Jag satt och letade efter gamla bilder från Skara i museets digitala arkiv (bara av ren nyfikenhet och intresse för historia) och då var det ett namn som dök upp frekvent som fotograf till de flesta bilder jag tittade på från ca 1910-1930 – nämligen Karl Robert Fritiof Thesslund. Eller okej, i databasen stod han krediterad som ”Fredrik Thesslund”, men jag tyckte att det var lite misstänksamt då det inte fanns någon som helst info att hitta på det namnet – jag ville ju veta mer! Så efter lite googlingar listade jag ut att han rätta namn alltså var Fritiof.
Och jag tänkte att det skulle vara kul att göra en jämförelse mellan livet som fotograf nu och för 100 år sedan! Väldigt ytligt förstås – mest för att det är kul att titta på bilder från då och nu!
Bild tagen ca 1920
Namn: Karl Robert Fritiof Thesslund
Född: 25 november 1882 i Borgå, Finland
Hemvist: Skara mellan 1909-1939
Yrke: Ägare av Skara Pappershandel & fotograf
Bild tagen 2022
Namn: Anna Elin Kero
Född: 3 juni 1988 i Boden, Norrbotten
Hemvist: Skara mellan 1989-2007 & 2022-
Yrke: Fotograf & fotoentreprenör
Skara 1922
Gatan där mina föräldrar bor idag. Här stod alltså Fritiof Thesslund exakt på året 1922 och knäppte den här bilden som jag kan titta på såhär 100 år senare.
Skara 2022
Och här står nu jag! Trähusen närmast kyrkan står fortfarande kvar (ett av dem har målats från rött till gul/beige) och står kvar gör även mina föräldrars hus som inte syns i bild 🙂
Fritiof var alltså fotograf och bodde i Skara, där jag bor, mellan 1909 och fram till sin död 1939.
Fantasin börjar såklart skena när jag tänker på att det för exakt 100 år sedan – år 1922 – gick omkring en man bara något år äldre än mig själv och som hade samma yrke (och förmodligen intresse) som jag. Han ägde nämligen Skara Pappershandel på Marumsgatan 4 i Skara, en gata ett stenkast från torget och som jag promenerat längs åtskilliga gånger i mitt liv. Där sålde de allt möjligt relaterat till papper och fotografier och gjorde inramningar, framkallningar och fotouppdrag.
Skara ca 1920
Längst ned på högersidan låg Skara Pappershandel.
Skara 2022
Idag ligger det en frisörsalong i samma lokal. Husen på högersidan är de samma, även trähuset som skymtar precis bakom pelaren.
Hade faktiskt ingen aning om att det här huset var över 100 år gammalt….
Längst bort i bild skymtar mitt gamla högstadie: Djäkneskolan – som taget ur Harry Potter!
Pappershandelns skyltfönster:
I beskrivningen i databasen står det: ”Modell av fastigheten Marumsgatan 4 uppbyggd av filmrullar” (!) – kreativt minst sagt!
Fritiof’s arbetsplats ca 1920:
Min arbetsplats 2022:
Såg inte alla butiker en miljon gånger bättre ut för hundra år sedan?! Både om man kollar skyltarna utanför och på alla hyllor och vackra diskar inne i lokalerna.. Det här är ju som vilken godisbutik som helst? Men fylld med papper, ramar, fotografier, mappar mm! MUMS!
Fritiof gifte sig med Ulla Ohrlander den 29 juni 1907. På bilden här nedanför hänger Fritiof och Ulla i gräset tillsammans med sin son Gunnar Emil Ohrlander och familjens hund – gissningsvis någonstans i Skara-trakten:
Nej men alltså, det här är bara så häftigt?! Jag vill veta MER! Hur var han som person? Hur var hans fru? Vad gillade de att göra på fritiden? Var bodde de? Fritiof dog 1939 när han var 57 år gammal. Inte så gammalt egentligen, så vad hände honom?
Alla gamla bilder i det här inlägget kommer från Västergötlands digitala museum och informationen om Fritiof har jag hittat i beskrivningen av bilderna, på hembygd.se och myheritage.se (som egentligen är en site för släktforskning).
En av mina favorit-gator i Skara (Alandersgatan) 1923:
Alandersgatan 2022
Visst är det så kul att se ”Nu och då”?? Tänk allt som hänt på 100 år? Tänk på alla som levt..!
Detta inlägg har 11 kommentarer
Så fascinerande! Wow va jag blev imponerad av ditt arbete! Och får jag bara säga gubben på gatan är ju bara pricken över i:et 😀
Heeelt fantastiskt Elin!!
16åriga jag fick som uppdrag av lokala biblioteket i min hemby att fota nutida bilder utifrån bilder från 1950-talet, det är riktigt häftigt att se förändringarna så konkret!
Men du tar det verkligen steget närmre när du hittade Fritiofs arv, som att ni möts över 100år med er förtjusning till Skara. Fantastiskt!
Wow! Som fellow Skara-bo vill jag se mer såna här jämförelser. Spännande inlägg!
Så fantastiskt! Den här typen av jämförelser har alltid fascinerat mig lite extra då man på många olika sätt tycker jag blir påmind om att allt har en historia runt i kring en och hur viktigt det är att den får leva kvar. Vilket den ju gör med exempelvis den här typen av inlägg/jämförelser!
Ännu en gammal Skara-bo här! Härligt jämförande mellan då och nu – och att fånga en kille som går över gatan på exakt samma vis hade också gjort mig löjligt nöjd!
Tack för tillbakatitten! Mysigt!
Vilket härligt inlägg och vilka fina bilder då och nu! Blir sugen på att forska i min stad (Boden) nu också. 😊
Vilka underbara bilder på då och nu. Så häftigt att kunna gå tillbaka i tiden, och ”levandegöra” en människa som verkade i samma stad som du för så länge sedan.
Hoppas du kan forska vidare och få reda på mer. Jag blev riktigt nyfiken jag också.
🥰
Men vilket roligt inlägg! Coolt!
Jag brukar tänka samma när jag får på kyrkogårdar med alla gravstenar. Undra vad dom var för personer och vad dom gillade att göra.
Åh vilket mysigt inlägg! Älskar verkligen att jämföra hur ens favoritplatser har sett ut förr vs nu. Tänk om man kunde resa tillbaka i tiden och uppleva samma dag för exakt 100 år sedan och precis som du nämnde lära känna människorna som är med på fotona. Har själv också flyttat tillbaka till ”hemstaden” och var faktiskt och bläddrade i arkivet på bibblan här i stan, man kan verkligen forska och läsa på om gamla platser i timmar.
Jag studerar just nu till att bli arkivarie och blev så nyfiken av detta att jag var tvungen att ta reda på vad som hände med honom.
Efter lite detektivarbete i arkiven (riksarkivet.se) så hittade jag detta:
Karl Robert Fritiof Tesslund dog den 15 april 1939 i Skara församling.
Dödsorsak: Inhoreatio akuta, detta är latin men efter lite efterforskning hittade jag att det kan betyda ”akut irritation”. Det står även ”självmord”, så troligtvis tog han livet av sig pga sjukdomen. Men det är inget som står, vad jag kan tyda fram. Blev lite sorgsen när jag läste det 🙁
Om du är nyfiken så finns mycket material på Riksarkivets hemsida! Man skapar ett inlogg sen finns det massor med digitaliserade dokument! Där finns även möjlighet att släktforska!
Så himla roligt inlägg! Häftigt att så många byggnader finns kvar! 😀