Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

En lista om foto

En av de sakerna som ni skrev att ni saknar från dåtidens bloggar är den typiska, enkla, ärliga blogglistan! Jag vet att t.ex. Flora Wikström och Sandra Beijer fortfarande är superbra på att göra listor och jag håller med om att det är en sån simpel och rolig grej att blogga om – så det är klart jag ska välkomna er till nya bloggen med en lista!

Och inte vilken lista som helst – utan en foto-lista!

Min absoluta favoritbild som jag skapat:

Prinsessan och björnen – gjord av tre olika bilder, sammansatta till en!
Går att beställa i min shop <3

Vilken kamera fotar du med?
För det mesta blir det med min Canon EOS R (en spegellös fullformatskamera)

Hur många objektiv har du och vilket är ditt favoritobjektiv?
Hmm.. jag har ett 24mm, ett 35mm, ett 50mm, ett 85mm och ett 135mm – så 5 stycken. Mitt favvo är Canon EF 35/2 IS USM. Älskar den brännvidden – både för foto och video.

Fast eller zoom?
Det är något med fast optik som gör att jag känner mig mer kreativ – så det är därför jag bara har sådana i min kameraväska. Dessutom är det skönt att ha objektiv med lägsta möjliga bländartal (både för möjligheten att fota i sämre ljus och för att få kort skärpedjup om man vill ha det).

Vilka tre fototillbehör kan du inte leva utan?
(om man bortser från minneskort, batterier mm)
Trebensstativ i kompakt format, min iphone (för fjärrstyrning) och motljusskydd (eftersom jag gillar att fota i regn och snö och motljusskydd skyddar linsen mot fukt).

Photoshop eller Lightroom?
PHOTOSHOP! Jag älskar Photoshop för arbetsflödet, för friheten och för möjligheterna 🙂

Något foto-relaterad du köpt som du ångrar?
Mmm, jag köpte nyss en on camera-mikrofon. Alltså en sådan man fäster i blixtskon. Åh vilket misstag. Det enda jag hör när jag filmar är objektivet som fokuserar. Så brutalt värdelöst. Nä, jag ska hålla mig till mina myggor.

En gammal bild som jag fortfarande älskar:

Ett ögonblick under ett bröllop som jag fotograferade 2011 (?).
Jag hade bara tur som var på exakt rätt plats vid rätt tillfälle haha!

Hur länge har du fotograferat?
Jag har fotograferat i den dokumenterande bemärkelsen i nästan hela mitt liv (fick engångskameror av mamma när jag var för liten för att låna hennes kamera). Men som kreatör som skapat bilder har jag ”bara” fotograferat sedan 2008. Så 12 år.

Vilken var din första kamera?
En Canon EOS 400d. Den billigaste kameran som fanns 2008. Jag köpte en Canon för att jag provat Canon-kameror förut (vi hade dem bl.a. på min gymnasieskola) och sen har jag fastnat.

Hur är du som fotograf?
Trygg, glad, lekfull och bjuder på mig själv.

Hur skulle du beskriva din stil?
Mysig, mjuk och drömmig.

Vilken är din favoritmiljö att fota i?
Naturmiljöer. Kan typ inte specificera, för det beror helt på vad det är för typ av fotografering, vilket väder det är, vilket ljus det är och vilken årstid. Men överlag dras jag nog mot skog, lummiga trädgårdar och på senare tid även lantliga miljöer (grusvägar, ängar, lador mm).

Vilket är ditt favoritljus?
Solmönster på väggen/golvet/i ansiktet/you name it! Alltid lika drömmigt. Men överlag gillar jag att fota i sidljus (men lite snett bakifrån).

Favoritmotiv?
Stilleben i naturliga/vardagliga miljöer och SAGOMOTIV!

Vad gillar du inte att fotografera?
Bilar, sport, företagsporträtt, konserter, reptiler..

Det sistnämnda blev väldigt specifikt efter att en dåvarande pojkvän lovat sin kompis att jag skulle fota hans ormar – utan att ha frågat mig innan. Sen blev han sur för att jag inte ville. ”Du gillar ju att fota!” och ”du fotar ju allt hela tiden, varför kan du inte bara fota hans ormar??!”. Well ja… nä, jag gillar inte att fota ALLT?! Och nej, jag gillar definitivt inte när någon annan bestämmer vad jag ska fota utan att ge mig ett alternativ att säga nej… (Har annars inget problem med ormar. Har mer problem med ljuset i deras terrarium……..)

En nytagen bild som jag tycker mycket om:

Ett fång blommor från trädgården mot vårt nya, vackra slagbord till matbord.

Din favoritinställning/funktion i kameran?
Helt klart Wi-Fi i kameran. Så himla lätt att fota självporträtt nu för tiden!

Vilket är ditt favoritverktyg när du redigerar?
Kurvor! Det går att göra så mycket med dem. Ljusa upp/mörka ned, lägga på kontrast, matta ned, färgsätta, färgkorrigera… massor!

Spontana eller planerade fotograferingar?
Jag tycker att det är jätteroligt med planerade fotograferingar och det är oftast då jag blir mest nöjd med bilderna. Men jag är bäst på spontana fotograferingar och gillar känslan att bara bli sugen på att fota och sen agera på det. Ge sig ut och uppleva liksom. Blir aldrig besviken!

Finns det någon fotostil som du har svårt för?
Jag har lite svårt för ”svåra bilder” (haha). Eller alltså. Jag har inte svårt för svåra bilder i sig, utan jag har svårt för att svåra bilder ska vara just så svåra och speciella. Det är liksom toppen av hierarkin när det kommer till bilder.

Med svåra bilder menar jag alltså bilder som är så ”råa” och ”rakt på”. De har ofta en dokumentär känsla och bilderna ska se helt ogenomtänkt ut fast det är genomtänkt. Jag tänker dels på bilder taga på någons mormor med en supermönstrad och lite halvtrasig tapet bakom i hennes gamla hus. Ljuset är lite sisådär, fokusen sitter inte riktigt och utsnittet är lite skevt. Gärna analog känsla. Tänker också på bilder från fattiga länder, där någons missär porträtteras i svartvitt. Som sagt, jag ogillar inte bilderna i sig och inte motivet heller, utan mer hysterin omkring dem. Att man är en lite bättre fotograf om man tar svåra bilder – hellre än färgglada och härliga bilder.

Vilken är din absoluta drömfotografering?
En superstylad plåtning med mäktiga klänningar, sjukt detaljerad rekvisita och såklart med sagotema. Vet dock ej om jag någonsin kommer orka planera en sådan.

Kul med lista? Det är bara att kopiera om du vill svara på samma 😀
(Dela i så fall gärna i kommentarerna så att jag får läsa!)

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Elin Atterstig

  Jätteroligt att läsa 😀 Älskar listformen! Lämnade mig lite fundersam kring vad svåra bilder är för något och om jag fattar eller inte fattar 😀 Tänkte på bilder som är för poserade, uppstyrda eller för planerade.

  1. Elin Kero

   Jag uppdaterade texten lite för att förtydliga vad jag menar! 😀 Och det ska helt klart bli fler listor! 😀

   1. Elin Atterstig

    Åh nu förstår jag vad du menar 😀 Plus att jag håller med dig om att vissa bilder får en högre ”status” än andra, så trist! Ser fram emot listorna yay! Jag kopierar denna om/när jag nån gång kommer igång med min blogg hehe! Delar här då!

    1. Elin Kero

     Woop, ska bli kul att läsa om/när det blir av! 😀 😀 Och visst är det trist? Alla kommer såklart alltid ha sina personliga preferenser för vad som är bra bild, men jag tycker bara att det är trist att några stilar ska vara förmer. Jag tycker också det är tråkigt att prata om vad som är ”ute” och inte. Jag tycker inte att en stil på foto/redigering någonsin kan bli ute. Däremot kan stilar bli inne, men det är en helt annan sak 🙂

    2. Mikaela

     Nu blev man ju själv sugen på att dra fram kameran. Min trogna Nikon D3100 som jag köpte för typ 9 år sen ligger bara o dammar i en låda med sina objektivskompisar.
     Tycker de är så svårt att hitta vad jag skall fota nu för tiden, vad skall jag med bilderna till? Ljuset måste vara helt rätt annars blir de inge bra.. Bara massa ursäkter. Önskar så att inspirationen kan komma tillbaka! Gör den de av sig själv eller måste man kämpa för de?
     Har inte läst bloggar på hur länge som helst, men är de någon som jag vill läsa är de helt klart din, så kul att du tagit beslut om att börja igen 🌼

     1. Elin Kero

      Men jaaa! 😀 😀 😀 Do it! Men jag tror du har funnit din akilleshäl där – i att tänka för mycket innan du fotar. Jag tänker att det går att hitta magin i själva fotograferandet i sig – och inte i själva resultatet eller bildernas syfte. Själv fotar jag för att.. det hjälper mig att gå ut, komma ut och vara ute. Fotaandet gör att jag får uppleva saker som jag aldrig hade upplevt förut, för att jag inte hade begett mig ut. Man betraktar saker på ett helt annat sätt (både genom och vid sidan om kameran) och det är spännande hur olika saker kan se ut i verkligheten och på bild – beroende på vilken utrustning man använder och hur man står. <3 Jag tar massor av bilder som aldrig ser dagens ljus. För att det inte var perfekta ögonblick, men jag hade en kul stund med kameran ändå 🙂

      Ge dig själv ett syfte! Jag har en vän som gör ett projekt där han tar en vardagsbild om dagen - 365 bilder per år. Det är inget fokus på att prestera någonting överhuvudtaget, utan bara ett sätt för honom att ta fram kameran och att skapa sig minnen 🙂 För mig har det också varit ett sätt att komma ur svackor - att fokusera mindre på det kreativa och mer på att dokumentera mitt liv. För det är ju så fint att titta tillbaka på om något år <3

 2. emma

  ÅÅH älskar det här <3

  1. Elin Kero

   Men yaaay vad glad jag blir!! 😀 😀 <3

 3. Johanna

  Åh, som alla säger… älskar listor! <3
  Älskar själv sagoinspiration. Har en nära vän som är kostymmakare och kostymdesigner med inriktning historisk dräkt, vi gör kreativa projekt ihop där jag antingen fotar, är modell eller redigerar hennes foton. Otroligt roligt och utmanande, men ibland önskar man sig bättre utrustning och förutsättningar. Vi gjorde en plåtning i vintras inspirerad av Alice i Underlandet, med tea party… 🙂 Jag fick verkligen gå loss och vara galen fotograd med modeller i korsett utomhus när första snöflingorna föll. Vi hade rökmaskiner och egenhändigt improviserad ljussättning, en utmaning verkligen! Du kan se resultatet här: http://www.mytomsydd.se/korsetter-och-tea-party/
  Älskar att läsa din blogg och ta del av din kunskap, uppskattas otroligt mycket ska du veta!

  1. Elin Kero

   Men vad spännande! Vad roligt att se! 😀 Det är ju så kul att gå lös sådär! Så snyggt gjort! 😀 Och tack så mycket! <3 <3

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →