Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Så fotograferar du när det är mörkt

1. Fotografera när det nästan är mörkt

Jag tycker att det blir absolut bäst mörkerbilder när det inte är helt mörkt ännu, utan himlen fortfarande är härligt mörkblå. När det är kolsvart tar jag faktiskt väldigt sällan upp kameran.

2. Använd stativ

Fotograferar du sådant som inte rör sig, så är det absolut bästa alternativet att använda stativ. Med ett stativ behöver du inte höja ISO och slipper därför brusiga bilder (här kan ni se ett skräckexempel). Istället kan du använda en längre slutartid! Fotograferar man handhållet med långa slutartider så är det omöjligt att få skarpa bilder (vi har väl alla någon gång fått bilder som ser ut såhär? haha), så därför sätter du kameran på stativet, så den hålls stilla under hela bildtagningen och vips så har du skarpa bilder med grymt bra kvalitet!

Tips!

Har du inget stativ kan du ställa upp kameran på närmsta bänk eller annan plan yta som finns i närheten. Använd lypsyl, mynt och andra småsaker till att få till en bra lutning på kameran, som passar motivet du ska fota.

Läs mer..
» Vad är slutartid, bländare och ISO?

Vänster: Så mörkt var det i rummet…
Höger: …och så ljust blev det med kamera på stativ, ISO100 (yay), bländare 2,0 och 4sek slutartid.

3. Höj ISO-talet

ISO är som sagt inte så roligt om bilderna blir helt förstörda, men så länge man fotar i det som jag klassar som “nästan-mörker” och man inte använder högsta ISO, så är det ett alternativ om man inte har ett stativ i närheten. Dessutom kan kornighet ge lite speciell stämning i bilden, som faktiskt är väldigt fint.

Jag fotar nästan alla mina mörkerbilder med höga ISO-tal, dels för att min kamera är bra på det här som kallas “brusreducering” och dels för att bruset ändå knappt syns när jag postar bilderna så förhållandevis litet på nätet.

Tips!

Hur högt ISO din kamera klarar av är väldigt olika, det bästa är om du testar den med olika ISO-tal inställda och granskar dem i datorn – det gör att du vet hur högt du “kan gå” när du väl står där ute och funderar på vilka inställningar du ska ha. Kamerorna idag är dock väldigt bra och de flesta klarar förvånansvärt höga ISO-tal.

Läs mer..
» Vad är slutartid, bländare och ISO?

Fotad med ISO 2000 + uppljusad i Photoshop. Här kan ni se den i 100%. Brusigt värre, men det gör ingenting!

4. Vitbalansera

Glöm inte att ställa in vitbalansen på glödlampa eller lysrör i kameran om du fotograferar i lampsken. Annars kommer bilderna att bli väldigt gul-röda och det är inte så himla snyggt

5. Inse att bilderna aldrig kommer kunna bli som de blir på dagen

De bilder som man tar när det är mörkt kommer att bli mörka. Det kommer inte att gå att urskilja vad som finns i skuggorna och färgerna kanske inte direkt är helt kalas.. men det är just det som är charmigt med mörkerfoto. Att det blir lite brusigt och lurigt. Tycker själv att det är ett ypperligt tillfälle att vara lite kreativ.

Du kan:

» Leka med siluetter
» Leka med lampor och eld (tex. ljusslingor, tomtebloss, facklor mm)
» Utnyttja skyltfönster, ljuslyktor, strålkastare etc som ljussättning

Leka med siluetter: Man behöver inte alltid se alla detaljer, det kan bli väldigt maffigt ändå!
En till siluett mot något som lyser i bakgrunden (det måste inte alltid vara solen eller månen!)
Leka med lampor: Här ville jag pricka in när min blinkers på bilen lyste, samtidigt som en bil körde på vägen. Tycker det är fint med allt stadsljus i bakgrunden också – ju mer lampor desto bättre!
Med lite skyltfönsterljus blev det en mycket bättre bild den där Blogawards-kvällen!

6. Använd det överlägset bästa Photoshop-verktyget

Shadows (skuggor) i Camera Raw (och Lightroom). Say no more. Kan inte leva utan detta reglage, som lättar upp igensvärtade skuggor på ett kick! 🙂

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →