Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Nozzle Check – livsviktigt vid utskrift!

Det här inlägget är i samarbete med Epson Sverige

Vad är en Nozzle Check?

Varje gång man startar skrivaren, innan man börjar skriva ut, så måste man göra en så kallad “Nozzle Check”. Det här är ett sätt att se om det är något fel och ett sätt att kontrollera att färgen droppas ned på pappret som de ska.

Gör den inte det, så behöver man genomföra en rengöring. Det sker automatiskt, så du behöver inte gå in och peta själv utan trycker bara på en knapp.

Vad händer om du inte gör en Nozzle Check?

Om du inte gör en Nozzle Check innan du printar, så vet du inte om färgerna skrivs ut korrekt. Här nedan är ett exempel på en bild (vänstra) som jag printade utan att ha gjort en Nozzle Check innan. Bilden skulle se ut som den högra, men färgen från en bläckpatron kom inte ut ordentligt och då blev bilden lite blåtonad.

Den vänstra bilden: En utskrift jag gjorde innan jag genomfört en rengöring
Den högra bilden: En utskrift jag gjort efter rengöring.

Hur genomför du en Nozzle Check?

Först sätter du ett vanligt kontorsskrivarpapper (A4) i pappersfacket. Sen letar du up Nozzle Check i menyn. På min Epson går man till inställningar och väljer maintenance och sen Print Head Nozzle Check.

Då skrivs det ut ett mönster på pappret och det går väldigt, väldigt snabbt.

Såhär ser en Nozzle Check ut!

Hur ser du att något är fel?

Om allt ser bra ut och skrivaren är okej att skriva ut på, så får du ut ett intakt mönster av tunna ränder i olika färger. De olika färgerna står för alla de bläckpatroner som du har i din skrivare.

Om någonting däremot är fel, så får du ut ett mönster med hål i. Ibland är det bara små, små hål mellan ränderna (som man knappt ser, om man inte kollar nooooga) och ibland, som i det här exemplet, kan en hel ruta vara borta.

När ränderna inte är intakta och det är “hål” i mönstret, så måste man köra en rengöring.

Om du behöver rengöra

På min Epson (och jag tror det är så på alla), så föreslår skrivaren själv en rengöring efter att man gjort en Nozzle Check. Så om du har ihåligheter på pappret, så är det bara att klicka “Ja” på att du vill genomföra en rengöring av printhuvudena.

Om du inte får upp den möjligheten så är det bara att leta upp “Print Head Cleaning” i menyn.

Här kan du läsa mer om utskrift!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag …

Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →