Elin Kero

Fotografi, DIY, återbruk & livet på landet

Search
Search

Hur jag gör för att hitta unika loppisar och second hand-butiker!

Jag, iförd ett second hand-fynd och omgiven av second hand-fynd.

Först och främst:

Börja använda Google Maps. Nu.

Det är väldigt många som inte använder sig av pin-funktionen i Google maps, har jag insett de senaste veckorna. HUR klarar ni er?, undrar jag. Jag använder den till allt! Till att spara fotoplatser jag hittat, restauranger kompisar tipsar om och loppisar jag hittar och vill besöka.

Det enda du behöver göra är att:
1. Ladda ner Google Maps-appen till din smartphone.
2. Logga in med dit Google-konto.
3. Börja pinna.

Tips! Jag har skapat en ny lista inuti Google maps som heter ”Loppis”, där jag sparar alla mina loppisfynd. På det sättet kan jag klicka upp enbart den listan och se en sammanfattning av mina loppisar på en karta, utan att bli störd av andra platser från andra listor.

Okej, dags att börja leta:

1. Sök upp second hand-butikerna i stan.

Det första jag gjorde när jag flyttade till Örebro var att lokalisera alla second hand-butiker i stan. Det absolut enklaste man kan göra egentligen – du behöver bara plocka upp Google Maps och söka på ”second hand”, ”loppis” och ”återbruk”. Sen pinnar du allt du hittar i din omnejd till din second hand-lista.

Några Second Hand-butiker som jag har här i Örebro, som jag älskar och går till regelbundet är Livlinan, Erikshjälpen, Ge för livet (Nastagatan), Myrorna (Fredsgatan), Röda korset, Resell och Stadsmissionen.

Jag går oftare till second hand-butikerna i stan än vad jag åker på mys-loppisar på landsbygden – för att de är enklare att besöka. Man kan liksom passa på att ta sig en titt när man ändå är ute och gör ärenden. Så brukar jag göra och därför är det i traditionella second hand-butiker som jag gör de allra flesta fynden.

Underskatta inte dessa butiker!

2. Gå med i loppis-grupper på Facebook

Jag tror att det var någon av er följare som tipsade mig om att i princip alla län i hela Sverige har sina egna loppis-grupper på Facebook. Jag är t.ex. med i bland annat ”Loppisar i Örebro Län” och ”Loppisar i Skaraborg”.

Det är i dessa grupper som jag hittar alla små och gulliga loppisar utanför stan, eftersom de postar sina adresser och bilder på vad de har för prylar i trådar i gruppen. T.ex. så brukar någon skapa en tråd med frågan ”Vilka loppisar har öppet nu på lördag?” och så postar alla som har öppet den lördagen. Det kan liksom inte bli bättre än så! Serverat och klart 😀

Det du behöver göra för att hitta dessa grupper är att söka på ”Loppisar” på Facebook. Ofta kommer det upp grupper som ligger nära dig, men ibland kanske du måste testa med att söka på ”Loppisar i Örebro” eller ”Loppisar i Närke” för att hitta rätt.

Ps. Glöm inte pinna loppisarna till din Google Maps!

3. Följ återbruk-älskare i sociala medier

Det allra bästa tipset av dem alla är att följa andra som älskar återbruk (och som gör bra fynd!) i sociala medier. Då och då händer det att dessa personer tar med dig på en loppis-runda i storys och taggar butiken. Och det är då du ska vara snabb och spara butiken/loppisen till din Second hand-lista i Google Maps. På det sättet bygger du sakta men säkert upp en stabil karta med loppisar och second hand-butiker över hela Sverige. Och ofta är det dessutom enbart guld-tips.

Jag sitter t.ex. som en hök inne hos Emma Sundh och pinnar alla ställen hon är på – inte för att jag kan besöka dem direkt, eftersom Emma inte bor på samma plats i Sverige som jag, utan för att framtida Elin kommer bli himla glad när hon reser till Gotland/Stockholm/Västkusten och har Emmas tips sparade.

Sen finns det ju också dem som delar tips i bloggar. Både Emma Sundh och Elsa Billgren har gjort inlägg med deras bästa Gotlandstips, där du hittar några riktiga pärlor till second hand-butiker.

4. Använd Instagrams sökfunktion

Jag skulle säga att alla riktigt vackra second hand-butiker har egna Instagramkonton, som du kan hitta till genom att söka på ord som t.ex. ”loppis”, ”kuriosa”, ”antikt” och ”vintage”.

Jag hittade en hel drös här runt Örebro bara genom att knappa in ”loppis” i sökrutan. Sen är det ju dock inte bara butiker som du får upp i sökresultatet, utan också fler återbruk-älskare som du kanske inte haft koll på tidigare. Du vet, såna du kan följa och få tips från 😉

Trädgårdsmys med stolar fyndade på Erikshjälpen, Blocket-soffa och vas, kanna,
tallrikar, glas och skålar… från alla rundor jag gjort det senaste året.

Två tips från mig…

– Du måste åka ut och titta för att finna. Du kan inte sitta hemma i soffan och fundera på varför du inte hittar några spännande loppisar. Alla mina favoritställen har jag hittat genom något av ovanstående sätt och sedan har jag gett mig ut för att reka. En del ställen kommer vara skräp och andra kommer vara rena rama guldgruvan. Oavsett vad jag tycker om loppisen jag besöker, så ser jag det som en spännande utflykt!

– Kom ihåg att bara för att det inte finns något du gillar just idag, så betyder det inte att det inte kommer finnas imorgon. Jag brukar inte titta på antalet fynd eller sakerna i sig när jag hittar favoritloppisar. Utan jag tittar på ställets storlek, hur mycket folk som är där, om det är någon ruljans på sakerna (kommer det ofta in nytt?) och sist också om det ligger i en mysig miljö som man gillar att åka på utflykt till.

Om du gillade mina tips får du gärna lämna en kommentar eller dela mitt inlägg <3

Elin Kero

NEVNARIEN

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt.

Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Headerbild fotad av Linda Eliasson.

Kategorier

Här bor jag

Här bor vi!

I min kameraväska

Lär känna mig

Play Video

Mitt liv 2010-2019 sammanfattat på 13 minuter!

Bloggvänner

BAKOM BLOGGEN

Elin Kero

Jag heter Elin Kero. Jag är 34 år och bor på en gammal 1700-talsgård (vi hyr ett av sidhusen!) på landet utanför Skara, där jag är uppväxt. Jag driver eget inom foto, där mitt huvudfokus är att utbilda andra kreatörer inom de ämnen som jag brinner mest för – foto, redigering och video. Jag gör även fotouppdrag för företag, samt säljer Fine Art Prints och Photoshop-verktyg i min onlineshop!

Den här bloggen handlar såklart om foto, som är mitt största intresse – och hur jag gjorde det till mitt yrke. Men också om drömmen om livet på landet (som blev sann!). Om DIY, pyssel och återbruk. Om de fina ögonblicken i vardagen och strävan efter ett stressfritt och stillsamt liv.

Kommentarer

Detta inlägg har 17 kommentarer

  1. Alltså pin-funktionen i Google Maps är ALLT! Använder den till allt möjligt. Särskilt inför och under resor – så perfekt att spara alla tips på restauranger och butiker. Och även spara allt man hittar inför nästa gång.

    1. Elin Kero

      Ellerhuuuur!? Jag kan inte hålla koll på platser genom att skriva listor i anteckningar eller liknande. Jag måste kunna se det på en karta. Så det är verkligen genialiskt 😀

  2. Hanna

    Måste ju testa pin funktionen! Hur har ja missat den? Tack för tips 🙂

  3. Ellen

    Tack för supertips! 😊

  4. Emma

    Använder alltid Pin-funktionen, främst innan jag ska åka utomlands, men också i Sverige för att jag har sämst minne, hehe.

    Känns som att vissa människor ser sina loppis-ställen lite som svamp-ställen. Man vill skryta men man vill inte berätta vart man hittat det. Så tusen tack för bra tips! 🙂

    1. Elin Kero

      Haha har också sämst minne! Skulle aldrig funka utan en sån här bra överblick haha 😛 Och ellerhur! Jag förstår varför… men samtidigt tänker jag också att man kommer bli tipsad tillbaka om man tipsar själv. Det är alltid lite skrämmande det där med att känna att man ska bli av med någonting genom att vara generös. Men jag hoppas att det i det långa loppet är det motsatta 😀

  5. Ida Eriksson

    Jättebra tips! Tack! Jag åker alltid till samma secondhand-butik här i Luleå och är så dålig på att leta efter nya ställen. Ska börja bredda mina vyer lite mer 🙂

  6. Anna

    Men lägg av! Hur har jag kunnat missa pin-funktionen, det är ju helt sinnesjukt bra. Mitt liv blev helt plötsligt så mycket enklare. Tack Elin!

  7. Annette

    Tack för tipset jag söker ofta loppisar då jag köper mycket second hand och önskar driva en loppis butik

  8. Sara Andersson

    Jag verkligen älskar loppisar och besöker alla i mitt eget område Uppsala.

  9. Emily

    Hej Elin jag älskar din blogg får så många tips så jag är inne här då och då ska du veta.

  10. Adam

    Vilken trevlig blogg med tips på loppis

  11. Lene

    Jag driver en sida med bara loppis besök mig gärna

Lämna ett svar

Mer läsning...

Personligt

Min (stora!) guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. För många är det en tradition att åka hit ...
Läs mer →
Personligt

Recept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck!

Jag har aldrig varit helt förtjust i rabarber – varken i efterrätter eller som rabarbersaft. Men det finns ETT undantag ...
Läs mer →
Personligt

Mina planer för trädgården 2024!

Eftersom jag precis erkänt att jag hittat min nya stora kärlek till trädgården, så kommer här ett inlägg om vad ...
Läs mer →