5 tips för att hitta nya fotolocations

1. Samla på locations i ett album i mobilen

I know. Det är jobbigt att leta. Så mitt absolut bästa tips är att alltid ha ögonen öppna och att fota av platser som du möter i din vardag, för att sedan spara bilderna i ett album på mobilen. Jag gör det här hela tiden, vilket efter över fem år i Stockholm har gett mig en rätt stor bildbank av platser som jag kan tänkas vilja fota vid i framtiden. Allt från vackra skogspartier, till färgade dörrar och fina husfasader. Var inte kräsen, utan fota så fort du ser något som känns intressant.

2. Ljusriktning är viktigare än den faktiska platsen

Det är lätt att bli lite blind när man letar. Man vill hitta den mest perfekta platsen, som bara ropar till en när man går förbi. HÄR SKA DU FOTA! Sanningen är att den allra simplaste och mest blygsamma gräsplätt kan bli “den perfekta platsen” – bara ljuset ligger på rätt. Så döm inte ut platser för snabbt!

Ser inte så himla intressant ut va?

Men det är faktiskt en av mina favoritplatser att fota
här där jag bor och båda dessa bilder är tagna där:

3. Du behöver inte trehundra olika locations
– du behöver känna till tre väldigt väl.

Istället för att leta efter nya locations – lägg tiden på att åka tillbaka till dina vanliga platser och ta bilder under ett längre tidsspann, vid olika årstider och i olika väder. Se hur uttrycket i dina bilder förändras medan solen förflyttar sig och hur olik en plats kan se ut från dag till dag.

4. Min skog är inte finare än din skog.

Vi måste komma ifrån tanken att andra fotografer hittar så mycket finare platser. Det stämmer inte. Precis som jag skriver i punkt 2 och 3 så handlar det om ljuset och om att lära känna sina egna platser. Mina bästa fotoplatser är alltid dem som är allra närmast mig – oavsett vart jag bor eller befinner mig. Jag har rest mycket genom Sverige och det finns vackra platser överallt. Försök se din omgivning med nya ögon <3

En helt vanlig skog.

Ta paus från jobbet + utforska nya platser samtidigt

När jag flyttar till ett nytt ställe så går jag inte ut med mindset’et att jag ska hitta nya locations. Jag går ut för att ta pauser från mitt jobb eller för att träna – och samtidigt, som en liten bonus, lära känna min omgivning (hitta nya platser). En ny plats varje vecka blir mitt mål. Jag börjar i mitt närmaste närområde och jobbar mig utåt och bortåt i alla vädersträck och snart har jag full koll på var jag vill fota någonstans. Samtidigt som jag aldrig blir uttråkad på mina promenader, eftersom jag hela tiden får se något nytt. Den här typen av “utforskande” slutar aldrig, utan den pågår tills jag flyttar nästa gång.

Appen Lumos, där du kan se vart solen kommer stå på himlen en specifik tidpunkt.

Använd appar!

Mina favoritappar är Google Maps, TPE och Lumos.

Google maps: Här kan jag spana på kartor i satellit-mode, för att se var det finns träd och naturområden, ängar, klippor mm. Har man tur så finns det även gatvy, så att man kan promenera på nya platser redan i mobilen.

Sedan stjärnmärker jag alla som verkar intressanta. Jag brukar också stjärnmärka platser som jag hittar av en slump – som komplement till min bildbank i punkt 1.

TPE: Här kan du se solens upp och nedgång – den exakta tiden och väderstrecken vid önskade datum. Perfekt för solupgångs- och nedgångsfotografering.

Lumos: Min nya favoritapp! Med den kan du se var och hur högt på himlen som solen kommer att stå vid ett specifikt klockslag.

Perfekt när du vill fånga solen innan den försvinner bakom trädtopparna, men inte vet vilken tid det är. Eller när du vill kolla ljusets riktning en annan tid på dygnet, på en plats som du precis hittat.

Om det är en av punkterna som jag ska förespråka lite extra, så är det punkt tre. Återvänd till dina platser. Man kan tro att jag har hur många platser som helst som jag åker till, men det handlar till 90% om att jag åker tillbaka till ett ställe jag redan varit på. Bilderna ser ALLTID olika ut.

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har en kommentar

  1. Erika

    Jättehärliga tips! <3 Känner mest igen mig på den punkten att hitta nya platser när man är ute och gör annat. 🙂 Och måste testa Lumos!

Lämna ett svar

Mer läsning...

Fotografi

Allt som skärpedjup och hur du får suddig bakgrund när du fotograferar

I det här inlägget förklarar jag vad skärpedjup är och hur skärpedjupet påverkas av ditt val av bländare, samt avståndet …

Läs mer →
Bildbehandling

Hur får jag bra bildkvalitet på Instagram?

I det här inlägget berättar jag hur du bäst exporterar dina bilder från ditt redigeringsprogram för att få bäst kvalitet …

Läs mer →
Bildbehandling

Färgblödning – vad är det och hur får jag bort det?

Färgblödning är ett annat ord för Kromatisk aberration eller kromatisk avvikelse. Det är när konturerna på ett objekt får en …

Läs mer →