Att tänka på innan du fotar ditt första bröllop

Om du letar efter mitt stora inlägg om bröllop, så har jag gjort om den
till en PDF-guide som du kan ladda ned här!

1. Börja aldrig fota utan att ha kommit överens om hur fotograferingen ska gå till.

Jag har gjort det här. När jag fotograferade mina första bröllop så var jag så rädd att jag inte vågade prata om vad jag skulle göra med brudparet – jag ville bara dyka upp, vara osynlig och fota mina bilder, för att sedan leverera dem med förhoppningen att de skulle vara nöjda.

Men en nöjd kund behöver kommunicera med dig. En nöjd kund behöver veta vad hen ska förvänta sig av dig och för att du ska göra ett bra jobb så behöver du veta vad kunden förväntar sig av dig. Det handlar inte om att du ska lova en massa saker som du sedan inte kan hålla (jag tror att det var det jag var rädd för i alla fall), utan det handlar om att lägga upp spelplanen.

Så boka ett möte med brudparet (vänner eller ej) och gå igenom:

– Hur länge ska du vara på plats? (Obs! Sammanhängande timmar, gå EJ med på att du ska gå ifrån någon timme för att det ska bli billigare för dem).

– Hur mycket ska du få betalt? Får de rabatt? Eller gör du det gratis för marknadsföring/erfarenhet?

– Om du ska göra det gratis/rabatterat, specificera vad det är du vill ha ut av bröllopet istället, så att brudparet inte kan komma och säga att du inte får använda deras bilder sen. Det är inte fult av dig, utan det är din betalning för ditt arbete.

– Hur lång tid du behöver på dig för att redigera bilderna

– Hur många bilder de kommer få (Säg hellre färre än du tror och leverera fler i slutändan, än tvärt om).

– Hur du får använda bilderna och hur de får använda bilderna

2. Låt inte brudparet bestämma fotoplats

Det är du som är fotografen. Det är du som vet i vilket ljus och på vilken plats som du helst vill fota på – för att det blir bäst bilder. Så DU väljer.

En risk när man ber brudparet att välja plats är att de väljer en plats som inte är optimal att fota på. En typisk grej för icke-fotografer är att ställa upp dem de vill fota på en öppen plats, i direkt solljus, mitt på dagen (för att det är fint väder) – och det vet ju vi fotografer att det inte är toppen om man inte vill ha bilder i jättehårt ljus och med kisande ansikten.

En annan risk är att brudparet väljer en plats under förutsättningar som du inte känner dig trygg i och för att du ska göra ett bra jobb, så behöver du känna dig trygg.

Tycker du att det känns konstigt att bossa över brudparet, så kan du bara lägga fram det på ett snyggt sätt. Istället för att säga ”jag har bestämt fotoplats och jag lyssnar inte på vad ni säger”, så kan du välja ut 3-5 fotoplatser som du kan tänka dig att fota på. Sedan presenterar du samtliga och ber brudparet välja någon av dessa. På det sättet får du din vilja igenom, även om brudparet känner att de har fått välja.

Jättebra, ellerhur? 🙂

3. Planering är A och O

Man kan aldrig vara för förberedd. Ju mer förberedd du är, desto lugnare blir du och desto bättre bilder kan du ta. Jag brukar göra en tidslinje över hela bröllopet, där jag ritar upp de olika aktiviteterna/platserna vi kommer befinna oss på. Jag ritar även in pauser och transportsträckor.

Några saker du vill ta reda på:

– Var sker förberedelser, vigsel & fest? (Besök dessa platser + fotoplatserna innan!)

– Vilka tider sker förflyttningar mellan ovanstående?

– Vigselprogrammet. När sjungs det, när hålls det tal, när byts det ringar och när går brudparet ut? Allt står i vigselprogrammet, så se till att få det skickat till dig innan bröllopet så att du kan plugga på och vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Var brudparet kommer gå ut och var riskastning kommer att ske (om det finns flera utgångar från vigselplatsen).

– Vilka brudparets närmaste familj/bästa vänner är (jag ber ofta efter namn + bild på dem för att plugga på innan, så att jag vet vilka jag ska fota mest)

– Hur mycket tid som finns avsatt för porträttfotografering

– Finns det någon reservplats med tak att fota på ifall det regnar?

VILL DU HA MIN FULLA GUIDE?

Allt du behöver veta för att fota ditt första bröllop

Vilken utrustning ska du ha? Vad har man på sig? Hur förbereder du dig? Vad måste planeras innan? Vad är bra att tänka på under bröllopsdagen? Hur får du ditt brudpar att slappna av? Hur går det till när man fotar i kyrkan? Och hur sköter du leverans?

Lycka till nu! Om det är ditt första bröllop så vet brudparet att du är ny! Det är ingen (förutom du själv) som förväntar sig att du ska vara ett fullblodsproffs direkt. Du fixar detta! Fota med din favorit-utrustning. Ha på dig kläder du trivs i. Ta bilder som du gillar att ta! Det kommer gå galant!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Pyssel & återbruk

Sprayfärger – och alla nyanser man kan önska sig!

Sprayfärger är ju livets liv när det kommer till DIY. Av alla sätt man kan uppdatera prylar på, så är …

Läs mer →
Pyssel & återbruk

Här är FLER av era bästa loppisfynd!

För en vecka sedan bad jag er att skicka in bilder på era favorit-loppisfynd till mig, så att jag kunde …

Läs mer →
Pyssel & återbruk

Här är ERA bästa loppisfynd!

En av mina favorit”serier” på Sandra Beijers blogg är när hon ber sina följare skicka in bilder från deras liv …

Läs mer →