Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Jag ska renovera mitt gamla Lundby dockhus – och det här är planen!

FÖRE:

Det här gamla Lundby dockskåpet fick min mamma och min moster när de var små (någon gång på 70-talet). Det har även stått hemma hos min mormor där jag, min syster och våra kusiner lekt med det medan vi varit på besök. Och herregud vad jag älskat det här skåpet!

Min mormor finns tyvärr inte i livet längre och dockskåpet har stått på vinden hemma hos mamma och pappa i många år. Skicket är lite sisådär efter så många år av lek och där vi satt upp ”tavlor” och gardiner på väggarna med hjälp av tejp. Så jag har tänkt en längre tid att jag vill renovera det!

Och det ska alltså bli av nu!

Alla möbler och saker (från tre generationer!) som vi har kvar till dockhuset.

Min plan från början var bara att måla om och kanske tapetsera inne i huset, men jag har kollat på alldeles för många dockhus-renoveringar på Youtube nu för att kunna låta bli att gå all in.

Så.. det här tänker jag göra:

Mina idéer för dockhuset:

Före och (kanske) efter:

– Öppna upp och släppa in ljus med fler och större fönster (och en ytterdörr), eftersom jag tycker att huset i sitt original är rätt mörkt och deppigt. Jag tänker även passa på att sätta dit spröjs för att immitera den typen av fönster som jag själv älskar mest!

– Addera en väggar på första och tredje våningen för att skapa fler utrymmen. Tredje våningen blir två sovrum och ett mysigt pysselrum i mitten med kakelugn. Första våningen blir en hall i mitten med ett vardagsrum till vänster och ett kontor till höger.

–Ta bort en vägg på andra våningen för att få plats med kök, matsal och trappuppgång. Det lilla rummet till höger har alltid varit en toalett och kommer att förbli en toalett.

– Byta ut och lägga till en extra trappa. Det har saknats en trappa till bottenvåningen i alla år och för att få plats med den så vrider jag på originaltrappan och placerar dem bredvid varann. Kanske gör jag trapporna lite brantare för att passa bättre i dockskåpet och behålla en passage in till toaletten.

Moodboard:
Övervåningen

Samtliga rum på översta våningen ska ha ljusa (vitlaserade?) trägolv och tak i omålat trä med bjälkar. Skulle gärna göra dubbeldörrar i trä med glasfönster mellan pysselrummet och det gröna sovrummet. Pysselrummet ska ha en lite mer rustik känsla med vita väggar och ett stort linneskåp (med massa tyger i!!) och en kakelugn. Medan sovrummen ska vara väldigt romantiska med sina blommiga tapeter.

Moodboard:
Mellanvåningen

På våningen i mitten vill jag ha ett gult kök med en rolig tapet. Jag har inte bestämt mig för om jag vill ha den tapeten i hela rummet, eller om jag ska lämna en liten bit vägg som någon typ av avgränsare för att bara låta köket ha tapeten och matdelen vara lite mer nedtonad (men i matchande färgskala). Eller om jag bara gör en fondtapet? Vi får se.. Toaletten blir neutral med krämiga toner.

Moodboard:
Nedervåningen

Nedervåningen. Jag vill ha en grön hall med svart/vit-mönstrat golv och en grön trappa. Kanske gör jag till och med en liten ”för-hall” som på inspirationsbilden längst ned till höger, för att få lite mer dimension i skåpet. I hallen vill jag också ha panel eller pärlspont.

De andra två rummen (vardagsrummet och arbetsrummet) är jag inte helt säker på. Men jag skulle gärna se att vardagsrummet hade en stor öppning ut till hallen och att det fick plats en kakelugn. I arbetsrummet önskar jag mig en bokhylla som täcker hela väggen från golv till tak och ett skrivbord framför fönstret.

Det är i alla fall mina idéer! Sen får vi se var processen tar mig! 🙂

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Helen

  Jisses vilket underbart projekt! Ska bli så intressant att följa dig och se vars detta slutar 👏

  1. Elin Kero

   Wie så roligt att höra Helen! Är så taggad på att fortsätta pyssla med det 😀

 2. Linsfia

  Det kommer garanterat bli otroligt fint! Får lite småångest över att jag troligtvis har slängt mitt gamla dockskåp. Hade likadant som du. 🥹

  1. Elin Kero

   Men åh! Hade jag inte haft detta dockhus hade jag nog gjort ett eget från scratch av en låda eller typ byggt ett inuti ett riktigt skåp typ! Verkar så mysigt! 😀 Sett någon som gjort ett sjukt fint skåp av en vanlig typ.. Billy bokhylla från Ikea. Helt sjukt 😀

 3. Emma

  Så spännande att få följa med på den här processen!

 4. Tove

  Åh, det blir spennende å følge med på 🤗

 5. Rebecca Strandén

  Men wow vilken moodboard! 😍 Och ännu mer wow på innehållet. Dockhus i all ära men tänk den moodboarden till ett hus! Och tänk alla de (jag) som sen måste svara på frågan ”varifrån har du fått din inspiration till huset”? 😆😅🙈

  1. Elin Kero

   Hahahah!! Ja alltså det är här ju verkligen PERFEKT läge att testa ut alla saker man skulle vilja göra på riktigt för att se om man gillar det ;D ;D

 6. Ellen

  Mycket pepp på att följa detta! Min bästa december i livet var när jag hade en dockskåpskalender och fick en ny pryl till lilla huset varje dag :’)

  1. Elin Kero

   Men alltså DRÖM! Kan verkligen fatta det!! :’D

 7. Anna i Portugal

  Vilket kul projekt! Hittade hit för jag letade efter fotobloggar. Ska läsa vidare bland dina inlägg.

  1. Elin Kero

   Men vad roligt!!! Så fint att höra! 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →