Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Två stativ för Flatlay-fotografering

Hej. Jag har köpt en ny Flatlay-rigg. Jag är kär. Vill ni höra mer?

Jag började fotografera mina flatlays handhållet. Men insåg ganska snart att det var ganska tidsdödande att hålla på och hoppa upp och ned från en stol och försöka hitta den exakta vinkeln – precis ovanifrån – mellan varje tagning.

Gamla stativet:

Så jag köpte billigast möjliga: En stativarm (Manfrotto 131 DB) som jag skruvade på mitt trebensstativ. Wow vilken uppgrafering säger jag bara!

Den här armen har fungerat superbra för en som precis blivit intresserad av Flatlay och jag skulle verkligen rekommendera den vidare. Men den har också sina jobbiga nackdelar…

Min gamla stativrigg: En stativarm (Manfrotto 131 DB) fäst på ett vanligt trebensstativ.

Just den här armen är extremt vinglig. En liten tillstötning och man har pajat allt. Sen är den också svår att skruva på/av, eftersom hjulet man vrider på inte har något bra grepp. Har slitit mitt hår många gånger pga detta.

Nya stativet:

Jag har sett på Youtube att en del har en liknande rigg som den jag nu köpt. Så jag gav mig ut på jakt efter en. Det som behövdes var:

 • 2st vanliga belysningsstativ (jag hade dessa sedan tidigre. De kom med mina studioblixtar)
 • 1st Ljusbom: Manfrotto 024B
 • 3st Manfrotto Super Clamp 035
 • 1st Manfrotto Adapter 037 Super Clamp
 • 1st stativhuvud (jag tog mitt kulhuvud från mitt trebensstativ)

Priset

Bara bommen, klämmorna och adaptern kostade mig ca 3200:-. Kan både ses som billigt och dyrt beroende på vad man jämför med. Men det som kostade mest var att stativbommen kom med en vikt och lite tillbehör, som jag inte kommer använda (till det här i alla fall). Hade man bara kunnat köpa själva bommen utan tillbehören hade det förmodligen blivit bra mycket billigare.

Se när jag sätter upp stativet:

YouTube video

I den här videon pratar jag mer om de båda stativen (gamla och nya),
samt visar hur jag sätter upp det nya stativet för första gången.

Min spontana känsla om nya stativet:

Det här var precis det jag behövde! Mycket mer stabilt (med två stöd i golvet istället för ett), ger mig mycket utrymme att jobba på (både i höjd- och sidled), kamerafästet sitter mer naturligt, man behöver ingen motvikt för att stativet inte ska tippa och jag sitter på säkert avstånd från de båda stativen, vilket gör att de är svåra att råka stöta till.

Jag är huuuuur nöjd som helst!

Här kan du läsa mer om min utrustning.

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Tina

  Åh, vilket fantastiskt bra blogginlägg! Är precis på jakt efter ett nytt stativ till mina flatlay-foton så den här infon var precis vad jag behövde! Lycka till med ditt fotande och allt annat! <3

 2. Håkan

  Hej,
  Bra tips med bomriggen. Lite i dyraste laget, men jag ska snabbt beställa innan jag kollar kassan. 🙂 Ser att du måste komma från Tonedalen. Vi brukar åka till Keros och handla. Om inte annat är du väl släkt med dom.

  Ha det gott
  Håkan

  1. Elin Kero

   Ja det sved lite i plånboken när jag beställde men den är så värd det haha! 🙂 Och det stämmer bra det! 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →