Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad mina planer är för vår trädgård – och kanske framför allt uteplatsen.

Som ni kanske redan vet så hyr vi vårt boende på den här gården, men vår hyresvärd är väldigt generös med vad vi får göra här – framför allt med trädgården som inte var så mycket annat än en gräsmatta innan vi flyttade in sommaren 2022.

DETTA HAR HÄNT:

Förra sommaren (2023) gjorde vi om uteplatsen. Innan var det bara en tråkig ruta med plattor. Platsen kändes väldigt öppen och o-mysig, så för att det skulle bli ett ställe att längta ut till, så ville vi (jag) rama in den lite.

Vi började med att riva upp alla plattor för att plana ut underlaget (det lutade väldigt mycket åt höger). Vi flyttade även ut plattorna ett snäpp in på gräsmattan för att komma bort från elstaketet och få plats med ett nytt i trä. Vi byggde staketet helt själva, jag, min mamma och min man. Grävde upp tre nya rabatter och jag planterade rabarber och sallad, samt direktsådde Rosenskära.

Uteplatsen våren 2023 vs uteplatsen hösten 2023

Men klart det hann vi inte, så i år har vi ännu fler ändringar på G! Förutom att högtryckstvätta plattorna (för det behövs verkligen!!), så ska vi:

1. Bygga en avlastningsbänk

Ytan där jag tänkt bygga avlastningsbänken är just nu bara ett tomt hörn på uteplatsen längs kortsidan av staketet (se bild nedan). Tanken var inledningsvis att jag skulle bygga odlingslådor och placera där, men så började vi grilla och som många gånger förr kände vi att vi har alldeles för lite (eller egentligen ingen?!) yta att ställa ifrån oss brickor och tallrikar på. Och då vaknade idén om en avlastningsbänk till liv!

Planen är nu att lägga ut plattor på ytan (som tur är blev det ett par stycken över förra året) och sedan fästa en egenkonstruerad bordsskiva med konsoler på staketet. Konstruktionen är inte hundra procent bestämd, det kan bli vanliga bordsben framtill också. Under bordsskivan vill jag hänga ett skynke/gardin som tål utomhusmiljö.

2. Lägga till en rabatt & sätta upp en trädgårdsbåge

Den här rabatten var planerad redan förra året, men vi varken hann eller orkade med den. Men i år är jag supermotiverad! Vi märkte nämligen under sommarens gång att det hade varit skönt att ha lite ”insynsskydd” längs med plattornas långsida och något som ramar in uteplatsen så att det känns mer som ett rum. Så blomsterportalen är väl egentligen inte tänkt att vara något som man passerar genom, utan mer en avgränsare och en fin detalj i trädgården.

Jag har en klätterros (New Dawn) som jag planterade ifjol för att den skulle få växa på staketet, men jag kanske flyttar den så att den får växa mot portalen istället. Det kan dock ta ett tag att få den att täcka, så under tiden kommer jag att plantera Klockranka som förhoppningsvis kommer att växa sig frodig under sommaren.

3. Bygga en tvättställning

En dröm som jag haft ända sedan vi flyttade till hus för fyra år sedan är att ha en tvättställning utomhus!

1. Hur skönt att bli kvitt all tvätt inomhus? 2. Hur gott luktar det inte? 3. Äntligen ett bra ställe att vädra täcken på! 4. Kan det bli mer somrigt med tvätt som hänger på rad och fladdrar i vinden?

Jag ska inte komplicera saker och ting, utan tänkte följa Johanna, Snickarglädjens tutorial!

4. Måla utemöblerna gröna

Jag hittade de här utemöblerna på Marketplace för 400 spänn förra året och de är verkligen superfina som de är – men väldigt slitna! Så de behöver slipas ned och behandlas på nytt för att överleva många fler somrar utomhus.

Jag har som vanligt lite svårt att bestämma mig för hur jag vill göra, men är nu till 90% inställd på att jag skulle vilja ha måla dem i någon ljus grågrön nyans!

Jag är även lite sugen på att måla staketet vitt eller grönt (som våra fönster och dörrar), men det blir tidigast nästa år eftersom vi byggde staketet med impregnerat virke.

5. Göra en gång i den stora rabatten

Även det här är ett projekt som jag redan hunnit påbörja, men jag kände direkt förra sommaren att det behövs en gång med stenplattor i min största rabatt. Så många gånger som jag trampade in där barfota eller i tofflor mellan känsliga blomsterstjälkar och fick jord mellan tårna, bara för att jag behövde vattna eller ville plocka en kvällsbukett.

Den här gången kommer inte att synas i sommar när alla växter skjutit i höjden, men det kommer i alla fall vara skönt att den finns där!

6. Skapa en liten mini-köksträdgård på kortsidan av huset

På uteplatsen vill jag bara ha blommor, så i år anlägger jag en liten köksträdgård på en annan plats i trädgården. På ena kortsidan av huset har vi både bra med sol och lä, så där tror jag att sallad, kryddor, morötter och tomater kommer att trivas. (Eller ja tomaterna kommer nog att hamna precis utanför vår ytterdörr precis till höger om den här bilden, för där är det söderläge och ungefär 1% vind mot fasaden.)

Jag har redan hunnit få upp tre pallkragar där, men de ska byggas på höjden och fyllas med jord. Innehållet är inte helt klarlagt men en del (inte så mycket) blir som sagt ätbart. Sen har jag tänkt direktså krasse och Ringblomssalva. Den sistnämnda ska jag försöka mig på att göra en egen salva av, eftersom Ringblomssalva är min absoluta favorit när det kommer till hudvård!

Det kommer finnas utrymme för mer, men jag tycker att det är skönt att ha någon del oplanerad, så att man får lite utrymme för spontana beslut. Kanske häller jag ut innehållet från en fröpåse i min samling? Kanske blir jag kär i något när jag är på besök hos en handelsträdgård. Vi får se, vi får se…

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Britt

  Så fint du gör!🥰

 2. Lovisa

  Kommer bli amazing! Så roligt att följa allt du gör.
  Om du någon gång gör en trädgårdsbok så har du en köpare här! 🙂

  Tänkte förresten på det, angående dina tankar om engagemang på instagram, att det har minskat osv.
  Inom ”bookstagram”, communityt med folk på insta som antingen läser eller skriver böcker, så är engagemanget fortsatt högt. Det är rätt intressant tycker jag.
  Kanske är det en klubb för inbördes beundran, mellan folk som skriver, men kul är det ändå.
  Roligt att veta om du själv börjar skriva nån dag, att där finns gott om folk att prata med 🙂

  1. Elin Kero

   Det verkar ändå som att fler och fler vill LÄSA mer. Inte bara på bookstagram då, utan även i caption på Instagram, vilket förvånade mig lite faktiskt. Alla inlägg där jag skrivit någonting tankeveckande går överlägset bättre än mina ”fina bilder”. Är vi mätta på snyggt och prydligt kanske? 🙂

 3. Emma

  Vad kul att läsa om dina planer, tror det kommer att bli toppen!
  Vårt stora ”trädgårdsprojekt” i sommar är att riva ett gammalt växthus, samt att gräva fram en gammal trappa som vi upptäckte när snön försvann. Det var lite lustigt eftersom vi annars hade tänkt att bygga en trappa just där, haha. 🙂

  1. Elin Kero

   Men vad spännande projekt! Extra spännande att det redan fanns en trappa där ni ville ha en! 😀 Har också en gammal trappa på hörnet av huset som är helt igenväxt. Skulle vara en dröm att fixa till runtomkring och lägga en grusgång som binder ihop trappan med de olika delarna av trädgården. Men det känns lite too much att göra när vi bara hyr 😉

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →
Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →
Fotografi

Vill du börja fotografera produktbilder?
– Har du då koll på detta?

Oavsett om man som fotograf vill hjälpa företag att ta produktbilder på inredning eller på kläder, så finns det några …

Läs mer →