Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Vad är Promarker-pennor & vilka färger ska du köpa?

Daenerys Targaryen, tecknad av mig med Promarkers 2012.

Vad är promarkers?

En Promarker är som en korsning mellan en tuschpenna och akvarell: Färgen är transparent och byggs upp med hjälp av lager. Den är också blöt, vilket gör att du kan skapa mjuka och fina övergångar – detta gör också att du inte får de fula skarvarna/överlappande kanterna som hos barndomens tuschpennor.

Promarkers är populära bland illustratörer, designers, serieskapare – och kreativa hemmatecknare. De kostar ca 40 kronor styck, så det är inga billiga pennor, men det är otroligt bra! Pennorna kan hålla i många, många år om du tar hand om dem ordentligt; förvarar dem liggande i en låda och inte låter dem ligga utan kork när du jobbar. Flera jag känner har Promarkers som de haft i tio år och som ännu inte torkat.

Hur ser pennorna ut?

Det finns tre olika typer av Promarkers:

  1. Den klassiska Promarkern
  2. Promarker Brush
  3. Promarker Watercolor

Samtliga typer har två spetsar. Den klassiska Promarkern, som jag använder, har en smal spets i ena änden för detaljer och en bred, snedskuren spets för större ytor i andra änden. Promarker Brush har en penselliknande spets och en bredare, snedskuren.

Den klassiska Promarkern och Promarker Brush är alkoholbaserad, medan Promarker Watercolor är vattenbaserad. Den är ännu blötare och kan jobbas vidare på med mer vatten och en vanlig akvarellpensel.

Klassiska Promarkers.

Vilket papper ska man använda?

Promarkers måste användas tillsammans med Marker-papper för att man ska kunna jobba med färgerna som det är tänkt. Ett markerpapper är ett extra tunt papper som nästan känns glansigt och som tillåter att färgerna ligger kvar på ytan för att du ska hinna arbeta med dem innan de torkar.

Väljer man ett annat papper så kommer pennorna inte fungera optimalt, bland annat för att ett annat papper kommer suga upp färgen direkt så att det inte går att arbeta med den, ha en textur som gör att färgen blir fläckig eller så låter det färgen blöda igenom.

Det finns mängder av olika Marker-block på marknaden, bland annat Canson The Wall och Winsor & Newtons Bleedproof Marker-block som finns hos t.ex. Slöjddetaljer, Penstore, Kreatima m.f.

Mina favoritfärger:

Det finns MÄNGDER av olika färger på Promarkers, för alla smaker! Jag personligen älskar mer dämpade och lite ljusare färger. Det här är mina favoriter:

RÖD: Cedar Brown

VARM BRUN: Deep Mocha (för kallare brun använder jag Warm Grey-serien, se sist i listan)

LILA: Shale

MÖRKBLÅ: Storm Cloud

BLÅ: Cornflower (kallare blå) & GreyGreen (varmare blå)

LJUSBLÅ: Pastel Blue

GRÅBLÅ: Ice Grey 3

GRÅ: Cool Grey 2 (ljusare). Cool Grey 4 (mörkare)

GRÖN: Pesto

LJUSGRÖN: Khaki

VARM BEIGE: Sandstone

ROSA: Putty

LJUS HUDFÄRG: Satin

GUL: Buttercup

+ Hela serien Warm Grey 00 till 7, som jag använder som beige’a och bruna färger, samt skuggning (viktig för mig!)

TIPS!

  1. Färgen är mörkare när den är blöt, så gör en Swatch sheet med alla färger du har. Det är behändigt att kunna titta på och välja färger från medan du målar.
  2. Börja ljust och bygg på med lager eller mörkare färger, som akvarell.
  3. Måla flera lager med samma färg och låt färgen torka mellan gångerna för att göra färgen intensivare och mörkare.
  4. Använd någon av serierna Warm Grey, Cool Grey eller Ice Grey för skuggning. Jag använder Warm Grey, men de andra serierna ger kallare och mer naturliga skuggor.
  5. Jobba snabbt och medan färgen fortfarande är blöt för att göra övergångar mellan två färger, samt fylla ett stort område med färg utan ränder.
  6. Använd en Blender (det är en speciell penna som heter så) till att tona ut skarvar mellan färger ytterligare. Du kan även använda den på liknande sätt som du använder hushållspapper för att suga upp akvarellfärg för att skapa t.ex. moln. Blendern suger inte upp färg men den flyttar på färgen, så att du kan göra ett område ljusare. Obs! Du måste använda en Blender medan färgen fortfarande är blöt.
  7. Avsluta dina illustrationer med en vit penna. Antingen pensel med vit akrylfärg eller en smal, täckande vit penna som t.ex. Posca Marker Extra Fine, Sakura Gelly Roll, Copic Acrea Paint Marker eller ZIG Kuretake Cartoonist Brush Pen.

Lycka till!! Och se mer av mitt tecknande och pysslande på min Instagram!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 37 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där jag gör fotouppdrag för företag,  utbildar andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →