Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Canon EOS 5D Mark IV vs Canon EOS R

Canon EOS 5D Mark IV med Canon EF 35/2 IS USM
Canon EOS R med adapter + Sigma 24/1,4 DG HSM Art

Ganska precis tre år efter att jag uppgraderade till en Canon EOS 5D mark IV, har jag gått och införskaffat mig en Canon EOS R. Planen från början var att köpa ytterligare en mk4 som andrakamera, men när EOS R kom ut blev jag nyfiken. Jag tänkte “hur kul är det att köpa en exakt likadan, när man kan få en nästan likadan kamera, men med nya funktioner?”. Och därav blev det EOS R som komplement istället.

Ni är många som frågat mig vilken av kamerorna jag rekommenderar och här kommer därför ett inlägg om mina tankar kring Canon EOS 5D Mark IV och Canon EOS R.

Likheter

Här tar jag upp de funktioner som jag har mest användning av.

Fokussystemet
En av de tekniska detaljer som jag tycker absolut mest om med min mark IV är fokussystemet “Dual Pixel AF”. Har aldrig några problem med fokuseringen längre och jag tycker även att den är väldigt mjuk i filmläget.

Bildkvalitet och färgåtergivning
Jag ser inga direkta skillnader mellan de båda kamerorna och tycker därför de funkar utmärkt att fotografera omlott med. Man kommer inte märka vilken bild som är fotograferad med vilken kamera och det gör det också lättare när det är dags att redigera.

Filmfunktioner
Båda kamerorna filmar i standard Full HD (1920x1080p) med 50 bilder per sekund, så att man kan få slowmotion (50% hastighet på filmklippen).

Du kan även filma i 4K men med enbart 25 bilder per sekund, så jag gör sällan det eftersom jag vill ha möjligheten till slowmotion.

Du har också “superslowmo“, dvs hög bildfrekvens, där du kan filma i lägre upplösning (1280x720p) och få 100 bilder per sekund (25% hastighet). Riktigt mäktigt i utvalda situationer.

Fler funktioner
Utöver ovanstående, så har båda kamerorna dessutom touchscreen och wi-fi, så att du kan fjärrstyra dem från din smartphone. En stor fördel är också att kamerorna drivs av samma batterier (Canon LP-E6N).

Storlek

En av anledningarna till att man brukar välja en spegellös kamera som Canon EOS R är på grund av den mindre storleken. Och kameran är definitivt mindre, men en sak att ha i åtanke är att den har en annan objektivfattinng (RF istället för EF). Därför behöver du en adapter för att kunna använda dina vanliga objektiv och då skiljer det bara ca 120g i vikt mellan Canon EOS R och Canon EOS 5D Mark IV.

Vikten fördelas dock på olika sätt, vilket är väldigt praktiskt om man vill ta med sig kameran på vardagsäventyr. Canon EOS 5D mark IV har ett kraftigare kamerahus som är lite svårt att få ner i en vanlig väska, medan Canon EOS R är mer långsmal och därför går ner perfekt i bla min Ona Bowery!

Fördelarna med Canon EOS 5D mark IV

Dubbla kortplatser
Ett MÅSTE när man gör fotojobb. Skulle få ont i magen av att bara ha bilderna på ett ställe, ifall någonting skulle hända.

EOS R har bara en kortplats…

Längre batteritid
Eftersom mk4 är en spegelreflexkamera, så har den inte en elektronisk sökare/slutare som drar en massa batteri – vilket resulterar i längre livslängd.

När jag fotar med mk4an så känns det typ som att jag byter batteri en gång i kvartalet (det gör jag förstås inte, men det känns verkligen som att jag kan ha ett batteri läääänge). Med EOS R gjorde jag slut på ett batteri på en dags vardagligt fotograferande. Jag har många batterier, så det kommer inte bli ett problem. Men ja, det märks att batterierna tar slut fort.

Fler knappar och kontroller
Jag är verkligen för mycket knappar på utsidan av kameran. Jag blir tokig om jag måste in i en massa menyer för att ändra mina inställningar hela tiden. Så jag älskar verkligen mk4’an för att den har alla sina knappar och det dessutom på rätt ställen. Den är otroligt lättmanövrerad och snabb att jobba med.

Canon EOS R har justerbara kontroller, vilket i teorin är najs. Jag har dock inte blivit vän med tumreglaget alls och för att få kontrollring runt objektivet (vilket låter awesome!), så måste du antingen köpa en dyrare adapter eller köpa nya objektiv med RF-fattning. Vet inte om det är värt det.

Bättre fördelning av tyngd när man fotar med tunga objektiv.
Jag personligen gillar en nätt kamerautrustning och väljer alltid objektiv som är lätta och kompakta i första hand – och dessa passar super på eos R. Men fotar du mycket med teleobjektiv eller tunga objektiv i allmänhet, så skulle jag gå på Canon EOS 5D mark IV.

Intervalltimer
En av mina favoritfunktioner, som jag har skrivit ett inlägg om här. Den finns tyvärr inte i EOS R.

Du behöver ingen adapter
Dina Canon-objektiv passar direkt på kameran och det finns ett stort utbud av EF-objektiv att välja på. Ska du byta från annat märke till Canon EOS R och ändå måste köpa nya objektiv, så är utbudet inte så stort än, eftersom Canon är sena på bollen när det kommer till spegellöst.

Vem ska köpa en Canon EOS 5D mark IV?

Canon EOS 5D Mark IV är överlägsen för dig som är yrkesfotograf och som vill ha en trygg kamera. Den är enkel och snabb att jobba med, med alla sina knappar (som sitter på rätt ställen). Den har en bra tyngd, som funkar med alla typer av objektiv. Den är helt enkelt bara bäst för dig som jobbar uteslutande med att leverera bilder till kunder.

Fördelarna med Canon EOS R

Elektronisk sökare
Du ser alltså direkt i sökaren hur din bild kommer se ut – precis som du gör om du fotar med hjälp av LCD’n. Men ja, den drar alltså också batteri. Så har du inte redan många batterier – köp till extra!

C-log
På min mk4 har jag laddat ner en bildstil som heter Cinestyle, för att få en platt bild när jag filmar (något som underlättar när man vill kunna redigera sina filmer. Men i EOS R finns C-log inbyggt, vilket är i princip samma sak men bättre.

Du kan få C-log på din mk4 också, men då måste du lämna in kameran på service och betala en avgift på 800SEK. Inte jättekul kanske – något av det haha.

Du kan ha olika aktiva inställningar för foto och video
När man jobbar med att både fotografera och filma, så är det viktigt att övergången från foto till film går snabbt – vilket den inte gjort på min mk4. Visst, att byta mellan foto- och filmläge går snabbt som attans, med en enkel liten spak, men det som har tagit tid är att jag har behövt ändra mina inställningar fram och tillbaka hela tiden. Jag har också behövt slå på/av Cinestyle (den platta looken på filmerna), vilket varit brutalt störande haha.

(För er som har ställt in egna programval (C1-C3) för foto och film, så har jag testat det också. Men jag gillar inte det heller, eftersom inställningarna går tillbaka till ursprungsläge när jag flexar mellan programvalen = måste fortfarande ställa om).

På Canon EOS R är det lite bökigare att byta från foto- till filmläge (störde mig på det i början, men nu tycker jag det går ganska snabbt ändå!), men inställningarna stannar på respektive läge. Vilket innebär att jag kan fota och filma om vartannat utan att ställa om inställningarna hela tiden. Underbart!

Vridbar skärm
Jag visste inte hur mycket jag saknade det förrän jag fick det. Wow alltså. Guld för någon som fotar och filmar sig själv mycket. Men också när man ska fota/filma i en vinkel där man inte har möjlighet att stå rakt bakom kameran.

Bättre grepp när man har långa fingrar/naglar
Både mkIV och EOS R har väldigt bra grepp, men jag tycker lite lite bättre om EOS R’s grepp, eftersom det är aningens lite djupare och jag har väldigt långa fingrar (och naglar).

Du kan fota helt tyst
Eftersom Canon EOS R är en spegellös kamera, så dunsar den inte naturligt när du trycker av avtryckaren. Den kan låta, för att du ska höra när du tar en bild, men du kan också stänga av ljudet så att den blir HELT tyst. Perfekt när du fotar i kyrkan eller på andra platser där du inte vill dra uppmärksamheten till dig.

Canon EOS R + adapter + Sigma 24/1,4 DG HSM Art (på Sirui T-2205X stativ)

Min första känsla av Canon EOS R

Jag hade lite problem med att knapparna satt olika i början och tycker väl fortfarande att det är störande att t.ex rec-knappen för videoinspelning inte sitter vid tummen längre. Men det är ändå helt okej. Jag vande mig ändå otroligt snabbt och har faktiskt inte använt Mark4’an sen jag hämtade ut EOS R… haha.

Kameran är väldigt smidig (vilket jag värdesätter mycket i mitt arbete), den känns otroligt bra att jobba med. Trodde att det skulle vara ett större problem att måsta ha en adapter, men jag tänker inte så mycket på det.

Den vinklingsbara skärmen är GULD och bildkvalitén är precis lika bra som i mk4’an.

Vem ska köpa en Canon EOS R?

Canon EOS R är perfekt för dig som både fotograferar och filmar mycket.

Jag tycker att EOS R passar bra för en yrkesfotograf som redan har en Mark IV och vill ha en andra kamera (och som kan leva med att den bara har en kortplats). Jag gillar att man har möjligheten att fotografera tyst och också att man får en mängd extra funktioner som man inte har i sin mark IV.

Men framför allt är EOS R perfekt till dig som verkligen vill ha en fullformatskamera och som jobbar mycket med dina egna projekt. När du fotar och spelar in videos med dig själv får du extremt mycket användning av den vridbara skärmen. En sån enkel grej, men så jäkla bra.

Slutsats

Kombinationen Canon EOS 5D Mark IV + Canon EOS R är perfekt för mig. Mk4 när jag jobbar med kunder och EOS R när jag gör mina egna projekt/till sociala medier. Jag hade kunnat gå på två olika kameror från olika märken (som jag gjort tidigare), men fördelen med två kameror från samma märke är att jag får samma färger. Bildfilerna är i princip desamma, vilket gör det enkelt att redigera. Och även om kamerorna är av olika modeller, så är de nära besläktade och därför också väldigt lika att jobba med.

Det var mina tankar om dessa kameror! Hoppas de är till hjälp 🙂

Här kan du läsa mer om min utrustning.

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Johanna

  Hej Elin,
  Vill tacka dig så otroligt mycket för din blogg, och då särskilt det här inlägget som hjälpt mig att ääääntligen byta upp mig i kameravärlden. Idag var jag och köpte en EOS R och jag är så sjukt taggad. Har lusläst dina inlägg om utrustning. Nämnde inte just EOS R i fotobutiken, lät dem komma med förslag utefter de behov jag la fram, och ja tänk då blev det den så det var ju meant to be.
  Otroligt proffsigt inlägg, jättebra jämförelse och guide som var väldigt hjälpsamt i mitt kameraval. Tack!!!
  <3

  1. Elin Kero

   Men alltså VAD ROLIGT Johanna!! 😀 😀 Tack så jättemycket och grattis till kameran! Hoppas ni har haft en fin månad tillsammans nu! 😀 <3

 2. Jennifer

  Hej!

  Jag står valet mellan mk4 eller en R6.
  Jag fotar 90% bröllop och fest.

  Vilken ska jag ha? 🙈

  Har en mark III och en 6D mark II nu.

  Men måste verkligen byta ut en.

  Ena nackdelen mellan dem jag har är att 6D ger så varm ton i bilderna

  1. Elin Kero

   Hej! Jag hade nog kört på en R6 mark II! Tycker R-kamerorna är väldigt smidiga och skönt att på bröllopp kunna se direkt i sökaren hur exponeringen kommer se ut i bilderna. Dessutom extremt snabb seriebildstagning! 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →