Att jobba med det som efterfrågas eller att jobba med din stora dröm?

Jag på en plåtning med Indiska 2017.

6 mars, 2019

Jag tycker att det är så himla viktigt att prata om möjligheter.

Om att fokusera på det man vill och inte det man tror funkar. Om du läser en guide som heter “Så lyckas du i sociala medier”, så handlar den alltid om att du ska skriva/prata om sådant som du brinner för och inte om sådant som är populärt. Och samma sak känner jag för entreprenörskap och att jobba som fotograf.

När jag precis startat mitt första företag 2010, så var jag så himla inställd på att jag skulle göra uppdrag som jag visste att det fanns efterfrågan på. Det blir lätt så, när man har folk omkring sig som tvivlar. Kanske har du haft en fotolärare som sagt att “det finns inga jobb”. Eller så har du en förälder som tycker att du ska ta det säkra före det osäkra.

Och då är det ju inte så himla konstigt, att man tänker att:
Mina kunder vill ha ___, så därför fotograferar jag _____”.

Men den stora frågan är ju egentligen – Vad vill DU?!

Jag har varit på en plats där jag styrt mina uppdrag efter mina kunder. Det fick mig att tappa all känsla och lust för fotografering och det bidrog också till att jag efter två år blev deprimerad. Och jag började starkt tvivla på om “fotograf” verkligen var mitt drömjobb.

Men jo, fotograf är mitt drömjobb. 

Men inte på det sättet som jag först trott – jag är inte en traditionell fotograf i den bemärkelsen att jag valt en inriktning (t.ex. modefotograf eller bröllopsfotograf) och sedan kör på den. Jag är fotograf i grunden, men min sysselsättning innefattar idag en himla massa olika grenar.

Att fotografera bröllop, barn, familjebilder, porträtt eller gravida är inte min dröm. Det är inte det jag legat och visualiserat i mitt inre om kvällarna. Faktum är att inget av detta är sådant jag ens tycker är kul att fotografera (bortsett från bröllop, då och då), men ändå var detta det enda jag fotade under tre års tid.

Märkligt ändå.

En depression och en livsskris senare… jobbar jag idag med fotografering mot företag, jag är utbildad bildbehandlare/retuschör, jag filmar, föreläser, utbildar. Driver mina sociala medier och jag säljer Art Prints.

Fem tips på vägen mot att jobba med din dröm

» DU KAN ALLT! På riktigt. Jag blir ledsen när jag läser hur många av er som är belastade med tvivel och som kommer med ursäkter till varför ni inte kan satsa på er dröm. Jag blir ledsen för att jag också har varit där. Jag har inte kommit dit jag är idag för att jag är någon speciell person med några makalösa förutsättningar – utan för att jag har kämpat för min dröm och aldrig gett upp. Trots ångest, stresskänslighet, tuffa tider och dåligt självförtroende.

» Vad är egentligen det värsta som skulle kunna hända? Vad är du rädd för? Mitt svar på den är nog att inte tjäna några pengar. Och vad skulle det leda till? Att hamna på gatan. Jag har varit i många jobbiga situationer och haft ett antal ekonomiska kriser, men jag har ännu inte hamnat på gatan. Allt har alltid löst sig. Så vad är jag egentligen rädd för? Det finns ingenting som kan hindra mig från att göra det jag älskar.

» Din portfolio ska bestå av bilder som motsvarar de jobb du VILL göra. De jobb du vill ha. Inte de jobb som dina kunder beställer och som är styrt av dem och det de vill (för ja, det kan skilja stort).

» Ha flera inkomstkällor, så blir inte drömjobbet så osäkert.

» Gör en Business Brainstorm för att ta reda på vad du egentligen drömmer om och för att spåna fram idéer på olika inkomstkällor. Det är otroligt peppande och självterapeutiskt. Jag brukar göra en sådan brainstorm 1-2 gånger per år, för att motivera mig själv, samt för att min vilja, mina drömmar och vad jag tycker är roligt ändrar sig hela tiden.

Har du svårt att komma fram till vad det är du vill? Vad du ska satsa på?
Vet du inte vad du kan ha för olika inkomstkällor i din business?

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 32 år och bor i en liten röd stuga på landet utanför Örebro. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video.

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Andrea

  Perfekt beskrivet.

  Håller med till fullo, önskar att fler inser detta. Man får faktiskt tillbaka just det som man själv sänder ut, hur klyschigt det än låter.

  Vi har mer kontroll än vad vi tror. Gäller bara att VÅGA tända sin alldeles egna lägereld, och faktiskt lita på att andra vill sätta sig runt den. För det kommer alltid finnas någon, som behöver just DIN glöd.

  1. Elin Kero

   Men verkligen! Håller med i allt! <3 <3

Lämna ett svar

Mer läsning...

Frilansliv

Mina frilans-favoriter

Alla knappar i det här inlägget är affiliatelänkar! <3 Åhh idag är det dags att tipsa om fyra av mina …

Läs mer →
Personligt

Vi har adopterat en skygg liten katt

Ni vet hur länge jag velat skaffa katt igen. Många, många år. Och starkare blev den känslan när familjens katt …

Läs mer →
Personligt

Att hyra ett hus på landet

När jag och Filip bestämde oss för att flytta från Stockholm (det blev just Örebro pga hans jobb), så tänkte …

Läs mer →