Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Så har jag sytt min drömmiga tomteluva!

Den här tomteluvan har fått väldigt mycket uppmärksamhet sedan jag sydde den för något år sedan. Var har du köpt din luva?! är nog den mest ställda frågan under december månad.

Och det är ju så att jag har sytt den! Jag har varit så trött på epiga köpe-luvor och när jag insåg att jag hade en bit vinrött tyg och lite fuskpäls kvar i gömmorna efter ett annat syprojekt, så snodde jag ihop den här tomteluvan lite på måfå.

I det här inlägget berättar jag om hur jag gått till väga!

Såhär såg det ut när jag letade i gömmorna efter passande tyger till en tomteluva!

Material och tygmängd

Vilket tyg har du använt?

Till själva luvan har jag använt mig av vinröd Vadmal (ull). Fördelen med ulltyger är dels att tyget är tjockt, vilket gör att luvan får en fin form på huvudet. Ju tunnare tyg du väljer, desto mindre lyxig luva. En annan fördel med ull är att man inte behöver sicksacka kanterna, eftersom tyget inte fransar sig. Det sparar en massa tid och gör också tyget enkelt att arbeta med om man inte har symaskin.

Som dekoration har jag använt mig av fuskpäls. Det exakta tyg som jag har finns inte längre att få tag på, då det är många år sedan jag köpte det. Men här har jag tre andra favoriter:
Fuskpäls med naturtrogen färgskiftning
Grå fuskpäls
Vit fuskpäls

Hur mycket tyg behöver man?

Min första luva krävde ett tyg som var 62x80cm (pälsen ej inkluderad).
80cm är den längd jag valde på luvan och 62cm är dess storlek. Mitt huvudmått (57cm) + sömsmån (2cm) + 3cm extra som gör att pälsen får plats = 62cm.

När man går till en tygaffär så kan man dock inte be om ett tyg som är 62x80cm, utan man får den bredd som tyget har på rullen (oftast 140-150cm) och sen får man välja längd.

Så när jag köpte nytt tyg för att göra fler luvor så köpte jag 90cm (som hade en bredd på 140cm). Det räckte till fyra luvor – två långa och två något kortare.

1. Tyget dubbelvikt och 2. Mina fyra luvor (två långa till vänster och två något kortare till höger) som jag fick ut av mitt 90x135cm tyg.

Hur gör man då?

1. Tvätta tyget först (om du köper ull så kör på ull-programmet)

2. Vik tyget dubbelt, så att du får en framsida och en baksida av luvan.

3. Rita ut en (eller flera, beroende på hur många du ska göra) trianglar. Det är inte svårare än så. Den kortaste delen på triangeln är ditt huvudmått + 3cm extra utrymme + sömsmån 2cm delat i två (eftersom tyget är vikt) och de två långa sidorna är längden på din luva.

4. Klipp ut din luva (glöm inte sömsmån runt om, om du inte redan räknat med det).

5. Sy ihop de två långsidorna och lämna kortsidan öppen. Du kan sy på maskin, för hand eller kanske t.o.m. använda textillim? (Obs! Det senaste förslaget är obeprövat).

6. Prova så att luvan passar.

7. Nu är det dags att fundera över vilken stil du vill ha!

Dekorera din luva

Här ovan ser du tre olika luvor som jag har gjort. En med vit fuskpäls, en med gråmelerad fuskpäls och en utan päls, med detaljer av den bit vadmal-tyg som blivit över.

Jag syr på fuskpäls och andra detaljer för hand. Själva bollen är en fyrkant av tyg som jag vikt in kanterna på så många gånger det gått att göra det – tills det blev en boll. Den sydde jag sedan bara på änden av luvan. Pälsen runt huvudet är en avlång remsa av fuskpäls som jag viker om kanten på själva luvan, så att man både får päls på in- och utsida. Skarven på pälstyget (som syns på utsidan av luvan) viker jag in när jag syr på den, för att få ett snyggare utseende på fluffet.

Tofsen på den pälslösa luvan är gjord såhär:

Bild 1: För att göra tofsen på luvan så tog jag ett stycke överblivet tyg, vek det dubbelt och klippte upp remsor. Sedan rullade jag ihop tyget så att remsorna fick hänga fritt.

Bild 2: Såhär såg tofsen ut efter att jag rullat ihop den och innan jag sytt på den på luvan.

Bild 3: För själva ”pannbandet” så klippte jag ut tre lite bredare remsor (runt 3-4cm) och flätade ihop dem.

och voila:

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Ida

  Så jäkla fina! Älskar särskilt den med flätning och tofs i samma tyg, så himla elegant! Får komma ihåg det här inlägget till nästa jul och göra mig en egen luva, så himla mysigt ju <3

  Sen måste jag säga att ditt jul-innehåll verkligen har varit helt makalöst i år! Så mysigt, inbjudande och uppmuntrande. Så tack för att du förgyllt min december! Hoppas du får en supermysig jul nu!

  1. Elin Kero

   Men wow vad glad jag blir Ida!! TACK så jättemycket!! <3 <3

 2. Britt Jonasson

  Så otroligt fina! ❤🎅🤶 Vart har du köpt tyget? Kram Britt

 3. Emma

  Men så kul! Ska helt klart göra mig en egen luva tills nästa år 🙌🏽
  Så kul att sy för övrigt. Något jag borde göra oftare! Men i år har jag faktiskt lärt mig sticka och gjort både en halsduk och en mössa 😅

  1. Elin Kero

   Men det är ju inte illa alls! Wow!! 😀

 4. Nicole

  Så fina! Så mycket roligt man kan göra med sin maskin 🙂

 5. Ulrika

  Har tittat på dina julvloggar i ett sträck nu.
  Och du är som alltid en sådan stor inspiratör!
  Från att ha varit lite låg i vintermörkret börjar det att klia i fingrarna att själv göra något kreativt 🙂

  Med vänlig hälsning, Ulrika

  1. Elin Kero

   Men hur underbart Ulrika?! Vad glad jag blir!! 😀 <3

 6. Jessica

  Tack för detta inlägget! Sparar detta till nästa jul, älskar att använda saker jag gjort själv 😍

  1. Elin Kero

   Men vad roligt!! Och ellerhur! De blir så mycket mer speciella 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →
Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →