Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag och det är denna otroliga och helt underbart rosa rabarberlemonad, som min mamma gjorde varje sommar under min uppväxt. Det är den absolut godaste drycken jag vet: Syrlig, törstsläckande och med en fantastiskt fin hint av rabarber!
Min mammas recept på rabarberlemonad:
Receptet ger ca 2-3 Liter avrunnen saft (koncentrat)
Den färdiga rabarberlemonaden blandas ut med ca 1 del koncentrat + 5 delar vatten.
Du behöver:
1,5kg rabarber
3 citroner
700g socker / liter avrunnen saft
32g citronsyra / liter avrunnen saft
+ saftsil och saftduk (fråga efter i vanlig mataffär!)
Såhär enkelt gör du rabarberlemonaden:
Dag 1:
ca. 10 minuter
- Skär rabarbern och citronen i mindre bitar/skivor
- Lägg dem sedan i en hink (med lock) och fyll hinken med vatten så att det täcker
- Ställ i kylskåp (eller annat kallt utrymme) och låt stå i 4 dagar
Dag 4:
ca. 20-30 minuter
- Sila saften genom en saftduk
- a) Gör som man ska och lös upp sockret i kokande vatten – eller b) om du inte är så petig så kan du göra som jag och bara hälla i sockret och blanda runt. 😉
- Häll i citronsyra och blanda runt
- Spara en loppad glasflaska med koncentrat i kylskåpet och frys in resten i glasslådor eller petflaskor.
Kommentera gärna om ni testar att göra vår rabarberlemonad och berätta vad ni tyckte! 😀