Det här är en ordlista med de viktigaste orden
som jag tycker att man ska lära sig som nybörjare info foto.
Inställningar
Slutartid, bländare & ISO – Kamerans tre huvudinställningar, som påverkar ljuset i första hand. Du kan läsa om skillnaden mellan dem i mitt inlägg om Slutartid, bländare & ISO.
Vitbalans – En inställning där du justerar bildens temperatur och gör den varm eller kall.
Skärpedjup – Kort skärpedjup är samma sak som när motivet är i fokus och bakgrunden är blurrig/suddig. Långt skärpedjup är när både motiv och bakgrund är mer eller mindre skarp. Du justerar skärpedjupet med hjälp av bländaren.
RAW – Ett typ av filformat för bilder, precis som JPEG. Med JPEG får du en färdig bild som är autoredigerad. Med RAW får du en ofärdig bild som är till för att redigeras.
Kamera-ord
Sökare – Den delen av en kamera som du tittar genom när du ska ta en bild. En del mindre kameror har inte någon sökare, utan det är tänkt att man bara ska titta på LCD-skärmen.
Blixtsko – Sitter ovanpå kameran och är till för att man ska kunna fästa tillbehör i – t.ex. en extern blixt.
Exponering – En exponering är samma sak som en bild. Man kan också prata om ”hur man exponerar” och då syftar man på hur man ställer in slutartid, bländare och ISO. Är en bild överexponerad, så är den väldigt ljus. Är en bild underexponerad så är den väldigt mörk.
Komposition – Hur du byggt upp en bild med hjälp av hur du vinklar/riktar kameran, vilket avstånd du fotograferar på, placering av motiv mm
Objektiv-ord
Brännvidd – Avgör hur ”inzoomat” ditt objektiv är. Finns i alla objektiv och mäts i mm. Läs mer här!
Vidvinkel – Vidvinkelobjektiv använder du när du vill fotografera något i trånga utrymmen och ändå få med mycket av motivet/miljön i bilden. Används av fotografer som fotograferar hus och lägenheter som är till salu, men också av många landskapsfotografer. Om det är väldigt vid vinkel så kan bilden upplevas som lite skev, dvs. att linjerna böjer sig lite.
Tele – Tele-objektiv använder du när du vill kunna fotografera någonting nära, fast du står på långt avstånd. Används av fotografer som fotar vilda djur eller närbilder på olika sporter.
Närgräns – Hur nära du kan fotografera ditt motiv och fortfarande ha fokus. Om ett objektiv har närgräns 30cm så betyder det att du inte kan vara närmare ditt objektiv än 30cm. De objektiv som har allra kortast närgräns är de som kallas ”macro”.
Macro – Är en motiv-och objektivtyp som går ut på att fota saker väldigt, väldigt nära. Väldigt vanlig motivtyp är blommor.
Bildstailisator – En funktion i vissa objektiv som stabiliserar bilden inuti kameran, även om du är skakig på hand. Underlättar för att få skarpa bilder i sämre ljusförhållanden.
Motljusskydd – Ett plastskydd som man fäster längst ut på sitt objektiv för att minska diset när man fotar i motljus. Skyddar även mot regn.
Färgblödning/Kromatisk Aberration – Ibland när man fotar någonting mörkt mot något som är väldigt ljust (t.ex. en gren mot en himmel), så blir det en färgad kant längs grenens konturer. De färgade kanterna kan vara röda, lila, gröna och blå. Vissa objektiv har lättare att ge färgblödning, medan andra är byggda av speciellt glas som gör att färgblödningen minskar.
Vid sidan om kameran
Befintligt ljus – Ljuset från solen.
Artificiellt ljus – Ljus som du själv lägger till/ställer in i bilderna. Kan både vara lampljus och blixtljus (alltså s.k. studioljus).
Stilleben – Samma sak som ”stilla ting”. När man fotar stilleben så fotograferar man alltså saker – inte modeller. Här kan du läsa om hur jag fotar stilleben.
Flatlay – En motivtyp som går ut på att fotografera stilleben/produktbilder rakt ovanifrån.