Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

En fotograf i Skara nu & för 100 år sedan

Jag satt och letade efter gamla bilder från Skara i museets digitala arkiv (bara av ren nyfikenhet och intresse för historia) och då var det ett namn som dök upp frekvent som fotograf till de flesta bilder jag tittade på från ca 1910-1930 – nämligen Karl Robert Fritiof Thesslund. Eller okej, i databasen stod han krediterad som ”Fredrik Thesslund”, men jag tyckte att det var lite misstänksamt då det inte fanns någon som helst info att hitta på det namnet – jag ville ju veta mer! Så efter lite googlingar listade jag ut att han rätta namn alltså var Fritiof.

Och jag tänkte att det skulle vara kul att göra en jämförelse mellan livet som fotograf nu och för 100 år sedan! Väldigt ytligt förstås – mest för att det är kul att titta på bilder från då och nu!

Bild tagen ca 1920

Namn: Karl Robert Fritiof Thesslund

Född: 25 november 1882 i Borgå, Finland

Hemvist: Skara mellan 1909-1939

Yrke: Ägare av Skara Pappershandel & fotograf

Bild tagen 2022

Namn: Anna Elin Kero

Född: 3 juni 1988 i Boden, Norrbotten

Hemvist: Skara mellan 1989-2007 & 2022-

Yrke: Fotograf & fotoentreprenör

Skara 1922

Gatan där mina föräldrar bor idag. Här stod alltså Fritiof Thesslund exakt på året 1922 och knäppte den här bilden som jag kan titta på såhär 100 år senare.

Fotograf: Fritiof Thesslund

Skara 2022

Och här står nu jag! Trähusen närmast kyrkan står fortfarande kvar (ett av dem har målats från rött till gul/beige) och står kvar gör även mina föräldrars hus som inte syns i bild 🙂

Fritiof var alltså fotograf och bodde i Skara, där jag bor, mellan 1909 och fram till sin död 1939.

Fantasin börjar såklart skena när jag tänker på att det för exakt 100 år sedan – år 1922 – gick omkring en man bara något år äldre än mig själv och som hade samma yrke (och förmodligen intresse) som jag. Han ägde nämligen Skara Pappershandel på Marumsgatan 4 i Skara, en gata ett stenkast från torget och som jag promenerat längs åtskilliga gånger i mitt liv. Där sålde de allt möjligt relaterat till papper och fotografier och gjorde inramningar, framkallningar och fotouppdrag.

Skara ca 1920

Längst ned på högersidan låg Skara Pappershandel.

Fotograf: Fritiof Thesslund

Skara 2022

Idag ligger det en frisörsalong i samma lokal. Husen på högersidan är de samma, även trähuset som skymtar precis bakom pelaren.

Är absolut jättenöjd över att jag lyckades fånga den här killen när han gick över vägen – i exakt (!!) samma position som den man som gick över där i bilden för 100 år sen?!

Hade faktiskt ingen aning om att det här huset var över 100 år gammalt….
Längst bort i bild skymtar mitt gamla högstadie: Djäkneskolan – som taget ur Harry Potter!

Pappershandelns skyltfönster:

I beskrivningen i databasen står det: ”Modell av fastigheten Marumsgatan 4 uppbyggd av filmrullar” (!) – kreativt minst sagt!

Fotograf: Fritiof Thesslund

Fritiof’s arbetsplats ca 1920:

Fotograf: Fritiof Thesslund

Min arbetsplats 2022:

Såg inte alla butiker en miljon gånger bättre ut för hundra år sedan?! Både om man kollar skyltarna utanför och på alla hyllor och vackra diskar inne i lokalerna.. Det här är ju som vilken godisbutik som helst? Men fylld med papper, ramar, fotografier, mappar mm! MUMS!

Fritiof gifte sig med Ulla Ohrlander den 29 juni 1907. På bilden här nedanför hänger Fritiof och Ulla i gräset tillsammans med sin son Gunnar Emil Ohrlander och familjens hund – gissningsvis någonstans i Skara-trakten:

Fritiof till vänster. Kvinnan till höger var ej namngiven, men jag tycker att hon är lite lik hans fru på bilden ovanför?

Nej men alltså, det här är bara så häftigt?! Jag vill veta MER! Hur var han som person? Hur var hans fru? Vad gillade de att göra på fritiden? Var bodde de? Fritiof dog 1939 när han var 57 år gammal. Inte så gammalt egentligen, så vad hände honom?

Alla gamla bilder i det här inlägget kommer från Västergötlands digitala museum och informationen om Fritiof har jag hittat i beskrivningen av bilderna, på hembygd.se och myheritage.se (som egentligen är en site för släktforskning).

En av mina favorit-gator i Skara (Alandersgatan) 1923:

Fotograf: Fritiof Thesslund

Alandersgatan 2022

Visst är det så kul att se ”Nu och då”?? Tänk allt som hänt på 100 år? Tänk på alla som levt..!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Lisa

  Så fascinerande! Wow va jag blev imponerad av ditt arbete! Och får jag bara säga gubben på gatan är ju bara pricken över i:et 😀

 2. Mandi Odine

  Heeelt fantastiskt Elin!!
  16åriga jag fick som uppdrag av lokala biblioteket i min hemby att fota nutida bilder utifrån bilder från 1950-talet, det är riktigt häftigt att se förändringarna så konkret!
  Men du tar det verkligen steget närmre när du hittade Fritiofs arv, som att ni möts över 100år med er förtjusning till Skara. Fantastiskt!

 3. Tove

  Wow! Som fellow Skara-bo vill jag se mer såna här jämförelser. Spännande inlägg!

 4. Erika

  Så fantastiskt! Den här typen av jämförelser har alltid fascinerat mig lite extra då man på många olika sätt tycker jag blir påmind om att allt har en historia runt i kring en och hur viktigt det är att den får leva kvar. Vilket den ju gör med exempelvis den här typen av inlägg/jämförelser!

 5. Boel

  Ännu en gammal Skara-bo här! Härligt jämförande mellan då och nu – och att fånga en kille som går över gatan på exakt samma vis hade också gjort mig löjligt nöjd!
  Tack för tillbakatitten! Mysigt!

 6. Marie

  Vilket härligt inlägg och vilka fina bilder då och nu! Blir sugen på att forska i min stad (Boden) nu också. 😊

 7. Yvonne

  Vilka underbara bilder på då och nu. Så häftigt att kunna gå tillbaka i tiden, och ”levandegöra” en människa som verkade i samma stad som du för så länge sedan.
  Hoppas du kan forska vidare och få reda på mer. Jag blev riktigt nyfiken jag också.
  🥰

 8. Carro

  Men vilket roligt inlägg! Coolt!
  Jag brukar tänka samma när jag får på kyrkogårdar med alla gravstenar. Undra vad dom var för personer och vad dom gillade att göra.

 9. Andrea

  Åh vilket mysigt inlägg! Älskar verkligen att jämföra hur ens favoritplatser har sett ut förr vs nu. Tänk om man kunde resa tillbaka i tiden och uppleva samma dag för exakt 100 år sedan och precis som du nämnde lära känna människorna som är med på fotona. Har själv också flyttat tillbaka till ”hemstaden” och var faktiskt och bläddrade i arkivet på bibblan här i stan, man kan verkligen forska och läsa på om gamla platser i timmar.

 10. Viktoria

  Jag studerar just nu till att bli arkivarie och blev så nyfiken av detta att jag var tvungen att ta reda på vad som hände med honom.
  Efter lite detektivarbete i arkiven (riksarkivet.se) så hittade jag detta:
  Karl Robert Fritiof Tesslund dog den 15 april 1939 i Skara församling.
  Dödsorsak: Inhoreatio akuta, detta är latin men efter lite efterforskning hittade jag att det kan betyda ”akut irritation”. Det står även ”självmord”, så troligtvis tog han livet av sig pga sjukdomen. Men det är inget som står, vad jag kan tyda fram. Blev lite sorgsen när jag läste det 🙁

  Om du är nyfiken så finns mycket material på Riksarkivets hemsida! Man skapar ett inlogg sen finns det massor med digitaliserade dokument! Där finns även möjlighet att släktforska!

 11. Sara

  Så himla roligt inlägg! Häftigt att så många byggnader finns kvar! 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →
Fotografi

Planera dina företagsfotograferingar
med hjälp av en Shot List

Har du fotograferat med hjälp av en shot list någon gång? Jag älskar att skapa på känsla; att helt förlora …

Läs mer →