Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Hur jag sparar mina bilder och planerar mitt flöde på Instagram

Det är många som upplever att ens bilder, tagna med systemkamera, laddas upp i mycket sämre kvalitet än ens mobilbilder. Så idag ska jag dela med mig av min “Spara till Instagram”-rutin till er!

1. Spara till sRGB

Med alla bilder som jag redigerar och som ska publiceras digitalt, så har jag en rutin där jag konverterar alla bilder till sRGB (som är en färgrymd) innan jag sparar. Detta för att jag (framför allt i olika webbläsare) märkt att en del bilder kan bli lite grådassiga i färgerna om jag inte gör det. Och det vill man ju inte att de ska bli.

Hur gör jag?
Gå till Redigera > Konvertera till profil (Edit > Convert to profile) och välj sRGB i rullisten.

2. Förminska bilderna

Det absolut viktigaste momentet är att förminska bilderna. Om du laddar upp dem i full upplösning, så kommer instagram att komprimera dem och det blir aldrig speciellt bra. Så därför förminskar jag alltid bilderna till 1500px bredd i datorn innan jag för över dem till mobilen med hjälp av Dropbox eller Airdrop. Detta är ju också toppen, eftersom det sparar utrymme på telefonen… 😉

3. Planera ditt flöde med en app

Jag har testat lite olika appar och tjänser för planering av ens instagramflöde och hamnar alltid tillbaka på samma, nämligen Snug. Jag gillar den för att den är otroligt simpel att hålla på att greja med. Jag behöver inget extravagant.

4. Tankar kring flödet

Om man kikar allmänt i Instagram-flöden, så finns det ju väldigt många som postar väldigt lika bilder med precis samma filter varje gång. Sånt kan vara väldigt svårt att applicera på sitt eget flöde, om man som jag gillar att ta väldigt olika typer av bilder. Jag tycker dock det är rätt skönt för ögat med lite variation i flödet och tycker därför inte att man ska vara rädd för att blanda lite.

Såhär brukar jag tänka:

– Försök kategorisera bilder som du tar efter hur de ser ut. T.ex. färg, miljö eller mycket/lite detaljer

Just här är det full vår i mitt flöde och det ser ovanligt enhetligt ut för att samtliga bilder är i kategorin BLOMMOR! 😉 Annars brukar jag kategorisera vattenbilder för sig, bilder med tydligt blå himmel för sig, inomhusbilder med vit bakgrund för sig, skogsbilder för sig och tex bilder med mitt röda hus för sig.

– Posta inte alla bilder från samma kategori på en gång, utan se till att sprid ut dem i flödet.

I en sån här nia (3×3-ruta i flödet) kan det vara bra att sprida ut så att du har 1-3 bilder ur samma kategori (beroende på hur många kategorier du har). Och sen väntar du med att posta 1-3 fler till nästa nia.

– Brukar också variera porträtt med hel- och halvkropp, samt olika “poser”, för att flödet inte ska bli för repetitivt.

Ladda ner min guide:

Jag har samlat mina bästa tips för hur du kan lyfta ditt flöde och ge ett bra första intryck!

Du hittar mig på @nevnarien på instagram!

Här kan du läsa mer om hur jag fotar självporträtt!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. leila

    Hej
    Så bra tips om Instagram. Vet du vilken app som är liknande Snug för Adroid? Mvh Leila

    1. Elin Kero

      Jag har dålig koll på Android men Inpreview kanske finns? Den är också väldigt bra! 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →
Fotografi

Vill du börja fotografera produktbilder?
– Har du då koll på detta?

Oavsett om man som fotograf vill hjälpa företag att ta produktbilder på inredning eller på kläder, så finns det några …

Läs mer →
Frilansliv

Starta eget företag: Var börjar man?

Jag jobbar som fotograf, utbildar online inom foto och redigering, samt har en egen onlineshop där jag säljer mina fotografier. …

Läs mer →