FOTOSKOLA

Jag lär dig grunderna inom foto

Jag vill ge dig den där

Ahaaaa, men jaaa jag fattar!!-känslan

Jag har fotograferat aktivt sedan 2008. Gjort fotoguider sedan… inte långt därefter, när frågorna började strömma in på min blogg. Mitt i särklass mest populära inlägg var ”Slutartid, bländare & ISO” (ja, just det inlägg som du hittar här nedanför i uppdaterad version). Jag skrev det den 6 maj 2009, så 11 år har gått sedann jag postade det. Tusentals människor har läst just det inlägget.

Att få höra att ”det var det inlägget som fick mig att börja fota” har betytt allt. Och det är det som gjort att jag sitter här idag och jobbar som lärare inom foto och redigering. Jag skriver fortfarande guider och lägger ut på nätet. För att det är någonting magiskt med att tända gnistan hos någon annan och bidra till den där Aha, men jaaa jag fattar!!-känslan.

Steg 1 – Lär dig grund-inställningarna

Slutartid,
bländare & ISO

Det här är kamerans tre grundinställningar. Vad är egentligen slutartid? Hur påverkar bländaren dina bilder? Och när ska du ändra ISO? Det svarar jag på i den här guiden!

Det här är kamerans tre grundinställningar. Vad är egentligen slutartid? Hur påverkar bländaren dina bilder? Och när ska du ändra ISO? Det svarar jag på i den här guiden!

Jag visar hur jag
ställer in mina inställningar

Play Video

Steg 2 – Lär dig några utvalda funktioner

20 ord att lära sig som nybörjare inom foto

Det svåraste med att vara nybörjare är att kameran innehåller så oändligt många funktioner. Så jag har satt ihop en ordlista med namnen på de allra viktigaste funktionerna och delarna av en kamera. De som jag tycker är bra att kunna till att börja med.

JPEG eller RAW?

När man fotar så kan man göra det i två olika filformat: JPEG eller RAW. Kortfattat kan man säga att JPEG är för dig som inte vill redigera dina bilder och RAW är för dig som vill jobba vidare i Photoshop eller Lightroom. Man kan alltså börja med att fota i JPEG och när man känner sig redo kan man gå över till RAW.

Steg 3 – Det här med objektiv

Vad är brännvidd?

Föreställ dig att du är ute och går på en grusväg. Du ser en jättefin lada i fjärran och stannar för att ta upp kameran och ta en bild.

När du står där så är det brännvidden som avgör hur nära du kommer ladan i bilden. Här visar jag och berättar mer!

Hur bilderna påverkas av din kameras sensorstorlek

Ett och samma objektiv kan ge helt olika resultat beroende på vilken storlek det är på sensorn på kameran som du fotar med.
Här förklarar jag hur och varför!

Vad betyder objektivens beteckningar?

Namnen på olika objektiv är ju rena rama grekiskan. Så jag förväntar mig inte att du ska plugga på detta inlägg – se det mer som ett uppslagsverk när du är ute och kikar på objketiv!

Några praktiska fototips från bloggen:

Fotografi

Att utveckla sin stil genom att göra om fotograferingar man blivit missnöjd med

Imorgon väntar släppet av första bilden i mitt nya fotoprojekt ”Årstidsdrottningarna” och jag tänkte att jag skulle ta tillfället i …

Läs mer →
Fotografi

Att tänka på när du köper objektiv

Vad är viktigt att tänka på när du köper objektiv? Vilka är de bästa funktionerna att ha och vad ska man akta sig för? Det skriver jag om i det här inlägget.

Läs mer →
Fotografi

Att tänka på innan du fotar ditt första bröllop

Om du letar efter mitt stora inlägg om bröllop, så har jag gjort om dentill en PDF-guide som du kan …

Läs mer →