Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Hur får jag skarpa bilder???

Vi måste prata om en grej. Vi måste prata om det här med skärpa och konststycket att få skarpa bilder. Under alla de år som jag bloggat om foto så tycks det nämligen som att detta är det i särklass största problemet hos många. Och jag förstår varför – för det är en del att tänka på <3

Mina 5 tips för bättre skärpa

– Investera i ett bra objektiv.

En stor bov till bristande skärpa är gamla, billiga objektiv. Framför allt upplever jag att billiga zoom-objektiv inte är någonting att hänga i julgranen. Vill du ha ett superskarpt men billigt objektiv så rekommenderar jag antingen att du köper ett fast 50mm eller 35mm-objektiv (läs mer i min objektivguide) eller levlar upp lite när det kommer till prisklassen – t.ex. till Sigmas Art-serie.

– Fotografera inte med lägsta bländartal.

Jag vet. Det är jättefint med blurrig bakgrund, men ju lägre bländartal du väljer, desto sämre blir skärpan. Dels för att det blir svårare att få till den eftersom du måste vara mer precis på grund av det korta skärpeplanet*, men också optiskt (objektiv brukar generellt prestera bättre på högre bländartal).

Så stör du dig på att skärpan inte är bra – testa att öka bländartalet till 2,8.. 3,5… kanske t.o.m. 4? Eller så accepterar du bara att skärpan blir lite sämre och fotograferar vidare med superkort skärpedjup – för det är ju så fint! 😀

*Skärpeplan = Området (i djupled) som är skarpt runt den punkt där du sätter skärpan. På riktigt låga bländartal kan skärpeplanet bara vara någon ynka millimeter, medan det på högre bländartal kan vara flera meter (men det beror också på hur nära du är det som du sätter fokus på).

– Förminska dina bilder innan uppladdning

En fotografs värsta mardröm är auto-komprimerade bilder. Dvs. bilder som förminskats automatiskt för att passa på en specifik plattform (t.ex. i sociala medier). Autokomprimering leder nämligen främst till förlorad skärpa.

Om du googlar ”Instagram image size” eller ”Facebook image size” så får du upp olika bildstorlekar för de olika plattformarna – storlekar som du bör förminska dina bilder till innan du laddar upp dem.

– Titta inte på bilden i 100% inzoomat läge.

Mina bilder ser inte heller wow-bra ut i 100%. Men vem tittar på bilder i 100%?! Det gör enbart DU när du sitter där och redigerar, men ingen annan kommer se dem på det sättet.

Först och främst publicerar vi ju majoriteten av våra bilder på Instagram. Typ i 12% storlek. Även om vi skulle ladda upp på Facebook eller vår sajt så skulle de synas i ca 33% storlek. Jätteonödigt att titta i 100% då.

”Men om man skriver ut stort då!”, kanske någon tänker. Och ja, ju större man skriver ut, desto mer detaljer kommer fram. MEN. Ju större man skriver ut, desto längre bak backar man för att betrakta bilden. Därför är det inte heller nödvändigt att betrakta en bild som kommer hamna på en vepa i 100% inzoomat läge, för man kommer troligtvis stå på ett par meters avstånd och titta ändå.

Så gör dig själv en tjänst och zooma ut!

– Skäll inte på dig själv för att du råkar sätta fokus fel.

Alla gör vi det. Hela tiden. Om jag fotograferar någonting som inte rör sig (en naturbild eller ett stilleben) och jag vill vara helt säker på att skärpan kommer sitta, så ställer jag faktiskt alltid fokusen manuellt. Så att jag kan se med blotta ögat på LCD’n att fokusen ligger där den ska.

Men det orkar man ju inte göra mer än då och då. Så då får man leva med att skärpan ibland hamnar lite off. Och vad gör det egentligen?

Med detta sagt… så tror jag dock att många har högre förväntningar på sig själva än vad man behöver ha. Jag tror att många också tittar på t.ex. mina bilder och tänker att de alltid är skarpa, trots att det är långt ifrån alla gånger som de faktiskt är det.

Jag tror att det är teknikfantasterna som har satt griller i huvudet på oss med sitt eviga skärpe-snack. Det är de som sitter där och zoomar in till 100% och jämför skärpan millimeter för millimeter mellan olika kameror och objektiv. Helt i onödan tycker jag.

För mig är det allra viktigaste att känslan sitter. Sen kommer skärpan. Vilket betyder att jag väljer kamera efter den som ger mig bäst känsla, snarare än den som levererar skarpast bilder. Jag publicerar även bilder helt baserat på känslan i dem. Och känslan kan fortfarande finnas där även om skärpan inte sitter – ibland kan känslan till och med förstärkas av bristen på skärpa.

Det händer faktiskt till och med att jag dämpar skärpan i mina bilder, för att jag tycker att minskad skärpa förstärker mitt lite drömska uttryck.

Värt att tänka på tycker jag <3

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Titti

  Någonting som jag undrat över i många år när jag sett dina bilder är att du skapar ett djup i bilderna jag aldrig får till? Det är svårt att förklara…. Mitt försök har varit att öka svärta och kontraster och vice versa med vitt, men det hjälper inte. Kan det ha med skärpan att göra? Skärpedjupet? Men även om jag får ”kristallklara” bilder så känns dem platta…för jag ser det även ibland i dina oredigerade bilder,

  1. Elin Kero

   Hmmm… bra fråga! Jag har ju inte sett de bilder som du tagit som du jämför med, så det är svårt att säga vad som skiljer dem åt. Men om jag bara ska tänka på djup så är det för mig en kombination av skärpedjup, var jag lägger skärpan (om det inte finns något tydligt motiv – det kanske är en hel miljö eller ett gäng motiv osv), hur ljuset faller och hur jag placerar mina motiv i miljön.

 2. Emma

  Håller med om skärpan! Ibland får jag till det och ibland så blir man helt arg haha! Men jag brukar då se vad jag använde för bländartal och tar med det till nästa plåtning!

 3. Rebecka

  Behövde SÅ läsa detta inlägg just precis idag. Tack för att du skapat detta! Sen att du skriver så beskrivande och i en flytande text är oerhört trevligt. Heja dig i att peppa och utbilda så bra som du gör!

 4. iza

  Åh, denna frustration! Har dock märkt, ironiskt, att mitt fasta 50mm f/1.8 (den nya STM motorn), är ”skarpare” i min 1300D, jämfört med min 5markIII. Vet ej riktigt vad de beror på, men bokeh effekten är ju nämnvärt skillnad dem 2 emellan med. Jag är ju en slav till mitt 50 annars, jag fotar mer eller mindre nästan enbart med det. Det har verkligen bosatt sig i mitt hjärta….

  Bara för skojs skull: https://cdn1.cdnme.se/4769691/9-3/pk7a5392_5f4029d59606ee55b5e588e8.png
  Jag hade mer eller mindre 1 chans, manuell fokus, och jag fokuserade på trädet, 10 sek att springa dit, och HOPPAS att Oden (hunden), ställde sig rätt.
  Jag kan inte ens i ord beskriva hur mycket jag älskar bilden. Kameran står dessutom lite på en stubbe, så. Ja, jag har inte lyckats att få in ”samma” eller liknande bild efter detta foto.

  Och vill igen, tacka dig, för dina objektivskolor och sådana här inlägg. Det är så fantastiskt att man kan relatera till, och själv inse att man inte alls är ensam i dessa tankar. Ibland blir skärpan spoton, och på rätt ställe. Manuellt eller auto, ibland så blir det helt annat.

  Jag älskar ju bokeh, är sällan över 4.0 i bländare ibland… xD Men det händer. Beror på motivet. 😛
  kram !

  1. Elin Kero

   Förstår att du älskar den bilden! Det är ju i stunder när man har sämre förutsättningar men ändå levererar som man blir absolut mest nöjd! Det är så underbart! Älskar för övrigt hur din tröja draperats över dig som du står på bilden – jättefint! Miljön och Odens pose också såklart!

   Och spännande det där med att du får en skarpare bild med en billigare kamera! Märkligt! Gillar också bokeh, men har märkt att jag på senare tid inte gått under 2,0 på nästan några bilder. Ligger förvånansvärt ofta på omkring 4 haha! Men som du säger beror det helt på motiv. Fotar jag nära brukar jag ha högre bländartal och fotar jag långt ifrån brukar jag ha lägsta möjliga 🙂

 5. Jättebra inlägg, tack! Kan verkligen skriva under på det där med bra objektiv. Som jag slitit mitt här över oskarpa bilder tills jag bytt objektiv och ba: jaahaa. 😅

  Superbra att du tar med detta angående autokomprimering också. Många tror ju att ju högre upplöst bild de laddar upp desto bättre ska det se ut på sociala medier. Vilket tyvärr får motsatt effekt!

  1. Elin Kero

   Haha men ellerhur?! Man tror att man gör något fel och så ba… inser man vilken enorm skillnad det kan vara ;D

   Och tack så mycket Elin! 😀

 6. Julia Nilsson

  En ständig balansgång mellan oskarp bakgrund och ett skarpt objekt… 😉

  Som vanligt levererar du ett läsvärt inlägg med värdefulla tips, tack för det! 😀

  1. Elin Kero

   Haha verkligen så!! ;D Och tack så jättemycket Julia! 😀

 7. Emma

  Åh vilket bra inlägg! Jag har dragit mig lite för att läsa detta då jag tänkt att det skulle vara tekniktungt och jobbigt, men du skriver enkelt och så bra! Det måste inte vara perfekt skarpt, alla missar att sätta skärpan ibland, objektivet är avgörande m.m. bra tips med att objektivet inte presterar på topp med låga bländaren! Det ska jag ta med mig!

  1. Elin Kero

   Men vad fint att läsa Emma! (Jag trodde att jag svarade på detta i november men verkar ha missat att klicka på skicka). Det är precis såhär jag önskar att mina inlägg ska vara – så verkligen tack för detta! 😀 <3

 8. filmi full izle

  I was reading through some of your posts on this website and I believe this site is very informative! Keep on posting. Eolanda Conrad Hayse

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag …

Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →