Idag ska vi prata om Slutartid, bländare och ISO.
Vad är det för något? Och hur påverkar det mina bilder när jag fotar?
Slutartid, bländare och ISO är kamerans grundinställningar och det är dessa du måste ha koll på om du vill lämna autoläget och börja fota manuellt (eller halvmanuellt). Jag kan tyvärr inte skriva hur du ändrar dessa inställningar, då det är olika på nästan alla kameror (kika i manualen! Har du tappat den, så finns den digitalt på kameramärkets site).
Men jag kan förklara varför du gör dessa inställningar! Så here we go!
SLUTARTID
Slutartid är (ganska logiskt) tiden som slutaren på kameran är öppen. Dvs. så lång tid som kameran tillåter ljuset att komma in och skapa bilden. Så när du klickar av så öppnas en lucka i objektivet, så att ljuset släpps in – för att sedan stängas igen. Tiden mellan öppning och stängning är själva slutartiden.
Hur ser jag vad slutartiden är på min kamera?
Slutartiden anges som 1″, där ” är samma sak som sekund. En sekund är kameran öppen. Finns inget ”, betyder det att siffran är delar av en sekund. 1/500 och bara 500 betyder alltså att kameran är öppen en femhundradels sekund.
Kort slutartid
Ca 1/400 sekund —> 1/4000 sekund
Slutartiden påverkar rörelse
Här ovan är en bild som är tagen med 1/500 (en femhundradels) sekunds slutartid.Väldigt kort öppningstid med andra ord, vilket gör att kameran bara registrerar rörelsen i bilden under just en femhundradels sekund.
Slutartiden påverkar också ljuset
När din slutartid är kort, så är kameran öppen under kort tid och släpper in mindre ljus. Ju mindre ljus som släpps in, desto mörkare blir bilden.
När jag skvätter med vattnet från den här syrénkvisten, så hinner jag knappt röra mig en millimeter under den tiden kameran är öppen – vilket gör att rörelsen ser ut att frysas.
Kort slutartid är bra när…
Du fotograferar allt som rör sig. Någon som rider, spelar fotboll, fåglar som flyger eller barn som springer.
Lång slutartid
30 sekunder —> 1/30 sekund
Slutartiden påverkar rörelse
Här är en bild med samma motiv. Skillnaden är att den här bilden är tagen med en slutartid på en hel sekund. En sekund låter inte som så lång tid, men om något rör sig väldigt snabbt så hinner mycket att hända under den tiden. Och när kameran är öppen så pass länge och så mycket händer, fastnar mycket av rörelsen på bild – vilket gör att bilden blir suddig.
Slutartiden påverkar också ljuset
När din slutartid är lång, så är kameran öppen länge och släpper in mer ljus. Ju mer ljus som släpps in, desto ljusare blir bilden.
Lång slutartid är bra när…
Man fotograferar landskapsbilder av havet (med stativ!) och man inte vill kunna se vågorna. Då gör lång slutartid att vattnet blir helt slätt och fluffigt.
BLÄNDARE
Bländaren reglerar – precis som slutartiden – mängden ljus som kommer in i kameran. Skillnaden är dock att slutartiden reglerar ljusmängden med hjälp av öppningstiden – medan bländaren reglerar den med hjälp av öppningens storlek.
Hur ser jag vad bländaren är på min kamera?
Bländaren brukar vara utskriven med bokstaven F. Ibland bara f och ibland f/.
Lågt bländartal (stor öppning)
ca f/1,2 —> f/2,8
Bländaren påverkar skärpedjupet
Den här bilden är tagen med bländare f/1,2. Ju lägre bländartal man väljer, desto kortare blir skärpedjupet (desto mer suddig blir bakgrunden).
Bländaren påverkar också ljuset
Ju lägre bländartal desto större är också öppningen in till kameran, vilket betyder att mer ljus släpps in. Ju mer ljus som släpps in, desto ljusare blir din bild.
Lågt bländartal är bra när…
Man fotograferar porträttbilder och vill ha en mjuk och blurrig bakgrund.
Högt bländartal (liten öppning)
ca f/5,6 —> f/22
Bländaren påverkar skärpedjupet
Den här bilden är tagen med bländare f/6,3. Ju högre bländartal man väljer, desto längre blir skärpedjupet (desto skarpare blir bakgrunden).
Bländaren påverkar också ljuset
Ju högre bländartal desto mindre är öppningen in till kameran, vilket betyder att mindre ljus släpps in. Ju mindre ljus som släpps in, desto mörkare blir din bild.
Högt bländartal är bra när…
Man fotograferar stilleben/produktbilder rakt ovanifrån (så kallade ”Flatlays”) och man vill att alla detaljer i bilden ska synas.
ISO
ISO är det som anger hur ljuskänslig kameran är. Kortfattat så skulle man kunna säga att det är en ”bonus-inställning” som ger en extra knuff ljus.
Hur ser jag vad ISO är på min kamera?
Oftast står det ISO följt av ett tal. Tex. ISO 100.
Lågt ISO-tal
ISO 50 —> ISO 200
Den här bilden är tagen med ISO 100 – lägre kan jag inte gå på min kamera. Lägsta möjliga ISO-tal bör vara din standardinställning när du fotograferar. Du behöver inte röra ISO förrän du märker att slutartiden och bländaren inte räcker för att göra din bild ljusare.
När ISO-talet är lågt så är din bild skarp, clean och med klara färger.
Lågt ISO-tal är bra…
I alla situationer där det är bra ljus. T.ex. när du fotograferar dagtid och framför allt utomhus.
Högt ISO-tal
ISO 1000 —> ISO 40 000
När slutartiden och bländaren inte räcker till för att få din bild tillräckligt ljus, så kan du öka ISO-talet. Men var försiktig, för ju högre ISO-tal du väljer, desto brusigare blir bilden och den tappar mycket färg och skärpa.
Den här bilden är tagen med ISO 40 000. Det är det högsta ISO-talet som jag kan ställa in på min kamera och därför ser bilden så brusig och grå ut. Vanligtvis så fotar jag på max ISO 2000, så såhär brusiga blir sällan mina bilder.
Nya systemkameror har väldigt bra brushantering, vilket innebär att man kan kräma på rätt ordentligt med ISO innan man lägger märke till bruset. På äldre och framför allt billiga kameror syns det dock snabbt! Så testa dig fram – ta bilder på olika ISO-tal och se när bruset börjar bli påtagligt.
Känner du att bruset blir för kraftigt när du är ute och fotar så kan du sätta kameran på stativ och välja en längre slutartid istället. Det förutsätter dock att ditt motiv är mer eller mindre stillastående.
Högt ISO-tal är bra…
När det är sämre ljusförhållanden. t.ex. inomhus eller när det börjar bli mörkt ute.
Sammanfattning
Slutartiden
– Påverkar rörelsen och ljuset
– Kortare slutartid fångar snabba rörelser, men gör bilden mörkare
– Längre slutartid kan göra bilden oskarp, men gör bilden ljusare
Bländaren
– Påverkar skärpedjupet och ljuset
– Lägre bländartal gör bakgrunden suddigare och bilden ljusare
– Högre bländartal gör bakgrunden skarpare och bilden mörkare
ISO
– Påverkar bruset och ljuset
– Lågt ISO-tal är standard. Ger skarpa och brusfria bilder
– Högre ISO-tal ger ljusare och brusigare bilder
Här kan du läsa mer om inställningar och kamerateknik!
Detta inlägg har 5 kommentarer
Jag älskar att fota men har aldrig lärt mig varför man skall göra olika saker du har på ett pedagogiskt sätt äntligen fått mig att förstå skillnaderna mellan bländare och ISO och slutartid, ett super stort tack 🙏🏻. Vill också säga hur mycket jag gillar dina sociala medier. Mår så bra när jag sett dina video och ditt Instagram.
Har själv flyttat ut på landet för 1,5 år sedan och älskar naturen.
Fortsätt med det du gör 💖
Men gud vad glad jag blir! Det är exakt sånt här som gör att jag vill fortsätta dela och skriva guider – känns så himla fint att kunna hjälpa till, både med kunskap och välmående <3 TACK för dina fina ord! Betyder SÅ mycket! <3 <3 <3
Vilken bra och tydlig guide! Jag fotar en del trädgårdsmotiv, men har hittills bara använt autoläget. Nu känner jag mig taggad på att börja fota mer manuellt.
Tack för att du delar med dig av din kunskap!
Men vad roligt att höra Sarah!! 😀 😀
Alltså tack snälla du!!! Du förklarar steg för steg, vilket har gjrot mig mer och mer kunnig inom fotografin!!