Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Att tänka på när du köper kamera

1. Vilken typ av kamera passar dig?

Den här texten är väldigt generell. Det finns såklart undantag.

Traditionell systemkamera
För dig som har ett fotointresse och vill jobba som fotograf i framtiden. För dig som gillar när det är mycket knappar och rattar på utsidan, eftersom det gör kameran snabb och smidig att använda.

Du måste kunna eller vilja lära dig hur du ställer in en systemkamera.

Spegellös systemkamera
För dig som har ett fotointresse (och som eventuellt vill jobba som fotograf i framtiden, men inget måste) och som inte orkar släpa omkring på en traditionell systemkamera, men som ändå vill ha kvalitén och möjligheten att byta objektiv, samt addera tillbehör.

Jag rekommenderar att man kan eller lär sig hur man ställer in inställningar.

Avancerad kompaktkamera
För dig som inte har ett direkt fotointresse, men vill ha bättre kvalitet än en smartphone, få möjlighet att zooma och kunna ställa in enkla inställningar.

Smartphone
För dig som inte har ett fotointresse och inte pallar lära dig hur en kamera fungerar. De bästa bilderna tas med kameran du har med dig, brukar man säga. Du får alltså grymt mycket bättre bilder med en smartphone än med den där systemkameran som ligger hemma i en låda. Smartphones har väldigt bra kvalitet idag, så det är bara positivt att inte slösa pengar på en systemkamera som kommer kännas för komplicerad att använda.

2. Vilken kamera är bäst?

En viktig sak att ta upp först är att alla kameror är bra – de har bara olika användare. Du kan alltså kvalitetsmässigt inte göra ett dåligt köp (om du köper en kamera från någon av de kända märkena), utan det felet du kan göra är att du:

  1. Köper en för avancerad kamera
  2. Inte lägger pengar på objektiv (som egentligen är viktigare än själva kameran)

Det här är mina åsikter om olika märken:

Traditionella systemkameror
Canon och Nikon regerar i den här kategorin.

Spegellösa systemkameror
Olympus och Panasonic är grymma i den här kategorin.
Jag gillar Sony och Fujifilm också, men tycker de är bättre på proffsnivå.

Avancerade kompaktkameror
Canon och Sony har grymma kompaktkameror.

Canon G7X mark-versioner och Sonys RX100-versioner är grymma! De är också överlägsna när det kommer till att filma vloggar.

Smartphones
Den smartphone du har är den bästa, men man kan ju alltid uppgradera till en modell som är framtagen för bla fotografering.

3. Vad ska du titta efter när du köper systemkamera?

Se märken jag rekommenderar i punkt 2.

Man blir ju lätt vimmelkantig av allt det tekniska i specifikationerna. Majoriteten av all info som finns där är inget som är nödvändigt om man inte är proffs. Så här har jag listat funktionerna som jag tycker är viktigast att hålla reda på:

Praktiska funktioner
Vridbar pekskärm är najs. Även WI-FI, eftersom man då kan fjärrstyra kameran från sin smartphone. Majoriteten av kamerorna har detta nu för tiden, men jag skriver ut det ändå.

Hur många knappar sitter det på utsidan?
Ju fler knappar, desto snabbare och smidigare om du vill fota manuellt.

Fokuspunkter
Ju fler punkter, desto lättare att fokusera. De allra billigaste har 9 fokuspunkter, men det är lite. Runt 40 eller mer är trevligt.

Video
Du vill ha en kamera som kan filma i 1080p med 50 bilder per sekund, så att du kan få slowmotion. 4K spelar ingen roll.

Seriebildstagning
Jag fotar mest stilla motiv, så jag kollar sällan på detta och har ca 6-7 bilder/sekund i seriebildstagning på mina kameror. Fotar du sport och djur i rörelse, så kan det dock vara bra med fler bilder per sekund!

Utbudet av objektiv
Det är inte jättekul att köpa en kamera och sen inse att det inte finns så många objektiv att välja på. Det kan bli både dyrt och man kan känna sig begränsad.

Alla de märken som jag rekommenderat i punkt 2 har ett bra utbud av objektiv inom den genre som jag rekommenderat dem i.

Plus i kanten

Dessa funktioner är det få kameror som har och det är inte ett måste,
men det är sjukt praktiskt!

Ögonautofokus
Med ögonautofokus är det väldigt svårt att sätta skärpan fel i stillbild och det underlättar även när du använder följande fokus i filmläget.

Bildstabilisering i kamerahuset
Det här hittar du hos spegellösa systemkameror. Sjukt bra om du fotar mycket inomhus, i mörka ljusförhållanden eller filmar videos.

Mekanisk bildstabilisering är bättre än digital.

Vädertätad
Det är oftast dyrare kameror som är vädertätade, men jag skriver med det ändå eftersom jag inte vill känna mig begränsad av vädret.

Behöver du personlig hjälp?

Jag kan tyvärr inte ge personliga rekommendationer. Men jag kan ge tips på hur du kan göra för att få bästa möjliga hjälp!

  1. Gå inte till Mediamarkt, Elgiganten eller liknande kedjor. De är inte specialiserade på foto och det är väldigt varierad nivå på kunskap mellan säljarna. Min upplevelse är att man inte kan vara säker på om man möter en kunnig säljare eller någon som försöker att verka vara det.
  2. Hör av dig till en ren fotobutik som Scandinavian Photo, Cyberphoto eller Rajala m.f. De är experter på foto och har koll på alla kameror som är attraktiva på marknaden just nu. De kommer heller inte försöka sälja på dig en kamera som inte passar dig, eftersom det skulle ge dem dåligt rykte.

Se det här inlägget som hjälp med vad du ska fråga efter när du mejlar/ringer/besöker butiken där du vill köpa din kamera!

Här kan du läsa mer om min utrustning.

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →