Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Så förbereder du dina bilder för utskrift

Kanske har du läst mina tidigare utskrifttips? Idag är det dags att prata om vad du behöver tänka på innan du klickar på “Skriv ut”. Så här kommer fem punkter att lura på medan du sitter och förbereder din bild i Photoshop:

1. Förminska bilden till papprets storlek

Innan du skriver ut behöver du förminska din digitala bild till den storlek som den ska skrivas ut i.

Du behöver också fundera på om du vill:

  • Beskära bilden till papprets proportioner, så att bilden täcker hela pappret när du skriver ut den.
  • Skriva ut bilden utan att beskära den i Photoshop och sen skära till pappret efteråt.
  • Lämna en vit kant likt en passepartout runt bilden.

Om du vill att hela din bild ska täcka pappret

…behöver du bara beskära bilden och förminska den till storleken på pappret (väljer du ett A3-papper så förminskar du så att långsidan är 42,0cm och kortsidan 29,7cm).

Om du vill skriva ut utan att beskära eller med vit kant

…är det praktiskt att skapa ett nytt dokument i Photoshop och som har papprets storlek direkt. Sedan förminskar du din bild så att den får plats i ditt nya dokument och kopierar du över.

Pappersstorlekar

A6: 14,8 x 10,5 cmA3: 42 x 29,7 cm
A5: 21 x 14,8 cmA3+: 48,3 cm x 32,9 cm
A4: 29,7 x 21 cmA2: 59,4 x 42 cm
Exempel på tre olika typer av utskrifter på ett A3-papper:
1. Bild beskuren i Photoshop för att passa papprets proportioner.
2. Bild ej beskuren – pappret måste beskäras för att matcha bildens proportioner.
3. Bild utskriven med “passepartout”

2. Skriv ut flera små bilder på samma papper

När jag skapat mina julkort, julklappsetiketter/dekorationer eller andra bilder som är mindre än A4-storlek, så har jag skrivit ut flera på samma papper.

Först har jag skapat ett nytt dokument i Photoshop med papprets storlek. Sedan har jag förminskat julkorten eller etiketterna till den storlek jag vill att de ska ha och sist har jag kopierat över dem till det nya dokumentet.

Skärmaskin?

Jag använder en skärmaskin när jag besär mina utskrifter. Jag har köpt en superbillig på Clas Ohlson som INTE är bra. Det är jättesvårt att se var pappret kommer beskäras och det blir lätt snett. Så jag rekommenderar INTE att man gör som jag och köper den billigaste skärmaskingen man kan hitta, utan att man tar några steg upp i prisstegen.

3. Skärpa

OBS! Skärp alltid bilden efter det att du förminskat den!

Ett tips när man skärper för papper är att zooma in bilden till 50% (efter att du förminskat den) och sedan lägga på skärpa. Du kan ta i här och lägga på mer skärpa än vad du normalt skulle ha gjort om du publicerade bilden på webben. Det kommer se bättre ut när bilden väl är utskriven.

4. Gör (minst) en testutskrift

Man kan tyvärr inte förvänta sig att bilden kommer se perfekt ut på första försöket, så man bör alltid göra en testutskrift innan man slår på stora trumman.

Skriv ut testbilderna i mindre storlek

Om man ska skriva ut en bild på stort papper så kan man göra en mindre utskrift först (på samma typ av papper!) för att kolla hur färgerna, ljusheten och kontrasten blir på den färdiga utskriften.

Exempel:

När jag skrev ut min Årstidskalender så skrev jag inte ut alla 12 bilder på samma gång, utan jag skrev ut en månad först och kollade av hur utskriften blev på det valda pappret. För min del blev alla bilder lite kallare än i datorn och då gick jag tillbaka till Photoshop, gjorde bilden varmare i tonen och skrev ut igen.

Ibland kanske man behöver göra om den processen flera gånger.

5. Anpassa till pappret

De två vanligaste sakerna som jag behöver justera efter att jag skrivit ut en testbild är bildens exponering och temperatur. Antingen att bilden – och framför allt skuggorna – blir för mörk/a och att jag då behöver ljusa upp bilden lite innan jag skriver ut igen. Eller att bilden känns lite kall i färgerna pga tonen på pappret. Då brukar jag värma upp bilden genom att skapa en kurva, gå in i röd kanal och dra upp kurvan, samt gå in i blå kanal och dra ned kurvan. Lite lite grann.

Här kan du läsa mer om utskrift!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Fotografi

Vill du börja fotografera produktbilder?
– Har du då koll på detta?

Oavsett om man som fotograf vill hjälpa företag att ta produktbilder på inredning eller på kläder, så finns det några …

Läs mer →
Frilansliv

Starta eget företag: Var börjar man?

Jag jobbar som fotograf, utbildar online inom foto och redigering, samt har en egen onlineshop där jag säljer mina fotografier. …

Läs mer →
Personligt

Hur min klädstil förändrats 2007-2023

För några veckor sedan fick jag ett önskemål om att göra ett inlägg om min klädstil genom alla år, så …

Läs mer →