Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Mitt bröllop – Brudklänningen (som jag sydde själv)

Foto: Linda Eliasson

Jag började sy min brudklänning EN VECKA INNAN bröllopet…

Det var inte en självklarhet att jag skulle sy min brudklänning, samtidigt som det var det självklaraste i hela världen. Såhär i efterhand är jag så otroligt glad och stolt att jag fick stå där i något som jag skapat med mina egna händer och som verkligen blev precis allt jag drömt om. Det här är Elin i en brudklänning – och jag önskar ingenting annorlunda.

Har du följt mig i ett par år (speciellt under åren på Medeltidsveckan), så blir du nog inte förvånad när jag skriver att jag började sy min brudklänning på lördagen, precis en vecka innan bröllopet. Sju dagar innan den skulle vara klar. En del av mig tänker ”varför gör jag sådär mot mig själv?!”, samtidigt som jag också tänker att jag är glad att klänningen blev klar just precis innan. För det hade känts hemskt att direkt stoppa undan någonting jag är glad och stolt över i en garderob och inte få bära den direkt 😉

skiss brudklanning

IDÈ OCH SKISS
Så ville jag att min brudklänning skulle se ut

Jag var väldigt säker på vad jag ville ha för brudklänning. Tyget skulle antingen vara ett blommönstrat tyg från Merely Susan (eftersom jag älskar hennes blomsterillustrationer) eller ett broderat, vitt tyg, vilket det slutligen också blev. Jag visste också att materialet skulle vara linne eller bomull (det blev bomull), eftersom det är klänningarna jag sytt i dessa material som jag tycker absolut mest om att ha på mig.

Jag har sytt väldigt intensivt sedan januari 2021 och majoriteten av mina projekt har varit klänningar. Så det var ganska lätt att komma fram till en modell jag ville ha. Puffiga ärmar och cirkelkjol med släp var ett måste. Men jag velade rätt mycket med U-ringningen.

Från början (som du ser på skissen här ovanför), så var jag inne på en hjärtformad variant. Sen ville jag ha off shoulder, likt min lila Sommardrottningen-klänning. Men eftersom jag har rätt tung byst så ville jag inte ha axelbandslös BH på mig och då fick off shoulder tyvärr gå bort. Tillslut blev det i alla fall en V-ringad klänning, efter jag hade provat en av min mammas V-ringde klänningar och konstaterat att det ju var j***gt snyggt!

Herregud vad det var pirrigt när klänningen växte fram. Jag kunde knappt fatta att det var sant när jag såg hur min vision sakta men säkert blev till verklighet. Tyget, som jag tyckt varit så otroligt vackert redan när jag köpt det, blev tusen gånger mer otroligt när det formades till en klänning.

Det var samtidigt också en lättnad, eftersom jag alltid är lite orolig när jag syr någonting i ett extra fint/dyrt/speciellt tyg. Ifall något skulle bli fel så finns det ju inte mer tyg. Lite så. Men jag borde verkligen inte oroa mig. Har nämligen aldrig hamnat i en situation där ett plagg inte kunnat genomföras för att det saknas tyg. De gånger det varit snävt och det uppstått problem, så har jag alltid löst det på något sätt.

Precis så var det faktiskt med brudklänningen. Tyget krympte nämligen mer än förväntat i tvätten och bredden räckte därför inte till att göra en full-lång cirkelkjol med släp. När jag skulle dela upp cirkeln i smalare och fler paneler för att komma runt problemet, så räckte inte tyget på längden istället…. Fick panik haha. Funderade ett tag på om jag skulle slopa hela idén om cirkelkjol (eftersom det verkligen slukar tyg), men kom fram till att just kjolen är för viktig för mig. Så jag löste det hela genom att skarva kjolen på sina ställen istället (visar mer av det i min vlogg som kommer upp om någon vecka!)

Allt löser sig 🙂

När jag såg klänningen på mig helt ihopsydd för första gången. Det var stort!

Det tog mig omkring 4 dagar (sammanslagen tid) att sy den här klänningen. De två första dagarna sydde jag från morgon till kväll – sedan började jag tappa tålamodet (hehe) och fick köra en halv dag i taget för att orka. Stressen och tröttheten gjorde sig påmind, eftersom det som sagt bara var några ynka dagar kvar till bröllopet och det fanns typ miljoner fler saker att göra än bara själva klänningen.

Men tillslut! TILLSLUT! Blev den klar. Jag stod på en pall i mamma och pappas sovrum sent på onsdagskvällen den 15 juni medan mamma hjälpte mig att fålla upp kjolen. Jag gjorde sedan ett ruskigt fult jobb med att vika in och sy kanten nedtill på klänningen, men det är ju typ trettio mil tyg där nere och jag hade verkligen ingen tid! 😅 😂 Så, sånt händer. Man får välja vad man vill lägga sin tid på och där och då behövde jag bara sova.

Foto: Linda Eliasson
Foto: Linda Eliasson
Foto: Linda Eliasson

Min brudklänning blev på många sätt det bästa jag gjort. Jag är så fruktansvärt nöjd med den. Jag har aldrig lagt så mycket tid på att prova fram en bra passform, eller på att fålla kanter och sy fina sömmar (oh well, allt utan kanten längst ned på kjolen då hehe). Och det känns verkligen när jag har på mig den. Min favoritklänning någonsin!

När vi flyttar så ska den få en alldeles egen plats på väggen där jag kan se den varje dag. Och den ska få leva vidare genom mina sagofotograferingar, det är jag helt säker på!

Nästa gång vi ses, så ska jag berätta mer om First Look
– alltså när jag och min blivande man såg varandra för första gången <3

Ses snart med ett nytt inlägg!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Iza

  Men jag dör så vackert. 😍 den är verkligen du hela vägen. Verkligen. Helt amazing. Förstår varför du valde att inte dela processen heller, men gud. Så himla vacker !! Jag började fan gråta xD haha. Jösses. Magiskt!!!

  1. Elin Kero

   TACK Iza! Blir så himla glad!! Och sååå fint!!!! <3 <3 <3

 2. Jonna

  Den är verkligen helt fantastiskt vacker! Underbar!

 3. Dessi

  Bilden på dig i spegeln när du provar klänningen för första gången – alltså ÅH! Känslostorm här med! <3

  1. Elin Kero

   Det var sån enorm känsla alltså! Så fint <3

 4. Fanny

  Den är verkligen helt underbar! Passar dig så bra! Förstår också känslan över att få spendera en så speciell och personlig dag i någon man själv tillverkat, så fin <3

 5. Jag tror du hade ångrat dig i slutändan om du inte sytt din egna klänning. Vilken otrolig talang du har Elin! Vilken dröm att kunna skapa det som man skapar i huvudet i verkligheten. Och klänningen… Ja men finns det ens ord som kan beskriva hur vacker den är? Jag älskar valet av tyg. Den ser ut som en bröllopsklänning men samtidigt så kunde jag inte låta bli att tänka att detta är moderklänningen för alla Årsdrottningarna som du har gjort. Drottningarnas drottning. Tycker det är något alldeles sagolikt runt denna klänningen. Inte en typisk brudklänning men samtidigt en brudklänning. Hoppas du förstår vad jag menar 😅 Sen måste jag säga att jag ÄLSKAR bilden när du sitter ner i sängen. Av alla de bilderna som du visat än så länge så var det min favort <3

  1. Elin Kero

   Jag tror verkligen också att jag hade ångrat mig ordentligt <3 Tack snälla Nathaline! Och vad fint det där med kopplingen till Årstidsdrottningarna <3 Förstår precis hur du menar - blir så glad! <3

 6. Sanna

  Fantastisk klänning!! 😍 Vart heter tyget och var kommer det ifrån?

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →
Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →