Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Hur fjärrstyr jag min kamera vid självporträtt?

Två bilder fotograferade med kamerans inbyggda självutlösare.
På den första var det inte så viktigt att jag hamnade i fokus, så jag ställde bara in fokus
på huset. På den andra bilden har jag ställt in fokuset på trädet bredvid mig.

Självporträtt med kamerans inbyggda självutlösare

Den bökigaste varianten. Jag brukar köra på den lite då och då när jag har för lite batteri på mobilen och har tappat bort min självutlösare.

Så gör du

Ställ in kameran på självutlösare (10sek). Sen kommer trixet: Att ställa fokus. Börja med att sätta objektivet på manuell fokusering och sätt kameran på stativ (eller på någonting där den kan stå stabilt).

Det absolut enklaste är att ha med någonting befintligt (något som finns i miljön) i bilden och så ser man till att det befintliga ligger på samma avstånd från kameran som punkten du tänkt fotografera dig på.

Här nedan har jag t.ex. fokuserat på klippan som jag sitter på. När jag sedan sprang dit och satte mig så var jag direkt i fokus, utan någon vidare kraftansträngning. Därför brukar jag till exempel fotografera mig intill träd för att göra det så enkelt för mig som möjligt – jag ställer ju bara fokus på trädet.

+ Man behöver inga tillbehör för att fotografera självporträtt på detta sätt.

Man måste springa fram mellan varje bild och trycka på avtryckarknappen igen och hålla på.. Men det hör till

Två bilder från samma serie, där jag fotade med fjärrutlösare.

Självporträtt med fjärrutlösare

Så gör du

Här ställer du också kameran på självutlösare (men det räcker oftast med 2sek fördröjning). Jag har en fjärrutlösare som heter Canon RC-6. Det du behöver hålla reda på här är kamerans fokuspunkter. Jag brukar för enkelhetens skull ställa in kameran så att den fokuserar med punkten i mitten – och sen ställer jag mig framför kameran och testfotar en bild.

Har man en vridbar skärm i det här läget, så är det ju rätt enkelt, eftersom man kan vrida den framåt och se på avstånd om man placerat sig bra i bilden eller inte. Har man (som jag) inte det, så brukar jag göra en markering i marken för att komma ihåg vart jag stod någonstans, innan jag går fram till kameran och kollar hur testbilden blev (om jag står i mitten av bilden, som det var tänkt och om jag är på rätt avstånd osv..). Sen använder jag markeringen för att, antingen stå kvar (om det blev bra), eller flytta mig bakåt/framåt/åt sidan efter behag.

+ Du slipper springa fram mellan varje tagning, utan kan stå och klicka hur länge du vill!

Du måste se till att gömma fjärrutlösaren. Jag brukar försöka gömma den i handen eller i någon ficka, men det har även hänt att jag har kastat ifrån mig fjärrisen i sista sekund…

Här är en till bild fotograferad med fjärrulösare. Jag hade med mig den ned i vattnet och jag kan berätta att den inte mådde så jättebra efter det – men det blev ju en skitbra bild, så det var värt 😉
Fotograferad med kamerans inbyggda Wi-Fi

Självporträtt med kamerans inbyggda Wi-Fi

Det här är det absolut enklaste man kan göra – om man har en kamera med inbyggd Wi-Fi-funktion. Självporträtt som tidigare alltid varit en sport, är nu lika smidigt som att ta vilket porträtt som helst. Och det är för att du nu kan ha kamerans skärm i din hand och kontrollera alla inställningar, samt fokus direkt från din smartphone.

Så gör du

Du laddar ned din kameras egen app till mobilen (i mitt fall Canons) och läser på i manualen (om du är bra på sånt), eller letar upp en tutorial på Youtube (som jag alltid gör – mycket enklare att se hur man ska göra, än att läsa det) och sedan kopplar du upp kameran mot appen via Wi-Fi.

Sedan är det bara att klicka på fjärrstyrning i din kamera-app och fotograferingen är igång! Jag brukar ställa in kameran på 10 sekunders slutartid för att hinna gömma telefonen innan bilden tas.

+ Du kan styra alla inställningar (bländare, slutartid, ISO, vitbalans, självutlösare/direkttagning) direkt i appen. Där kan du också se hur bilderna blir, så du behöver i princip inte gå fram till kameran förrän det är dags att ändra komposition och vinkel. Du ser också precis hur du ser ut på mobilen, så du behöver inte klicka av lika många bilder för att en ska bli bra.

Det drar sjukligt mycket batteri från mobilen. Har du glömt att ladda den full innan fotograferingen, så är du typ körd. Så… glöm inte det!

Några tips på vägen

– Ett stativ är i princip ett måste! Annars får du binda upp kameran i ett träd som jag gjorde nyligen… (Nä vet inte om jag rekommenderar det.. hehe)

– Ge inte upp för lätt. Att ta bilder är en sak, men att ta bilder utan att ens vara nära kameran är en helt annan sak.. och då har vi inte ens nämnt någonting om hur svårt det är att veta vad man ska göra av sig själv. Sånt där kommer med övning. Det tog ett bra tag innan jag lärde mig hur jag mest effektivt tar självporträtt och hur jag ska se så snygg ut som möjligt på bilden 😉 Sen tar jag fortfarande bilder där jag ser helt död ut och kroppen är i någon hemskt osmickrande vinkel.. men äh.. det är ju bara att ta om! (Eller ja, det var ju innan Wi-Fi-tiden det.. hehe)

– Börja inne och fortsätt ute när du vet vad du gör. Bara ett tips.. Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att ta bilder i miljö, eftersom jag inte vill tappa ansiktet framför någon eventuell förbipasserande som ertappar mig i det jag håller på med (har dock blivit mycket bättre på det också och skiter i alla andra – jag ska ju ha en bra bild!)

– Ta MASSOR av bilder! 😀

Här kan du också läsa om hur intervalltagning underlättar när du fotograferar självporträtt!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Frida

  Hej (igen :P)!
  Jag undrar om du vill tipsa om kamera… Jag köpte en Canon på Blocket 2014 och gillade foto redan då men övade sällan och tänkte aldrig till eller läste på. Och nu när jag vill börja ta lite mer seriösa bilder så undrar jag om jag borde byta kamerahus, eller om det inte spelar någon roll bara man är en bra fotograf.

  1. Elin Kero

   Du behöver bara byta kamera om du känner att du saknar någon funktion som någon annan kamera kanske har eller om du tycker att det är något annat problem med den (t.ex. att den är för stor för att du ska orka ta med dig den). Kvalitetsmässigt så är det oftast objektivet som styr, så det kanske kan vara värt att skaffa ett nytt sådant istället?

   Här har jag listat min utrustning och även länkat till guider för köp av kamera och objektiv! 😀
   https://elinkero.se/kamerautrustning/

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag …

Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →