Det här inlägget är i samarbete med Epson Sverige.

Visste du att hela din bilds utseende påverkas av ditt val av papper? Well, det visste inte jag back in the days. Inte undra på att jag blev besviken när mina bilder skrevs ut – de såg nämligen inte alls ut så som de gjorde på datorn!
Kallt, neutralt eller varmt papper?
Ett vitt papper är sällan vitt. Inte neutral-vitt i alla fall. Olika papper kommer med olika vit-nyanser. Från gul-vitt, förbi neutral-vitt och hela vägen bort till riktigt kall-vitt papper.
Papperstonen ändrar vitbalansen
Tänk dig att du har redigerat en riktigt varm och härlig höstbild. Och så printar du den på ett kall-vitt papper. Pappret blir som en extra justering av vitbalansen och din bild kommer att bli kallare än vad du redigerat den i Photoshop/Lightroom. Samma sak fast omvänt gäller om du printar ett kallt motiv på ett gult papper.
Kompensera i Photoshop
Man måste inte välja ett varmt papper för att man har en varm bild, men det är bra att vara medveten om papprets nyans så att man kan kompensera för den i redigeringsprogrammet.
Jag håller just nu på att printa min Årstidskalender på ett lite kallare papper (Epson Enhanced Matte 192g), vilket innebär att jag lägger på extra värme på alla bilder som ska skrivas ut – för att kompensera, så att bilderna inte blir kallare av pappret.
Printa med eller utan marginal?
Men det är inte bara bilden som man behöver ta hänsyn till när man väljer papper. Ibland vill man ju printa med lite marginal, så att pappret syns.
Som min årstidskalender. Även om bilderna i sig själva hade gjort sig bättre på ett varmare papper, så valde jag ett neutralt/kallare papper för att kalendern (med text och marginaler) skulle se clean och fräsch ut.

Här har vi kallare vitt till vänster och varmare vitt till höger.
Tjocklek
Tjockt papper – Mer hållbart. Lyxigare känsla. Kostar mer.
– Tänk handgjort akvarellpapper
Tunt papper – Viker/skrynklar sig lättare. Känns billigt. ÄR billigt.
– Tänk sladdrigt kontorsskrivarpapper
Kostnad vs kvalitet
När man säljer sina utskrifter som produkter så gör ett dyrare papper att produkten i sig blir dyrare för kunden att köpa. Samtidigt vill man ju inte sälja en B produkt, så det är en ständig balansgång när man letar efter den “perfekta tjockleken”.
När jag bestämde papper till min Årstidskalender, så ville jag ha ett tunnare papper för att hålla nere kostnaden, men ett tillräckligt tjockt papper som inte viker sig direkt och som inte skiner igenom (eftersom en kalender innebär 12 papper på varann). Det blev ett Epson Enhanced Matte 192g.
80gsm, 192gsm eller 300gsm?
Så, hur läser man ut på förpackningen/webben hur tjockt ett papper är? Jo, det står utmätt som antingen 80g (Gram) eller 80gsm (Grams per Square Meter).
50gsm = Dagstidningspapper. Tunnare än det tunnaste.
80gsm = Vanligt kontorspapper. Syns igenom, viker sig lätt.
120gsm = Pappret i min Bullet Journal. Pennor/tryck med mycket svärta syns inte igenom helt, men som en skugga. Viker sig om man inte är försiktig.
192gsm = Den tjocklek jag valt för min Årstidskalender. Tillräckligt tjockt för att inte synas igenom och för att hålla för enklare hantering.
300gsm = Riktigt tjockt och lyxigt papper. Väldigt hållbart.

Matt eller blankt papper?
Blankt papper
+ Bäst kontrast och skärpa. Svart blir svart.
– Ytan blänker, men det spelar ingen roll om man ändå ska sätta bilden innanför glas (som också reflekterar).
– Får lätt fingeravtryck
Luster/Pearl/Satin/Semigloss/Semimatte
Det här är ytor som ligger mittemellan blankt och matt papper. Inte lika glansigt som det blanka, men inte heller så matt som det matta.
Semimatt är mer likt matt och Semigloss är mer likt blankt papper.
Matt papper
+/- Svarta partier blir dassigare, vilket ger mindre kontrast.
+ Ytan reflekterar inte, vilket gör att pappret är perfekt att hänga upp utan glas.
– Får lätt får repor och är därför mindre hållbar
Jag väljer oftast matt papper till mina utskrifter och det beror egentligen mest på att jag har en väldigt dassig och kontrastlös redigeringsstil – så det matta pappret kompletterar mitt sätt att redigera. (+ att jag tycker om att ytan inte blänker hehe).
Gillar man kontrastrika bilder så passar det bättre att välja ett halvblankt papper, eftersom svärtan blir djupare.

Struktur eller slät yta?
Som om det inte var nog med valmöjligheter nu, så måste man även bestämma om man vill ha ett papper med struktur eller slät yta.
Slät yta = Vanlig print. Modern, stilren look.
Struktur = Lite lyxigare och mer konstnärligt.
Ordbok – Vad betyder namnen?
Fotopapper – Vanligt papper för vardagligt bruk. Bra kvalitet, men inte lika fint och hållbart som Fine Art.
Fine Art – Väldigt hög kvalitet. Tjockare, lyxigare papper, som är tillverkade för att hålla i många årtionden.
(Cotton) Rag = Pappret är tillverkat av bomull (istället för trä), vilket är naturligt hållbart och väldigt lyxigt.
Cold Press = Bomullspapper med en yta med tydlig struktur
Hot Press = Bomullspapper med slät yta
Baryta = En papperstyp med ytbeläggning som gör det väldigt hållbart.
Canvas = Papper med vävd struktur.

Beställ testpack!
Att hitta papper man gillar är en djungel och kan bli en dyr historia, så mitt bästa tips är att köpa testpack. Då får du flera olika typer av papper i samma förpackning, som du sedan kan testa för att se vilken du gillar bäst!
Även om du inte printar hemma, så är detta något du kan göra även hos seriösa Print Studios – alltså beställa hem pappersprover, för att du ska kunna se hur din bild ser ut på olika papper och på den vägen hitta en favorit!
Exempel på testpack:
Epson A3 Signature Worthy Trial Pack
Pappret jag har som favvo just nu:
Epson Enhanced Matte 192g
(Det är inget Fine Art – så absolut inget speciellt papper. Men jag tycker det är simpelt och fint och blir bra för enklare utskrifter).
Här kan du läsa mer om utskrift!
Detta inlägg har 2 kommentarer
Tack för tips!:))
Håller på å gör en årskalender för nästa år, å försöker komma på vad som e bäst papper å ha till den. Men nu har lite idéer. Å visste inte att man kunde beställa testpack; så det ska jag göra. ^^
Men vad roligt!! 😀 😀 😀