Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit varje år. Själv har jag varit här sex gånger och samtliga har varit de mest magiska ögonblicken under mitt liv! Har du inte varit på Medeltidsveckan tidigare så är det här guiden för dig!

Varför ska du åka till Medeltidsveckan?

Är du en sagonörd som jag, så behöver du nog inte övertalas. Men Medeltidsveckan är också en fantastisk plats för dig som vill uppleva en festival utöver det vanliga: Där stämningen är så magisk att du måste uppleva den själv för att det ska gå att förstå och där alla är vänner med varandra, även om man aldrig träffats. Det är också det ultimata äventyret för barnfamiljen, som vill ge sina barn en upplevelse som de sent kommer glömma.

Under Medeltidsveckan hör du tonerna av flöjter och säckpipor var du än går. I gränderna ekar bjällrorna där folk går barfota över kullerstenarna. Det doftar underbart av lägereld och vart du än tittar rör sig riddare, adelsfolk, gycklare, alver, kungligheter, sjörövare och vikingar – mitt i en helt verklig och underbar saga.

Vart ska man bo?

Boendena under vecka 32 tar i princip slut redan i januari, så att vara ute redan ett år i förväg är absolut ingen överdrift. Om man inte vill betala dyrt för hotell, så går det att hyra lägenhet, villa eller stuga från dem som bor på ön. Jag har bott tre år i lägenhet innanför muren, två år på hotell och ett år i villa utanför muren. Boenden hittar du via diverse stugsidor, som du enklast hittar genom att googla (har ingen speciell jag rekommenderar, utan här gäller det verkligen bara att leta runt hela internet).

Vill man komma undan superbilligt, så finns det campingplatser utanför muren. Läs mer om dem på Medeltidsveckan.se.

Var ska man äta?

Frimis krog
Det här är mitt favoritställe att käka på, när jag vill ha en helkväll till bords. Du sitter ute i en supervacker trädgård, med S:t Nicolai’s mäktiga ruin precis intill. Ljudnivån blir aldrig särskilt hög eftersom du sitter utomhus och om det börjar regna så sätts det upp tälttak, så att du kan fortsätta njuta av kvällen invirad i en filt och med regnet smattrande ovanför ditt huvud. SÅ mysigt!

Kapitelhusgården (Men alla medeltidare säger bara ”Kapitel”)
Middag: Inuti den gamla 1300-talsbyggnaden är det svårt att få bord om man inte är ute i väldigt god tid, så boka så fort det finns möjlighet att boka! Kapitelhusgården är superinne. Hit vill ALLA, här spelar de största medeltidsmusikerna, är den största festen och miljön är fantastisk.

Dryck/Lunch: Men du behöver inte gå hit för middagen enbart, utan du kan hänga på innergården, där det finns både bar och möjlighet att köpa en snabb lunch (brinnande kyckling, som du äter med händerna, är favoriten). Är alla utebord upptagna, så kan du fortfarande mingla runt på gården och dagtid finns en butik öppen, som säljer diverse fina prylar.

Klosterlängan

Hit går du om du vill koppla bort nutiden totalt och på riktigt leva dig in i medeltiden. Det är alltid mycket folk och festlig stämning, men plockar du upp mobilen eller kameran så först du ut och hamnar i stupstocken, medan hela lokalen vrålande hejar på… 😉

Jakthornet

Den här krogen ligger lite mer avsides i ”mugglarkvarteren”. Här är det mycket lugnare än på de andra listade ställena och hit går jag gärna för en bit mat, spel och dans! På kvällarna brukar det komma medeltidsmusiker och det är alltid supergo och mysig stämning! Glöm inte att plocka med kortlek eller tärningar.

Marknaden

Här finns massor av matstånd, med allt från vildsvin till rotfruktssallad. Typisk medeltida snabbmat och perfekt för lunch!

Kapitelhusgårdens innergård – lika mysig dag som kväll!
Middag inne på Kapitelhusgården.
Frimis krog


Vilka aktiviteter får du inte missa?

Under Medeltidsveckan finns det både ett officiellt program och ett inofficiellt program! Det officiella ordnas av Medeltidsveckan själva, medan det inofficiella ordnas av de inbitna veteran-besökarna på Medeltidsveckan och i det sistnämnda kan man verkligen hitta lite av varje på dygnets alla timmar.

1. Trix’s årliga eldshow i Nordergravar

Inofficiella programmet.

När? Onsdag v.32 från 18.00
Pris? Gratis (Men lägg en slant i deras hatt, för de är fantastiska!) 

Trix är Sveriges mest kända gycklargrupp och varje år ordnar de en makalös eldshow i Nordegravar, dit ALLA går. Vill du ha en bra plats framför ”scenen” bör du söka dig ner till Nordegravar redan på förmiddagen (även om showen inte börjar förrän klockan 22). Här sitter folk nämligen och parkerar platser hela dagen lång, medan de har picknick, passar på att sy lite, spelar spel med sina kompisar eller tar sig en tupplur. Varning dock, det kan bli väldigt, väääldigt varmt när solen gassar och efter ett tag får man väldigt ont i rumpan – men det är värt det, för showen är något utöver det vanliga 🙂 

Vill ni inteträngas Nordegravar, så kan jag varmt rekommendera både Pyrox och Girls on Fire’s eldiga shower!

2. Tornerspelet ”Eldspelen

Officiella programmet.

När? Måndag v.32 kl 20.00
Pris? 500-600:-

Tornerspel kan du se hela veckan, men just Eldspelet går bara på måndagskvällen. Tornerspelet börjar strax innan solnedgången och avslutas i becksvart mörker. Otroligt stämningsfullt, med facklor och eldpilar som brinner i natten, medan riddarna dundrar fram över arenan.

Inför spelet väljer varje riddare ut ”en ung mö” som de ska kämpa för och som får sitta på en speciell läktare. Jag blev utvald ett år och ”min” riddare gick och vann, så jag fick både en blomsterkrans och gå ett ärevarv runt arenan med riddaren i armkrok.

3. Invigningen

Officiella programmet.

När? Söndag v.31
Pris? Entrebiljett / Medeltidsbandet

12.30 – Invigningsparad. De passerar marknaden, så jag brukar titta på dem vid vägen som går på insidan av ringmuren på strandsidan. Pampig musik och pampiga kläder utlovas!

20.00 – Invigningskvällen. En sån stämningsfull kväll där alla samlas intill havet för att fira att Medeltidsveckan äntligen är här igen. Ta med en picknickfilt, ett gäng vänner och gärna en lykta eller två. Titta och lyssna på uppträdanden och prata med andra medeltidare. Kvällen avslutas i mörker där det skjuts eldpilar ut i havet – definitivt en favoritstund!

4. Kurs i medeltida svärdskamp

Officiella programmet.

Jag vet inte om de kör detta alla år, men får du möjlighet att prova på enhandssvärd eller tvåhandssvärd under Medeltidsveckan så ta med dig en kompis och GÖR DET! Dessa aktiviteter är för nybörjare och du du börjar med att slåss med träverktyg för att lära dig tekniken, men i slutet får du även testa på att använda riktiga svärd. Något av det roligaste jag har provat på under Medeltidsveckan!

5. Medeltidsloppis

Officiella programmet.

Ett perfekt tillfälle att hitta roliga kläder och accessoarer – både för medeltidsveteraner och nya medeltidare!

6. Koenix på Kapitelhusgården

Officiella programmet.

Koenix är ett världskänt medeltidsband från Schweitz. När de uppträder är det fullt ös medvetslös! Rekommenderas för dig som vill gå på Medeltidsparty, dansa och dricka mjöd med vänner!

Men alla typer av musikföreställningar under Medeltidsveckan är UNDERBARA!

Musikföreställning vid medeltidsmarknaden.
Medeltidsveckans marknad.

Vackra platser du måste besöka

» Utsikten ovanför domkyrkan. Härifrån ser du taken från nästan hela Visbys innerstad! Magiskt vackert – speciellt i solnedgången.

» Östergravar. Min absoluta favoritplats i hela Visby – så brutalt sagolikt! Gå längs Kung Magnus väg och blicka ut över gräset, kullarna och Visbys ringmur, eller ta några hoppskutt in bland de små stigarna och grusvägarna precis nedanför muren. Dagtid är det en del aktiviteter här och det tränas ibland med hästar, vilket gör att magi-graden stiger ännu mer. Min absoluta favorittid är dock att vara där på kvällen, då ljuset är magiskt och det inte är så många andra där.

» Strandpromenaden. Hela strandpromenaden är så vacker och mysig! På dagarna är det mycket aktivitet här; folk som badar, sitter och har picknick och en del uppträdanden utanför kärleksporten. På kvällarna går solen ned precis rakt ut i havet (måste upplevas!) och de inbitna medeltidsmänniskorna sitter kvar och gömmer sig i mörkret under träden; det tänds eldar om det inte är eldningsförbud och folk sitter och spelar och sjunger – så gå inte och lägg er!

» Ringmurstornet ”Silverhättan”. Här kan du klättra upp i tornet och kolla på utsikten! Finfint minsann!

» Kapitelhusgården. Det finns ju fina hus och pampiga ruiner vart man än vänder sig i Visbys innerstad, men det är något speciellt med Kapitelhusgården och gatorna där omkring. Vackert oavsett tid på dygnet!

Utsikten ovanför domkyrkan.
Östergravar.
Östergravar i solnedgången.
Strandpromenaden.
Strandpromenaden kvällstid.

Hur länge ska man stanna?

Om du vill passa på att se dig omkring på hela Gotland, så tycker jag absolut att du kan stanna hela veckan! Men då är det skönt att ta lite paus i Medeltiden och ta på sig vanliga kläder. Annars tycker jag att 3-4 hela dagar är ganska så perfekt, varken för lite eller för mycket.

Vad måste jag ha koll på?

SKÅÅÅÅÅÅÅL!
Medeltidsskålen är en klassiker på Medeltidsveckan. Hör du ett sällskap sjunga ”skåååååååååååååååål” med ett enda långt utdraget Å i olika tonarter så är det kutym för alla runt omkring att hänga på! Skålen pågår så länge som man orkar hålla tonen 😉

Det finns inget som heter överklädd.
Undrar du om din outfit är lite ”too much” inför Medeltidsveckan? Släng då på MER bjällror och bling eller sy på ännu fler vackra band. Eller varför inte tillverka en överdådlig huvudbonad med pärlor och fjädrar?

Öppenheten
På Medeltidsveckan blir ingen dömd och här droppas svenskheten. Var vem du vill, gör var du vill, ta hur mycket plats du vill och prata med vem du vill! Det finns ingen annan plats i Sverige där man kan gå fram till precis vem som helst och bara börja prata utan att det är något konstigt med det alls. Alla känner alla, för vi alla är medeltidare.

Vilka grupper ska du kolla in på Facebook?

» Vi som syr Medeltidskläder. Gruppen för dig som syr dina egna kläder helt enkelt. Här får du tips och råd från andra medlemmar (och massor av inspiration såklart), oavsett om du vill sy historiskt korrekt eller om du är mer sugen på fantasy.

» Medeltidsveckan. Den stora gruppen för alla som ska på Medeltidsveckan, där man kan ställa frågor och diskutera allt mellan himmel och jord (så länge som det handlar om veckan såklart).

» Vi som vill ha sällskap på Medeltidsveckan eller Vi som vill få nya vänner under Medeltidsveckan. Två grupper som handlar om ungefär samma sak: Att skaffa vänner! Perfekt om du reser till Gotland själv eller om du helt enkelt bara vill utvidga ditt nätverk.

Jag i en av mina favorit-medeltids-(eller-kanske-mest-fantasy)-outfits!

Mina videos från Medeltidsveckan:

YouTube video
YouTube video

Jag paniksyr inför Medeltidsveckan:

YouTube video

Kan du inte gå på Medeltidsveckan, så är somrarna fullproppade av andra historiska evenemang runt om i Sverige. Kika in här för att se listan med alla medeltidsmarknader.

Det var allt för mig! Hoppas att ni alla som ska i väg på Medeltidsveckan får KALASKUL!

Jag längtar SÅ mycket tillbaka!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Evelina

    Åh vad detta gav mig nostalgi!!! Började läsa din blogg pga inlägget om Mtv 2015 och har längtat dit sen dess men det har aldrig blivit av, trots att jag försökt ta mig dit typ sen 2016 haha…

    MEN ska (förhoppningsvis) dit i år och bingear alla dina medeltids videos för stämningen!

    1. Elin Kero

      Nej men ååååh detta gör mig så glad att läsa Evelina!! Hoppas att du kom iväg! Annars kanske vi ses nästa år?!?! Ska försöka ta mig dit då för första gången på många år 😍

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →
Personligt

En känsla jag aldrig känt förut

Jag kommer på mig själv med att längta ut. Längta ut i trädgården. Varje morgon när jag slår upp ögonen ...
Läs mer →