Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Så fotograferar jag stilleben

Stilleben = Ett begrepp inom konst som syftar på ”stilla ting”, dvs saker. Prylar. 

Att fotografera fina stilleben tycker jag handlar väldigt mycket om att få till stylingen och en schysst setup (plats att fotografera på) – och mindre om själva fotograferingen. Självklart måste man veta vart man har ljuset osv när man fotograferar, men det är stylingen som gjort att mina bilder gått från “en samling skräp” till “harmonisk prylsamling” de senaste två åren… haha.

Att bygga en setup

Jag gillar att fotografera stilleben som ser ut att vara fotograferade i olika miljöer. Det är sällan som jag är i en riktig miljö, utan jag brukar bygga upp en setup/ministudio, som ger mig den miljö jag eftersträvar utan att jag behöver åka någonstans eller ha det skitstort hemma för att rymma alla dessa rum med olika möbler och tapeter.

Man kan bygga med egentligen vad som helst, så det gäller bara att vara kreativ:

Bakgrunder (som ska efterlikna väggar)

– Tapetrullar
– Omslagspapper
– Playwood/Spånskiva som du målar i diverse olika färger
– Stora pappersark
– Lakan
– Gardiner

Underlag (som ska efterlikna golv eller bord)

– Bord eller gamla bordsskivor
– Stora brickor
– Skärbrädor
– Trälådor som du vänder upp-och-ned
– Playwood/Spånskiva som du målar i diverse olika färger eller klär med dekorplast
– Tapeterullar med trä- eller metalltryck
– Stora pappersark

Jag har ett gäng visningsexemplar av tapetrullar, som jag använder som bakgrunder. Dessa har jag hittat i en butik som säljer tapeter, färg, golv mm och som var på väg att lägga ner, så jag fick köpa dem superbilligt (typ 10:-/st, minns inte riktigt). Men du kan säkert gå till existerande sådana butiker och fråga om de säljer de visningsexemplar som tillhör utgångna produkter. Här kan det även vara en bra grej att kolla på om de har visningsex av golv som du kan använda som underlag.

Känner du dig pysslig så kan du till och med spika ihop en “bordsskiva” av brädor (gamla eller nya – beroende på vad du hittar) och måla i valfri färg. Det är inte speciellt svårt och inte dyrt heller OM du har målarfärg hemma sedan innan. Vill du se hur jag gått till väga med skivan nedan, så kan du kika in min video “DIY: Fotobakgrund

10 stycken meterlånga plankor, ihopspikade och sedan målade med silvergrå bets.
10 stycken meterlånga plankor, ihopspikade och sedan målade med silvergrå bets.
Orkar du inte DIY’a så blir det supersnyggt med vanliga A3-papper från t.ex. Panduro också!

Ljussättning

– Naturligt ljus är det som jag själv tycker mest om att arbeta med.

– Leta upp en plats med ett stort fönster, som släpper in mycket ljus. Det underlättar om det aktuella rummet dessutom har ljusa tapeter.

– Har du inget ljust rum, så går det finemang att fotografera utomhus också. Då är det bara att släpa ut alla grejer du vill använda. Som jag gjorde här!

– Sidljus är väldigt fint när du fotograferar stilleben, eftersom det skapar form.

– Använd en refexskärm (eller ett vitt papper/en vit skiva av något slag) för att lätta upp mörka skuggor och skapa reflektioner.

Fotovinklar

Rakt framifrån:

Det här är något som jag aldrig gör, för jag tycker att det ser lite för uppstyltat ut. Känns mer typiskt för studiobilder.

Framifrån, snett uppifrån:

Perfekt om du vill skapa myskänsla och få mer feeling av miljön.  
45° framifrån är en typisk fotovinkel för stilleben. I den här vinkeln gillar jag att fotografera föremål med lite höjd, tex. vaser.

Ovanifrån (Flatlay):

Perfekt om du vill skapa en relativt enkel och clean bild. Och om ditt huvudstilleben är något som är svårt att ställa upp (tex. en sax, pennor, tallrikar, tangentbord mm). Men det går såklart att fotografera lite vad som helst ovanifrån. Så länge som det är ett förhållandevis smalt/tunnt föremål, som går att lägga ner. Flatlay är ju platt och då är det bra om de föremål man tänker plåta också är det.  Det går absolut att bygga lite på höjden här, men man får vara försiktig, då det lätt blir krångligt med skärpedjupet.

Flatlay (ovanifrån) vs 45° framifrån.

Utrustning

Objektiv

Jag skulle fotografera med ett objektiv som har brännvidd någonstans mellan 35-85mm. Dock får man vara försiktig med 35mm på fullformatskameror – speciellt när man fotograferar flatlay – eftersom den vida vinkeln gör att bilden blir lite skev och det blir väldigt svårt med raka linjer. Men det finns en räta-upp-funktion i Photoshop, om man (som jag, förnärvarande) inte har något annat alternativ.

Stativ

Det här är inte ett måste och jag har själv fotograferat många av mina stillebenbilder handhållet när det mest varit “på skoj”, men det underlättar verkligen att ha ett stativ att rigga kameran på.

Varför? Jo, för att om du sätter upp kameran och bestämmer vinkel först, så blir det betydligt enklare att styla sedan. Då växlar man mellan att kika på stillebenet i verkligheten och på kamerans display, för att se vad man behöver fixa med. Det är nämligen inte alls så att ett stilleben som ser bra ut i verkligheten, ser bra ut i kameran – så du måste verkligen kolla på displayen när du bestämmer dig för om du ska flytta på något eller ej.

Stativarm

Känner du att du verkligen vill gå all in på det här med flatlay, så kan du göra som jag gjorde nyligen; nämligen skaffa dig en stativarm, så att du kan montera kameran rakt över ditt motiv! Denna stativarm har jag och den är väldigt prisvärd (om än lite ostabil, men den funkar när man leker runt haha).

 Här är min kamera monterad på ett vanligt trebensstativ med hjälp av en stativarm.
 Och så här ser det ut när jag har rivit fram all möjlig rekvisita till fotograferingen.

Styling

– Det enklaste är att välja ett huvudstilleben som du sedan arbetar utifrån.

– Bestäm vilken vinkel du vill fotografera i innan du börjar styla. Kanske självklart, men ja..

– Hämta sedan allting du äger och har som färgmatchar och duka upp det som ett härligt julbord bredvid dig (så att du får en överblick över allt som finns tillgängligt och kan testa dig fram utan att röra dig från fotoplatsen).

– Tänk på att det blir svårare ju fler prylar du försöker klämma in i bilden. Enkelt är snyggt – och ja; enkelt. När du känner att du hanterar det här med stillebenfotografering bättre, så kan du börja slänga in allt möjligt och försöka åstadkomma ordnat kaos. Det är ju kul med utmaningar också!

– Jag brukar tänka mycket på utrymmet mellan prylarna. Vissa grejer kan vara snygga att överlappa, medan vissa ser snyggare ut med lite avstånd. Man får pröva sig fram och lita på sitt eget tycke och smak.

– Alla prylar behöver inte vara innanför bildens ramar, utan det kan vara schysst att kapa rekvisitan med hjälp av bilden också.

– Flytta runt på saker för att se vad som passar och inte passar. Du behöver inte bestämma dig direkt.

– Jag brukar undvika att ställa två höga föremål (tex. vaser eller flaskor) på varsin sida av huvudstillebenet (om jag fotar framifrån), för jag tycker att det ser ut som två horn då. Tycker det är snyggare när prylarnas höjd ”böljar” lite genom bilden (om ni förstår vad jag menar). Varierad höjd och storlek är snyggt.

Ordnat kaos till vänster…

Även om jag nu har skrivit jordens längsta inlägg om stilleben, så krävs det ju såklart lite mer för bra bilder, nämligen ditt tålamod och åtskilliga övningstillfällen. Och om du någon gång skulle tvivla på dina egna förmågor och “ge upp” mitt i din strävan efter grymma bilder, eller kanske inte ens våga testa, så ber jag dig att kolla in dessa bilder. Mina första försök till stilleben :))

De bilderna tog jag när jag aldrig fotograferat stilleben förut och jag var ny på det här med foto. Det var nio år sedan. Nio år av enträget övande. Det kan låta som jobbigt när man tänker på det – NIO ÅR liksom – men se det inte så. Se det som att du utforskar och söker dig ut på nya ängar där du aldrig varit förut. Med nyfikenhet går tiden snabbt! Jag är fortfarande extremt nyfiken och det gör att jag kommer bli ännu, ännu bättre!

Så kom igen nu, någonstans måste man börja! <3

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Johanna O

  Åh vad glad jag blev att det blev ett inlägg om stilleben!! Så himla bra tips 😍👏

 2. Bodil Lidström

  Hej Elin,
  Tack för mycket bra och konstruktiva råd för stilleben fotografering. Mycket spännande och gav mig idéer och inspiration. 🙏🏻 Bodil Lidström

  1. Elin Kero

   Tack snälla Bodil! Så roligt att höra! 😀

 3. Carina Murman

  så otroligt fin hemsida och fina foton. Jag går en fotokurs nu och en av uppgifterna är just stilleben;) jag tycker det är så kul.
  Jag önskar att jag kunde få snurr på min hemsida där jag vill sälja min fotokonst i posters, var tanken. Gör även Canvas tavlor.

  besöker gärna din sida igen , om det är något jag vill läsa om.
  Ha en fin dag i solskenet.
  Hälsningar Carina

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →
Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →