Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Att tänka på när du köper objektiv

1. Fast eller zoom?

Det första du måste fundera på är om du vill satsa på ett objektiv med fast brännvidd eller med zoom. Det finns för och nackdelar med båda och det känns lite som att man är antingen eller: Antingen är man en fast-person eller en zoom-person.

Fast objektiv:
– Går inte att zooma med
– Ger dig kortare skärpedjup och är också bättre i situationer med dåligt ljus (pga möjlighet till lägre bländartal, med något enstaka undantag)
– Generellt sett billigare än zoom-objektiv

Zoom-objektiv:
– Du kan zooma med dem och blir därför mer flexibel
– Du behöver inte byta objektiv varje gång du vill fota med en annan brännvidd, för att zoom = flera olika brännvidder i ett och samma objektiv
– Du behöver inte köpa flera olika objektiv, utan kan klara dig med ett
– Inte lika kort skärpedjup och svårare att fotografera i sämre ljusförhållanden

Hur ser jag om ett objektiv är fast eller zoom?

Du ser det på siffrorna i objektivnamnet. Står det två siffror med ett bindestreck emellan innan snedstrecket ”/” (t.ex. Tamron SP 24-70/2,8 Di VC USD G2), så är det ett zoom-objektiv. Objektivet går att zooma från brännvidden 24mm till brännvidden 70mm.

Står det bara en siffra innan snedstrecket ”/” (t.ex. Canon EF 50/1,8 STM) så är det ett fast objektiv, som bara har en brännvidd: 50mm.

Läs mer om objektivens beteckningar här.

Det här är mitt favoritobjektiv: Ett 35mm från Canon. Objektivet heter Canon EF 35/2,0 IS USM och det är bara en siffra innan snedstrecket, nämligen 35, så objektivet är fast.

2. Brännvidd: Vidvinkel, normal eller tele?

(Brännvidden i parentesen gäller dig som fotograferar i fullformat.)
Brännvidden utanför parentesen gäller dig som inte fotar med fullformat.

Upp till 20mm (Upp till 24mm): Mycket vidvinkel. Passar bäst när du ska fota i trånga utrymmen (t.ex. bostäder eller eventlokaler), där du vill stå nära något men ändå få med mycket i bild.

24mm (35mm): Normal vidvinkel. Ungefär samma vinkel som du får när du fotar med din telefon. Passar bra till vardagsbilder, naturbilder och porträttbilder där du vill att mycket av miljön ska komma med i bild.

35mm (50mm): Normal brännvidd. Varken vidvinkel eller tele. Passar bra till stilleben/produktbilder och porträttbilder.

50mm (85mm): Normal tele. Också perfekt för stilleben/produktbilder och porträttbilder, men där du vill ha mindre fokus på miljö och mer fokus på suddig bakgrund.

85mm och uppåt (135mm och uppåt): Mycket tele, dvs. mycket inzoomat. Passar till alla typer av motiv som du vill kunna fotografera på långt avstånd. T.ex. vilda djur, vackra byggnader i horisonten eller sport.

Läs mer om brännvidd här.

Läs mer om varför brännvidden blir olika beroende på om du fotar med fullformat eller inte här.

3. Bländare

Ju lägre bländartal du kan ställa in på ett objektiv, desto bättre. Både för att du då kan fota med kortare skärpedjup, men också för att dessa objektiv är bättre i sämre ljusförhållanden.

Hur ser jag vilket lägsta bländartal ett objektiv har?

Talet efter snedstrecket ”/” är bländaren.
T.ex. på mitt objektiv Canon EF 35/2,0 IS USM, så är lägsta möjliga bländare jag kan ställa in 2,0. På Canon EF 50/1,8 STM är 1,8 den lägsta bländaren du kan ställa in.

Undvik!

Försök att undvika objektiv med variabel bländare – dvs. zoom-objektiv där lägsta bländartal ändras beroende på vilken brännvidd du fotograferar med.

Du ser att ett objektiv har variabel bländare när det efter snedstrecket ”/” står två siffror med ett bindestreck mellan. T.ex. Canon EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM.

Det är inte fel att ha ett objektiv med variabel bländare. Men det kan vara bra att veta att det är bättre att välja ett objektiv som inte har det. MEN. Både super-vidvinkelobjektiv och -telezoomar kan bli extremt kostsamma. Då är det bra att det finns billigare varianter med variabel bländare.

Läs mer om bländare här.

4. Mer att tänka på:

Märken

Att köpa ett objektiv av samma märke som sin kamera är alltid tryggt och säkert. Men titta gärna också på objektiv från Tamron och Sigma!

Funktioner

Närbilder
För att du ska kunna fota närbilder behöver du ett macro-objektiv. Dessa har alltid ordet ”macro” i objektivnamnet.

Bildstabilisering
Grymt praktiskt att ha. Både för att undvika skakiga bilder när det är dåligt ljus (t.ex. inomhus eller på kvällen) och när du ska filma videos! Gå till min objektiv-ordbok för att se hur du läser ut vilka objektiv som har bildstabilisator baserat på märke.

Vädertätning
Kostar oftast en del, men också väldigt pratkiskt om du (precis som jag) är ett stort fan av regn och snö.

Snåla inte

Det är lite skitsamma vilken kamera du har, om du ändå väljer det allra billigaste objektivet. Det är alltid värt att spendera pengar på ett bra objektiv och generellt får du mer kvalitet genom att betala mer.

Undantag:
– Canons och Nikons 50/1,8, samt Panasonics 25/1,7 (passar både Panasonic och Olympus Micro 4/3) kostar runt 1000-lappen och är GRYMT bra! Bör finnas i allas kameraväska (beroende på vilket märke du har förstås).

– Att köpa Canon eller Nikon original är alltid dyrare än att köpa objektiv från Tamron eller Sigma. Men de är allvarligt minst lika bra…

Mina objektiv kan du läsa mer om här.

Men mer specifikt då? Vilket objektiv ska man köpa?

Det är jättesvårt att säga. Det finns hur mycket olika objektiv som helst och alla har olika märken, samt önskemål.

Jag skulle säga att det inte finns något dåligt objektiv nu för tiden. Så gå igenom punkterna i det här inlägget och be en säljare i en fotobutik om hjälp!

  1. Vill du ha fast objektiv eller zoom?
  2. Vilken brännvidd är du mest sugen på, på ett ungefär?
  3. Fråga säljaren om det finns något bra objektiv som inte har variabel bländare, men som ändå inte är alltför dyrt.
  4. Vilka funktioner vill du ha/behöver inte ha?

Precis som jag skrev i inlägget där jag tipsar om kameror, så tycker jag att det är extremt värt att vända sig till en specialiserad fotobutik. Alltså typ Scandinavian Photo, Cyberphoto och Rajala. De kan 100% säkert sina prylar och butiken får dåligt rykte om de skulle sälja på dig något du inte vill ha eller behöver.

Vad gillar jag?

Fast eller zoom? Jag älskar fast!

Favoritbrännvidd? Förstaplatsen tar 35mm. Andraplatsen får 50mm och på tredjeplats kommer 24mm. Jag gillar när miljön tar mycket fokus i mina bilder och fotograferar av den anledningen mer med vidare vinklar och väldigt sällan med tele-objektiv. Gillar man att bakgrunden blir suddig, så bör man inte satsa på dessa objektiv utan köra på 50mm och uppåt när det kommer till brännvidd!

Favoritfunktion? Bildstabillisator!

Behöver man tillbehör?

Motljusskydd – Minskar dis när du fotograferar i solen, men skyddar också linsen mot regn.

UV-filter – Använder aldrig det faktiskt. Men det är en billig försäkring ifall du skulle tappa kameran med objektivet nedåt. Har gjort det vid ett tillfälle och filtret sprack, men objektivet klarade sig,

Mikrofiberduk – Superbra att ha för att torka av den främre linsen emellanåt.

Här kan du läsa om vilka objektiv som jag har i min kameraväska!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Vilket grymt inlägg Elin 😃 Jag har fotograferat sen 2005 och kan fortfarande inte vad som är brännvidd osv 🤣 Men jag vet hur jag ställer in kameran för att få bra bilder 😉 Känner att jag lärde mig en hel del nu 🥰

    1. Elin Kero

      Men woooohoo vad glad jag blir! Och haha! Det är ju faktiskt helt okej – det är ju faktiskt resultatet som räknas, inte tekniken bakom! :-*

  2. Carina Jacobsson

    Har bara fasta objektiv förutom mitt 70-200, jag är mer bekväm med att zooma med fötterna numera 😉 Mitt senaste objektiv föll jag pladask för när jag fick hem det… Sigma Art 105mm 1.4 Tungt men ojojoj så snygg oskärpa man kan få med det. Nu i September ska jag på workshop med Therese Asplund och då ska detta objektivet få visa vad det går för.

    Trevlig läsning och snygga bilder här inne, på återseende!/Carina Jacobsson

    1. Elin Kero

      Hahahaha! Fasta är livet! Och förstår att det måste bli magisk bakgrundsoskärpa med det objektivet! 😀

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →