Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Så hjälper jag min modell att bli avslappnad under en fotografering

Det spelar ingen roll hur bra kamera du har, eller hur skicklig du är på att fota, om inte din modell känner sig trygg under en fotografering med dig.

Det sociala har inte alltid kommit naturligt för mig, men jag har lärt mig några riktigt bra knep, som alltid fungerar under en fotosession. Det här inlägget riktar sig främst till dig som jobbar med oerfarna modeller.

1. Var extremt tydlig

Kommunikation är A och O och det är väl ingen nyhet direkt. Men samtidigt är det väldigt lätt att fastna i tankefällan att “allt det jag vet, vet alla andra”. Men bara för att jag som fotograf tänkt en tanke tusen gånger, så betyder det inte att den är självklar.

Genom att vara tydlig med vad du vill och vad som kommer att hända, så visar du att du är professionell och att modellen kan lita på dig = hen känner sig trygg.

Jag brukar gå igenom vad det är för bild/bilder vi ska ta och hur fotograferingen kommer gå till 2-3 gånger. Först vid bokningen av modellen och sedan på dagen för fotograferingen (oftast när vi håller på med stylingen). Hellre höra det en gång för mycket än en gång för lite.

2. Jobba förebyggande

Det finns några saker som de flesta som blir fotograferade tycker är jobbigt och jag har för vana att berätta lite om hur det kommer att kännas att bli fotograferad av mig, samtidigt som jag tar fram alla potentiella orosbubblor och sticker hål på dem.

Jag brukar t.ex. säga att det är många poser som känns awkward, men som ser helt fantastiska ut på bild och att “jag ska visa dig när vi kommer igång”.

3. Inte bara ord – visa hur du menar

När jag ska hjäpa min modell att posera så räcker det inte med att säga “luta dig mot trädet”, utan jag brukar antingen visa en bild med en liknande pose – eller så gör jag posen själv först.

Det är lite av en icebreaker att visa själv hur man tänkt, eftersom modellen inte känner sig dum när hen ska försöka göra likadant. Du har ju sett minst lika knäpp ut innan och det var ju hel-lugnt om det inte blir bra direkt 😉

4. Visa hur bilderna blir – ofta!

Jag vet hur det känns när man inte vågar visa sina bilder i rädsla för att modellen (eller ens kund) ska tycka att de inte är fina. Men det blir ännu värre att inte visa.

När du visar bilderna som tas regelbundet, så känner sig modellen involverad, hen får en bekräftelse på att hen gör ett bra jobb och ser att det blir ju faktiskt så bra bilder som du säger att det blir = du är en person man kan lita på.

Visa inte bilderna i tystnad, utan säg “WOW, KOLLA vad fint det blir!”, så kommer modellen att känna likadant.

5. Fråga hur modellen mår

Med jämna mellanrum så brukar jag kolla så att allt är bra, så att modellen inte fryser, har ont någonstans eller är törstig. Då kommer hen att känna sig sedd och omhändertagen.

Jag har alltid med mig något att dricka och uppmuntrar till drickpauser.

6. Prata mycket

Tysthet skapar nervositet, så håll aldrig käft. Haha. Jag brukar babbla på – allt från små instruktioner, berätta hur fantastiskt det blir och hur fantastiskt bra modellen är. Det behöver inte vara så seriöst, utan gör allt med glimten i ögat.

När jag inte kommer på något att säga så räcker det att ropa “wow wow wow!” och “perfekt!”. Mitt ordförråd är ganska litet när jag fotar, så jag vet inte hur många gånger jag ropar “skitbra”, men kanske tvåhundra….? 😉

7. Avled uppmärksamheten

Det är lätt att tänka att man inte vill göra fel, för att man vill framstå som professionell. Men jag tycker bara att det är bra att jag klantar till mig ibland. Oavsett om jag försöker visa en pose som jag vill att modellen ska göra och misslyckas totalt, eller ropar “skitbra” lite för många gånger, så bidrar det till att jag får uppmärksamheten. Att folk skrattar åt mig.

Vilket gör att modellen inte känner sig lika utstirrad och i fokus = skönt. OCH jag visar också att det är okej att det inte är så perfekt. Att man kan skratta åt att man ser heltknäpp ut där man sitter uppflugen i ett träd med röven i vädret och löv i håret.

Berätta gärna om du har något superknep som du brukar använda dig av när du fotograferar oerfarna modeller! Och lycka till på framtida plåtningar!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →
Fotografi

Vill du börja fotografera produktbilder?
– Har du då koll på detta?

Oavsett om man som fotograf vill hjälpa företag att ta produktbilder på inredning eller på kläder, så finns det några …

Läs mer →
Frilansliv

Starta eget företag: Var börjar man?

Jag jobbar som fotograf, utbildar online inom foto och redigering, samt har en egen onlineshop där jag säljer mina fotografier. …

Läs mer →