Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

3 saker jag brukar tänka på när jag fotar

1. Raka linjer

Det här är nog det jag tänker absolut mest på, eftersom raka linjer gör att bilden blir lugn och fridfull att titta på och det är någonting som jag vill ha i mina bilder. Fotograferar man i naturen är det lite enklare att förhålla sig till linjer, oftast är det bara horisonten som man behöver hålla koll på och finns det ingen horisont, så kan man gå på ett ungefär efter träden.

Svårare blir det när man ska börja fotografera inomhus eller i stadsmiljö. Då lutar linjerna hit och dit och all over the place, beroende på perspektiv och objektiv. Fotar jag snett in mot ett motiv så försöker jag se till att linjer i centrum av bilden är raka. Till exempel ett hörn av rummet eller en byggnad som båda finns mitt i bilden.

Så undviker du sneda linjer

– Använd det digitala vattenpasset i kameran eller använd hjälplinjerna i sökaren när du fotograferar.

– Försök undvika att fotografera i grod- eller fågelperspektiv när du fotar på en plats med en massa linjer i höjdled (t.ex. inredning). Ju mer underifrån eller överifrån du fotograferar något, desto mer lutar linjerna.

– Ju mer vidvinkliga objektiv, desto svårare med raka linjer.

Så här tycker jag

Man vill ju inte alltid vara tråkig och fotografera helt raka bilder, så det är klart att jag fotograferar i olika perspektiv och leker med kameran också (ibland… hehe). Jag tycker dock att det är mer irriterande om en bild lutar liiiite eller om en linje nästan är rak, än om man tar i och gör det obvious att linjerna ska spreta åt olika håll eller att en bild ska vara sned. Så ta i med lutningen eller låt bli…

Här har jag sett till att alla möbler och hörn (längst in vid väggen och längst till höger i bild) är raka.
Arkitektur + vidvinkel + många linjer i bilden = Svårt att få rakt. Men det är kul med en utmaning!
En bild som lutar med flit – och jag låter den luta mycket.
Rak horisont tycker jag är superviktigt!

2. Att rensa motivet

Det här är också något som jag tänker väldigt mycket på, i olika steg.

Steg 1: Jag avgör med blotta ögat om det jag har framför mig är städat nog (om det är värt att ens ta upp kameran). Ett tillfälle när svaret här var “Nej, det är inte städat nog”, var när jag befann mig vid Slussen häromdan och tittade ut över Gamla stan, Skeppsholmen och Gröna Lund och hela den vackra vyn korsades av vägar, lyktstolpar, staket och ledningar hit och dit som skulle vara omöjligt att bli av med. Då lät jag bli att fota helt enkelt.

Steg 2: Jag har avgjort att motivet är rent nog för ett test och tar upp kameran. Här är det dags att rensa motivet med hjälp av att gå närmare/längre bort/vinkla kameran/perspektiv eller tex. skymma störande saker bakom tex. träd/husväggar/modell. Det kan handla om att försöka gömma vägskyltar som lyser i sina skrikiga färger eller något annat som är störigt för bilden. Här gäller det bara att vara lite av en problemlösare!

Steg 3: Klona bort eventuellt misslyckande i Photoshop… hehe…

Så undviker du ett stökigt motiv

– Välj inte att fota uppenbart röriga motiv… (Jag vet, den var nästan för uppenbar för att skriva ner)

– Försök att gömma störande saker i bilden så gott det går med hjälp av att förflytta dig eller att se till att den störande delen hamnar precis utanför bild etc.

– Kan du handgripligen flytta på saker, så är det ju bara hur bra som helst! Jag flyttar ofta på saker. Tex. fula servetter, saker som sticker in i bilden och stör, men som är lätta att knuffa bort, osv.

Så här tycker jag

Det kan verka överdrivet och väldigt fake att hålla på och städa bilder innan (och ja.. efter) man tar dem. Men grejen är att vi rensar bort saker med blicken varje dag. Våra ögon har en förmåga att fokusera på saker och sudda ut allt annat. Det går inte riktigt att göra med enbart ett klick med kameran – så då får vi ta till andra medel för att lösa det problemet.

Här försöker jag få bort bilen och lyktstolpen till höger med hjälp av att fota lite mer åt vänster. Tyvärr kapade jag tornet i muren då också och bilden blev tråkig, så då blev jag sur och gick därifrån…
Vägskylten gick inte att ta bort, så då klonade jag helt enkelt bort den. Och så ville jag inte offra en bit av det lilla huset för kanten på bilen som sticker fram heller, så.. Photoshop!

Hur jag lägger fokus

Jag lägger fokus med väldigt stor omsorg. Det är inte riktigt så att jag kan tala om hur man “ska göra”, utan mer uppmana er till att faktiskt reflektera över var ni lägger fokus. För bilderna påverkas väldigt mycket utav det. När jag vill ha en lite lummig känsla (oavsett om det är ett landskap eller inomhus), så försöker jag lägga fokus ganska långt fram i bilden. Vill jag däremot ge en feeling av “den stora världen” så lägger jag fokus långt bak.

Så här tycker jag

Lek runt med fokus tills du hittar det du tycker funkar för din stil!

Nu är det relativt långt skärpedjup här, men jag har lagt skärpan på stenarna och inte på solnedgången för att bilden ska upplevas mjukare.
Skärpan på trädet för att få lite lummig känsla.
Skärpan medvetet lagd på bakgrunden för att skapa en mer dokumentär känsla. Passar extra bra ihop med svartvit redigering.

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Marita Olsson

  Tack för att du delar med dig av din kunskap. Man får sig många funderare, vilket är bra. Tack

 2. Frida

  Hej!
  Jag vet inte hur jag hittade dig, men jösses vilka bra tips och tankar och skrivna med en ovanligt personlig stil 😀 Tack för det!

  1. Elin Kero

   Men vad roligt att höra Frida! Vad glad jag blir! 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Fotografi

Vill du börja fotografera produktbilder?
– Har du då koll på detta?

Oavsett om man som fotograf vill hjälpa företag att ta produktbilder på inredning eller på kläder, så finns det några …

Läs mer →
Frilansliv

Starta eget företag: Var börjar man?

Jag jobbar som fotograf, utbildar online inom foto och redigering, samt har en egen onlineshop där jag säljer mina fotografier. …

Läs mer →
Uncategorized

Här är de mest populära Youtube-videorna i Sverige 2023!

Det här inlägget är betald reklam för Google Sverige. Som många av er vet är jag ett stort Youtube-fan och …

Läs mer →