Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

JPEG eller RAW?

Jpeg och Raw är två olika filformat för stillbilder.

JPEG

JPEG är ett standard-filformat som används online. När du fotograferar direkt i JPEG så får du en bild från kameran som är auto-redigerad och komprimerad – färdig att ladda upp på webben.

Anledningen till att du inte ska redigera dina JPEG-filer är för att komprimeringen gör att bilden är väldigt känslig för justeringar. Det går absolut att redigera en JPEG om man är försiktig, men resultatet kan krakelera och bli väldigt dåligt. Därför rekommenderar jag INTE att man redigerar sina jpegs – utan fota i RAW från och med nu!

JPEG är för dig som:

– Inte vill redigera dina bilder

– Som bara vill ta bilder och sedan direkt kunna spara dem på en hårddisk, visa dem för vänner eller ladda upp dem online

RAW

RAW är ett filformat som är skapat för att du ska kunna få bästa möjliga kvalitet när du redigerar dina bilder. RAW-filer är helt orörda – oredigerade och inte komprimerade. De går inte att ladda upp direkt online, utan måste tas in i Photoshop (eller Lightroom), redigeras, sparas som JPEG och för att sedan laddas upp.

RAW är för dig som:

– Redigerar bilder eller vill lära dig att redigera bilder

Hur ställer jag in JPEG eller RAW på min kamera?

Hur man ställer in är olika från kamera till kamera, men på min Canon går man in i menyn och kikar under fliken Bildkvalitet.

RAW: Det finns ofta flera alternativ att välja på när det kommer till RAW. Oftast är det storleksskillnader, vilka du kan se om du klickar på de olika alternativen. Jag väljer alltid standard-RAW, som är den största storleken på RAW-fil.

Jag fotar bara i RAW och har ett program (Adobe Bridge CC, men det går lika bra med Lightroom), där jag förhandsgranskar mina bilder och gör urval.

JPEG: Det finns även flera varianter av JPEG. I min kamera står L för Large (alltså stor JPEG-fil) och S för Small (liten JPEG-fil). Om ikonen är slät så är det högre kvalitet och är ikonen naggad, så är det en komprimerad variant.

Om du bara fotar i JPEG så rekommenderar jag dig att ställa in JPEG på störst möjliga och mest kvalitativa fil. Fotar du både i RAW och JPEG och använder RAW till att redigera och leverera till kunder, samt JPEG till enbart bildvisning för kunden på webben, så skulle jag ställa in RAW på högsta kvalitet och JPEG på lägsta kvalitet och bildstorlek.

Tveka inte att kommentera om det är något du undrar över! 🙂

Här kan du lära dig mer om kamerateknik!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Katarina Vahtera Eliasson

  Fantastisk sida! Jag har fått uppdrag att fota en arbetskompis bröllop i sommar. Jag har mest hittills fotat från min iphone och skickat för framkallning och ställt ut. Nu har jag fått som (25 år i företaget) en fin systemkamera och ska lära känna den samt förbereda mig på uppdraget. Jättefin sida du har, lätt och användarvänlig information.
  Tack 🙏 🌸🩷
  Mvh Katarina

  1. Elin Kero

   Men vad roligt Katarina! Stort lycka till med bröllopet och så roligt att du fick en systemkamera genom jobbet 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag …

Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad …

Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen …

Läs mer →