Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Hur man syr en medeltidsklänning när man inte kan sy

Jag hade inte använt en symaskin sedan vi sydde lapptäcken i syslöjden i åttan.

Och där stod jag år 2014 (12 år senare) och ville sy min allra första “medeltidsklänning”. Eller – Sagoklänning – som jag vill kalla det, eftersom jag inte på något sätt är historiskt korrekt, utan enbart är inspirerad av medeltiden i mitt klänningsskapande.

Eftersom jag inte kan göra någonting på en lagom nivå, så tog jag mig vatten över huvudet direkt. Jag valde ett ganska modernt klänningsmönster, som visade sig ha väldigt många delar/bitar. Inte att rekommendera. Ju färre tygbitar, desto enklare att hålla reda på – och desto snabbare går de att sy ihop! Men mer om det snart. Det jag vill säga med detta, är att ingenting i mitt klänningsskapande varit enkelt. Jag har gjort så mycket fel och jag har slitit mitt hår så många gånger. Men fasen vad kul det är, när man börjar få kläm på tekniken!

Men frågan är ju då… har du motivationen att ta dig an ett sånt här stort projekt?

Om du inte tycker att det är kul att pyssla/är otålig

Man MÅSTE ju förstås inte sy sina egna kläder, även om det är väldigt roligt. Det finns flera ställen där man både kan hyra och köpa färdiga kläder. OCH det finns personer där ute som tar beställningar.

KÖPA
För dig som kommer gå på flera event eller ge dig ut på många egna äventyr
Urda
Svarta KattenArmstreet

HYRA
För dig som vill testa på Medeltiden.
Urda
Svarta Katten
Lunarplexus

BESTÄLLA
För dig som vill ha något utöver det vanliga (eller behöver en sömnadscoach)
Linda på Handcrafted History

Ibland orkar man inte sy. Den här struthättan har jag köpt på Urda.
(Struthätta är bland det enklaste man kan sy, men jag tycker det är roligare att sy klänningar hehe)

Jag tror dock att vem som helst kan bli en fena på att sy medeltidskläder – om man verkligen vill.
Varför?

1. Man behöver inte vara speciellt noga egentligen – det är ju inte vanliga kläder. På Medeltidsveckan kommer man undan med det mesta! Vissa syr fyrkanter till tunikor och andra kör prinsess-looken liksom. Ingen dömer. Jag är rätt slarvig när jag syr faktiskt. Mitt motto är “så länge kläderna hänger ihop….” hehe…

2. Även om jag är väldigt pysslig av mig, så tycker jag faktiskt inte att själva sömnaden är speciellt kul. Men jag syr och har lärt mig massor ändå – för att jag är så taggad på slutresultatet.. haha. Så kom igen! Du kan!

Min andra medeltidsklänning. Sydd i stumt polyestertyg, med Sophias Ateljé’s mönster
Figurskuren klänning med klockärm“. Dock modifierade ärmar.

Men var börjar jag då???

Hitta ett mönster

Det är SUPERVIKTIGT att man inte tar på sig något alldeles för stort.

Därför tipsar jag om Sophias Atelje‘s mönster, som är perfekta nybörjarmönster. Historiskt korrekta kostymskapare skyr dessa mönster som pesten, eftersom en del fakta ska vara inkorrekt i dessa häften, MEN. Det är inget fel på varken mönstren eller instruktionerna. Det enda man kan behöva tänka på är att mönstren är stora i storleken, så gå efter måtten och inte efter den storlek du “brukar ha”.

Jag har använt flera av Sophias mönster och jag tycker att de är väldigt tydliga och jag har lärt mig både ett och annat om själva tekniken genom dem. Jag tycker att man måste börja någonstans och om man sedan är intresserad av att lära sig mer om sömnadsteknik, samt eventuellt sy mer historiskt korrekt, så kan man göra det SEN.

Börja enkelt.

Mitt favoritmönster är:
Kvinnodräkt från 1300-talet,
eftersom mönstret består av väldigt få delar. Lätt att hålla reda på tygstycken och snabbt att sy ihop.

Tre bloggar, när du vill ta steget längre:

Introduktion till medeltidskläder, av Som när det begav sig.

Enklaste klänningen – Såhär gör du, av Historisk Garderob.

Tutorial – Sy en medeltidsklänning, av Handcrafted History.

Tunt ylletyg, som jag köpte på en medeltidsmarknad till min tredje medeltidsklänning.
Klänningen är sydd efter Sophias Atelje’s mönster “Kvinnodräkt från 1300-talet“, men är modifierad.

Vilken butik och vad för typ av tyg?

Precis som jag skrev om mönster, så tycker jag att man måste börja någonstans. Jag tycker att det är helt okej att gå till en vanlig tygbutik, som t.ex. Ohlssons Tyger eller stoff och Stil och köpa ett tyg som man tycker är fint. Mina två första klänningar (och min senaste) är sydda med moderna tyger. De första i något tjockare polyestertyg (läs för- och nackdelar med polyester här) och den nyaste klänningen med en väldigt mjuk linne/viskos-blandning.

Det som kan vara bra att tänka på är:

– Välj ett stumt tyg. Alltså när du tar tag i det och drar lite i det, så ska det inte töja sig. Det är extremt jobbigt att sy i töjbara tyg, när man inte är van.

– Känns tyget skönt mot huden? Dra tyget över handen och lita på din känsla. Vill du ha det på dig?

– Mängden tyg. Köper du Sophias Atelje’s mönster, så står det hur mycket tyg du behöver i instruktionerna.

När du vill ta projektet steget längre och köpa lin- eller ulltyger:

Beställer du online, så kan du först beställa tygprover (för att känna på materialet och se färgen i verkligheten), innan du beställer din totala mängd tyg.

Korps – Om jag ska beställa online, så beställer jag alltid härifrån.

Svarta Katten – Finns online, men jag föredrar deras butik i Solna.

Medeltidsmode


En ny version av min tidigare (väldigt rosa) “medeltidsklänning” med vida ärmar.
Sydd efter eget mönster, i ett väldigt mjukt tyg som är en linne/viskos-blandning.

Ta ett djupt andetag, läs instruktionerna och börja sy

Följer du mitt råd och införskaffar ett Sofias Atelje-mönster, så är det bara att börja sy nu. Med mönstret får du nämligen instruktioner för hur du bär dig åt för att sy ihop alla delar. Det är väl främst därför som jag tycker att det är ett så bra nybörjartyg. Har man ingen aning om hur man gör, så är det jätteskönt att ha ett “facit” i handen, som innehåller allt du behöver.

SEN kan du ta steget vidare, testa instruktioner online, göra korrigeringar på Sophias mönster och senare också göra egna mönster.

Känns det läskigt att sätta saxen i ditt fina nya tyg, så kan jag tipsa om att köpa billigt bomullstyg på IKEA för 19:-/m och testsy med.

Vet du inte hur man trär maskinen? Skillnaden mellan raksöm och sicksack?

Då tar du till Youtube, min vän! Det finns väldigt många instruktionsfilmer för allt detta.

Lycka till! 😀

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag …

Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →