Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Vad är brännvidd?

Brännvidden anges i mm och står alltid utskriven på alla objektiv.
Här har vi ett med brännvidd 35mm (till vänster) och 50mm (mitten).

Föreställ dig att du är ute och går på en grusväg. Du ser en jättefin lada i fjärran och stannar för att ta upp kameran och ta en bild. När du står där så är det brännvidden som avgör hur nära du kommer ladan i bilden. Har ditt objektiv ett lågt tal som brännvidd (säg 17mm), så blir ladan bara som en liten prick i fjärran och har du ett objektiv med ett högt tal som brännvidd (säg 100mm), så kommer du betydligt närmare ladan.

Brännvidden på ett objektiv anges i millimeter.
T.ex. ”Mitt objektiv har brännvidden 50mm!”.

17mm

(eller 24mm om du fotograferar med fullformat)

24mm

(eller 35mm om du fotograferar med fullformat)

35mm

(eller 50mm om du fotograferar med fullformat)

60mm

(eller 85mm om du fotograferar med fullformat)

100mm

(eller 135mm om du fotograferar med fullformat)

Anledningen till att det står en annan brännvidd i parentes till varje exempel här ovan är för att samma brännvidd ser olika ut beroende på om du fotograferar med en vanlig systemkamera med mindre sensor, eller om du fotar med en fullformatskamera med större sensor. Det här kan du läsa mer om här!

Om du inte vet vilken sensorstorlek som din kamera har, så är det en vanlig systemkamera med mindre sensorstorlek. Dvs. Du kan ignorera texten som står i parentes till varje bild.


Fast brännvidd eller zoom

Ett objektiv som bara har ett tal som brännvidd, t.ex. 50mm, är ett objektiv med fast brännvidd. Det innebär att när du köper ett 50mm-objektiv, så får du enbart 50mm-brännvidden och det är då ett objektiv som du inte kan zooma med.

Ett exempel på en brännvidd hos ett zoom-objektiv är 24-70mm. Du vet att det går att zooma med det, för att brännvidden består av två tal med ett bindestreck mellan. I praktiken innebär ett 24-70mm att du kan fota med alla brännvidder mellan 24mm (ladan blir liten i bild) till 70mm (ladan blir större i bild). Du kan zooma mellan 24-70mm!

Läs om hur du ser på ett objektivs namn vilken brännvidd det har!

Kika in min objektivguide här.

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Emma H. Kullin

    Så intressant! Tack! Jag har ett zoom-objektiv, 14-42 mm. Jag brukar undvika att använda zoom eftersom jag fått för mig att bildkvaliteten blir mycket sämre då – stämmer det? 🙂

    1. Elin Kero

      När du har en systemkamera med utbytbart objektiv så är det bara att zooma på! Det blir inte sämre kvalitet. Men har du en digitalkamera med digital zoom (eller tex mobiltelefonen) så blir kvalitet sämre – så med dem kan det vara bra att undvika 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →
Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →