Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Att tänka på när du köper skrivare

Det här inlägget är i samarbete med Epson Sverige.
(Men allt som skrivs är såklart mina egna åsikter)

Att hitta en skrivare (eller vilken teknikpryl som helst) är en djungel. Så därför har jag nu knåpat ihop ett inlägg med tre punkter som är bra att tänka på inför valet av skrivare:

1. Storleken på utskrifterna

Den mest självklara först: Ju mindre utskrifter du kan skriva ut – desto mindre kostar skrivaren. Det är lätt att man blir snål och tänker att “jag behöver inte kunna skriva ut större”, men min erfarenhet är att när man väl börjat skriva ut så får man mersmak. Och då är det inte kul att känna sig begränsad över storleken på skrivaren.

Exempel:

Epson P600 Printar i A3+ (32,9 × 48,3 cm)
Jag lånade denna skrivare under en period och insåg att majoriteten av alla ramar/motiv jag har på väggen hemma är i storlek 50x40cm. Vilket inte går att skriva ut på en A3+-skrivare.

Epson P800Printar i A2 (42,0 × 59,4 cm)

Min fråga till dig:

Vilken storlek brukar du välja när du beställer bilder? Välj den storleken till din skrivare. Jag skulle rekommendera åtminstone en A3-skrivare.

2. Antal bläckpatroner

Varje bläckpatron som finns i en skrivare representerar en färg. Så ju fler bläckpatroner, desto fler färger kan din skrivare avbilda. Med andra ord: Ju fler färger din skrivare kan skriva ut, desto fler färgblandningar kan du få till – och desto rikare blir din utskrift.

Exempel:

4 bläckpatroner – Det minsta som krävs för att få en bild i färg.
Cyan, Magenta, Yellow och Black (CMYK).

5-6 bläckpatroner – Antalet bläckpatroner som de flesta billigare skrivare har.

9 bläckpatroner – Antalet bläckpatroner som min skrivare (Epson P800) har, samt även den skrivare jag lånade tidigare (Epson P600).

10-11 bläckpatroner – Antalet patroner hos de dyraste skrivarna jag kunde hitta.

Fråga till dig:

Hur viktigt är bra bild för dig? Ska du “bara” printa hemma för dig själv, eller vill du kunna leverera utskrifter till kunder?

3. Pris för nya bläckpatroner

En sak som jag inte tänkte på alls innan jag köpte min skrivare, var att bläckpatronernas storlek och milliliter-pris spelar väldigt stor roll för de kostnader som följer när man äger en skrivare.

Exempel:

Epson P600: En ny bläckpatron (25,9ml) kostar 299:- vilket är ca 11,5:-/ml.

Epson P800: En ny bläckpatron (80ml) kostar 599:- vilket är ca 7,5:-/ml.
(Själva bläckpatronerna i sig är större och rymmer mer bläck än i P600, så man behöver inte byta dem lika ofta – därav det billigare ml-priset).

Med andra ord blir det dyrare i längden att köpa en mindre skrivare, eftersom bläcket kostar mer per milliliter. Men det beror såklart också på hur ofta man skriver ut. Det finns nämligen en risk att bläcket torkar om det får stå för länge utan att skrivaren används.

Fråga till dig:

Hur mycket ska du skriva ut? Printar du regelbundet, så lönar det sig med en skrivare med större bläckpatroner.

Här kan du läsa mer om utskrift!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Maja

  Hej!
  Jag driver ett företag som gör posters och jag vill börja skriva ut själv. Jag har nu i dagsläget ett tryckeri som gör detta men som sagt så vill jag börja själv. Jag säljer som störst 70x100cm och undrar om du vet en epson skrivare som skriver ut i den storleken. Jag är väldigt ny på detta så jag är otroligt tacksam för hjälp 🙂

  Älskar din blogg och youtube 🙂

  1. Elin Kero

   Hej! Det låter som att du behöver en storformatsskrivare! De är enorma, men rätt coola 😉 Kan dock tyvärr inte så mycket om dem att jag kan rekommendera någon speciell <3

Lämna ett svar

Mer läsning...

Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →
Fotografi

Vill du börja fotografera produktbilder?
– Har du då koll på detta?

Oavsett om man som fotograf vill hjälpa företag att ta produktbilder på inredning eller på kläder, så finns det några …

Läs mer →
Frilansliv

Starta eget företag: Var börjar man?

Jag jobbar som fotograf, utbildar online inom foto och redigering, samt har en egen onlineshop där jag säljer mina fotografier. …

Läs mer →