACCESSOARER
  Skorna (som jag bara hade på mig typ 10min sammanslaget under dagen – gick i princip bara barfota) är min systers som hon inte använder och därför gett bort till mig vid ett tillgälle.

  I öronen hade jag ett par örhängen tillverkade av det skandinaviska märket Skat Jewelry. Runt halsen hade jag ett halsband som jag fått av min syster i present och på armen hade jag ett väldigt enkelt armband som jag haft i min ägo i säkert tio år och som alltid varit min absoluta favorit.

  Parfymen jag haft under hela vår förlovning och som jag också bar på bröllopsdagen var Rebecca Stellas ”I do”. Super-bröllopig, fin flaska och doftar helt gudomligt gott. Hoppas att jag alltid kommer att tänka på den här tiden i livet när jag känner den doften.

  Fortsättning följer… nästa gång skriver jag om brudklänningen!

  Mitt bröllop – Bröllopsmorgonen

  Foto: Jag, mitt i natten

  På natten mot den 18 juni låg regnmolnen tunga över sjöarna och kullarna i Vallebygden utanför Skara. Klockan var efter tolv när jag och min blivande man äntligen kröp i säng efter en hel dag av förberedelser. Tröttheten var stor, men pirret ännu större och jag satt länge omsluten av mörkret i den mjuka sängen och blickade ut genom fönstret. Vyn där utanför är verkligen helt otrolig.

  Platsen som vi bokat för bröllopet heter Fredrikssons Pensionat Sjöbacka: Ett gult trähus lika otroligt som utsikten bortom det. När man svänger av den slingrande landsvägen så följer en lång grusväg upp mot huset. Trädgården är lummig och blommig och angränsar till en vidsträckt äng, som vid tiden för bröllopet var helt täckt av fluffiga hundkex. När jag kom hit för första gången för ett år sedan så blev jag helt hänförd och på samma gång vildsint förälskad. Det är något speciellt med den här platsen och jag är så otroligt tacksam och lycklig att jag fick ha mitt bröllop här. Platsen gjorde verkligen ALLT.

  Fredrikssons Pensionat Sjöbacka. Foto: Linda Eliasson

  Foto: Linda Eliasson

  Min klocka ringde 06.00 på bröllopsmorgonen. Efter en natt av regn som smattrade mot taket, så började ljuset äntligen återvända och jag kunde skymta blå himmel bakom de flyende molnen. Trött men ivrig tassade jag nedför trappan och ut i trädgården. Min första och enda uppgift för dagen var att ställa ut blommorna som stått och vilat under tak hela natten. Katten Alice höll mig sällskap medan jag rättade till bordsdukar på verandan, kollade till vaserna på stolarna vid vigselplatsen och slutligen ställde upp hinken med blommor på den gamla vagnen på framsidan där Välkomstdrinken senare skulle hållas.

  Det är någonting som är så himla speciellt med att vara vaken före alla andra. Och kanske extra speciellt att vara den första och enda vaken på sin bröllopsdag. Stillheten och lugnet, ensamheten.. innan livet börjar rusa och munnen går i ett.

  Vigselplatsen i bakgrunden, vagnen med välkomstdrinken i förgrunden. Foto: Linda Eliasson
  Jag ställer i ordning blommorna (egen bild).

  Detaljer från vigselplatsen. Foto: Linda Eliasson

  Mysigaste katten Alice och jag (egen bild).

  07.00 var det dags för frukost, sedan skulle min blivande man, hans syster, min syster och min systers kille ta över och fortsätta ställa i ordning allting, medan jag gick upp för att göra mig i ordning. Vid den här tiden hade solen börjat kika fram mellan molnen och den strömmade stundtals in över det vita bordet framför fönstret där jag började plocka fram mitt smink. Jag satt först helt i tystnad framför fönstret. Doften av den lummiga trädgården utanför fyllde rummet, fåglarna sjöng vackrare än någon musik jag någonsin lyssnat på och sjön och berget där borta i fjärran gav mig gåshud.

  Tänk att jag ska gifta mig idag.

  Halsbandet är en gåva från min syster och mina örhängen köpte jag från Skat Jewelry efter att ha sett att min svägerska hade ett så fint smycke från dem. Den gamla, snirkliga ringasken är ett loppisfynd som jag klädde med tyg från min brudklänning <3

  Jag skrev mitt vigsellöfte till min blivande man den morgonen. Livet hade gått i ett i 3 veckor och jag hade helt enkelt inte haft varken ro eller tid att sitta ned och skriva. Men det blev på något sätt extra fint att skriva det just under bröllopdagens första timmar. Ännu kvar i lugnet betraktade jag min egen spegelbild medan jag stök på bassminket med en borste och på 0,2 sekunder skrynklades mitt ansikte ihop och en tår vacklade i ögonvrån. Tänk att jag skulle få gifta mig med mannen i mitt liv! Den vackraste själen jag känner och någonsin känt.

  Om jag redan gråter – hur ska det då gå när jag ska säga detta högt?, tänkte jag och sms’ade syrran:

  Fortsättning följer…

  Det är klart – vi flyttar hem igen!

  Det är den 4 maj 2022 när jag skriver det här inlägget, vilket är lite kusligt. För jag insåg precis när jag gick tillbaka i arkivet att det enda inlägg jag skrivit om min längtan att flytta tillbaka hem, är daterat just den 4 maj 2021. Får knottror på armarna när jag tänker på det. Att för exakt ett år sedan var det här en dröm och en längtan som jag klottrade ner på min blogg – och idag är det klart att det ska bli verklighet.

  Universum..

  Min blivande man har fått jobb i Skövde och någon av de två sista veckorna i juni får vi tillträde till vårt nya boende! Vi och våra två kissar ska flytta hem till Skara! Till landet, 15 minuter med bil hem till mina föräldrar. Det känns helt overkligt! Tänk att jag kommer kunna åka hem till dem spontant en sketen tisdagkväll? Jag kommer kunna ringa mamma och fråga om hon vill hänga med mig ut och fota/bada/åka pulka. Liksom ”vi åker NU!”?! LYX!

  Kan inte fatta att han gör det här för mig. Han som såg framför sig en lägenhet innanför tullarna i Stockholm innan han träffade mig. Sen drog jag med honom bort, bort, längre bort och ut på landet. Så glad att han trivs, det är liksom ingen självklarhet. Även om jag gifter mig med en kille som är ovanligt öppen för att testa nya saker (i motsats till mig själv… eheee….)

  Jag måste bara visa ett utdrag ur det där inlägget som jag skrev här på bloggen för ett år sedan:

  Det finns ett speciellt ställe utanför Skara, där jag vill bo. Jag har åkt runt där så många gånger med mamma, men den här gången var det som att jag såg bygden för första gången. Bakom varje krök gömmer sig otroliga, gamla hus med alléer som välkomnar en till gårdarna. Jag hade kunnat bo i vilket som helst av dem. Slumpa mig ett och jag skulle bli over the moon. Och jag tänkte flera gånger efter varann för mig själv där i bilen att.. Här. Här ska jag bo en dag. Jag har bestämt det nu.

  ”Slumpa mig ett och jag skulle bli over the moon”. Det är nästan läskigt när jag tänker på det, för en slump var det verkligen. Att mammas chef ringde och ba ”du förresten, hur går det med Elin och Filip att hitta boende? Jag känner en kille som hyr ut…” Att just vi kom på tal framför alla andra – och ännu mer att huset vi nu ska hyra ligger just i den bygd jag så gärna vill bo i.

  Jag kan inte fatta hur jag (vi) haft sån tur med boende?! Det är andra gången i rad nu som jag drömmer om något specifikt och vi fått möjlighet att hyra just det. Liksom HYRA?! Först vårt nuvarande boende utanför Örebro – en idyllisk röd stuga med vita knutar från sekelskiftet. Och nu ska vi hyra ett hus på en gammal gård som jag tror är från 1700-talet(?!) i precis det området utanför skara som jag skrev om förra året och citerade här ovan.

  Jag lovar att berätta mer när flyttlasset går!

  10 ytterligare frågor om vårt bröllop

  Hade ni pratat om bröllop/förlovning innan du friade?

  Jag tror att vi började prata om våra tankar och känslor kring bröllop när vi varit tillsammans i ungefär ett år (2016). Jag har velat gifta mig i hela mitt liv, så det kändes viktigt att berätta det, så att det inte skulle bli en obehaglig överraskning ett par år in, ifall han inte skulle vilja gifta sig. Sen har vi pratat om det lite då och då under åren och sommaren 2020 var vi överens om att det skulle vara kul ”snart”. Vi bestämde inget och han hade ingen aning om att jag tänkte fria, så det blev absolut en överraskning.

  Men jag känner verkligen att det är skönt och bra att diskutera en sån här sak innan. Att prata om sina förväntningar och vad ett bröllop innebär mer än att det är romantiskt. Om man inte är säker på att den andra vill, så kan det bli rätt jobbigt tänker jag? Att få en fråga som är så stor och som påverkar ens liv så oerhört mycket och som man måste svara på inom loppet av någon sekund och utan att hinna tänka igenom det innan?

  Hur valde ni location?

  Jag kände mig rätt överväldigad i början när vi skulle välja en plats. Vi började planera ungefär 1 till 1,5 år innan, så tankarna gick mycket: Ska vi gifta oss i Örebro där vi bor nu, men där vi kanske inte bor när bröllopet äger rum? Ska vi gifta oss på en plats som Gotland som är en semesterdestination för oss och där det kanske är svårare att planera för att man inte bara kan ”svänga förbi”? Ska vi gifta oss i Stockholm där de flesta vi känner bor, men där allt är dyrare och bokas upp längre i förväg? Eller ska vi gifta oss i mina hemtrakter runt Skara, som också är en bit ifrån, men där vi ändå spenderar en del tid?

  Till slut blev det Skara! Lokalen vi ska vara i under hela dagen hittade vi genom mamma. Hon har varit brevbärare och brevbärare vet ALLT om alla gömda pärlor haha. Vi stannade till en dag när vi var ute på location-jakt inför en fotografering och jag kände bara att ”JA! Det här ÄR platsen!”.

  Här ska vi vara:

  Hur mycket släkt ska ni bjuda?

  Varken jag eller min blivande man har en stor släkt och de vi har umgås vi tyvärr inte så mycket med. För mig är det mest för att vi under så många år bott väldigt långt ifrån varandra geografiskt (Norrbotten vs Västergötland). Våra mor- och farföräldrar (förutom min morfar) finns inte längre i livet heller tyvärr, så vi hänger bara med vår direkta familj till vardags och under högtider. Så det kommer enbart vara föräldrar, syskon, syskons respektive och närmaste vännerna som kommer på bröllopet. Vilket också är anledningen till att vi totalt (oss inräknade) blir 27 personer på bröllopet! Jätteskönt tycker vi! 🙂

  Vem har fått äran att fotografera?

  Det blir Linda Eliasson som kommer fotografera bröllopet och Albin Hasselström som filmar! Ser så mycket fram emot att få se vår dag genom deras ögon <3

  Hur ska ni göra med efternamn?

  Vi har inte riktigt bestämt oss än. Antingen tar min man mitt namn eller så behåller vi våra egna som det är nu. Tycker dock att det är så himla fint när man har samma efternamn, som att man är en familj på riktigt. Men det är ju en himla stor grej att byta namn? Lite som att byta lite av sin identitet?

  Hur har ni tänkt med musik under mingel, middag, vigsel och fest?

  Vi har tänkt att boka ett liveband som kan spela under i alla fall vigsel, mingel och inledande fest. Sen kompletterar vi gärna med någon Spotify-lista. Jag vill gärna köra min favoritlista som är 30- och 40-tals jazz, för att den bidrar till så mysig och härlig stämning, samtidigt som det inte tar över för mycket.

  Panik att allt måste gå enligt planen eller avslappnad och lycklig oavsett vad?

  95% aslappnad! Jag vet vad jag vill och hur jag vill ha saker, men samtidigt vet jag också att allt inte kan bli perfekt och att saker kan hända som man inte räknat med. Så jag kommer planera bäst jag kan, men skiter det sig med planen, så löser det sig på annat sätt ändå. Jag har mycket erfarenhet av att saker inte blivit alls som jag tänkt, men istället blivit mycket bättre för att man fått improvisera och tänka lite utanför boxen… 😉

  Kommer allt att vara second hand i dekoration, porslin osv?

  Ja! I stort sett allt kommer att vara återbruk (eller lånat från festlokalen som vi kommer vara på) och även en del DIY. Om det är något som inte finns att hitta second hand, eller som blir för dyrt att köpa in för ett tillfälle, så kommer vi att hyra det. Kanske blir det något enstaka nyköp som t.ex. ”film” till polaroidkameror (kamerorna är begagnade), gästbok att skriva i etc. Men that’s it.

  Några ljusstakar och glaskupor som jag loppat till bröllopet
  Bestick och saxarna med ”nypor” som man kan ha till fikabuffén och ta bakelser och kakor med.

  Vad ser ni fram emot att göra ”första gången” som gifta? Planerade stunder för efteråt?

  Tror inte att vårt liv kommer att vara så himla annorlunda efter mot vad det är nu, så har därför inte riktigt något speciellt i tanken, mer än att kanske bli husägare någon gång? 😀 Skulle vara så mysigt! Älskar ju att bo i hus (hyr vårt nuvarande).

  Kommer ni åka på bröllopsresa?

  Vi kommer nog åka någonstans (förmodligen roadtrip i Sverige eller Norge), men vi kommer avvakta lite då vi tycker att bröllopet är en nog stor happening som det är. Kommer bli mycket fix och planering inför en resa också, så känner att det kan vi ta när bröllopet är över – tillräckligt att planera som det är liksom.

  För att förlänga bröllopet så tänker vi att vi istället kan ta in på ett spa eller liknande. Bo på hotell, bada och njuta av god mat och varandras sällskap i två nätter eller så. Eller hyra ett Airbnb med badtunna och närhet till vatten? Typ något sånt. Har ni tips på något mysigt ställe där man kan få vara för sig själv och bara mysa?

  10 frågor om vårt kommande bröllop

  1 – Präst eller borgerlig vigselförrättare?

  Min sambo ville gärna enligt tradition ha en präst och gifta sig i kyrkan. Jag ville ha en borgerlig vigsel utomhus, men kunde tänka mig att kompromissa så att vi gifter oss utomhus med en präst. Nu blev det dock så att vi väntade för länge med att boka vigselförrättare så ett tag såg det ut som att vi inte skulle få tag på någon alls som är ledig. Vi ba ”jaja, vi får väl ha bröllopet som tänkt på lördagen och sen springa och viga oss borgerligt på söndagsmorgonen…”. Men sen fick vi till slut tag på en ledig borgerlig vigselförrättare. Så nu blir det borgerlig vigsel utomhus i alla fall.

  2 – Egna tal eller standard?

  Vi har bestämt att vi ska köra på ”standard-tal” under vigseln och i stället skriva brev till varandra på morgonen. Vi känner båda att det känns lite för intimt att prata till varandra framför alla, att det (pga nervositet under vigseln) blir mer genuint om det bara sker mellan oss två och jag kan också tycka att det blir lite press? Att man ska skriva ett lika bra tal som den andra?

  3 – Hur kommer vigseln se ut?

  Vi har inte börjat planera vigseln än, men om jag får önska fritt så får det gärna bli under ett träd med tyg hängandes ned från grenarna eller framför en båge av något slag. En blomsterbåge är superfint, men kan också tänka mig att återanvända en båge med tyg som en vän till mig hade under sin vigsel. Man gillar ju återbruk liksom!

  Det här kommer ju bero jättemycket på val av plats och då vi båda har rörelsehindrade pappor så är framkomlighet viktigare än att det blir estetiskt perfekt. Så vi får se var vi blir av. En ceremoni blir det ju oavsett och jag kommer nog kolla på min blivande man ändå 😉

  4 – First Look eller ej?

  Jag tycker att det är gulligt med First Look och eftersom jag har erfarenhet av att fotografera det så vet jag också att det alltid bli så himla fina bilder! Så det vill jag gärna ha. Dock tycker jag samtidigt att det är lite tramsigt haha. Jag gillar inte att ”brudgummen ska reagera” på brudens utseende men inte tvärt om? Och att det ska vara en massa woooow och tårar. Så det skippar jag gärna. Vill mer att det ska vara en mysstund med fokus på att båda träffar och ser varandra för första gången innan vigseln. Inget wow-vad-du-är-snygg utan mer wow-vad-skönt-att-du-är-här-med-mig-nu <3

  5 – Kommer ni ha brudfölje? Blomstermormor/blomsterbarn?

  Hade GÄRNA haft en blomstermormor om någon av våra gamla varit i livet, men det är de tyvärr inte </3 Vi kommer inte att ha något brudfölje heller då vi har så få gäster. Jag fick också lite panik över detta då det känns som att man rangordnar sina vänner? Eller är det bara jag som känner så?

  6 – Hur går ni in (till vigseln)?

  Vi kommer att gå in tillsammans! Känns tryggast så för oss båda. Hade vi inte gått in tillsammans så hade jag helst gått in ensam 🙂

  7 – Kommer du/ni ha en ring till?

  Jag skulle gärna ha en ring till! Först var jag helt säker på att jag ville ha ringen längst ner till vänster i min board – den som ser ut som en krona med små stenar. Men nu tror jag att jag kanske har ändrat mig? Är inne på att ha något i stil med de fyra till höger i boarden – något mer ”medeltida”/sagolikt. Känns väl himla mycket mer jag, ellerhur?!

  8 – Buffé eller bordsservering? Vad blir det för mat?

  Det blir delvis buffé och delvis servering. Vi har inte bestämt menyn än, men det blir lokalproducerade och väl utvalda råvaror.

  9 – Smaker på tårtan? Eller ingen tårta utan tacos?

  Funderar på fika-buffé! Varken jag eller min blivande är speciellt mycket för tårta, även om det är väldigt festligt och fint. Och jag gillar alla otraditionella inslag extra mycket, så tycker såklart det är kul och lite lyxigt om man får gå och plocka lite av varje från gottisbordet. Tänker också att man kanske kan köra brudskålen med mammas hemmagjorda rabarberlemonad?! Eller rabarberlemonad blandat med bubbel?! Kan bli en hit!

  Provband en bukett. Den här i 10x större storlek skulle jag gärna ha som brudbukett :))

  10 – Kommer ni ha vickning?

  Ja! Det är förmodligen något som vi bokar när vi sätter middagsmenyn. Men jag hade annars GÄRNA haft pizza från favorit-pizzerian hemma i Skara som vickning. Så kan våra gäster få smaka på Sveriges godaste kebab 😉

  Har du någon mer fråga?
  Ställ den i kommentarerna så gör jag en part II!

  Årstidsdrottningarna – Bakom kulisserna på mitt fotoprojekt

  – 15 januari 2022

  Idag är det exakt ett år sedan som jag satte saxen i ett ljusblått tyg som skulle komma att bli Drottningen av Vinterns kostym och också klänningen till den första bilden i mitt fotoprojekt Årstidsdrottningarna. Det känns lite nostalgiskt att tänka på vad jag har gått igenom under det här året och att jag faktiskt lyckades fullfölja det här projektet, trots att det var ordentligt svajigt på vägen.

  I det här inlägget tänkte jag svara på några frågor som jag fått om projektet på Instagram.

  När började idén om projektet växa fram och varför?

  Det var inte alls meningen att det skulle bli ett fotoprojekt. Allt började med att jag ville testa göra en lövkrona, som jag sedan ville fotografera mig själv i. Året var 2015. Jag blev inte riktigt nöjd med bilderna och de publicerades aldrig, men 5 år senare (2020) gjorde jag ett nytt försök. Bilderna blev som jag tänkt mig och jag kallade mig för ”Höstdrottningen”. Det ledde till att jag fick en kommentar under bilden där det stod ”Kan vi få en snödrottning också?” – och resten är historia 😉

  Du kan läsa den förlängda historien & se bilderna här.

  Hur kom du på hur varje bild skulle se ut?
  Hur såg idéprocessen ut?

  Bilderna är ett resultat av min livliga fantasi hehe. Jag vet inte hur jag ska förklara det, men jag bara såg bilder framför mig och sedan skissade jag ned alltsammans i en skissbok. Med den första bilden, Drottningen av Vintern, såg jag först framför mig att det skulle vara en övergång mellan snö och ”inte snö”. Att Drottningen skulle komma vandrande med sin stav och svepa snön med sig. Att det skulle finnas snö i luften.

  Såhär såg min kladdiga skiss av Vinterns drottning ut:

  Vinterns drottning till vänster och Vårens drottning till höger.

  Hur svårt var det att hitta rätt locations?
  Vilken bild var lättast/svårast att hitta location till?

  Det var svårt, eftersom jag hade en så tydlig bild av vad jag ville ha för något och det är inte alltid ens visioner stämmer överens med verkligheten… 😉

  Lättast att hitta location till var Drottningen av Vintern – mest för att jag hade bestämt mig för location redan innan jag började skissa på bilden. Den är fotograferad på en plats som bara ligger 600m från där jag bor, så jag har passerat där många gånger och tänkt att det ser så sagolikt ut: ”Där måste jag fota en sagobild någon gång”.

  Där, precis till vänster om vägen, fotade jag Drottningen av Vintern.
  Behind The Scenes från självporträttet. Hade hjälp av min mamma att bl.a. lägga mantel och hår till rätta.

  Svårast att hitta location till var Drottningen av Våren. Jag hade en så specifik bild av att jag ville sitta vid en ringlande bäck, i ett hav av vitsippor. Så jag behövde:

  1. Ha en bäck som inte låg i ett dike, utan som hade yta där jag kunde sitta (och hjorten kunde stå)
  2. En bäck där det växte vitsippor ända in på vattnet.
  3. I en fin miljö med en bra bakgrund (finns många bäckar med tvivelaktiga bakgrunder hehe…)
  4. Att bäcken inte var för bred, utan tunn och ringlande.

  Sen hade jag väl inte tagit med i beräkningen att alla bäckar inte var speciellt fina på våren. Mycket lera och stenigt precis vid vattnet, samt mycket grenar och löv som smutsade ner. Men hittade tillslut en plats som stämde in på alla kriterier, förutom att bäcken inte ringlade genom bilden. Man kan inte få allt 😉

  Platsen jag fotograferade Drottningen av Våren på.

  Hur har det varit att förhålla sig till just årstiderna vädermässigt? Press att hinna?

  Det har varit mer eller mindre panik hela året :))

  När man tänker på det: Att fotografera fyra bilder på ett år, alltså en bild i kvartalet, så låter det ju inte särskilt svårt. Men jag underskattade verkligen hur lång tid det tar att komma på en idé, fila på och skissa upp idén, planera, förbereda, sy upp kläder, tillverka props, hitta location, fotografera och redigera. Och att man utöver att fota också måste hinna med att jobba och ta det lugnt.

  Nä, det var helt klart det absolut mest utmanande och stressande med hela projektet. Vinterns Drottning fotades DAGEN INNAN snön smälte bort för säsongen – den 18 februari 2020. Nerverna där alltså..

  Vårens drottning skulle pricka de få dagarna när vitsipporna blommade och det var molnigt väder. Hon fotades den 2 maj 2020 och var färdigredigerad den 2 juni. Sen var tanken att jag skulle fota Sommarens Drottning innan midsommar, men jag var helt enkelt för utmattad för att klara av att ro ihop skiss, klänning, krona och bild på mindre än en månad. Så när Sommarens drottning väl fotograferades (sista dagarna i juli) var midsommarkänslan = 0 och skördekänslan = 182. Var SÅ besviken! Men det löste sig ändå med location.

  Den bild som jag hade minst press med var Höstens drottning Jag hade nästan tre månader på mig att förbereda mig efter publiceringen av sommarens drottning. Men… ja, jo.. det var helt klart ändå nervigt att vänta tillräckligt länge för att löven skulle blomma ut i sina allra, allra vackraste färger, men inte för länge, så att stormen skulle komma och ta dem från mig.

  Location-hunting inför fotografering av Drottningen av Sommaren. Målet var en lummig, blommande äng med träd runt om, men det enda jag hittade var nedklippt/uppätet gräs, sädesslag redo att skördas och bristande utbud på blommor…
  Drottningen av Sommaren i den o-midsomriga miljön men med den midsomriga midsommarkransen.

  Hur utvecklades din sömnad? Kände du av skillnaden på första och sista klänningen i erfarenhet?

  Min sömnad utvecklades MYCKET! Men det var också för att jag inte bara sydde klänningar till projektet, utan också hann sy upp en hel garderob till mig själv under våren 2020. Var helt besatt av att sy haha..

  Men ja, jag märkte stor skillnad. Första klänningen (Drottningen av Vintern) tog ganska lång tid, jag satt och petade jättemycket med detaljer och passformen blev inte helt hundra. Med tiden blev jag mycket snabbare, behövde inte tänka lika mycket och det där hindret som man kan känna när man ska komma igång med något som känns stort och svårt, det försvann. Det blev lättare att börja sy något nytt helt enkelt 🙂

  Sommarens Drottning var överlägset roligast att sy klänning till! Älskar denna lila kreation.

  Blev resultatet som du tänkt/önskat?

  Det blev bättre än jag förväntat mig. Kanske framför allt för att projektet blev så mycket mer än bilderna. Inledningsvis var det bara jag som ville fota sagobilder med hjälp av årstiderna, men under projektets gång så växte det fram historier om drottningarna och de fick alla olika personligheter.

  Drottningen av Vintern, den vänliga och missförstådda. Drottningen av våren, den unga och oskyldiga. Drottningen av sommaren, den mäktiga och mest ståtliga. Drottningen av Hösten, den hårda och lite krigiska.

  Ungefär hur lång tid har du lagt ned på projektet?

  Haha jaaaa… det vågar jag inte ens tänka på. Men mycket tid. Inte bara effektivt skapande tid, utan väldigt mycket tid har lagts på att tänka, ha ångest, oroa mig och vela…. Det är väl mest det jag inte vågar tänka på kanske haha.

  Men om jag får gissa per bild:
  – Skiss, research, inköp & liknande planering: En vecka
  – Sy klänning: En vecka
  – Tillverka props: En dag / prop
  – Location hunting: Två dagar
  – Redigering (inkl att hitta stockbild mm): En vecka
  – Fotografera: En dag
  – Ångest: En månad hahaha

  Så totalt drygt fyra veckor/ bild. Så jag la ungefär 1/3 av mitt år på det här projektet.

  Behind The Scenes under fotograferingen av Vårens drottning.
  Vänster: Tillverkar höst-krona. Höger: Fotar löv som jag senare klippte in i bilden av Höstdrottningen.

  Vad hade du gjort annorlunda om du börjat om?

  Jag hade inte gjort något annorlunda, utan det känns som att allt blev som det var menat att bli. Allt föll liksom på plats. Det enda jag kan komma på är väl att jag önskar att jag fotade mer Behind The Scenes.

  Något mer du undrar om projektet? Ställ frågan i kommentarsfältet! 😀

  Allt som skärpedjup och hur du får suddig bakgrund när du fotograferar

  I det här inlägget förklarar jag vad skärpedjup är och hur skärpedjupet påverkas av ditt val av bländare, samt avståndet mellan kameran och motivet.

  1. Vad är skärpedjup?

  Skärpedjup är ordet man använder när man ska förklara hur suddig eller skarp bakgrunden blir när man fotograferar.

  Kort skärpedjup = Suddig bakgrund.

  Långt skärpedjup = Skarp bakgrund

  2. Hur du styr skärpedjupet med bländaren

  Läs mer om bländaren här.

  Kort skärpedjup (suddig bakgrund) får du med ett lågt bländartal. (t.ex. f/1,8)

  Långt skärpedjup (skarp bakgrund) får du med ett högt bländartal. (t.ex. f/8)

  Hur fungerar det?

  När du fotograferar så börjar du med att fokusera på ditt motiv, ellerhur?
  Och exakt där du lägger fokus (t.ex. på en modells ögon) kommer det alltid att vara skarpt – oavsett vilken bländare du väljer.

  Det kommer också att vara skarpt på alla andra ytor i bilden som ligger på exakt samma avstånd från kameran som den punkt du valde att fokusera på.

  Därefter kan du också, med hjälp av bländaren, bestämma hur stort område framför och bakom din fokuspunkt som kommer att vara skarpt.

  Med ett lågt bländartal (t.ex. f/1.8) får du ett väldigt smalt område framför och bakom ditt fokus som också blir skarpt – resten blir suddigt. Därför får du en suddig bakgrund.

  KORT SKÄRPEDJUP
  Allt som är innanför de rosa linjerna blir skarpt,
  medan allt utanför linjerna blir suddigt.
  f/2,0 Kort skärpedjup. Området som är i fokus är smalt och därför blir bakgrunden suddig.

  Väljer du däremot ett högt bländartal (t.ex. f/8) får du istället ett väldigt brett område framför och bakom ditt fokus som blir skarpt, vilket ger en skarpare bakgrund:

  LÅNGT SKÄRPEDJUP
  Större yta framför och bakom din fokusounkt blir skarp om du fotograferar med ett högt bländartal.
  f/5,6 Långt skärpedjup. Det är inte bara jag och min cykel som är skarpt,
  utan också åkern, träden och himlen bakom (området som är i fokus är väldigt brett)

  3. Avståndet till motivet påverkar också ditt skärpedjup

  Det är även en till sak som påverkar hur oskarp och suddig din bakgrund blir och det är avståndet till motivet.

  Nära ditt motiv = Suddigare bakgrund

  Långt ifrån ditt motiv = Skarpare bakgrund

  Oavsett om du till fots går närmare ett objekt och fotograferar eller väljer ett mer inzoomat objektiv för att komma närmare, så kommer bakgrunden att bli suddigare än om du fotograferar på avstånd.

  Det är därför man upplever att man får kortare skärpedjup när man fotograferar med ett teleobjektiv jämfört med vidvinkel. Och det är också därför som det blir så oerhört kort skärpedjup när man fotar macro (extrema närbilder) – för att man kommer så himla nära sitt motiv.

  Dessa bilder är fotograferade med exakt samma bländare: f/2,0. Men närbilden på mitt ansikte (till vänster) har kortare skärpedjup (suddigare bakgrund) för att avståndet mellan kameran och mig är kortare – medan bilden till höger har längre skärpedjup (mer skärpa i bakgrunden) för att avståndet mellan mig och kameran är längre.

  Här är ett tydligare exempel:

  Den övre raden är beskurna versioner av den undre raden – för att du ska se skillnaden.

  Här har vi tre bilder där jag fokuserat på kamerans objektiv. Första bilden på långt avstånd, andra bilden på lite närmare avstånd och tredje bilden NÄRA. Bilderna på översta raden är beskurna för att du ska kunna se hur stor skillnad det är i skärpedjup. Se t.ex. på Canon-loggan och hur skarp den är på första bilden, men suddig på sista bilden.

  Detta har inget med inställningar att göra, utan beror helt på att jag stod längre ifrån och fotograferade första bilden – men nära när jag fotograferade sista bilden.

  Praktiska tips på temat skärpedjup

  Porträttbilder
  Lägg fokus på ögonen – då spelar det ingen roll vad annat som är oskarpt. Fotograferar du väldigt nära porträtt på ansiktet, så kan det vara en fördel att välja ett något högre bländartal – för att både näsa och ögon ska bli skarpa.

  Fotografera par- eller gruppbilder
  Om du ska fotografera ett par eller en grupp personer och vill ha skärpa på samtliga så måste du antingen välja ett högre bländartal eller ta bilden på längre avstånd från personerna.

  Det går inte att ha både kort skärpedjup samtidigt som alla ska vara skarpa (om inte personerna står exakt bredvid varandra och samtliga på exakt samma avstånd från kameran – men sådana bilder blir lätt stela…).

  Macro
  Du kommer så extreeeemt nära ditt motiv när du fotograferar macro, så kan verkligen rekommendera att välja ett högre bländartal – för att mer än en kant på ett blomblad ska bli skarpt.

  Om skärpan hamnar fel
  Det är väldigt lätt att skärpan hamnar fel när man fotar med väldigt kort skärpedjup. Jag tänker att det inte gör så himla mycket – det är viktigare att känslan finns där än att skärpan gör det.

  Let me know om du tyckte om det här inlägget!

  Hängde du med i min förklaring? Känns det krångligt? Eller lätt som en plätt?

  Hur får jag bra bildkvalitet på Instagram?

  I det här inlägget berättar jag hur du bäst exporterar dina bilder från ditt redigeringsprogram för att få bäst kvalitet på dina uppladdningar på Instagram!

  Varför en bilds kvalitet försämras när man laddar upp den på t.ex. Instagram eller Facebook är i första hand för att alla bilder måste komprimeras (förminskas i filstorlek) för att en plattform ska kunna lagra så många bilder som möjligt.

  Hur mycket en bild komprimeras och hur stor kvalitetsförlusten blir beror på hur stor din bild var från början. Ju större filstorlek en bild har – desto mer måste den komprimeras.

  Lösningen på detta är att förminska dina bilder innan du laddar upp dem på en plattform som Instagram – då blir komprimeringen mindre och du bibehåller kvaliteten.

  SÅ SPARAR DU FÖR BÄSTA BILDKVALITET

  1. Beskär bilden

  När du laddar upp en bild i en instagrampost ska den antingen ha proportionerna 1:1 (fyrkant) eller 4:5 (porträttläge).

  1 Välj beskärverktyget (c)

  2 Välj ratio/proportion 4:5

  3 Beskär bilden enligt önskemål

  2. Förminska bilden

  Instagrams fyrkantiga bilder har storleken 1080 x 1080 pixlar. Porträttbilder har storleken 1080 x 1350 pixlar. För bästa kvalitet bör du förminska bilderna till den storleken.

  Gå till Bild > Bildstorlek (Image > Image Size)

  1 Ändra Bredd (width) till 1080 pixlar

  2 Klicka OK

  Tips 1: Du får en liten automatisk skärpa av att förminska bilderna, så du behöver inte skärpa dem extra om du inte vill.

  Tips 2: Upplösning (resolution) spelar ingen roll när du publicerar på webben. Det har bara betydelse när du skriver ut, så du behöver inte ändra här.

  3. Spara för webben

  Jag har testat lite olika sätt att spara mina bilder på, men har kommit fram till att jag gillar ”Spara för webben” bäst.

  Gå till Arkiv > Export > Spara för webben (File > Export > Save for web)

  1 Välj filformat JPEG & max-kvalitet

  2 Bocka i ”konvertera till sRGB” och välj ”Internet Standard RGB (Ingen färgförändring)” under förhandsvisning/preview.

  3 Klicka på ”Spara..” och spara som vanligt.

  Tips: Du har säkert upplevt att du redigerat en bild och så har den blivit helt grå ELLER så har färgerna blivit alldeles för starka när du laddat upp den på nätet/instagram? Att konvertera en bild till sRGB (steg 2) är lösningen på det problemet.

  Och någon kanske också varit med om att du på en nyare retinaskärm laddat upp bilder som blivit alldeles för färgglada istället? Att välja ”Internet Standard RGB” under Förhandsvisning är lösningen på det!

  SISTA!

  4. Välj rätt överföringsmetod

  Komprimering är ju det som förstör bilderna – så det är även superviktigt att du väljer en överföringsmetod mellan dator och mobil som inte komprimerar bilderna.

  Mina favoriter är är:
  – AirDrop (för Apple-användare)
  – Molntjänster som t.ex. Dropbox, Google Drive mf.