Hur jag sparar mina bilder och planerar mitt flöde på Instagram

Det är många som upplever att ens bilder, tagna med systemkamera, laddas upp i mycket sämre kvalitet än ens mobilbilder. Så idag ska jag dela med mig av min “Spara till Instagram”-rutin till er!

1. Spara till sRGB

Med alla bilder som jag redigerar och som ska publiceras digitalt, så har jag en rutin där jag konverterar alla bilder till sRGB (som är en färgrymd) innan jag sparar. Detta för att jag (framför allt i olika webbläsare) märkt att en del bilder kan bli lite grådassiga i färgerna om jag inte gör det. Och det vill man ju inte att de ska bli.

Hur gör jag?
Gå till Redigera > Konvertera till profil (Edit > Convert to profile) och välj sRGB i rullisten.

2. Förminska bilderna

Det absolut viktigaste momentet är att förminska bilderna. Om du laddar upp dem i full upplösning, så kommer instagram att komprimera dem och det blir aldrig speciellt bra. Så därför förminskar jag alltid bilderna till 1500px bredd i datorn innan jag för över dem till mobilen med hjälp av Dropbox eller Airdrop. Detta är ju också toppen, eftersom det sparar utrymme på telefonen… 😉

3. Planera ditt flöde med en app

Jag har testat lite olika appar och tjänser för planering av ens instagramflöde och hamnar alltid tillbaka på samma, nämligen Snug. Jag gillar den för att den är otroligt simpel att hålla på att greja med. Jag behöver inget extravagant.

4. Tankar kring flödet

Om man kikar allmänt i Instagram-flöden, så finns det ju väldigt många som postar väldigt lika bilder med precis samma filter varje gång. Sånt kan vara väldigt svårt att applicera på sitt eget flöde, om man som jag gillar att ta väldigt olika typer av bilder. Jag tycker dock det är rätt skönt för ögat med lite variation i flödet och tycker därför inte att man ska vara rädd för att blanda lite.

Såhär brukar jag tänka:

– Försök kategorisera bilder som du tar efter hur de ser ut. T.ex. färg, miljö eller mycket/lite detaljer

Just här är det full vår i mitt flöde och det ser ovanligt enhetligt ut för att samtliga bilder är i kategorin BLOMMOR! 😉 Annars brukar jag kategorisera vattenbilder för sig, bilder med tydligt blå himmel för sig, inomhusbilder med vit bakgrund för sig, skogsbilder för sig och tex bilder med mitt röda hus för sig.

– Posta inte alla bilder från samma kategori på en gång, utan se till att sprid ut dem i flödet.

I en sån här nia (3×3-ruta i flödet) kan det vara bra att sprida ut så att du har 1-3 bilder ur samma kategori (beroende på hur många kategorier du har). Och sen väntar du med att posta 1-3 fler till nästa nia.

– Brukar också variera porträtt med hel- och halvkropp, samt olika “poser”, för att flödet inte ska bli för repetitivt.

Ladda ner min guide:

Jag har samlat mina bästa tips för hur du kan lyfta ditt flöde och ge ett bra första intryck!

Du hittar mig på @nevnarien på instagram!

Här kan du läsa mer om hur jag fotar självporträtt!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Mitt bröllop – Om gästerna, maten & det omkastade schemat

Direkt efter min och Filips ”First Look”, där vi stått och kramats på baksidan, så gick vi tillsammans genom pensionatet …

Läs mer →
Personligt

Mitt bröllop – First look

Det finns många oskrivna regler om hur ett bröllop ska gå till. En av dem är att bruden och brudgummen …

Läs mer →
Personligt

Mitt bröllop – Brudklänningen

Det var inte en självklarhet att jag skulle sy min brudklänning, samtidigt som det var det självklaraste i hela världen. …

Läs mer →