Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Lettering – Hur jag lärt mig rita bokstäver

– 2 januari 2019

Varje gång jag lagt upp en bild på min Bullet Journal, så undrar någon “Hur har du lärt dig att skriva sådär?“. Så det är klart jag måste skriva ett inlägg om detta fantastiska, nya som kommit in i mitt liv!

Jag skriver inte det här inlägget för att jag är något superpro (för jag har mycket kvar att utveckla). Utan förhoppningen är att ni som blir sugna på att testa, inte ska känna att steget dit jag står är så långt. Jag började med Lettering för ett halvår sedan och är fortfarande väldigt darrig på hand (jag är iof darrig jämt, så det kommer jag förmodligen aldrig kunna träna bort, men ändå hehe)

Vad är lettering?

Lettering, eller hand lettering, är när man ritar bokstäver och ord. Allt från fyrkantiga block-bokstäver till barnsligt klotter och böljande, skrivstilsliknande meningar.

Mina favoritpennor

Bas:
Tombow Fudenosuke (hård spets)
Denna penna är perfekt till det som kallas “brush lettering” – alltså den mer snirkliga stilen.

Uni Pin Fineliner (0,1 och 0,4)
Perfekt som konturer till blockbokstäver och till mer clean’a och raka bokstäver.

För dekoration:
Copic Multi Liner (warm gray 0,1) Hittar inte online, men är köpt i Penstore’s fysiska butik
Jag använder den till att rita mönster i mina blockbokstäver.

Tombow Dual Brush Pen (990 – light sand)
För att fylla i bokstäver med, samt göra överstrykningar.

Hur lär jag mig då detta… kallat “Lettering”?

Var i helvete börjar man?

Som med allting, så börjar man ju i ett stadie, där man undrar vad fanken man håller på med. Eftersom det var så nyligen som jag befann mig här, så kommer jag ihåg precis hur det kändes, när jag plockat fram mitt block med tomma papper och mina nyinköpta brush-pennor.

Inledningsvis hade jag STORA förväntningar på hur snygga bokstäver jag skulle lära mig att rita, men efter blott några minuter började tvivlen att hopa sig. Mina första drag med pennan var nämligen långt ifrån böljande. HUR i helvete skulle mina hackiga linjer och skeva försök till bokstäver kunna bli någonting överhuvudtaget?

Steg 1 – Titta på AmandaRachLee’s video:

YouTube video

Steg 2 – Rita en och samma bokstav 24 056 ggr

De första dagarna satt jag bara och ritade mmmm (se till höger i bild nedan), för att få till snitsen. Jag tyckte att det var väldigt svårt att fatta det där med att rita tunna linjer på vägen upp och trycka in pennan för tjocka linjer på vägen ned (se Amandas video ovan om du inte begriper), men skam den som ger sig. Gör du det bara tillräckligt många gånger, så fattar du tillslut.

När jag tröttnade på att rita mmmm, så började jag repeterande att skriva a, a, a, a, a, a, a, a ca 23543242 gånger, sedan b och så c…. osv. Otroligt tråkigt, men ack så viktigt. HOPPA INTE ÖVER DETTA STEG! För att veta hur alla olika bokstäver skulle se ut, så pausade jag Amandas video och ritade av hennes bokstäver. Och det blev ju förstås inte alls likt  😉

4 av ca 134252 övningspapper. Här ser ni även ett tappert försök till att rita en hjort med en enda lång linje (sånt där stil som är så modern nu) – gick inte så bra haha…

Steg 3 – Härma typsnitt

När jag kände att jag hade tröttnat på att rita enskilda bokstäver, så gick jag in på Dafont (i kategorin Script > Brush) och laddade ned det typsnitt som jag gillade mest. Sedan skrev jag olika ord med detta typsnitt i ett dokument i datorn, som jag sedan försökte rita av på papper. Sjukt svårt, men hjälp vad jag lärde mig hur jag skulle få bokstäverna att hänga ihop!

Steg 4 – Leta upp personer som håller på med Lettering

Något som jag fortfarande gör, är att jag är inne på Pinterest och Instagram och letar efter personer som lagt upp bilder eller videoklipp på olika citat, som de skrivit ut med olika Lettering-stilar.
Sedan försöker jag skriva av dessa.

Ett exempel är helt gudomliga @Inkandlise. Hon lägger upp videos när hon skriver och då Printscreen-ar jag delar av filmen, för att kunna se de olika stegen av själva ritandet – för att lättare kunna apa efter*. Jag har lärt mig helt galet mycket av henne. Lise har också skrivit en bok om Lettering – Lises Lettering-, som inspirerar mig supermycket! Heja Lise!

*Viktigt här är dock att jag självklart aldrig publicerar någonting som jag skrivit rakt av. Utan jag använder det bara som ett övningssätt, för att lära mig olika Lettering-stilar.

Pinterest-sökord
Brush Lettering
Brush Script
Lettering Quotes

Instagram:
@inkandlise
#lettering
#handlettering
#minimalistbujo

För svart. För fult. Tunna linjer då? Ljusrosa? Kanske tonat rosa med konturer? Det blir många vändor med fel och olika utföranden, för att nå ett resultat jag är nöjd med.

Snabba tips!

Öva in en Lettering-stil åt gången

Jag började med Brush Lettering och har senare utökat. Det hade tagit betydligt längre tid om jag försökte lära mig allt på en gång. Och risken hade varit stor att jag tröttnat och bara lagt ned, för att jag aldrig kom någon vart.

Skissa först – fyll i sen

Det finns inte en chans att jag skulle skriva så här snyggt och “rätt” utan att jag skissat upp det jag ska skriva först. Så att jag ser att texten får plats och vilka Lettering-stilar som passar bäst till vilka ord.

Klassiska nybörjarmisstag

1. Man har för bråttom. Har man suttit och tittat på för många snabbspolningar, så är det lätt att tro att man kan skynda sig igenom bokstäverna. Men icke. Det är då det blir skevt. Jag ritar nästan överdrivet långsamt (mot vad jag förväntat mig att jag skulle göra i alla fall).

2. Man tror att pennan ska vara i pappret hela tiden. Det är ingen idé att försöka skriva ett helt ord (med brush lettering) i ett enda svep. Det ser absolut ut som att det är skrivet så, men i verkligheten så lyfts pennan mellan varje bokstav. Titta på alla speed lettering-videos, så märker du att alla gör så!

3. Man blir förbannad för att det blir fel. Men man gör tyvärr fel hela tiden. Precis innan jag började skriva det här inlägget så satt jag och ritade ett citat och var tvungen att göra om allt, för att jag målade fel när jag skulle färglägga. Då blir man lite less.. hehe.. Men det är bara att gå på’ett igen! Och det är ju när man gör fel som man utvecklas, eftersom man förmodligen vågat sig på något nytt…

Skaffa en Bullet Journal

Min Bullet Journal har varit ett fantastiskt hjälpmedel för att få in en rutin kring mitt ritande. Det finns alltid nya listor eller texter att skriva och alla dessa behöver ju en rubrik – ellerhur? Och några citat är så ju fint att klämma in. – Ett PERFEKT sätt att öva lettering på! Och det är väldigt motiverande att se hur mycket bättre man snabbt blir. De första sidorna i min BuJo är superkladdiga, men bara efter en månad hade jag betydligt mycket mer kontroll!

Vissa bokstäver är svårare än andra – det bara är så

Speciellt när vi snackar brush lettering. Lilla K till exempel. Hemsk bokstav – blir aldrig snygg. Och ordet “snygg” är lite jobbigt, eftersom det är tre bokstäver i rad som böljar nedåt (y, g och g). S är en skitsnygg bokstav när vi snackar brush lettering, men är jobbig i andra sammanhang. Mina favoritbokstäver är nog i alla fall W, S , lilla Y och H. Synd att de inte används så mycket tillsammans på svenska 😉

Dekorera!

En tråkig block-text kan bli skitsnygg med lite ränder i sig. Eller prickar. En toning i en färg. Eller med lite linjer runt om. Exprimentera!

Det är ok att vara darrig på hand

Jag är det. Väldigt darrig. Alltid. Och det stör mig en del när jag skriver, men det syns inte så mycket när jag skrivit klart/dekorerat texten. Eller det syns iaf mindre när man kollar snabbt/tar bilder på det jag gjort, än när man synar texten i verkligheten.

Det var nog allt jag kunde komma på!
Har ni tips på andra saker man kan göra, eller konton man bör följa på instagram – kommentera!

Glöm nu inte att rita mycket, fult och fel – så kommer du fram tillslut :-*

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →