Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Att jobba med det som efterfrågas eller att jobba med din stora dröm?

Jag på en plåtning med Indiska 2017.

6 mars, 2019

Jag tycker att det är så himla viktigt att prata om möjligheter.

Om att fokusera på det man vill och inte det man tror funkar. Om du läser en guide som heter “Så lyckas du i sociala medier”, så handlar den alltid om att du ska skriva/prata om sådant som du brinner för och inte om sådant som är populärt. Och samma sak känner jag för entreprenörskap och att jobba som fotograf.

När jag precis startat mitt första företag 2010, så var jag så himla inställd på att jag skulle göra uppdrag som jag visste att det fanns efterfrågan på. Det blir lätt så, när man har folk omkring sig som tvivlar. Kanske har du haft en fotolärare som sagt att “det finns inga jobb”. Eller så har du en förälder som tycker att du ska ta det säkra före det osäkra.

Och då är det ju inte så himla konstigt, att man tänker att:
Mina kunder vill ha ___, så därför fotograferar jag _____”.

Men den stora frågan är ju egentligen – Vad vill DU?!

Jag har varit på en plats där jag styrt mina uppdrag efter mina kunder. Det fick mig att tappa all känsla och lust för fotografering och det bidrog också till att jag efter två år blev deprimerad. Och jag började starkt tvivla på om “fotograf” verkligen var mitt drömjobb.

Men jo, fotograf är mitt drömjobb. 

Men inte på det sättet som jag först trott – jag är inte en traditionell fotograf i den bemärkelsen att jag valt en inriktning (t.ex. modefotograf eller bröllopsfotograf) och sedan kör på den. Jag är fotograf i grunden, men min sysselsättning innefattar idag en himla massa olika grenar.

Att fotografera bröllop, barn, familjebilder, porträtt eller gravida är inte min dröm. Det är inte det jag legat och visualiserat i mitt inre om kvällarna. Faktum är att inget av detta är sådant jag ens tycker är kul att fotografera (bortsett från bröllop, då och då), men ändå var detta det enda jag fotade under tre års tid.

Märkligt ändå.

En depression och en livsskris senare… jobbar jag idag med fotografering mot företag, jag är utbildad bildbehandlare/retuschör, jag filmar, föreläser, utbildar. Driver mina sociala medier och jag säljer Art Prints.

Fem tips på vägen mot att jobba med din dröm

» DU KAN ALLT! På riktigt. Jag blir ledsen när jag läser hur många av er som är belastade med tvivel och som kommer med ursäkter till varför ni inte kan satsa på er dröm. Jag blir ledsen för att jag också har varit där. Jag har inte kommit dit jag är idag för att jag är någon speciell person med några makalösa förutsättningar – utan för att jag har kämpat för min dröm och aldrig gett upp. Trots ångest, stresskänslighet, tuffa tider och dåligt självförtroende.

» Vad är egentligen det värsta som skulle kunna hända? Vad är du rädd för? Mitt svar på den är nog att inte tjäna några pengar. Och vad skulle det leda till? Att hamna på gatan. Jag har varit i många jobbiga situationer och haft ett antal ekonomiska kriser, men jag har ännu inte hamnat på gatan. Allt har alltid löst sig. Så vad är jag egentligen rädd för? Det finns ingenting som kan hindra mig från att göra det jag älskar.

» Din portfolio ska bestå av bilder som motsvarar de jobb du VILL göra. De jobb du vill ha. Inte de jobb som dina kunder beställer och som är styrt av dem och det de vill (för ja, det kan skilja stort).

» Ha flera inkomstkällor, så blir inte drömjobbet så osäkert.

» Gör en Business Brainstorm för att ta reda på vad du egentligen drömmer om och för att spåna fram idéer på olika inkomstkällor. Det är otroligt peppande och självterapeutiskt. Jag brukar göra en sådan brainstorm 1-2 gånger per år, för att motivera mig själv, samt för att min vilja, mina drömmar och vad jag tycker är roligt ändrar sig hela tiden.

Har du svårt att komma fram till vad det är du vill? Vad du ska satsa på?
Vet du inte vad du kan ha för olika inkomstkällor i din business?

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Andrea

  Perfekt beskrivet.

  Håller med till fullo, önskar att fler inser detta. Man får faktiskt tillbaka just det som man själv sänder ut, hur klyschigt det än låter.

  Vi har mer kontroll än vad vi tror. Gäller bara att VÅGA tända sin alldeles egna lägereld, och faktiskt lita på att andra vill sätta sig runt den. För det kommer alltid finnas någon, som behöver just DIN glöd.

 2. Samelsurium

  Varning för lång kommentar hehe.
  Men det här var så klokt skrivet.
  Och jag letade mig faktiskt in hos just dig idag för att jag behövde lite pepp och vet att det finns här.

  Jag har nämligen kollat på utbildningar en stund nu och då kikat på ”vad som är smart att utbilda sig till med tanke på framtida jobbmöjligheter”. Har hittat några jag kan tänka mig men ingenting som känns sådär engagerande och kul men tänkte att jaja, det är ju bara så det är att va vuxen, får ju bara ta mig igenom skolåren så har jag en tryggad inkomst sen.

  Och igår tänkte jag att äh, jag kollar vad det finns för roliga utbildningar (dvs sånt som har med foto, medier och video att göra), inte för att jag personligen ska välja en sån men bara kul att se vad som finns i dagens läge. Och plötsligt när jag kollar runt känner jag mig inte alls som en tråkig vuxen utan inre glöd utan som någon som kan få upptäcka en ny och spännande värld via studier!
  Hjärnan börjar direkt dagdrömma och smida framtidsplaner och jag känner en pepp som jag faktiskt inte känt på flera år (sen jag la tankarna på hyllan sist).

  Och jag fattar ju vad som hänt, precis samma sak som när jag skulle börja på gymnasiet och knappt hade koll på vad det var en gång. Då lyssnade jag på alla runt mig som sa att jag borde läsa sam-sam för att det var det bästa för framtiden. Estet eller medier är bara dumt att välja. Så läsa sam, det gjorde jag, fast jag var så galet jäkla skoltrött och knappt tagit mig genom högstadiet. Sen sneglade jag avundsjukt på mediaeleverna på skolan i över 3 år..
  Närhelst jag pratat om mina drömjobb och idéer med andra så har jag fått höra just att det inte går, inte finns jobb, fint att drömma MEN osv. osv. Så jag slutade prata, och slutade faktiskt drömma också. Och till viss del sitter de tankarna och åsikterna så hårt fortfarande.

  MEN! Och ett stort men – Tack vare internet och saker som podcasts, youtube och bloggar och så vidare har jag ju fått andra röster att lyssna på också, röster som säger att det visst kan gå och som till och med visar vägen till hur man kan följa sina drömmar.
  Röster som hört samma olyckskorpar som jag men valt att satsa ändå.

  Så när jag började tvivla igår och kände hur den där glöden blev mindre och mindre så kände jag direkt att nä, nu måste jag leta fram ditt sommarprat eller läsa din blogg för jag kan faktiskt välja vad jag vill tro- och höra på. Och den här gången väljer jag annorlunda.

  1. Elin Kero

   Alltså nu började jag typ gråta på riktigt. Tårögd är ordet. DU ÄR SÅ BRA! Får rysningar. Jag gjorde precis som du där inför gymnasievalet – valde sam-sam istället för Bild och form, bara för att alla runt omkring mig sa att sam-sam var det mest framtidssäkra. Det är så KNÄPPT! Att vi alla programmeras till att vi ska välja ”det säkra” som inte ens är så säkert? Hur kan det vara säkert att satsa på någonting som i det långa loppet gör att man mår dåligt? Som gör att man konstant går och tänker ”tänk om”? Du ska veta att du gjort något stort nu. Det krävs mycket för att våga tänka annorlunda. Och du har gjort det! Nu önskar jag dig all lycka till med antagningen!! HURRA 😀 😀 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag …

Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →