Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Hur bilderna påverkas av din kameras sensorstorlek

Vad är en sensor?

En sensor är en ”ruta” inuti kameran, dit ljuset strömmar in och din bild skapas. Olika kameror har olika storlekar på sensorerna. I det här inlägget ska jag prata om Fullformat (större sensorer) och APS-C (mindre sensorer) och hur storleken på din kameras sensor påverkar dina bilder.

Bra att veta: Fullformatssensor finns i de flesta professionella systemkameror, medan APS-C-sensor finns i de absolut vanligaste konsumentsystemkamerorna (de gemene man går och köper).

Canon EOS R, en kamera med fullformatsensor (underst) och Olympus Pen F, en kamera med en sensortyp som kallas för ”Micro 4/3” – något mindre än APS-C-sensorer.

Med fullformat:

– Upplevs brännvidden annorlunda – du får vidare bild

Kort förklarat, så skulle man kunna säga att vilket objektiv du än använder på en fullformat är betydligt mer vidvinkel än vad samma objektiv är på en APS-C-sensorkamera (de “vanliga kamerorna”).

Eller snarare – vilket objektiv du än använder är “mer inzoomat” på en vanlig kamera, av den anledningen att en mindre sensor croppar (beskär) bilden.

Yttre ramen = En fullformatssensor. Får med mer av bilden för att sensorn är större och därför kan avbilda en större del av motivet.
Inre ramen = En APS-C-sensor. Får med mindre av bilden för att sensorn är mindre.

– Får du kortare skärpedjup

Detta beror inte på att fullformatskameran har någon speciell funktion, utan det hänger ihop med punkten ovan. Eftersom du får en vidare bild med en fullformatskamera, så behöver du gå närmare ditt motiv för att få samma utsnitt som med en APS-C-kamera. Och ju närmare du fotar, desto kortare blir skärpedjupet. Du har säkert noterat att du får kortare skärpedjup när du fotar en ensam blomma, än du får när du fotar ett träd – så det är anledningen!

– Får du (oftast) tyngre och klumpigare kameror

Större sensor = Större kamera. Inte mer komplicerat än så.

Bild tagen med en fullformatskamera och ett 35mm-objektiv.
Bild tagen med en APS-C-sensorkamera och ett samma 35mm-objektiv som ovan. Jag står också på exakt samma ställe när jag tar de två bilderna. Men pga den mindre sensorn så upplevs den här bilden som närmare mitt motiv.

Med APS-C-kamera:

– Får du bättre skärpa över hela bilden

När vi pratar om objektiv generellt, så ger de bättre kvalitet i centrum av bilderna, än ute i kanterna. Så är man en riktig skärpe-nörd, så är det en stor fördel att välja en kamera med mindre sensor – eftersom de “beskär” bort kanterna.    

– Får du mer “inzoomade” bilder

Med en APS-C-sensor-kamera upplever du att alla dina objektiv får längre brännvidd. Detta innebär att du kommer närmare ditt motiv med ett teleobjektiv på en kamera med APS-C-sensor, än med samma teleobjektiv på en fullformatskamera.

Så det finns en fördel som t.ex sport- eller fågelfotograf, att välja en kamera med APS-C-sensor, eftersom man då direkt kommer närmare sitt motiv – utan att köpa dyrare objektiv eller en såkallad telekonverter.

Å andra sidan kostar vidvinkel-objektiv också, så fotograferar man mycket inredning och hus, så lönar det sig att köpa en fullformatskamera istället, som naturligt ger mer vidvinkel tack vare den stora sensorn.

– Passar alla objektiv (med rätt objektivfattning) din kamera

Har du en Canon EOS-kamera med APS-C-sensor, så kan du använda vilken Canon EF-objektiv (eller objektiv med Canon EF-fattning) du vill – alla passar.

När du byter upp dig till en fullformat, så måste du tänka efter lite mer. Vissa objektiv är nämligen anpassade till mindre sensorer (av ekonomiska skäl – det är billigare) och använder du då en kamera med större sensor till ett sådant objektiv, så får du en svart ram runt bilden – om objektivet ens går att montera på kameran vill säga (beror på märke).

Undrar du hur du läser ut vilket objektiv som passar till fullformatskameror, så kan du läsa om Objektivens beteckningar här.

Här kan du lära dig mer om inställningar och kamerateknik!

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →